Yapay zeka ile üretmek ve YZ'nın geldiği nokta

Yapay zekanın geldiği nokta çok etkileyici. Bizim podcastin temasını ele alarak bir şarkı bestelettim. Bu kadar sorunsuz ve tam bir beste yapması, Türkçe söz yazıp doğru şekilde şarkıda kullanması ve yerinde gitar soloları gerçekten insanı düşündürüyor.

Not1: Instagram’da takip edenler dikey versiyonunu görmüşlerdir şimdiye kadar)
Not2: Klibi kendi fotoğraflarımız, royalty free stock fotoğraf ve videolarlar ile ben hazırladım.

31 Beğeni

Vay be, harika olmuş!!! Müzikler ve sözler tam oturmuş, hiç falso yok…

4 Beğeni

Ben de yazılım kökenli birisi olarak ilk başlardan beri yapay zekayı kullanıyorum. @spinodal hocam, gidişatın çok korkutucu olduğunu düşünüyorum. Dün bir video seyrettim, video da adam yapay zeka destekli gözlük takmış ve yolda karşılaştığı kişilerle konuşurken, karşıdaki kişi ile alakalı her şeyi gözlük üzerinden görebiliyor. Yani yapay zekanın sınırı insanların hayal gücünün sınırı ile belirlenmeye başladı. Bu kadar ilerlememeli diye düşünüyorum.

7 Beğeni

Ben de tam tersini düşünüyorum. Sonumuzu getirecek olsa dahi yapay zekanın önünde durmamalıyız gibi geliyor. Netflixte adını unuttum şimdi bir belgesel vardı, dünyamız şöyle olsaydı böyle olurdu gibi birkaç farklı senaryoyu oluşturuyorlardı. Orada insan evrendeki enerjiyi verimli bir şekilde kullanmayı başardığında, artık vücutlarından ayrılmış plazma ortamlarda muhafaza edilen bilinç haline geliyordu. Bir galaksi son bulduğunda başka bir galakside çok kolay yaşam kurabiliyorlardı. Teknolojik gelişmeler esnasında birçok zarara uğrasak da kaçınılmaz sonun buna doğru gideceğini düşünüyorum. Bu yüzden önüne geçmenin, regülasyonlar koymanın, bu sonu geciktiren önlemlerin hep nihai aşamada zararımıza olduğu kanısı var bende.
Tabi gelişmelerin bizim yaşamımızı tam etkilemeyeceği hissiyatından dolayı bu kadar rahat konuşuyorum. Atıyorum bir çocuğum olsa endişe duyacağım geliştirmeler kesinlikle.

2 Beğeni

Şuana kadar oluşan etki/tepkilere bakınca çok ilginç şeyler bizi bekliyor.
Daha AI’ın emekleme çağında olduğu ve kullandığımız çoğu aracı uygulamanın ‘api’ olarak sınıflandırılabileceği ve erişimin o emekleme kısmında bile çok limitli olduğunu varsayıyorum. Çok ilginç bir gelecek bizi bekliyor. A’dan Z’ye bütün meslek dallarını etkileyecek bir şey geliyor. Buna ek hızla hızla Robotik insan siluetinden geliştirilen bir diğer kol var. Ve buna ek 10 seneye kalmadan Devletler ve Özel firmaların Quantum Bilgisayarların çağını duyurmaya başlayacağını düşünürsek… İnsanoğlu vitesi kaça taktı bilmem ama hızla ilerliyoruz. İyi mi Kötü mü bilinmez ama Dünya da büyük tabuların yıklayacağı zamanlar öyle çokta uzak durmuyor gibi…

6 Beğeni

@ggg sepetteki yumurtalar gibi, hangisi kırılırsa … Tüm icatlar ve gelişmeler iyi veya kötü amaçla kullanılabilir diye bir klişe var. Kötü adamların eline geçerse diye başlayan filmler var. En önemlisi de teknolojik gelişmelerin önünde durulamaması ve kapitalizmin de bunu körüklemesidir diye düşünüyorum. X kuşağı ve 80’li yıllarda macintosh ile yazılım hayatına başlayan birisi olarak tüm gelişmeleri çok yakından takip ettim. Barut’un Çinliler tarafından bulunduktan 400 yıl sonra silah olarak kullanılmasından bu zamana kadar çok şey değişti ve gelişti. Benim aklımın erdiğinden bugüne kadar olan gelişmelerden en çok korktuğum şey bu yapay zeka maalesef. İyi yanları eyvallah ama kötü yanlarını düşünemiyorum, bakalım neler göreceğiz. Konusu gelmişken, @spinodal hocamın son attığı akıllı saatler ile ilgili videonun bir başkasını da kendi bakış açısıyla yapay zeka destekli koç uygulaması olması beklentimi buradan yazmak istiyorum. Şu anda ben Garmin 10 k yapay zeka koçu ile antrenman yapıyorum, sonucu buraya mutlaka yazacağım. Ama videosu daha iyi olur ve @spinodal bakış açısıyla da bize bir çok şey katar diye beklentimi yineliyorum.

3 Beğeni

Ben gecenlerde Google’in text-to-speech APIsini kullandim (yani metin gonderip okunmus sekilde ses dosyasi aldigim bir yapi). Yuzde 95 insanin gercek mi AI mi oldugunu anlayacagini sanmiyorum. Hatta ozel ses ile model de egitebiliyorsunuz cok da buyuk olmayan rakamlara (2000-3000 dolar gibi bizim icin yuksek ama sirketler icin asiri ucuz bir meblag). Bu da sunu gosteriyor, cok yakinda telefonda birilerini arayan insanlar issiz kalacak. Cunku ben bunu bedavaya saniyeler icinde yapabiliyorum.
AI’in basarilarinin ilk korkutucu tarafi insanlarin hizla issiz kalacak olmasi. Devletler ve kurumlar bunun icin erkenden onlemler alsalar/alirlarsa bu sorun olmaktan cikar(di). Ama almiyorlar alamiyorlar. O yuzden ekonomik sorunlar bizi bekler.

5 Beğeni

Kapitalizmin en büyük açmazı. Tam otomasyona (hem bilişsel hem de fiziki emek konusunda) geçememek. Bireysel olarak (şirketler de dahil) bunu isterler ama hep beraber uygulandığında, dediğin gibi işsizlik doğar. Bu da kapitalizmin kabuğunu çatlatır mi, patlatir mi bilemem. Genel kitleler halinde işsizlik olduğunda uretilen ürünlerin alıcısı kalmaz. Paretodaki %80 nin %20 yi krallar gibi beslemesi için işsiz bile kalınsa, bir alım gücü olması gerekiyor.

Yapay zekanın ilerlemesi kaçınılmaz. Birkaç yüzyıldır gelişen teknolojinin önünde durmaya çalışan toplumların halini görüyoruz.

3 Beğeni

İngiltere sanayi 5’de mi neymiş, eczanede insan yok (bazı eczaneler).Ben decathlondanmigrostan kasiyersiz geçişi kullanamıyorum.Eczanede bile bu insansızlık oluyorsa, ai’ye geçmeyenler verimsiz ama iş gücüne katılım fazla olur.

1 Beğeni

Elinize sağlık, güzel olmuş. İnanılmaz bir gelişim sergiliyor.

Eskiden böyle bir şarkıyı stüdyoda kaydetmek, post-prodüksiyonunu yapmak, her şey yolundaysa en az 3-4 gün sürerdi. Besteleme aşamasını saymıyorum. Dinlediğimiz şarkıları kaydeden küçük-orta ölçekli stüdyolar yok olalı 10 sene oluyor. Müzik teknolojileri durumu bu noktaya getirdi. Olumlu tarafından, müzik sektöründe eşitlikçi bir durum yarattı. Aletler bir sırt çantasının içine kadar girdi. Hatta ‘…in the box’ diye bir tabir ortaya çıktı. Kastedilen bir pc ile tam bir prodüksiyonu tamamlayıp, yayınlayabilmek. Bir kişi artık her şeyi yapabilecek kapasiteye sahip hale geldi.
Müzik dediğimiz şey zaten matematiksel bir şey. Digital ses frekansı da aynı şekilde. Bu yönüyle bir çok sektörden daha önceleri, kısmi yapay zeka diyebileceğimiz eklentiler çoktan sektöre entegre olmuş halde idi. Aslında dinlediğiniz çoğu müzikte bir şekilde muhtemelen kullanılıyordu. Ama durum bu kadar kapsayıcı bir halde değildi. Yapay zeka şu an için küçük-orta ölçekli ‘son’ stüdyo gibi davranıyor. Referanslardan yola çıkarak ‘yeni’ bir şeyler üretiyor. Ürettiği şeyler şu an için sadece bir yeniden üretim. Bakalım ilerde büyük bir stüdyo gibi davranabilecek mi? Kendi endüstrisini oluşturabilecek mi?

Walter Benjamin’in " Teknik Olarak Yeniden Üretilebilirlik Çağında Sanat Eseri" isimli bir çalışması var…Bana durum şimdilik onu hatırlatıyor.

3 Beğeni

@spinodal Mert hocam, konu sanki yeni bir başlığa bölünmeyi gerektirecek şekilde evriliyor.

6 Beğeni

gündemde olan AI adı verilen şey aslında zekaya sahip değil.kapsamli yetenekli otomasyon türü programlar ipin ucu yine insanoğlunda hangi AI vivaldi in 4 mevsimini bestelemis .Bir alışveriş sitesinin kargosundan faturasına kadar ilgileniyor interneti tarıyor satılması gereken yada satılmaması gereken ürünlerin listesini yapıyor ,derli toplu otomasyon …90 li yıllarda digital ses örnekleri vs kullanılmaya başlandı , yazılım ve donanım gelişti yada geliştirildi yinede nothing else matters by AI olmadi
ileride AI olur mu olmaz mı bilemem insanoğlu kadar zararlı bir tür var mı dünya üstünde ki insan AI den korkuyor .
ilk dönem AI savaşları insanoğluna karşı değil AI ler arasında olacak örneğin Çin AI si American AI savaşı

3 Beğeni

Kesinlikle katılıyorum. Korkmak değil de bireysel olarak yaşamanın biraz daha zor olacağı dönem diyebiliriz. Mesela para kazanmak için gerekli işe olan adaptasyonu örnek verebiliriz. Rahata alışkın bireyin, daha fiziksel işler yapmaya başlaması gerekeceği gibi.

3 Beğeni

Çok bilinen iki film var , wachowski kardeşler The Matrix ve stanley kubrick’in space odyssey.Kötülüğün makineleri yani yapay zekayı ele geçirmesi ve insanoğlunun düşmanı olması.ilk bilgisayar virüsünü yazan bir insan ilk atom bombasını atan da insan sanki insanoğlu kötülüğün kendisine ait olarak kalmasını istiyor .

3 Beğeni

Aynen öyle, zaten insandan başka dünyaya, doğaya zarar veren yoktur. İhtiyacı olandan fazlasını isteyen de sadece insan. Akıllanır umarım insan …

5 Beğeni