Yapay Zekaya Antrenman Programı Hazırlatmak

Hemen hemen aynı şeyleri veriyor Ne bileyim biz alışmışız paldır küldür koşmaya :grinning_face: Bakalım nasıl olacak böyle göreceğiz.

2 Beğeni

İki cümleyle yapay zekayı çürütmüş. Duyguları, empatiyi çözemiyor ve yanlış bilgi veriyor diye.

İyi bir şey diye demiyorum ama herkesin terapisti olan ve içini döktüğü bir uygulamanın duyguları tam çözemese de, çözmek için çok iyi bir fırsata sahip olduğunu düşünüyorum. Kaldı ki, antrenörler de psikolojide kürsü sahibi insanlar değiller.

Yanlış bilgi konusu ise klasik. Yapay zeka henüz operate edilmesi(işletilmesi) gereken bir şey. Doğru promptlarda bile yüzde 92 seviyesinde doğru yanıt dönüyor. Dolayısıyla başında durup verilen bilgiyi de araştırmak sorgulamak gerekiyor. Henüz tak diye veremiyor doğru. Diğer taraftan en son güncel gelişme takibini insana göre daha hızlı yapıyor. Yüzde 92 hiç sorgulamasak bile yine kazanım sağlayacaktır diye düşünüyorum. Yine yanılgı olmasın diye karşılaştırırsak, insan antrenör de yüzde yüz doğru bilgiyi veriyor diyemeyiz. Örnek verip kimseyi kırmak istemem.

Dolayısıyla talihsizlik konusunda katılıyorum. Kendi deneyimini herkesin sonucu olarak görmek olmuş. Googleda aradığını bulamayan bir kişinin googleda arama yapılamadığına dair sonuç göstermesi gibi bir durum var.

Şuna katılıyorum: bir tarafta gözümüzle gördüğümüz bir deneyim var. Yani kendi sistemiyle başarıya ulaşmış bir sporcu ya da sporcuları başarıya ulaşmış bir antrenörden bahsediyoruz. İnsan, halüsinasyona çok açık bir makinenin yerine bu yolu daha güvenli bulacaktır.

Şahsi görüşüm, YZ şimdilik başlangıç seviyesi pozisyonlar dışında kimsenin yerine geçmiyor, fakat neredeyse her meslek de bir o kadar tehlikede. Kendi mesleklerimizde yaptığımız işi yücelterek gördüğümüz o püf noktalarını YZnin de yapabilmesi an meselesi hatta belki yapıyor da henüz onayımıza ihtiyaç duyulduğundan fark etmiyoruzdur.

Ez cümle YZ antrenör olur, proje yönetir, iş analiz eder, tanı koyar, ekspertiz yapar… Ama az ama çok.

8 Beğeni

Bir süredir aplikasyonu hem kendi antrenmanımda hem de arkadaşlarımın datası ile test ediyorum. Hatta AI kullanarak antrenman desteği verdiğim manş denizini yüzerek geçecek bir sporcum da var.
Öncelikle gördüğüm coaching yapan arkadaşlar ne yazık ki gerçekten iyi antrenman vermiyorlar. Ama o başka bir başlığın konusu.

AI’ı eğer nasıl kullanacağınızı bilirseniz, seviyesi bu forumda olan sporcuların neredeyse tamamının üzerinde. Ama bu seviyeye çıkması için onu veri ile iyi beslemeniz gerekiyor. Şu an standart kullanıcının yapamadığı bu. Standart antrenmanlar alıyorlar. AI’dan tam anlamı ile yararlanmak için onu iyi tanımak gerekiyor. Mesela çoğu kimsenin farkında olmadığı bir bilgi paylaşayım. Çoğu kullanıcı devamlı aynı AI ile konuştuğunu düşünüyor. Ancak konuşulan AI bir call center’ı aradığınızda telefonu açan çalışan gibi. Her seferinde aslında ayrı bir call center çalışanı ile konuşuyorsunuz. Siz GPT 5 ile konuştuğunuzu düşünürken, aboneliğiniz bunu karşılasa da GPT4 telefonu açmış olabiliyor. Saçmaladığı zaman hangi model olduğunu sorun, muhtemelen 4’üm diyecektir. Bu arada bu 5 aylık süre içerisinde projeye ilk başladığım anla, bugün arasında AI dünyası değişti. Belki ben app’i yayınlayamadan eskiyecek bile.

3 Beğeni

Bir sporcu için yapay zeka Alaaddin’in lambası değil . Bir tür hesaplayıcı ve planlayıcı.

Özellikle tek tek yazmıyorum, yozlaşma ve rüşvetin en çok olduğu kurumlar ve meslekler de yapay zeka uzun süre işsiz kalacak :grinning_face:

2 Beğeni

Chatgpt antrenör olabilir mi, doktor olabilir mi, eğitici olabilir mi, bu sorunun çeşitleri çok, hayır olamaz biliyoruz. Ama zaten amaç o değil, yapay zeka çok güzel bir “yardımcı”. İnsan dediğimiz biyopsikososyal çok katmanlı bir varlık, ve her insan kendine has, otantik. Karşıdaki kişiyle aynı ruhsal dili konuşmak elbette önemli, YZ’nın antrenörün, doktorun, öğretmenin yerinin tutulabileceğini sanmıyorum, çünkü “zihin kuramı” bu konularda çok önemli, yapay zeka’da bu yok. Can Ayaz galiba bunu kast ediyor. Ama YZ’ya karşı çıkmak tu kaka bu demek, antrenörle çalışın demek de hiççç doğru değil. Freud’a sormuşlar psikoterapiyi kim yapsın psikiyatrist mi nörolog mu? Hayır demiş eğitimini alan ve bu lisandan anlayan herkes yapsın, çünkü bizim çok kişiye ihtiyacımız var, sadece doktorlar yetmez. Bugünleri görseydi eminim yapay zekaya en büyük desteği o verirdi:D

Ben antrenörle çalışamam maalesef, çok isterdim ama o disipline ve sorumluluğa girebilecek hayatım yok, her ‘insan antrenör” ayrıca ödevlerimi yapmam gereken sorumluluk aldığım birisi ve zaten yoğun olan hayatımda bana ek bir yük demek, ödevimi yapmadığımda hissettiğim suçluluk duygusu demek, o zaman işte iyi ki insan olmayan bir yardımcı var, bu çok değişken hayatımın içinde bana sorumluluk almadan yardımcı oluyor. + Ben profesyonel değilim, kendimi geliştirmek için elimden geleni yapıyorum hayatın dengesini tutmaya çalışarak ve spor yapan çoğunluk benim gibi diye düşünüyorum. Ve fakat gerçekten profesyonel ve ilerlemeyi hedef edinmiş, sporu hayatının merkezi-önceliği yapmış birisi için ise YZ yetersiz olacaktır diye düşünüyorum. Özetleyecek olursak her insan kendine has ve YZ ‘yı genel çerçevede değil de bireysel yorumlamak daha faydalı olacaktır, bazen hatalı yorum yapabileceğini de akılda tutarak.

Ek not; herhangi bir antrenörün benim ne ergen kızımla yaşadığım sorunlar ne akademik sorumluluklarım ne de ruhsal durumumla ilgilenebileceğini ve buna göre antrenman düzenleyeceğine inanmıyorum, günümüzde tüm spor alanlarında antrenörlerin en çok eleştiri aldığı konu psikolojik ve sosyolojik problemleri görmezden gelmeleri, ve sporcuları robot gibi görmeleri; boşuna değil sporcu intiharlarının artması. YZ’yı eleştiririz tamam ama antrenörleri de eleştirebiliriz, antrenörlerin diğer mesleklerden farkı sporcuları başarılı olduğunda kendilerini başarılı buluyorlar ve bu yolda her şeyi mübah görebiliyorlar. Bu arada amacım kimseyi yermek değil, ben antrenörleri tanımıyorum, ama onların eğittikleri sporcuları tanıyorum. YZ’daki duygusuzluğu eleştireceksek, bunu da eleştirelim.

10 Beğeni

Evet çok güzel anlatmışsınız tam da bu yüzden 2-3 ay antrenörle çalıştım sonra sonlandırdım. Verilen programı zamanında yapamadığım için durup dururken suçluluk duygusuna ve strese giriyordum. Sonuçta robot değiliz herkesin kendi meşgul bir hayatı var. Ben bu işi severek yapmak istiyorum zorunlu olduğu için değil. Ne kürsü hayalim var ne de birileriyle yarışma. ‘Maksat hareket’ kafasındayım. 30k trail koştum şimdi 57k koşacağım. Ben kendimle yarış halindeyim. Kendi çapımda YZ desteğiyle hazırlanmaya çalışıyorum. Koşu benim hayatımı yönetmiyor bir zorunluluk, bir suçluluk, bir eksiklik, bir yere bağlılık, bir yere ait olma yok çünkü. Özgürüm. Ben koşuyu yönetiyorum.

8 Beğeni

Tabii burada şunu hatırlamak gerekiyor belki, antrenör varlığında disiplin mecburen oluyor ve ilerleme kaydediliyor, benim de antrenörle çalıştığım oldu ve o 3-4 aylık zamanda epey ilerledim fakat o disiplini kaldıramadım, koşu ve hedefler dışında bir şey yapmaz oldum ve geri kalan hayatımı aksattım, saat verilerine göre yaşadığımı fark ettiğimde saati sadece performans için kullanmaya başladım, ben denge sağlayamadım. Şimdi kendi dengemi buldum ama hayat değiştikçe fikirlerim de değişebilir. Siz de kendinizi böyle iyi hissetmişsiniz, önceliklerimiz doğrultusunda ilerliyoruz. Hepimiz ayrı bireyleriz, herkesin ihtiyacı farklı.

3 Beğeni

Sanırım bu GPT yi yönlendirmek ile alakalı bir durum. Benim yaptırdığım programda da bana Zone 2 nin okadar önemi olmadığını gerçek koşunun hissiyata bağlı olduğunu söyledi. Ve Zone 2 nin antrenman programında öneminin düşük olduğunu söyledi. Zone 2 koşularda asla gelişemeyeceğimi dikte etti bana. Tabi koşuya yeni başlayan biri değilsem

2 Beğeni

Geçen sene 5-6 ay chatgpt ile 3-4 yarışa hazırlandım. Huawei saatimdeki verilerimi aktarıyordum ve bir program oluşturuyordu. Fakat dediğiniz gibi Zone 2’ye o kadar takmış durumdaydı ki, bir yerden sonra sıkıldım. Gelişimimi yavaşlattığını düşündüm. Sonra belirli antrenmanlarda kendimce programın dışına çıktım. Yarış stratejilerinde de destek aldım. Şu km ye kadar zone 2 de kal, şu kmden sonra Allah ne verdiyese bas tarzında taktikler verdi. Sonra Garmin saat aldım, haftanın 5 günü koşuyorum. Yarış hedeflerimi girdim. Bana 3 gün zone 2 temel, 1 gün zone 2 uzun koşu, 1 günde duruma göre tempo, eşik antrenmanı verdi. Hala verilerimi chatgpt’ye yükler garmin programını kendime uyarlarım, özellikle eğimli arazi koşu simülasyonu için.

2 Beğeni

Evet biraz verdiğiniz bilgiler ve yönlendirme ile ilgili. Ben patikaya hazırlandığım için önceki koşularda patladığım kilometreleri yazdım o yüzden zone 2’yi önemli olarak verdi bana. Yani sen paldır küldür koşuyorsun ama kilometre uzayınca bir yerde patlıyorsun diyor o yüzden yavaş ama uzun koşmayı öğrenmem lazım trail için diyor. Baktığın zaman mantıklı aslında.

1 Beğeni

Bende Uzun mesafe trail için program yaptırdım. Yarışın yarısondan sonrası çok zorlanıyorum Bana dediği “senin problemin biriken laktakı iyi yönetememen”. O yüzden bana zone 2 ile oyanlanma öncelik olarak “Laktak Eşiğini İyileştireceğiz” dedi ve ona göre 8 haftalık “laktak eşiği antrenmanı” kurguladı.
Yalnız ben bu programı yaptırmadan önce onunla buradaki gibi bir tartışma başlattım. Tartışmanın devamında verdiğim bilgiler ve isteklerim sonucunda bana böyle bir yönlendirme yaptı

2 Beğeni

Şunuda ekleyeyim. Koşu programı içinde bana sadece koşu vermedi. Özellikle Yokuş inişlerinde bacak kaslarını frenleme yaptığımız için aşırı zorladığımızı bunun verdiği zararı azltmak içinde kuvvet antrenmanı ve Plyometric antrenmanlarıda ekledi. İşe yarıyormu kesinlikle EVET daha başlarında olmama rağmen koşularda gücü hissetmeye başladım

2 Beğeni

Evet. Banada kuvvet antrenmaları verdi, ama bana elit koşucular bile haftalık programların %70-80 ini zone 2 (düşük yoğunluklu) koşar deyip, başkasına zone 2 ile vakit kaybetme demesi ilginç olmuş. zone 2 de zone 2 ille de zone 2 diye kafayı yiyor zannettim program.

2 Beğeni

Sanırım yanlış anlaşıldı. Bana yaptığı programda da iki gün zone 2 verdi. Ama antrenmanın odağı Zone 2 değil. Bazıları programın odağını Zone 2 yapıyor dayanıklılık için.
Dayanıklılık için Zone 2 olmaz Tempo, Eşik ve Hill reps ler olur

2 Beğeni

Ben de hem koşu antrenörü ile çalışmış hem de YZden antrenman desteği almış biri olarak bir kaç şey yazmak isterim.

Koşu antrenörü ile 3 yılı aşkın süre çalıştım.Özellikle bu sürenin ilk yarısında çok da verim aldığımı düşünüyorum .Ancak zaman zaman çok verimsiz olduğunu hisstettiğim zamanlarda oldu.Çoğu zaman antrenörümün beklentisiyle benim beklentilerim uyuşmadı.Çoğu zaman ben durumu idare ettim.

Benim şahsi fikrim,eğer çok ciddi hedefleriniz yok ise YZ gayet yeterli olacaktır.

Geçen kasımdaki maratona hem Garmin Coach ile 16 haftalık bir programı takip ettim hem de YZden haftalık performans verilerimi verip yorumlamasını istedim.Her ikisi de mevcut form durumuma göre programımda revizyonlar yaptı ve beni tatmin edecek seviyede geri bildirimlerde bulundu.

5 Beğeni

Peki yapay zeka size niye o antrenmanı veriyor daha detaylı açıklasa ve toparlanmanız hakkında daha detaylı bilgi verse ne derdiniz?

:stopwatch: Toparlanma Uzmanı

:bullseye: Durum: DİNLENME GEREKLİ
:one_o_clock: 56 saat
:person_biking: Z2: 28saat | :high_voltage: Yoğunluk: 56saat

:construction: Kısıtlamalar:
:heart: Maks Nabız: 89 bpm
:prohibited: No Z3+ efforts
:white_check_mark: Dinlenme tercih edilir. Eğer aktif olunacaksa: Sadece Z1, kısa süre (30-45dk)

:bar_chart: Toparlanma Faktörleri:
• Ağırlıklı Yük (72h): 158 (+72h)
• TSB (Form): -9.9 (+4h)
• Yoğunluk: 90 (×1.4)
• HRV: 38 (-2h)
• Dinlenik Nabız: 47 (0h)
• Uyku: 8.3 (0h)

:light_bulb: Hızlandırma İpuçları:

1. Hormonal sisteminiz stres altında, bu nedenle toplam antrenman hacmini azaltmaya odaklanın.
  2. İyileşme için uyku kritik öneme sahip; bu gece 8-9 saat uyumayı hedefleyin.
  3. Önümüzdeki 2-3 gün boyunca dinlenmeye öncelik verin veya sadece çok hafif aktiviteler yapın.
  4. Hidrasyonunuzu ve beslenmenizi optimize ederek vücudunuzun toparlanmasına destek olun.

:memo: Şu anda dinlenmeye odaklı bir iyileşme evresindesiniz. Hormonal sisteminiz iyileşme sürecini sınırlayan ana faktör. Bu, yüksek hacimli veya yarış eforu antrenmanlarından kaçınmanız gerektiği anlamına gelir. Salı günü öğleden sonra yaklaşık 28 saat içinde kolay Z2 seviyesinde aktiviteye başlayabilirsiniz. Ancak yoğun antrenmanlara dönmek için Çarşamba öğleden sonrasına (yaklaşık 56 saat) kadar beklemeniz önerilir.

:robot: Gemini

4 Beğeni