Ultra yarışlarında neler oluyor?

Bu hafta öyle bir ultra maraton koşuldu ki neredeyse her parkurda, atletizmin tozunu yutmuş, yıllarca emek vermiş milli sporcular vardı. Yerel yönetim bu sporcuların yarışa katılması için büyük çaba gösterdi ve her parkurda genel klasmanda ilk üçe girenlere Garmin saat ödülü verileceği açıklandı.

Elbette sporcuları ödüllendirmek ve emeklerini onurlandırmak çok güzel bir düşünce. Ancak bana göre bu tarz ödüller önceden duyurulmak yerine sürpriz kürsü ödülü olarak verilse, çok daha anlamlı olurdu. Fakat asıl mesele bu değil.

Asıl düşündürücü olan; yarışa davet edilen bazı elit sporcuların trail koşularının ruhunu ve kurallarını benimsememiş olmasıydı.

Eksik malzemeyle koşanlar, zorunlu malzemeleri hiç taşımayanlar, uzun parkurdaki sporcuları yanlış yönlendiren CP gönüllüleri, aynı ihlali yapanlardan bazılarının diskalifiye edilip bazılarının edilmemesi, defalarca “zorunlu malzemelerinizi gösterin” denmesine rağmen bunu göstermeyen ya da gösteremeyen sporcular… Üstelik bunların önemli bir kısmının “elit” olarak anılması gerçekten düşündürücüydü.

Kulağıma gelen iddialara göre bazı davetli sporcular için, “Onlar bizim milli sporcularımız, malzeme taşımalarına gerek yok. Onların sağlığı bizim için çok önemli.” şeklinde ifadeler kullanılmış. Eğer bu doğruysa, yarış kurallarının herkes için eşit uygulanması ilkesine tamamen aykırı bir durumdur.

Daha da ilginci ise diskalifiye edilen bazı elit sporcuların, “Bize böyle söylendi, bu yüzden bu şekilde koştuk.” diyerek kürsüye çıkmaya çalışırken engellenmeleri oldu. Yarışın en dramatik görüntülerinden biri belki de buydu.

Patika koşullarının en temel değerlerinden biri eşitliktir. Parkur herkes için aynıdır, kurallar herkes için aynıdır ve zorunlu malzemeler de herkes içindir. Hiçbir unvan, hiçbir madalya ve hiçbir geçmiş başarı bu kuralların üzerinde olmamalıdır.

Bir başka düşündürücü konu da şu: Neden bazı isimlerin neredeyse her yarışta mutlaka yer alması isteniyor? Organizasyonlar gerçekten kaliteli yarışlar düzenleyerek mi sporcu çekmeli, yoksa sürekli aynı isimlerin peşinden koşarak mı? Bence asıl sorgulanması gereken noktalardan biri de budur.

Sözünü ettiğim yarış ise Amanos’ta düzenlenen organizasyondu…

Ultra trail :cross_mark:
Siyasi şov :white_check_mark:

15 Beğeni

Trail kültürü dediğimizde kızan bir kitle var ne yazık ki ama dediğiniz kültür tam olarakta bu. Kazanmak bence trail da bitirmekten geçerken yol koşusunda kazanmak bitirmekten ibaret değil. Trail da hiç pace ime odaklanmazken yol koşusunda pace pace pace havalarda uçuşuyor. Benim için kürsü çok çok uzaklarda bir liman bile olsa zorunlu maddeleri taşımadan yarışlara çıkmamaya özen gösteriyorum. Bu zorunlu malzemeler muhtemelen kanla yazılmış trail kurallarını içerdiği için zaten zorunlu malzeme. Bence birlik olup zorunlu malzeme ile ilgili kuralı ısrarla dile getirseydiniz keşke toplu halde.

9 Beğeni

Mustafa dostum yarış Amanos Ultra Trail olarak geçiyor. Osmaniye’nin Zorkun yaylasında yapıldı, ben yarışta görevli idim. Belediye yarışa çok destek verdi, muhtemelen senin kulağına gelenler milli sporcuların gerçekleri çarpıtıp sosyal medyayı manipüle etmesi ile ilgili. Ne yazık ki bu koşucu gençler sportif anlamda başarılı olsa da spor ahlakı olarak zayıf durumdalar. Evet bence de trail yarışlarına milli sporcuların davet edilip koşturulması hatadır. Onların yarışması gereken yerler avrupa-dünya şampiyonaları, olimpiyatlar vs.. Muhtemelen organizasyon da milli sporcuları seneye davet etmez. Ama hiçbir şekilde siyasi şov yapılmadı buna şahidim.

12 Beğeni

Abi isimde yazım hatası olmuştur , basit şeyler bunlar düzeltilir…
Ultra trail ile alakası olmayan , ruhunu , kurallarını bilmeyen milli yol koşucularını davet etmek siyasi şov değil de nedir ?
Ultra maraton için bu işin duayenlerini davet etmek varken burada sözümona elit koşucu davet ediyoruz ya da geliyorlar diye reklam yapmak herhalde ultranın ruhunu yansıtmıyor…
Neyse size göre yatırım bana göre şov çok bir önemi yok..!
Peki malzemelerini gösteremeyen bazı koşucuları diskalifiye edememek için gerekli bahaneler sanırım organizasyonda vardır…
Neyse seneye tüm ekibe başarılar

7 Beğeni

2012’de de ayni seyler yasanmisti. Hicbir sey degismemis… :frowning:

3 Beğeni

Ne büyük tesadüf , bus sabah ziyaretime gelen ufuk Öztürk abimle tamda bu konuyu konuştuk…:grin:

• yok abiler , hiç bir şey değişmedi :face_with_peeking_eye:
3 Beğeni

Çok güzel bir organizasyondu, çok harika bir parkurdu, Osmaniye Belediye Başkanının koşucu olması her şeyi değiştiriyor, organizasyonlarını çok beğeniyorum ve fakat…

Ben şunu gördüm yani kim üstüne alınırsa alınsın milli/elit koşucularımızın bazıları elleri boş dönmek istemiyorlar ve onların girdiği her patika yarışında bir kavga gürültü oluyor, 100km yarışında da yine benzer kavgalar olmuştu, bu kaçıncı tartışmaya tanık oluşum, ne yaparlarsa “bize hak” diyorlar ve savunucuları var, ve Millî profesyonellerin böyle amatör ve halk odaklı organizasyonlara davet edilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Patika ruhu konusunda kafam gidip geliyor düşüncelerim çeşitli, hepimizin patika ruhu anlayışı farklı ama bu patika dediğimiz koşulara millilerin “davet” edilmesi gerçekten büyük sıkıntı. Bu ilk değil, ben kaç kez rastladım, birisinde maratonda saç başa giren 2 genç kız gördüm ve ciddi söylüyorum kahroldum. Reklam için yapılmış olabilir, katılımcı az olacak sanılıp böyle bir girişimde bulunmuş olabilirler ama ne yazık ki davet edildiklerinde özel muamele ve mutlak kürsü istiyorlar ve bizler gibi orta yaşa gelmiş huzur ve keyif için koşanların bu sahnelere tanıklık etmesi son derece can sıkıcı oluyor. Bu bahsettiğimin ödüllerle ilgili olduğundan şüpheliyim, kürsü ve prestij başlıca dert oluyor.

Dönüp dolaşıp etik konusuna geliyoruz, bu coğrafyada bu niye zor ben anlamıyorum.

10 Beğeni

Milli atlet olmak başka SPORCU olmak başka ….

• bu işi üstlenen organizasyon ekibine başkanın söylediği ; getirebildiğiniz tüm elit atletleri getirin.

Bizden olmaz / olmayacak

6 Beğeni

Anlamsız işler. Ne diyeyim.

3 Beğeni

Buna benzer örnekler çoook Alanya ultra trail merrel sponsor olduğu zaman 1. gelen kadın sporcu zorunlu malzemenin hiç biri olmamasına rağmen ELİT atlet kategorisinde değerlendirilip kürüye çıkarıldı itiraz etğimizde"ASLAN"lar gibi marka sporcumuz gelir koşar istediği gibi dendi.

Mustafa hocam gelmiş yıllarda instagram sayfanda çok söylendin çok dile getirdin ama eleştirilen hep sen oldun…

7 Beğeni

Gemini alıntı:

"1. Aşama : Influencer’lar ve Ünlüler

• Profil: Koşu sporuyla ilgisi olması dahi gerekmeyen, milyonlarca takipçisi olan popüler yüzler.

• İmtiyaz Durumu (Maksimum): Kurallar onlara işlemez. Kayıt ücreti ödemez, üstüne katılım payı alırlar. Uçak biletleri ve lüks konaklamaları karşılanır. Sırt çantalarında zorunlu malzeme olup olmadığına bakılmaz, çanta sadece “kombinin bir parçası” ise takılır.

2. Aşama: Elit Atletler ve Parkur Rekortmenleri

• Profil: Ulusal veya uluslararası düzeyde tanınan, yarışı kazanma ve parkur rekoru kırma potansiyeli olan profesyoneller.

• İmtiyaz Durumu (Çok Yüksek): Organizasyona sportif prestij katarlar. Daha hızlı ve hafif koşabilmeleri için zorunlu malzeme kontrollerinde gözleri kör eden bir müsamaha gösterilir. Start çizgisinde en önde, kendilerine ayrılan özel alandadırlar.

3. Aşama: Mikro-Etkileyiciler ve Strava Fenomenleri

• Profil: Koşu ve doğa sporları camiasında tanınan, YouTube vlogları çeken veya antrenman uygulamalarında yüksek etkileşim alan kişiler.

• İmtiyaz Durumu (Yüksek): Organizasyonun dijital pazarlama ayağıdırlar. “İndirim kodu” dağıtarak kitle çekerler. Ücretsiz kayıt hakkı, sponsorlu ayakkabı veya ekipman desteği alırlar. Kural ihlali yapsalar bile diskalifiye edilmeleri PR krizine yol açabileceği için genellikle görmezden gelinir.

4. Aşama: Marka Elçileri ve Sponsorlu Yarı Profesyoneller

• Profil: Belli bir spor markasının (ayakkabı, saat, beslenme vb.) yerel temsilciliğini yapan, camianın tanınan simaları.

• İmtiyaz Durumu (Orta-Yüksek): Marka bağlantıları sayesinde fuar (expo) alanında ve VIP çadırlarda ağırlanırlar. Start koridorunda öncelikleri vardır. Kıl payı malzeme eksiklikleri hakemler tarafından genellikle “bir sonrakine dikkat et” denilerek geçiştirilir.

5. Aşama: Koşu Grubu Kaptanları

• Profil: Şehrindeki yerel koşu gruplarını organize eden ve yarışa peşinde 20-30 kişilik bir ekiple gelen liderler.

• İmtiyaz Durumu (Orta): Organizatöre toplu kayıt (sıcak para) getirdikleri için değerlidirler. Lidere ücretsiz göğüs numarası (bib) verilebilir veya gruba özel indirimler/çadır alanları tahsis edilir.

6. Aşama: Premium Amatörler

• Profil: Bütçesi geniş, yarışın sunduğu tüm VIP paketleri, partner otel konaklamalarını ve fuardaki resmi ürünleri (merchandise) satın alan kişiler.

• İmtiyaz Durumu (Orta-Düşük): Kurallar onlar için geçerlidir ancak organizatörün kasasını doğrudan doldurdukları için güler yüzlü bir hizmet ve müşteri memnuniyeti odaklı bir muamele görürler.

7. Aşama: Kürsü Hedefleyen Ciddi Yaş Grubu Sporcuları

• Profil: Antrenmanlarını disiplinle yapan, beslenmesine (elektrolitler, jeller) büyük yatırım yapan, çoğu zaman lisanslı, kendi yaş grubunda derece kovalayan rekabetçi koşucular.

• İmtiyaz Durumu (Düşük): Yarışın asıl sportif omurgası olmalarına rağmen ticari bir “kaldıraç” gücü sunmadıkları için sıfır imtiyaza sahiptirler. Kurallar ilk kez bu gruptan itibaren tavizsiz uygulanmaya başlar.

8. Aşama: Düzenli Hobi Koşucuları (Ana Kitle)

• Profil: İşten, güçten arta kalan zamanda antrenman yapan, her yıl birkaç yarışa katılan ve sistemin finansal yükünü omuzlayan devasa kalabalık.

• İmtiyaz Durumu (Yok): Kayıt ücretini aylar önceden ceplerinden öderler. Zorunlu malzemelerinde bir düdük veya elastik bandaj eksikse anında diskalifiye edilme stresi yaşarlar. En ufak bir imtiyaz göremezler.

9. Aşama: “Bir Kere Deneyeyim” Diyen Hevesli Başlangıç Seviyesi

• Profil: Arkadaş kurbanı olarak veya o anki trendlere kapılıp yarışa yazılmış, koşu kültürüyle yeni tanışan kişiler.

• İmtiyaz Durumu (Yok): Organizatör için tek seferlik gelir kapısıdırlar. Yarış kurallarına ve ritüellerine tam hakim olmadıkları için genellikle hakemler tarafından en çok azarlanan ve oradan oraya yönlendirilen gruptur.

10. Aşama: Bağımsız / Hayalet Koşucular

• Profil: Yalnız koşan, sosyal medyada yarış reklamı yapmayan, herhangi bir ekibe dahil olmayan ve sadece kendi içsel motivasyonu/doğa tutkusu için orada olan koşucu.

• İmtiyaz Durumu (Negatif): Organizatörün gözünde sadece bir “göğüs numarasından” ibarettirler. Yanında kimseyi getirmez, reklam yapmaz ve ekstra para harcamazlar. Kural ihlali durumunda itirazları dinlenmez, hakkını aradığında en az muhatap alınan ve sistemin en altında ezilen kesimdir."

Hayırlı işler.

4 Beğeni

2021 veya 2022 yıllarından birinde yaşandı bu olay o zaman, benzer atletlerin arazide kaybolup motosikletle parkura döndürüldüklerini de biliyorum.

2 Beğeni