Suunto Amiral Saatler

Selamlar. yaklaşık 10 aydır suunto kulanıyorum ben de. antrenmanlarımı suuntonun nabız bandıyla yapıyorum. 3-4 antrenmanda bir 5-10sn’lik kopmalar dışında sorun yaşamadım nabız bandında. genel olarak çoğu yorumu okudum. fakat zonesense hakkında çok az şey yazılmış. Meseleyi anlamaya çalışıyorum. Kendi nabız aralıklarımın dışında aerobik veya anaerobik değerler veriyor zonesense. HRV’ye göre yapıyor. Tecrübeli arkadaşlara sorum şu olabilir;

nabız antrenmanlarınızı zonesense(HRV) ölçümlerine göre mi yapıyorsunuz, yoksa kendi zone aralıklarınıza göre yapmaya devam mi?

bazen kendi zone4 nabız aralıklarımda bile zonesense aerobik antrenmandasın yazabiliyor.

deneyimli arkadaşların yorumlarını merak ediyorum.

3 Beğeni

Monopalet olmalı yoksa monopaletin ötesi de mi var. Kullanan kaç kişi vardır vardır acep.

2 Beğeni

Ben kendi zonelarimda devam ediyorum antrenmanlara. Zone sense pek dikkate almiyorum, sadece bakiyorum degerlere antrenman sonlarinda.

3 Beğeni

Yazılım Güncellemesi 2.44.46 (2025 3. Çeyrek)

Suunto Race ve Race S: 20 Ağustos 2025’ten bu yana aşamalı güncelleme

Suunto Vertical ve Suunto 9PP: daha sonra satışa sunulacak

Aşamalı güncelleme bugün başlıyor.

Bu güncelleme iyileştirmeler ve hata düzeltmeleri getiriyor.

SUUNTO RACE, RACE S (ve daha sonra VERTICAL)

Yeni özellikler:

Aynı tipteki birden fazla sensörün eşleştirilmesi desteklenir. Sensörlerin tekrar eşleştirilmesi gerekecektir.

Pil seviyesi ve adı gibi sensör bilgilerinin gösterilmesi

Haritaların indirilmesi artık şarj cihazı olmadan da mümkün

Kurtarma işleminizi özetleyen yeni kurtarma durumu bileşeni

Spor modunda ZoneSense yoğunluk hedef ayarı

Geliştirilmiş Tırmanış rehberliği kullanıcı arayüzü ve geçiş noktaları arasında yakınlaştırma etkinleştirildi

Saati bileğinizden çıkardığınızda bile güvende tutmak için şifre özelliği

İyileştirmeler ve hata düzeltmeleri:

Havuzda yüzmede geliştirilmiş yüzme stili algılama

Bildirimler, iOS ile kullanıldığında eskisinden daha uzun içerik gösteriyor

Haritada yakınlaştırma aralığı göstergesi

Güncellenmiş GNSS yazılımıyla geliştirilmiş doğruluk

GPS optimizasyon verileri her gece otomatik olarak wifi üzerinden yüklenir

Yeni güncelleme geldi. Saat üzerinde benim gördüğüm tek değişiklik, ayarlar bölümüne ekran kilit özelliği gelimiş saati kolunuzdan çıkarıp bir yere koyduğunuzda başkaları kurcalamasın diye, onun dışında gnss ve gprs hata düzeltmeleri ve bir diğer önemli güncellemede bana gore haritaları artık saati sarj aparatına takmadan güncellenebilir hale getirilmesi olmuş

iyi günler

4 Beğeni

Suunto Run modelindeki çevrimdışı müzik mevzusunu getirirler diye düşünmüşüm yeni güncellemede. Belki de planlamıyorlar.

Bu arada benim geçtiğimiz gün fark ettiğim bir özellik, uygulamada takvim sekmesindeki PLANIM (Beta) bölümü oldu. Hedefe göre bir AI destekli bir antrenman planı oluşturma konusu var. Planı oluşturdum ama saat üzerinde deneyemedim. Bunu deneyen oldu mu? Garmin gibi “Bugünün planı şu.” gibi bir yapı mı var? Ya da antrenmana girdiğimde atıyorum o gün Interval varsa programı otomatik mi ayarlıyor acaba?

3 Beğeni

Suunto telefon uygulaması da tasarım olarak güncellenmiş.

Suuntoplus store’daki daily tasklar denemeye değer: ütü yap, evi süpür, vitamini iç vb hatırlatıcı, rutin işler için ideal.Gerçi beyni körertir mi yada beyin körerdiğinden bu hatırllatıcı ekleniyor.Düşünmek gerek.

3 Beğeni

Harita indirmek isterken hala şarja takın uyarısı var bende :expressionless_face:

2 Beğeni

Benim de önce app güncellendi, 2 gün sonra da saate güncelleme geldi. App ilk başta farklı geldi, ama alıştım kısa sürede, güzel olmuş bence.

1 Beğeni

Seninki vertical mi, o daha güncellenmedi.Ama yukarıda güncellendi dediğine göre, saati kapa aç?

Dun guncellemeyi yukledim, antrenman oncesi gogus bantini yeniden tanitmak zorunda kaldim, zaten bununla ilgili aciklamada yazilmis. Hizlica bakarsak artik saate tanimli cihazlarin listesi var, begendim. Suunto gogus bantinin kalan pil omru artik (nihayet) gorunuyor ki bence en onemli eksikti, cok iyi oldu. Ozellikler bolumunde saate sifre konuldugunu gordum, benim icin gerek yok ama gerek olanlar icin guzel olmus. Ayrica SuuntoApp te UTMB saat yuzu eklenmis iki tane begendim, degistirdim hatta. Diger ozellikleri test etmedim, ettikce yazarim.

4 Beğeni

Race abi, kapatım açmıştım. Bir daha deneyeyim bakalım.

2 Beğeni

Sanırım göğüs bandının batarya seviyesinin egzersiz başladığında görülmesi marka ve modelin saate bu veriyi aktarışıyla da alakalı. Benim kullandığım bantta bağlantı sağlandığını görüyorum ama batarya yerinde farklı bir sayı kümesi var. Muhtemelen bir encode-decode sorunu, saatle değil bantla alakalı gibi. Son güncelleme bende bir süredir var olan uygulama ve saatin otomatik senkronizasyon sorununu giderdi. Bundan çok memnunum.

Race 2’nin tanıtılmasıyla yeni bir saat yüzü daha eklenmiş. Race kullanıcısı olarak iki modelin sitedeki kıyaslamasında çok büyük farklar göremedim ekran ve batarya iyileştirmesi haricinde. Sadece zamanında Suunto forumu ve Reddit’te de konusunu açtığım, Vertical’de olan Custom batarya modunun Race 2’de geldiği görülüyor sitede. Suunto forumda bu modun MIP-Amoled farkından kaynaklanabileceğini iletmişlerdi ama alakası yokmuş gördüğüm kadarıyla.

1 Beğeni

Bugun interval kosarken farkettim, yeni guncelleme Ile onceden telefondan hazirlayip saate yuklediginiz interval basladiktan sonra antranmanin ornek isinma bolumu bitmeye yakin saatten geri sayim gibi aralikli dit dit dit sesleri geliyor ve bir sonraki bolume geciyor (sirf isinma degil her gecisten once bu uyariyi veriyor) . Ayrica ornek 12*400/400 ise antrenmanda hangi 400 u kostigunuzu en uste kucukte olsa yazmislar mesela 7/12 gibi, bu ikisi, ozellikle 3 dit sesiyle uyarmasini sevdim gercekten.

2 Beğeni

Yeni bir güncelleme geldiğinde Koşu içerisinde iptal ettiğim nabız okuması ve km aralıklarını sıfırlaması çok can sıkıcı oluyor, bu problemi başka yaşayan var mı?

Race S modeli

1 Beğeni

Yine kurcalarken fark ettim, Spor Modu özelleştirmede Çoklu Spor Modları seçeneği gelmiş. Triatlon, Duatlon, Çoklu Spor, Swimrun, Akuatlon ve Macera Yarışı modları düzenlenerek eklenebiliyor. Aralarına transition da katılabiliyor. Konunun geçmişinde bunların neden eklenmediğine dair bir mesajım vardı hatta. Baya beğendim.

Triatlon modu zaten vardı, ne alaka diye bir inceledim. Buradaki yaklaşım süper olmuş. Örnek veriyorum kendiniz ayrı ayrı ekranlarını özelleştirdiğiniz bir Koşu modu, bir yüzme modu ve bir bisiklet modu var. Saat bu 3 özelleştirmiş modu birleştirerek size yeni bir mod oluşturuyor. Çoklu spor modu da aktivite sırasında yeni geçilecek modu elle seçmeye uğraşmadan planladığınız yer gibi. Hayatımıza yeni giriş yapan Hyrox gibi disiplinler için çok kullanışlı olabilir.

Suunto beni son güncellemelerdeki gelişmelerle ciddi memnun etti.

2 Beğeni

Son guncellemeyi ben de epey beğendim. Özellikle SuuntoApp uygulamasına gelen son güncelleme detay konusunda çok tatmin edici olmuş. Bugün farkettim, SuuntoApp da fotografiniza tıkladığınızda gelen ekranda rozetler diye yeni bölüm eklenmis, benim işime yaramaz ama enteresan. Bir de aynı ekranda en iyi sureleriniz ayrı yerde gorunuyor, güzel olmuş. Bir tespitim oldu son güncelleme sonrası, sadece bende mi onu bilmek istiyorum. Geçen pazar ve dün uzun kosular vardı, sırasıyla 22 ve 30km leri ortalama 145 nabiz ile bitirdim, eski algoritmada bu antrenmanlar aerobik, uzun diye çıkardı, güncelleme sonrası son ikisi anaerobik, zor olarak görülüyor. Ayrıca hafta içi 5.25 tempolarindaki 12-15km antrenmanlari ortalama ikinci zoneda 143-148 nabizla bitti, o antrenmanlar da VO2 Max olarak görülüyor ki eskiden aerobik, uzun diye çıkardı. Büyük ihtimal suuntosense göre hesaplamaya basladi yeni algoritma antrenmanlari.

5 Beğeni

Benim hastalık yaşadığım döneme geldi bu değişiklik ve 125 nabizda aerobik seviyede yaptığım koşular birden VO2max koşularına dönüştü. Antrenman yükü ve form durumu da çakılınca 4 gün ara verip kendimi toparlamaya odaklandım. Meğer uygulama değişimi ve hastalık durumum çakışmış o zaman.

3 Beğeni

Suunto forumlarına dalıp bu sorunun nedenini araştırdım. Öncelikle son güncelleme (hem uygulamadaki güncelleme hem saatteki güncelleme) UTMB’ye yetişsin diye aceleye getirilmiş. Suunto forumunda bu açıkça dile getirilmese de Reddit’te bu konu baya aleni konuşulmuş. Sonrasında ise, Yukarıda @Orkun ‘un dikkat çektiği konuda, bazı saatlerde her spora özel yoğunluk bölgeleri tanımlamaları default olarak aktive edilmiş olarak gelmiş güncellemede. Bu da kişinin nabız bölge tanımlarını değiştirmiş. O da antrenman stres puanını otomatik belirlemiş vs.

Bunun önüne geçmek için spora özel yoğunluk bölge alanlarını kapatabilir veya kendi değerlerinizi girebilirsiniz denmiş forumda. Bu sabah 121 nabızla koştuğum 10K’yı VO2max koşusu olarak belirleyip TSS’yi yeniden patlatınca araştırmak şart olmuştu çünkü saat verileri eğilime dair bir fikir vermekten çıktı güncellemeden beri.

Suunto’ya makyajı iyi olup içeriği sorunlu güncelleme yayınlamayı hiç yakıştıramadım. 1,5 yıllık mazimde ilk kez hayal kırıklığı yaşattı.

Ek: 2 konuda daha sorun olduğu konuşuluyor son güncellemede.

1- Yeni harita yüklenmiyor, var olan rotalarda işaretli POI’ler siliniyor deniliyor. Ben denemediğim için bilmiyorum.

2- Pil çabuk tükenmeye başladı deniyor. Özellikle Race kullanıcıları (Amolet Ekran farkı sebepli olabilir) bu şikayetleri belirtmiş.

1 Beğeni

Spora ozel yogunluk alanlarini hemen hemen hic kullanmadim o yuzden baska bir sekilde cozecegim ya da yeni guncelleme bekleyecegim. Dikkatimi ceken VO2 Max hesaplamasi da degismis, gecen hafta surekli yukseldi bende.

2 Beğeni

Ayarlar > Antrenman > Spora Özel Yoğunluk Bölgeleri sıralamasıyla gidip kapatabilirsin. Uygulama içinden ise şöyle bir yol var deniyor forumlarda

In Suunto app, Home > Activities tab, Pencil icon in lower right corner of every activity
Edit TSS(.r) to TSS (hr) there, save and choose to use only for this one or all future of this type.

Ölçüm değerleri oynayınca bütün ölçümler oynadı. Benim de VO2max değeri 1 puan azaldı bir haftada.

2 Beğeni