Uzun mesafeler genç koşucular için doğru mu?

Selamlar Koşu Forum. Ben 16 yaşında 165 boyunda 60 kilo bir sporcuyum. Sporla erken yaşta tanıştım ve son 6 aydır koşuya merak sardım. Aylık 50km civarı koşu yapıyorum. Bu miktarı arttırmak, uzun mesafeli koşulara çıkmak istiyorum. Bu benim yaşımdaki bir koşucu için doğru bir amaç mı? Kas ezilmesi vb. gibi sıkıntılar yaşar mıyım? Biraz araştırma yapmak için internete girdim ve bir sürü farklı bilgi ile karşılaştım. Hangisinin doğru olup olmadığını ayırt edemiyorum. Siz beni aydınlatırsanız çok sevinirim.

2 Beğeni

Merhaba. Bu yaşta koşuya merak salmış olmana çok sevindim. Kendini geliştirebilecek çok zamanın olduğu için şanslısın. Dilerim bu şansı akılcı ve verimli kullanmayı başarırsın…

Senin yaşında olsam kesinlikle kısa veya orta mesafe çalışırdım. Bu şekilde uzun yıllar koruyabileceğin bir hız elde edebilirsin. Bu çalışmayı yapmak için de kendime kesinlikle bir antrenör bulurdum. Biraz çaba ve soruşturmayla ücretsiz çalışabileceğin antrenörler bulabilirsin.

Diğer yandan dünya genelinde 7 yaşından itibaren katılabileceğin dağ koşuları varken, 18 yaş altına 10K üstünde mesafeler koşmasına izin verilen bir yer de duymadım. Bu sebeple çok uzun mesafelerin uygun olmama ihtimalinin ağır basacağını düşünüyorum.

8 Beğeni

Merhaba @SedatKurtulus’ a %100 katılıyorum; bu yaşta kısa ve orta mesafelere yönelik yapılacak çalışmalar ileride sana uzun mesafelerde tutunabildiğin peysleri sağlayacaktır. Kısa ve orta mesafeler için de aerobik gelişim sizin yaş grupları için çok önemli, ancak hemen mesafeyi artırmak isteyen genç arkadaşlarda shin splints ve doğal olarak stress fractures görülme olasılığı yüksek, yani iskelet kemik yapınızın kaldırabileceğinden yüksek streslere sokmamanız önemli. Yani kendi limitlerimizi zorladığımız intervaller/artırmalar/fartleklerin bizi sakatlama olasılığı kapasitemizin üstündeki koşu hacimlerine göre daha azdır. Elbette bu intervaller/artırmalar/fartlekler gibi tip2 kaslarımıza yönelik çalışmaları iyice ısındıktan sonra yapıyoruz. Özetlersem önce doğru koşu formu nedir, ayak nasıl basmalı, adımlarımı önde mi atıyorum, vücut formum nasıl, kadans nedir gibi konuları öğrenmen ve bunlara yönelik drillsleri programına alman başlangıç olarak doğru olacaktır. Sonra koşu hacmini yavaş yavaş , belli bir sistem ile artırmalısın. Burada dikkat etmen gereken yaşın gereği erken gaza gelmemek, diğer gençlerle veya büyüklerle kendini karşılaştırıp zorlayıcı rekabet içine girmemektir. Okuyorsan okuldaki beden hocalarından programın konusunda yardım alabilirsin, bulunduğun ilde koşu grupları varsa git tanış, sana yardımcı olacak muhakkak bir tecrübeli arkadaş olacaktır.

7 Beğeni