Tırnak sorunu ve öneriler

Selamlar. Uzun yıllardır koşu bandı ve eliptik bisikletle yaptığım kardiyo antrenmanlarımı son 2 aydır yola taşımaya karar verdim. 2 ayda da 2 yarı maraton koştum. (Ortalama 1:50:00 sürelerle)
Sorunsa tırnaklarımda. Antrenmanlarda değil de, her yarışta neredeyse 1 tırnağımı kaybediyorum. Önce hafif bir morartı, çorabın bile rahatsız ettiği yüksek derecede hassasiyet, akabinde dibine kan oturması ve alttan gelen taze tırnağın görünmeye başlaması…
Koşucularda bu tür durumlar olağan diye tahmin ediyorken, yabancı bir ultra maraton gurusunun bu sorunları yaşamamak için tırnaklarını cerrahi olarak aldırdığını duymamsa beni benden aldı.
Spor yapmadığım öğrencilik yıllarımda da zaman zaman küçük tırnak batmaları yaşadığımı belirtmek isterim.
Sizlerin konuyla ilgili bilgi ve tecrübelerinizi dinlemek isterim.

Selam,
Ayakkabı büyük ya da küçük olabilir. Genelde ayağınız arkaya yaslanınca önde 1.5 cm boşluk idealdir.
Hep aynı parmaksa üzerine biraz pamuk ve onu bantla tutturmak da işe yarayabilir.

Sorun 100% ayakkabıda. Tırnak travması diyorlar. Ayak mantarı ile çok karışır. Ancak sorun kesin ayakkabıda. 45 ise 46 giyinin hatta kalıba göre belki 47…

1 Beğeni

Olası sebepler:

  1. Çorabınız siz farketmiyorsunuzdur ama ayağınızı çok sıkıyor olabilir.
  2. Eskilerde havlu çorap diye tabir ettiğimiz gereğinden kalın çorap giyiyor olabilirsiniz.
  3. Ayakkabınız büyük olabilir ayağınız sürekli ileri geri hareket edip ayakkabının burnuna çarpıyordur.
  4. Ayakkabınızın burnu size göre değildir.Serttir veya parmak korumasının pozisyonu size uygun değildir.
  5. Koşu stiliniz,ayak basış şekliniz buna sebep oluyordur.
  6. Ayakkabınız küçüktür .
  7. Tırnaklarınız uzundur (Koşucuların her zaman kısa olmalıdır) .

Tırnaklarınızı aldırmadan bunları bi düşünün :wink:

3 Beğeni

Tekrar merhabalar. Bir yarı maraton daha koştum ve tırnak kayıplarım devam ediyor. Cevaplar ve öneriler için çok teşekkür ederim. Affınıza sığınarak çok hoş olmayan bu görüntüyü de paylaşmak isterim sizlerle. Belki aramızda “Bahsettiğim şey tam olarak buydu” diyenler olabileceği için.

Ilgili tırnak yarıştan sonraki 3 gün hassasiyet yaşıyor, sonra hassasiyet kayboluyor morarma başlıyor. Şu an bu görüntüye rağmen çok güçlü hissediyorum ayaklarımı.

Bir ayağım nötral, bir ayağım biraz içe basıyor. Nötral bir ayakkabı kullanıyorum. Kaliteli koşu çorabı satın aldım vs.

Bu sorun eğer çözülemezse sizce koşudan vazgeçme sebebi midir?

Bir kere düşünce yerine gelen tırnak dayanıklı oluyor Dar ayakkabı veya burundan sıkma sebebiyle oluyor genelde İnce dokumalı çorap kullanırsanız teri tahliye konusunda daha başarılı oluyor.Gecmis olsun

Bu size bir sorun yaratıyor mu? Yaratmıyor olmalı, biliyorum çünkü benim de parmaklarım böyle. Neden koşuyu bırakma sebebi olsun? Görüntü ve ilk bir iki gün hafif hassasiyet dışında bir sorun var mı?

2 Beğeni

Mert’in dedigi gibi eger kan toplamis veya dusmus tirnaklar tek basina kosuyu birakma sebebi olsaydi dunyadaki kosucularin onemli bir kismi kosuyu birakmis olurdu. Iltihap kapmamasina dikkat ettiginiz surece kan toplamis veya dusmus bir tirnagin sagliginiza bir zarari olmaz. Hassasiyet ve zaman zaman aci verme konusunda haklisiniz. Bu da surecin bir parcasi. Bunu azaltmak icin yapilabilecekler var, cogu da yukarida soylenmis ama hepsini yapsaniz da bazen ozellikle hizli ve uzun yarislardan sonra bunun tam olarak onune gecemezsiniz. Ama bunun kosucular arasinda kosuyu birakma sebebi olduguna ben rastlamadim. Bu arada kisisel fikrim tirnaklariniz biraz uzun, daha kisa kesmenizde yarar var.

2 Beğeni

Tespitler ve tavsiyeler için teker teker çok tesekkür ederim.

Tavsiyelerinizi bu sorunların ortaya çıktığı yarı maratonlardan daha uzun haftasonu koşularımda deneyimledim, yeni kayıp yok :slight_smile:

Bu problemi de çözmüş olmanın verdiği motivasyonla bugün ilk 42km için Antalya maratonuna kaydımı yaptırıyorum.

Teşekkürler, kolaylıklar.

Merhaba ,
Ben de tırnak problemi yaşayanlardan biriyim, tırnak altı su topladığında iğne ile drene edip tırnağın yatağında kalmasını sağlamaya çalışıyorum. 5 parmaklı çorap giymem de tavsiye edildi henüz denemedim. Bir yerde parmakları tek tek sarabileceğimizi okumuştum. Nasıl bir materyal Veya bandaj ile yapmam gerekiyor? Vede nasıl? Video paylaşabilir misiniz ? Teşekkürler

İpek flaster bantlar var.Eczanelerde veya internette aratıp bulabilirsin.Su toplayacak yerlerde, özellikle parmak aralarında iyi işe yarıyor.

2 Beğeni

Bantlamak derideki sorunları geciktirmeye ya da engellemeye yardımcı oluyor ama tırnaklara pek etkisi olmuyor (en azından bende). Tırnakları korumanın tek yolu ayakkabı seçiminde dikkat. Ama o da yeterli olmuyor çünkü inişlerde veya zorlu zeminlerde yine olan oluyor. Geniş almak da sorun yaratabiliyor dar almak da. Velhasılı tırnaklar bu sorunu yaşayacak ve iyileşecek, çok etki etmek mümkün değil. :frowning:

4 Beğeni

Arkadaşlar selam,
Yaklaşık 3 aydır düzenli koşmaya çalışıyorum.
Tecrübesi olan arkadaşlardan bir tavsiye rica edeceğim
İlk koşuya başladığımda decathlonun orta seviye bir ayakkabısını kullandım (42 numara) ayak baş parmağımda uyuşmalar meydana geliyordu fakat dizimdeki hassasiyet nedeni ile ve doktorumunda tavsiyesi ile daha iyi yastıklaması olan asics nimbus aldım.
İlk aldığım asics ayakkabının numara seçiminde bir yanlışık yaptım ve 42 numara tercih ettim (26,5 cm) ve sol ayak baş parmağımda uyuşma oldu 2 kullanım sonrası değiştirip 43,5 numara aldım(27,5 cm)
Sol ayağım 26.6 cm sağ ayağım 26.1 cm
42 numara asics ayakkabıları kullanırken sol ayak baş parmağımda bir morarma oluştu.
Ayakkabımı değiştirip 43.5 numara almama rağmen morluk milim milim büyümeye devam ediyor
Acı yok hassasiyet yok
Acaba normal ayak ölçümden 1 cm daha büyük bir numara almak ile hata mı ettim
Hoş görünüze sığınarak görseli de paylaşıyorum
Bu konuda bana fikir verebilecek tecrübeli arkadaşlar olur ise çok sevinirim

Burada @Serdar güzel sıralamış; zaten 42 numara ayakkabı sol ayağınızda direk boşluksuz olmuş.

@spinodal fotoğraf maskelemede diğer başlığı da yetişmiş :+1::raising_hand_man:t2:

Normal bir durum ayakkabıyla ilgisi azdır, üstelik nimbus çok konforlu bir ayakkabıdır. Bu morarma kosuya yeni başlamakla ilgisi olabilir. Bu morarmalar bendede hiç eksik olmaz, biraz ilerisi tırnağın düşmesi yenisi çıkması, şeklinde bir döngü devam eder.

1 Beğeni