Trail koşuları için ayakkabı tavsiyesi

Merhaba.

Boa bağcık sistemini deneyip memnun olmayan var mı? Snowboard botlarında kullanıyorum ama koşu ayakkabıları kadar stres altına girmiyorlar. Acaba gevşeme kırılma gibi bir sorun yaşanır mı?

İyi günler dilerim. BOA bağcık sistemi bisiklet ayakkabıları için harika bir sistem ancak koşuda nasıl olur bilemiyorum. Bisiklet kullanırken pedala kilitleniyor ve ayağı yukarıya kaldırırken pedale güç aktarımı yapıyor. Ayak bileği hareketli bir yapıya sahip, kullanmadım ama bana koşu için kullanımı uygun gelmiyor. Hatta spor fuarında sadece bağcık sistemi satan bir marka bile vardı. Bilemiyorum ama konuyu takip edeceğim bende çok ama çok merak ediyoorum.

1 Beğeni

Ben kullanıyorum ama kritik konu eğer arızalanırsa yarışa devam edemiyorsun. Uzunlardan çok kısalarda tercih ediyorum bu nedenle.

1 Beğeni

Agravic ultra’ya benzer bir model Equipment Agravic Running Wonder White adıyla satışta.
Agravic ultra ile aynı midsole kalitesinde mi bilgisi olan var mı ?

anladığım kadarıyla ve yaptığım bir koşu neticesinde kendi gözlemlerime dayanarak: taban tamamen aynı, üst kısmı belki biraz ağırlık farkı vardır ama yaptığım koşuda bende özel bir rahatsızlık oluşturmadı.

1 Beğeni

Cevap için teşekkürler, ayakkabıyı aldım.
Malzeme kalitesi iyi , drop nedeyse 0 mm. Takumi sen ,adios 8 az da olsa topuk yastıklamasi veriyor Agravic çivili pist ayakkabılari gibi neredeyse negatif off set , heel striker olarak agravic çok uygun olmaz.
Topuk yastıklamasi nerdeyse yok gibi.
Neşet suyu parkuru için gravel ayakkabısı olarak düşünmüştüm .
iade ederim sanırım

1 Beğeni

Ayakkabı dururken hakikaten de çok tuhaf bir izlenim veriyor, zaten internette topuk stabil diye çok yorum var. ama ben sıkıntılı aşil tendonlarıyla, yavaş ve çok ideal olmayan şekilde koştuğum halde yola çıkınca endişelerimin hepsi yersiz çıktı. Tabi ki önemli bir maliyeti var, riske atmaya değmeyebilir. 3cm topuk, hem de bir çok şampiyonluğu olan bir köpükten olunca, topuk yastıklaması bence çoğu yol ayakkabısından iyidir.

2 Beğeni

Ben Agravic Speed Ultra almıştım. Adidasa göre 8mm drop var. Fakat rockered yapısı nedeniyle sanki hiç drop yokmuş gibi ölçümler yapılıyor. Aslında tam olarak öyle değil. Ayakkabının tabanı ve yastıklaması bence mükemmel. Bir çok kez Aydos’da koştum ve en son Sapanca Ultra’da bu ayakkabı ile koştum. Ayak tabanlarım inanılmaz rahattı.

Fakat her güzelin kusuru vardır. Bu ayakkabıda parmaklarınız pek özgür değil. Ön taraf yeteri kadar geniş değil. Parmaklarınız rahat hareket edemiyor. Adı Ultra ama ben 100mil koşacak olsam kesinlikle koşamam bu ayakkabı ile.

Esas en büyük problem topuk ve bilek desteği hiç yok. Teknik zeminde özellikle inişlerde ciddi sıkıntı. Sapanca’da iki kere çok şiddetli burktum bileğimi yokuş aşağı koşarken. Şanslıydım sadece 1 haftalık bir şişlikle atlattım. Bir çok inceleme sitesi “minimal heel support” yazıyor. Siz topuk desteği yok diye bunu yorumlamış olabilir misiniz? Yoksa topuk / taban desteği şahane ayakkabıda. Bu sizin gönderdiğiniz versiyonda üst malzeme farklı ve ayak bileği çevresinde daha fazla destek var. Bu anlamda da iyileşme sağlamış olabilir.

Dediğim gibi Agravic Ultra çok başarılı ama Uludağ Ultra’da kesinlikle onla koşmayacağım. Teknik inişlerde tekrar bilek burkulması yaşamak istemiyorum :slight_smile:

5 Beğeni

Anlaşılır ifade edememiş olabilirim.
Ayağın ve topuğun ayakkabı içinde durması ve ayakkabının topuğu sarması fena değil.Bu versiyon orijinal Agravic’e göre faklı olabilir. Orijinal modelde bana tavsiye edilen numara 42,5 bu modelde 44 biraz bol oldu ve sanırım burun kısmı orijinale göre biraz daha rahat olabilir.
Düşük hızlarda heel striker olarak yere ilk teması topuklarım yapıyor. Orta hızlarda midfoot/ tam taban basıyorum. Yumuşak tabanlı ayakkabılara alışık olduğumdan olabilir. Sanki bu modelde topuk altında hiç yumuşaklık ve orta tabanının esnekliğini hissetmedim.

1 Beğeni

Merhaba,

Belgrat ve Aydos’ta trail koşmaya başlamak istiyorum. Şimdiye kadar yol koşusu yaptım. Trail çok ilgimi çekmeye başladı. Şimdilik hedeflediğim mesafe 20 km civarı. 70 kiloyum.

Bu sayfayı geriye doğru okudum. Bana Türkiye’de ulaşabileceğim ayakkabı önerebilir misiniz? Invincible ile denedim, sanırım küçük taşlar ayakkabıya zarar verdi.

İstanbul’dayım, tavsiyeleriniz doğrultusunda mağazaya gidip deneme imkanım olur.

Şimdiden teşekkür ederim.

1 Beğeni

Hocam Aydos’da her türlü arazi var. Sert yangın yolu da var, single track patikalar da var -çok uzun değil ama-, yumuşak balçık zemin de var, çok dik çıkışlar, çok dik inişler, çarşak zemin de var. Yani aslında ne ararsan var. Şu aşağıdaki fotoğraf bu sabah yaptığımız koşuya ait bir videodan

Burada Erdi oldukça dik bir yokuşta, gevşek zeminden inerken zorlanıyor :slight_smile:

Belgrad’da böyle bir zemin, böyle bir iniş -ya da çıkış- bulma şansın yok varsa da ben hiç denk gelmedim. Orman içi, ağaç gölgesinde koşabileceğin güzel patikalar var.

Ayakkabı konusuna gelecek olursak; Erdi’nin ayağında Nike Pegasus Trail var. Benim sevdiğim bir ayakkabı değil açıkcası. Ben Asics Trabuco Max ile koştum bugün. İlk çıkan versiyonu. Bir zamanlar ben de çok hassastım ayakkabı konusunda. Rock plate’i olmayan trail ayakkabısı almazdım mesela :slight_smile: Şimdi öyle hassasiyetlerim hiç yok. Mevcut ayakkabılarım ömürlerinin sonuna yaklaşınca arayışa çıkıyorum. Nerde en ucuz, en indirimli marka/model var gidip alıyorum. Yeni ayakkabıların standartı çok yüksek. Ayağınıza uygun ölçüde aldığınız sürece sizi yarı yolda bırakma ihtimali pek yok.

5 Beğeni

Teşekkür ederim cevabınız için.

Biraz araştırdım, yorum okudum, buradaki yazılanlara da baktım.

Zegama 2 birinci tercihim, eğer bulamazsam Agravic 3 ikinci tercihim olacak.

2 Beğeni

Asics Trabuco 13 ayakkabı n-11 sitesinde asics mağazasında indirimde. Kupon vs ile daha uyguna alabilirsiniz. Trabuco max 4 de indirimde gerçi. :blush:

4 Beğeni

Benim ayaklabılar konusunda görüşüm bu kadar kafa yorulmaması yönünde ama trailde yapacağınız en büyük hata max4 gibi kalın tabanlı ayakkabılar tercih etmek olur. Asics benim fetiş düzeyinde sevdiğim markalardan fakat bu kalın tabanlı ve zemin hissiyatı olmayan ayakkabılar ile trailde sakatlanmayan yoktur. Ayağını kıran bile var max4 ile. Özellikle teknik parkurlarda. Tabi markayı gözünüzde canlansın diye örnek veriyorum. Bu tür markaların satış tuzaklarına düşmeyin derim. Sonra aylarca yatışa geçersiniz.

3 Beğeni

Ayağınızda içe - dışa basma ve ayak bileğinde kolayca burkulma - dönme yatkınlığı varsa yüksek orta tabanlı koşu ayakkabıları patika,gravel ve bozuk zeminlerde sakatlanmaya ve düşmeye sebep olabilir .

Trabuco Max serisi zayıf ( sakatlanmaya müsait ) ayak bileği olanlara uygun olmayabilir.

3 Beğeni

Hafta başında Zegama 2 aldım, ama henüz deneme fırsatım olmadı.

Ek/düzeltme: Buradaki mesajları geriye dönük okudum, ulaşabileceğim birkaç seçeneğe indirdim ayakkabıları. Biraz runrepeat sitesine baktım, sonra da gittim rengini tipini beğendiğimi aldım. :slight_smile: Umarım memnun kalırım. Sportive online’da 5200 ₺’ye geldi.

2 Beğeni

Ayak bileğim burkulmaya çok müsait, düz yolda yürürken bile burktuğum olmuştur. Trabuco max3 ü 1000km den fazla kullandım sanırım. Üstüne memnun kalıp max4 aldım. Aman nazar değmesin diyorum bu durumda :sweat_smile:

3 Beğeni
  • Salomon Speedcross 6
  • Asics Gel Trabuco 13
0 oylayan
1 Beğeni

Ayakkabı konusunda iki temel parametrem var:

1. Nerede kullanacağım?

Son iki arazi ayakkabımı katılacağım yarışlara göre seçtim. Mesela Aladağlar yarışında uzun bir çarşak inişi olduğu için epey korumalı ve sağlam olan La Sportiva Ultra Raptor’u tercih ettim. Aynı ayakkabıyı UTMB Kaçkar’da da kullanmak isterdim ama altındaki dişler Kaçkarların çamuru için yeterli gözükmedi gözüme. Sonuç olarak hem dağlık, teknik arazide tavsiye edilen hem de çamur da çok iyi olan Hoka Speedgoat 5’i aldım. İkisini de zemin tiplerine göre farklı yarışlarda kullanmayı planlıyorum.

1. Bütçem

Kısıtlı bütçem olduğu için fiyat/performans dengesini gözetmeye çalışıyorum. Mağazaların indirimlerini takip etmekte fayda var. Mart 2025’te 3700₺’ya Speedgoat 5 almıştım. Bence bu seviye bir ayakkabı için müthiş bir fiyat.

Bu başlık Aralık 2024’te açılmış ve 10.000₺’lık bir bütçeden bahsedilmiş. Bu miktar bence Eylül 2025 itibarıyla da epey yüksek. Doğru indirimlere denk gelirseniz bu paraya çok iyi iki ayakkabı bile alınabilir.

Mesela Merrell Agility Peak 5 ve Nike Zegama 2 - ikisinin de çok iyi değerlendirmeleri var - şu anda çeşitli mağazalarda 4000-5000₺ civarlarında (indirimli fiyat) satılıyor. İhtiyacım olsa hemen alacağım ama evde ayakkabı koyacak yer kalmadı, durum fena.

2 Beğeni

Cevaplar için teşekkürler herkese.

1 Beğeni