Tırnak sorunu ve öneriler

Değerli arkadaşlarıma ek olarak şunları söylemek isterim;

1. yarışlardan önce tırnak kesimine dikkat etmeli,
  2. uzun yarışlarda maruziyet çoğaldığı için bantlama yapılarak kuvvet etkisi azaltılmalı. Belki vazelin bile sürülmeli,
  3. Bir kaç yada birçok tırnak düştükten sonra uygun ayakkabı ve numara seçimi tam manasıyla gerçekleşiyor,
  4. yarış boyunca veya öncesinde bağcıkların durumu çok önemli, eğer gevşek ise tüm inişlerde ve çıkışlarda tırnaklar pert oluyor. Erinmeden kontro edip sıkmak gerekiyor.
    Tırnaklar galiba tüm koşucuların nişanesi.
9 Beğeni

Sunu da unutmamak gerek, bazi yarislar var ki ne yaparsaniz yapin bundan kurtulus olmayabiliyor. 200+ km yol yarislari, 100+ km sert patika ya da 24 saat yarislari gibi yarislarda zemin veya gecen zamandan oturu degisen basislar, yorgunlukla farklilasan adim vs. bu konuyu kacinilmaz yapiyor. O nedenle ayirmak lazim, uyarilar ve onlemler yari maraton veya maratonda bunlari yasayanlar icin onleyici olabilirken bazi durumlarda da olanla barisik olup, sonrarinda nasil ele almek gerek ona odaklanmali.

10 Beğeni

Sanırım tüm patika koşan arkadaşlarım için kalıcı ve ucuz bir çözüm buldum.

Son 2 koşumu bu koruyucular ile koştum (Yak. 60K, ± 2250mt kazanım) özellikle yokuş aşağı koşarken parmağa binen yükü oldukça hafifletiyor. Kesinlikle tavsiye ederim.

1 Beğeni

https://youtube.com/shorts/ou2d_wVBqPw?si=Fftkx1VgHfJwTWoH

El tırnakları oval, ayak tırnakları düz kesilirmiş.

1 Beğeni

Prens ayaklarım koşuyla birlikte hobbit ayaklarına döndü.

6 Beğeni

Her sene farklı ayakkabılarla koşmama ve farklı koruyucu yöntemleri kullanmama rağmen ben de bu sorunu yaşıyorum. Her yıl her bir ayağımdan en az 3 tırnak yenileniyor. Artık alıştım. Estetik görüntüyü korumak için oje sürüyorum.

2 Beğeni

15 yıl kadar önce ilk kez tırnağım düştüğünde çok üzülmüştüm. Nasıl pedikür yaptırıp denize girecektim!(!) Artık yazları pek parmak arası terlik kullanmıyorum, çirkin Crocslarım eksik, yarım, morarmış tırnaklarımı kapatıyor​:sweat_smile:
Aynı dertten mustarip arkadaşım ise kocasının hiç tırnak hasarı olmadığını söylüyor. Onun teşhisi ayakkabılarımızın bağcıklarını doğru bağlamamamız. Pek inandırıcı bulmadım ama, bilemiyorum :nerd_face:

2 Beğeni

43 1/3 adios pro çiftini 10 km yarışlarında giyince sorun yok .
21 km Cadde 21 yarışında giydim bazı tırnaklarım acıdı.
Normalde 44 giyiyorum , ayak parmakları ön tarafa carptikca tırnaklar hirpalaniyor.
Diğer gözlemim ise hacim çok fazla artınca yada uzun aradan sonra artınca tırnaklar parmaklara batıyor.
Bozulan tırnaklarım değişti fakat bazıları kalın kalın kaldı.
Tırnak ayak deformasyonlari koşuyla birlikte olabiliyor .
Ayak bileği altındaki naviculer mi deniyor o kemikler son 3 yılda biraz daha belirgin hale geldi.

2 Beğeni

Ben doğru bağlıyorum yine düşüyor. İçe basanlarda da tırnak sorunu oluyor mu acaba? Dışa bastığım için bunu merak ediyorum.

3 Beğeni

Ben ve arkadaşım neutral basıyoruz ama en rahat ettiğimiz ayakkabıda da oldu (Novablast 5). Hiç uzun bırakmadım tırnağımı, bağlama şekli vs. her şeyi denedim kendimce. Şimdi Aralık ayında çıkanlar uzadı diye mutluyum. Bir dahakine kadar sağlamım​:wink:
İçe basanlar için durum nedir, bilen aydınlatsın!

2 Beğeni

Koşuya ilk başladığımda neredeyse bütün tırnaklarım ya karardı ya da düştü. Herhalde ölüyorum diye düşünürken tecrübeli bir koşucuya denk gelip sordum. O da bana dedi ki, bunlar normal değil mi? :grinning_face_with_smiling_eyes: şu an tırnaklarım normal ama kolu hacmimi azalttım bir de ayakkabıyı biraz büyük alıyorum bu sorunu en çok Nike ta yaşadım.

1 Beğeni

Kesin cozum bulan yok sanirim, bende uzun sure tempo next ile kosuyordum sorun olmuyordu 10km de ne zaman 20 ye ciktim parmaklarim morarmaya basladi, yeni ayakkabi aldim alphafly 3 yine morarma oldu, internette baktim ufak numara ayakkabidan olur dediler, bende ayagima biraz buyuk olan adidas boston 13 aldim, yine oldu. sanirim bu olaydan kurtulus yok gibi 2 tirnagimda suan dustu bu sefer parmaklarimin ucu morarmaya basladi,

2 Beğeni

Bazı ayakkabı modellerinde aynı modelin wide/geniş seçeneği de oluyor. Geniş olanlarını alarak bu sorunu çözdüm. Geniş bulamadığım zamanlarda normal almak zorunda kalıyorum, 1 numara büyük beden almama rağmen hafiften morarmalar oluyor.

1 Beğeni

Problem ayakkabı bağcıklarını bağlama şeklinizden de kaynaklanabiliyor. Gevşek bağladığım zamanlarda intervalin sonuna doğru ayağım ayakkabının içinde öne vurmaya başlıyor. Yokuş aşağı koşarkende aynı şekilde. Bağcıklar ile ayakkabıyı bileğe optimum sabitlemek önemli. Bununla ilgili internette videolar var, ayakkabıda hangi deiliği nasıl kullanacağınız, bağlama metodları vs.

2 Beğeni

Adios pro4 43,5 numara 2025 istanbul maratonunda 25.km gibi iki baş parmak tırnağımı birden aldı. Tırnakların tam olarak tekrar geri yerine gelmeleri ortalama 6 ay sürdü.

3 Beğeni

Toe box kısmı geniş olan ayakkabı tercihi, müzmin tırnak problemi olanların sorunlarını çözüyor.

4 Beğeni

Ayakkabı bağlama şekli bende çok işe yaradı. Topuk kilidi diye geçen yöntem ayağın ayakkabı içindeki kayma hareketini kısıtlıyor ve parmakların aldığı darbeyi azaltıyor.

2 Beğeni