VO2max’i En İsabetli Hesaplama Yöntemi

Apple watch kullanıyorum.(nabız bandı kullanmamanın dezavantajlarının farkındayım.) Bugün son bir senedeki VO2max değişikliğine baktım. %21. Ama pek mümkün gelmedi bana bu. Diğer yandan kendi içinde tutarlı bir ölçü aleti ile bir referans noktası alıp değişime bakmak aslında isabetli bir sonuç vermeliydi. Siz nasıl VO2max hesaplıyorsunuz ?

1 Beğeni

En dogru yöntem bunu ölçen hastane,tesis gibi yerde yapılan ölçüm…Birde bu yöntem de kesin olmamakla beraber yakın hesaplama yapıyor,

6 Beğeni

En kesin ve doğru yöntem kan testi.

Kan testi üzerinden nasıl bir vo2max ölçümü yapılıyor? İlk defa duydum.

1 Beğeni

Başka bir açıdan bakalım; ister saatten ister laboratuvar ortamında ya da başka bir yöntemle ölçülmüş olursa olsun, VO2max gelişimi bizim sporcu olarak geliştiğimizi, kardiyak sağlığımızın da geliştiğini gösteriyor. Burada yeterli temeli, mitokondriyal gelişimi tamamlamadan intervallere geçmemek lazım, eğer yaterli yatırmı yaptıysak VO2 max değerimiz kendimizi gerçekten adadığımız intervallerle gelişiyor. Ancak yeni koşuya başlayanlarda da ilk başlarda koşu zamanı ya da kilometreler arttıkça bu değerin geliştiğine , belli bir süre sonra plato yaşandığına, artık farklı antremnlar yapılması gerektiğine herkes şahit olmuştur. Bu arada en doğru yöntem elbette " Maximal Testler ; VO2 nin gerçek ölçümü açık devre spirometri adı verilen bir yöntem kullanılarak laboratuvarlarda, kliniklerde ve sahalarda yapılabilir." Ama kastettiğim basit yöntemlerle (saatler) bir endeks, referans almak. Yoksa çok pahalı işler. Sayg,

4 Beğeni

yapılan antrenman ortasında kan numunesi alınıp kandaki oksijen miktarına bakılıyor. kan şekeri ölçen cihazlar gibi cihazlar var. ama onlarda pahalı

1 Beğeni

Danimarkalı bir teknoloji firması kalbin mikro atımlarını analiz ettikten sonra, bmi, yaş ve cinsiyeti de yapay zeka yardımıyla bu bilgiyle eşleştirip, doğru vo2max sonuçları elde ettiği bir yöntem geliştirmiş.

3 Beğeni

Ilgincmis… VO2Max’a yonlendirebilecekleri parametreler tespit ettiler demek ki, oradan da bir model cikarmislar anlasilan.

1 Beğeni

Normalde hep koşu bandı ve bisiklet üzerinde kontrollü bir ortamda yapılırken görüyordum. Yeterli bütçe ile bu şekilde mobil ölçüm yapılabildiğini de gördük :slight_smile: . Oyuncuların değerini düşününce tempo isteyen bir test için oyuncuyu çim zeminden koşu bandına taşımak mantıklı da değil, sakatlık riskini arttırıyor.

1 Beğeni

Benim anlamadigim bir sey var. VO2Max testi tamamen tukenene kadar devam eder. Sahada bunu yapabiliyorlar mi acaba? Yoksa burada da yukaridaki gibi bazi gaz alis verislerinden VO2Max tahmini mi yapiyorlar? Detayli bakmak gerek…

1 Beğeni

Test protokolünü tedarikçi firma sayfasında kabaca paylaşmış. ““The advantage of these masks is that they are portable, allowing you to conduct tests anywhere: on the pitch, during a short scrimmage, or, as Pintus does, with the MAP protocol. You have to run back and forth across the field. You start at 8 km/h, and with each beep, the speed increases by 0.5 km/h. After 20 minutes, you might reach 18-20 km/h, but no one ever does that – that’s superhuman,” Notario details”

2 Beğeni