Suunto 7 (Android Wear OS)

Selam,
21 Temmuz itibarı ile Türkiye ye geldi. Ağustos ilk haftası Spx Mağazalarında olur.

Son guncelleme ile en buyuk eksilik olan telefondan saate rota ekleme ozelligi geldi.
Google Translate kullanarak guncelleme yazisini asagida paylasacagim ama kisaca en onemli degisiklikler sunlar:

1- Haritalarda rota gosterme.


2- Always-on-screen ile antrenman boyunca dusuk enerjide antrenman verilerini gosterme. Eskiden pili korumak icin ekran karariyordu. Simdi dusuk enerji ile veriler anlik gozukecek.

3- Fused Track dedigimiz sensor yardimiyla GPS verilerini pil acisindan daha tasarruflu alma ozelligi

4- Antrenmanlara baslamadan once etrafinizdaki populer baslama noktalarini saatte gosterme.

Fotograflari aldigim ayrintili degerlendirme su blog sayfasinda: https://www.uhrenundtouren.com/en/the-suunto-7-september-2020-update-always-on-sports-display-fusedtrack-routes/

• Rota navigasyonu: Kendi rotanızı oluşturun, diğer servislerdeki parkurları kullanın veya Suunto uygulamasında popüler bir parkur seçin. Rotayı saatinizle senkronize edin ve navigasyona başlayın.

• Düşük güç tüketen, her zaman açık spor ekran: Siz egzersiz yaparken, yalnızca minimum miktarda pil kullanarak ekranınız her zaman uyanık kalır. Ekranı etkinleştirmek için bileğinizi kaldırmanıza gerek kalmadan tüm egzersiz verilerinizi görün.

• Pil tasarrufu sağlayan GPS modu: “İyi” konum doğruluğunu seçtiğinizde, Suunto 7 cihazınız yalnızca her 10 saniyede bir konum alarak daha az güç tüketir. Koşarken veya bisiklet sürerken, FusedTrack ™ izleme kalitesini artırmak için kullanılır. FusedTrack ™, daha düşük GPS kayıt aralıklarında daha doğru izleme sağlamak için hareket verilerini GPS verileriyle birleştiren bir teknolojidir.

• Popüler başlangıç ​​noktaları: Egzersizleriniz için yeni başlangıç ​​noktaları bulmak için Suunto uygulamasındaki popüler başlangıç ​​noktalarına göz atın. Suunto uygulamasından saatinize senkronize edildiğinde popüler başlangıç ​​noktaları, saatinizdeki ısı haritasında küçük noktalar olarak görünür.

6 Beğeni

Herkesin göz ardı ettiği bir konu var, o da ekran. Suunto 9’da ekran Matrix iken ( matrix OLED - PMOLED) Suunto 7’deki ekran AMOLED.

Suunto 9 ekranı her zaman açık kalabilir. Ekranda yazanları görmek için arka aydınlatmanın aktif olmasına ihtiyacınız yoktur. Gün içinde ekranı rahatlıkla görebilirsiniz.

Amoled ekranda ise ekranı görmek için ekranın arka aydınlatmasının açılması gerekir. Bu da ekranı her görmek istediğinizde Suunto 7’de tuşa basmanızı gerektirir. Ayrıca kağıt üzerinde Amoled daha az tüketiyor gibi görünse bile, gerçek hayatta arka aydınlatma yüzünden pil tüketimi de artacaktır.

ne demek istediğimi aşağıdaki videoda görebilirsiniz. Dikkat edin, herhangi bir giriş olmadığında Suunto 7 ekranı komple kapatıyor. Garmin Fenix, Suunto matrix ekranlı seriler yalnızca arka aydınlatmayı kapatır. Gün ışığı altında ekranı görmeyi sürdürürsünüz.

2 Beğeni

Hocam, detaylar karışmasın diye ufak bir bilgi vereyim. Garmin, Suunto gibi saatlerdeki ekranlar transreflective MIP LCD ekranlardır. Memory In Pixel teknolojisine sahip LCD ekranlar hani. Çok detayına girmeden, piksellerde kullanılan kimyasallar diğer LCD türlerine göre daha yansıtıcıdır, aynı zamanda arkadan gelen ışığı da geçirirler. Pikselde hafıza olayı ise diğer ekranların aksine ekrana görüntü yazıldıktan sonra tekrar değiştirilene kadar herhangi bir enerji tüketmemesidir. Bu ekranlar gündüz güneş ya da ortam ışığını yansıtarak, karanlıkta da arka aydınlatma ışığı ile çalışırlar.
AMOLED ekranlarda ise ekrandaki her bir piksel kendi başına yanabilir ve ışık verebilir. Arka aydınlatma yoktur bunlarda. Çünkü her pikselin kendi bir ışık kaynağıdır. Güç tüketimi siyaha yakın tonlarda çok düşüktür, beyazda ise çok yüksektir. Ama ortalama ışık seviyesi normal bir LCD ekrana göre daha düşüktür. Ancak MIP ekranların yanından geçemez tabi. Güç tasarrufu yapabilmek için de harita ekranında da alan siyah harita renklidir mesela. Sadece harita çizgileri ışık saçarak enerji tüketsin diye.

1 Beğeni

Suunto saatler ve Garmin el tipi gps cihazların büyük çoğunluğunda, aydınlatma devreye girmediği halde okunan ekranlar, active matrix TFT tipi ekranlardır. Aydınlatmaya yalnızca hava karardığında ihtiyaç duyulur (aydınlatma açmayıp ekrana fener de tutulabilir).Suunto 7’de yer alan ekranda ise, aydınlatma aktif olmadığında ekrandaki bilgileri okumak mümkün değildir (aynı cep telefonlarımızda olduğu gibi). Garmin Fenix 3 ve 5’lerde dediğiniz gibi MIP kullanılıyordur, araştırmadım, fakat active matrix ile aynı kapıya çıkıyor, aydınlatma gerektirmeden bilgiler okunuyor.

Koşu yapıyorsun, Suunto 7’de ekrandaki bilgileri okumak istedin. İki seçeceğin var.

1- Bilek hareketine duyarlı ekran açmayı aktif hale getireceksin. Bu da gün içinde ekranın onlarca, koşu yaparken yüzlerce kez boşuna açılması demek.

2- Bu özelliği kapatıp, ekran okumak için düğmeye basacaksın. Bu da dikkat dağıtan bir şey. (bilek sallamak da dikkat dağıtıyor)

-Tüm bunların yanında, sırf “saat kaç” deyip saate bakmak istediğinde bilek sallamak veya düğmeye basmak bile yeterince saçma.

Her iki durumda da, arkadan aydınlatma (önden aydınlatmadığına göre başka ne tabir kullanayım) açılmadan ekranı okumak mümkün değil. Güneşli havalarda aydınlatma şiddetini en üst seviyeye çıkarmadan ekranı okumak çok zor.

Huawei, Samsung, Apple gibi markaların akıllı saatleri ile birlikte değerlendirilmesi gereken, doğa sporlarına (arazi koşusu, dağcılık, yürüyüş) gitmediğini düşündüğüm bir saat çıkmış ortaya. Zaten Suunto 7’nin de böyle bir iddiası yok. Suunto, 7 modelini, teknolojiye meraklı, saati günlük aksesuar olarak kullananlara yönelik bir akıllı saat olarak çıkarmış.

1 Beğeni

@Backpacker

Koşu yapıyorsun, Suunto 7’de ekrandaki bilgileri okumak istedin. İki seçeceğin var.

1- Bilek hareketine duyarlı ekran açmayı aktif hale getireceksin. Bu da gün içinde ekranın onlarca, koşu yaparken yüzlerce kez boşuna açılması demek.

2- Bu özelliği kapatıp, ekran okumak için düğmeye basacaksın. Bu da dikkat dağıtan bir şey. (bilek sallamak da dikkat dağıtıyor)

Bu konuyu biraz aydinlatmak isterim. Ekrani her gormek istediginizde Suunto 7´de tusa basmaniz gerektigi bilgisi dogru degil. Daha once actigim konuda sistemin nasil calistigindan bahsetmistim:

Always on Screen ozelligi sayesinde sistem dusuk enerjili calistiginda antrenman sirasinda size bilgi gosteriyor fakat interaktif moddaki gibi zengin renk paletinde gostermiyor, cunku calisan sistem WEAR OS sistemi degil. Qualcommun cok ilkel, dusuk enerjide calisan bir sistemi. Asagidaki resimde bu Always on Screen ozelliginin fotografi var.

Bu sistemin yazilimini yapmak oldukca zor oldugundan ve sistem cok ilkel odugundan bircok uygulama Always on Screen ozelligini desteklemiyor. Qualcomm yada Google ile partner olmayan yazilimcilar bu sistemin dokumantasyonuna erisemiyor bile. Saat ilk duyuruldugunda antrenman sirasinda ekran birkac saniye sonra karariyordu, cunku bu ozellik urunun duyuruldugu tarihe yetismedi. Aylar sonra gelen guncelleme ile verilerin gosterildigi ekrana bu ozellik geldi. Haritalar ekraninda hala bu ozellik yok ve ekran karariyor

Tüm bunların yanında, sırf “saat kaç” deyip saate bakmak istediğinde bilek sallamak veya düğmeye basmak bile yeterince saçma.

Bu bilgi Suunto 7 icin dogru degil. Yine ayni sistem uyku moduna gectiginde ekranda saati gayet iyi gisterebiliyor. Ben de bu isletim sisteminde saat yuzu uygulamasi yaptim:

Saat uykuya daldiginda kullanabilecegim renk paleti cok kisitli. Ozellikle mavi kanali cok az destekleniyor. O yuzden siyah agirlikli oluyor ama dusuk enerjide saniye hareketlerini gorebilirsiniz. Milisaniye seviyesinde ekran guncellemesi oluyor.

Suunto 7 de Qualcomm 3100 cipi var. Yeni 4100 cipinde 16 bin renk destekleniyor ve daha iyi bir durum olacak gibi duruyor. 4100 da haritalar icin de dusuk enerjili ekranda calisma ozelligi geldi ama duyduklarima gore cok detay gostermiyor.

Yazdiklarim biraz daginik oldu kusura bakmayin ama sonuc olarak hem Suunto 9 hem de Suunto 7 saatine sahip biri olarak Suunto 7yi uzun suredir kullanmiyorum. 2 gunde bir sarj edilmesine alisamadim. Apple saati de kullanamazdim. Suunto 7 de boyle bir sey :slight_smile:

Umarim 4100 cipli spor odakli saatler gelir ama cok buyuk yatirim isteyen isler. Gunluk hayat kullanimi icin 4100 cipli saatler var fakat bu cipin ozelliklerini kullanabilecegin yazilim yazmadiktan sonra 4100 veya 3100 olmasinin farki yok. Garmin piyasayi sildi supurdu. Benim sahsi fikrime gore Garmin disinda bir spor saati firmasi bu ortamda bu yatirimi yapamaz.

2 Beğeni

Adaşım, bahsettiğin özellik ekranın bildiğin açık kalması. İsminin havalı olması (Always on Screen) aydınlatmanın da açık olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Hatice’ye değil neticeye gelecek olursak, bildiğimiz cep telefonu ekranı. Ben bu tercihin aktivite takip özellikli saatler için çok büyük bir handikap olduğunu düşünüyorum. Aydınlatma olayı devrede olduğunda cihaz pili içiyor.

Şuraya bakar mısın, pilin 5,5 saatte %4’e düşmesi ne demek. Bir de, en pahalı Garmin Fenix 6’da bile en fazla 420 mAh batarya sığdırabilmiş adamlar. Suunto’lar muhtemelen 300-350 mAh aralığında bataryalar kullanıyor. Senin bu sınırlı kapasiteyi koklayan teknolojiler kullanman lazım.

Bir ekleme yapayım (Belki ilk kez bu tip bir saat almayı düşünenler okur)

Bir sonraki tercihim Suunto olmayacak, çünkü

  • Movescount sitesini kapatıyor (artık aktivite yollayamıyorsun, yakında site de kapanır).

  • Suunto saatleri usb sürücü olarak bilgisayara mount edemiyorsun. Yani yarın Suunto “ben artık şu şu saatleri desteklemiyorum” dese, ürettiğin verilere ulaşamayacaksın. Garmin’de, Fenix 3’te bile usbden cihazın klasörlerine ulaşıp ham veri çekebiliyorsun. Suunto’da işin yoksa mobil uygulamadan fit dosyası indir, o dosyayı kendine mail at, fit dosyasını pc’ye kaydet, git o dosyayı başka bir sitede gpx’e çevir, sonra indir… akıl alır gibi değil.

  • Suunto, Apple’ın izinden giderek, sıradan kullanıcıların pil değiştirme gibi basit işlemleri yapmasını engelliyor. Garmin saatlere bakın, hepsinde vidalar var, bunlara pil temin edip değiştirmek oldukça kolay.Bir de yeni Suunto’lara bakın, saatin içine ulaşmak sıradan bir kullanıcı için imkansız. Adamlar bildiğin planlı eskitme uyguluyor.

İskandinav firmalarında tuhaf bir olay var. Ericsson, Saab, Volvo, Nokia gibi markalara bakın, çok güzel sıçrayış yaptıkları halde, tuhaf yollara saparak, yanlış kararlar alarak kendilerini yok etmişlerdir. Suunto’nun sonunu da bu anlamda hiç iyi görmüyorum.

1 Beğeni

AMOLED ekranlarda aydınlatma ekranın kendisindeki piksellerdir. Bu yüzden çok basit bir saat tasarımı ve kısık bir ışık seviyesi ile az sayıdaki pikseli çalıştırarak yine belli bir süre batarya ömrü elde edilebiliyor. MIP ekranlar gibi olmaz tabi, bu ekranlarda sadece sabit bir görüntü duruyor, bunu değiştirmedikçe de herhangi bir akım vermeye bile gerek yok.
Fenix’lerdeki pil biraz eski teknoloji sanırım. Daha küçük kasaya daha büyük kapasiteli piller sığdıran farklı firmalar vardı.
Garmin’in de o vidalar konusunda ne yapacağı belli olmaz. Forerunner ve Vivoactive gibi saatlerinde o da tutkallı tasarım kullanıyor. Fenix’lerde vidalar güzel duruyor diye tercih ediliyor ama gelecek modellerde nasıl devam eder bilinmez.

Hocam bir şey soracağım ben daha önce Suunto 9 baro kullanıyordum 1 hafta önce Suunto 7 modelini spx firmasindan aldım Suunto 7 modelinde Altimetre ve hava sıcaklığının ölçümleri varmı ben bulamadım 9 baroda vardı bunda bulamadım yardımcı olurmusunuz

Öncelikle Back To The Future saat yüzünün tasarımcısı sis651 arkadaşa selamlar, kendisini DH’den de takip ediyorum :slight_smile:

Konuya dönecek olursam, Suunto 7 bence başarısız ve yanlış tasarlanmış bir model. Tasarım outdoor, ekran ise smart watch. İşletim sistemi olarak Google OS kullanmak ise başlı başına bir intihar olmuş. Google OS kullanıp şarjı 2 günü geçen bir saat modeli hatırlamıyorum, bilen varsa söylesin.

Enerji tüketiminde işlemcinin çok fazla rolü olduğunu düşünmüyorum, şarjı tüketen ekran teknolojisi. Siz outdoor amaçlar için tasarlanmış bir saate amoled ekran koyarsanız, Apple’a ait bionic işlemci bile koysanız şarj ömrü bir kelebeğin yaşam döngüsünü geçmeyecektir.

Hem amoled kullanayım hem de şarjı uzun gitsin istiyorsanız o zaman Huawei/Honor gibi kendi işletim sisteminizi ve eko sisteminizi kullanacaksınız. Veya Garmin Venu gibi.

Hepsini alıntılamadım ama yazdığınız her cümleye katılıyorum. Biliyorsunuz Amoled ekranlar OLED’lerden bile daha kaliteli ki TV dünyasında şu an en iyi görüntüyü OLED ekranlar veriyor. Ama her tercihin bir diyeti var maalesef. Renk derinliği ve canlılığı muhteşem, siyahlar kusursuz bu sayede de harika bir kontrast oranı yakalanıyor. Lakin piksellerin ömrü çok uzun değil ve dikkatsiz kullanılırsa yanık riski yüksek. Bence akıllı saatlerde dahi piksel yanığı riski var. Always on screen bu açıdan da problem yaratıyor olabilir. Ekranda uzun süre statik bir görüntü kalırsa OLED/AMOLED için tehlike çanları çalıyor demektir.

Sanıyorum yakın zamanda mikroled teknolojisi yaygınlaşacak ve giyilebilir cihazlarda da görmeye başlayacağız. Bu sayede görüntü kalitesinden ödün vermeden biraz daha uzun şarj süreleri görebiliriz. Bence bu en çok Apple firmasının işine yarayacaktır. Garmin tarafından bile hatrı sayılır bir kitlenin Apple platformuna geçebileceğini düşünüyorum. Biliyorsunuz Apple Watch bir akıllı saat olmasına karşın nerdeyse nabız bandı kadar hassas şekilde bilekten ölçüm yapabiliyor. En büyük eksiği şarj ömrü. Apple Health uygulamasını şöyle bir elden geçirip saatlerine bir kaç FirstBeat benzeri algoritma ekleseler, Garmin’i bile silip süpürürler piyasadan.

Kağıt üzerinde barometrik altimetre sensörü bulunuyor.

Ben ürünü yanlış tasarlanmış olarak görmüyorum aslında. Sadece kullanıcılar için üretilmiş değişik bir alternatif. Herkes yoğun outdoor meraklısı değil. Sürekli dağda bayırda gezip yol aramıyor. Bunları arada yapıp günlük hayatında bir akıllı saat kullanmak isteyenlere yönelik bir alternatif.
5 yıl önce mesela, Garmin ile başlamasam ilgimi çekecek bir ürün olabilirdi. Nihayetinde Android Wear tam olarak bir akıllı işletim sistemi. İhtiyacı olana uygun çözümler olması iyi. Tercih etmek isteyenler olacaktır. Ama bizim gibi kitlelere çok da hitap etmiyor, o başka. Huawei vs. Çinli üreticilerin akıllı bilekliğe büyük ekran takılmış halleri değil.
Enerji tüketiminde tabii ki işlemcinin çok fazla rolü var. Garmin’in kullandığı işlemciler en fazla 180 MHz frekansta çalışabilen ARM Cortex M4 işlemciler. Bu 180 MHz de işlemcinin HSRUN modunda çalışıyor anca ve saat bu moda hiç sokmuyordur zaten işlemciyi. Belki güç tasarrufu için çok daha düşük frekansta çalıştırıyorlardır işlemciyi. Mesela ilk Garmin Vivoactive işlemcisi 48 MHz idi. Fenix 3 180 MHz idi ama 80 MHz civarı çalışıyordu diye düşünüyorum. Güncel cihazların da 120 MHz ile çalıştıklarını düşünüyorum.
Suunto’nun Qualcomm 3100 işlemcisi ise 1200 MHz’e kadar çıkabiliyor. Güç tasarruf modlarında ne kadar frekansta çalışabiliyor ya da düşük güç takip modunda ne yapıyor bilmiyorum ama o maks. frekans bile güç tüketiminin oldukça yüksek olacağına bir işaret. Kullanılan bellekler muhtemelen daha hızlı ve güç tüketimi daha fazla olan bellekler. Fenix 6X Pro’da 16 MB harici RAM var haritalar için. Suunto’nun bu saatinde kim kaç MB…
İşlemci ve diğer donanım kesinlikle güç tüketiminde önemli.

1 Beğeni

İşlemci konusunda haklı olabilirsin. Normal bilgisayar parçaları hakkında bilgim var fakat saatlerde kullanılan donanımlara çok hakim değilim. Ben yine de enerji tüketimi konusunda ekran tipinin daha çok öne çıktığını düşünüyorum. Örneğin Garmin Venu; Vivoactive 4 ile aynı bataryayı kullanıyor muhtemelen. Veya ekran 0,1 inç küçük olduğu için Forerunner 245 ile aynı olmalı. Lakin OLED ekran olduğu için bu 2 modele göre batarya ömrü neredeyse yarı yarıya azalıyor. Şimdi işlemcinin teknolojisine baktım, 28 NM yazıyor. 28 değil de AMD’nin Ryzen serisi gibi 7 NM olsa bile şarj ömründe büyük bir değişim olacağını düşünmüyorum.

Suunto 7 ilk çıktığındaki incelemelerine baktığımda da bu saatin satılmayacağını düşünmüştüm, öyle de oldu.

Şimdi tekrar bakıyorum da, Fenix 6 amoled ekran olmamasına rağmen göze daha hoş geliyor. Hani ben yeni saat alacak olsam, Suunto 7’nin beni ikna edecek, cezbedecek, Garmin’den vazgeçirebilecek bir yanını bulamıyorum maalesef.

Garmin’lerdeki MIP ekranlar AMOLED’lere göre biraz daha kalın oluyor. AMOLED’ler kağıt gibi ince olabiliyor. Bundan dolayı Venu’nün içine farklı bir batarya sıkıştırmış da olabilirler.
Venu hiç kullanmadım. AMOLED’in güç tüketiminin fazla olduğu kesin. MIP sadece ekranda tazeleme olurken güç tüketiyor gibi bir şey. AMOLED ise ekranda görüntü varken. Ama Amoled ekran Huawei saatlere bakınca onların da çok iyi batarya ömürleri var. Onlarda da çok ufak devre kartlarında birkaç çip var, Garmin’lerden çok daha sade bir iç yapıları var hani. Ekranı da uygun şekilde kapalı tutarak yapabiliyorlar bunu.
Şimdilik yeni bir AMOLED verimlilik teknolojisi çıkmadıkça ben de MIPciyim. :smiley:

Aslında bir önceki mesajımda yukarıdaki cevabına istinaden yazacaktım ama vazgeçtim. Sanki Huawei ve Xiaomi kendilerini eskiye göre geliştirdi gibi geliyor bana. Özellikle Huawei firmasını oldukça başarılı buluyorum. Şarj konusunda AMOLED ekrana rağmen çok iyiler. Nabız bandını direkt olarak destekleseler, veri aktarımı konusunda sorunlar olmasa ve Huawei Health biraz daha gelişmiş olsa açıkçası Huawei benim için Garmin’e bir alternatif olabilir.

Suunto 7’yi şarj ömrü ve işletim sistemi konusunda eleştirirken bunu kast etmiştim aslında. Huawei saatlerin şarj ömrünün uzun olmasının sebeplerinden biri kendi işletim sistemini kullanması diye düşünüyorum. Suunto Google OS yerine kendi yazılımı ile ilerlese daha uzun bir batarya kapasitesi olabilirdi.

Suunto 7 piyasaya cikarken soyle bir batarya hedefi vardi: Bir kosucu maraton kosacagi bir gune tamamen dolu sarj ile baslasin 4 saat maraton kossun, gece yatarken sarja takana kadar pil yetsin. Bu hedefi tutturacak yazilimsal optimizasyonlar saat piyasaya surulurken yetismedi. Guncellemeler geldikten sonra da onemsiz oldu cunku zaten Youtube’da bir suru degerlendirme videosu cekilmisti.

Wear OS’in bir de soyle pis bir ozelligi var. Saati kullanmaya baslarken guncellemleri kurulumlari optimizasyonlari cok uzun suruyor ve bir sureye yayiyor. Dolayisiyla saati inceleme icin kutusundan acip kullanmaya baslayanlar bataryanin cabuk tukendiginden sikayet ediyor. Bu da ilk izlenimleri olumsuz etkiliyor.

Sonuc olarak Suunto 7 basarisiz bir saat mi? Kullanici sayisina bakarsak ve 1 yildan uzun bir suredir Suunto’nun yeni bir Android saati cikarmadigini dusunursek evet basarisiz. Yanlis bir model mi? Bence degil. Kullanici segmentinden kapabilecegi pay daha kisitli. Pazarlama kaynaklarini dogru kullanmak, dogru fiyat bandini secmek, ayni segmentteki diger firmalara nasil karsilik verecegini dusunmek gerekir. Baska bir sanssizligi da saatin Cin’de uretilmesi ve Corona virusunun Cin’de en yogun goruldugu zamanda piyasaya surulmesiydi.

Projenin sifirdan piyasaya surulene kadarki asamasinda iceride bulunmus ve Wear OS isletim sistemi uzerine calismis biri olarak bence basarili bir saat. Suunto bir daha Android saat cikarmazsa bu saatten sonra hangi outdoor saati firmasi cikarir o da ayri bir konu. Cok ciddi yatirim gerekiyor. Google’in yeni Qualcomm cipi ile yatirimlarina devam edecegini dusunuyorum. Suunto bu konuda iyi bir partner olabilirdi. Bakalim ileride bu partnerligin devamini gorecek miyiz.

Huawei ve Xiaomi, Suunto’yu bırak Garmin’lerin bile yanında oyuncak kalır. Onlar akıllı saatten ziyade akıllı bilekliğin büyük ekranlı hali. Mağazalarda deneme imkanınız olur. Bir Huawei GT2’nin arayüzünde vs. dolaşın biraz, neden güç tüketiminin düşük olduğunu anlarsınız. 10 dakika içinde saatin içindeki bütün menüleri dolaşmak mümkün. Abartıyorum tabi, 10 dakika kesinlikle sürmez. Harici olarak eklenebilen saat yüzleri dışında bir şey yok. GT2 Pro modeline üçüncü parti uygulama desteği yeni geldi ki bunlar da çok basit uygulamalar yine. Saati kullandığım ilk 2 dakikada saatten sıkıldım, çünkü her şeyini gördüm o anda. AMOLED ekranlarda da sadece çalışan piksellerin güç tüketmesi özelliği var. Saate bakmazken kapalı ekran zaten güç tüketmiyor, sürekli açık kalsa da uygun arayüzler çok az sayıda pikseli kısık şekilde aydınlattığından tüketim yine çok uçmuyor. Donanım olarak da birkaç mikroişlemci, sensörler ve güç devreleri vs. var. Çünkü o özellikler için bir şeye ihtiyaç yok. Ama Garmin’lerde bile kaç tane yonga var içinde. Suunto’da güçlü bir işlemci, RAM vs. pek çok parça var yine.
Bu sektörde Pebble zamanında çok iyi iş yapmıştı. Garmin’in platformunun biraz daha eskisi diyebiliriz, çok düşük güç tüketen işlemci, basit uygulamalar ile iyi iş görüyordu. Ama her ne kadar saatlerini ucuza da satsa zamanla değer kaybedip Fitbit’e gitti. Fitbit de Google’a gitti…

Saat kötü bir saat değil kesinlikle. Ama dışarıdan bakan biri için diğer Wear OS saatlere göre bariz avantajları olması gerek ki kullanıcılar bunu tercih etsin. Suunto’nun bu konuda farkını gösteremediğini düşünüyorum.

Bence antrenman kaydi ve ozellikle antrenman sirasindaki harita kullaniminda diger WearOS saatlerine gore rakipsiz. Bunun disinda zaten WearOS sistemine kattigi iki ozellik 4 tane saat yuzu ve antrenman ozetini gosteren katmanlar. Gerisi tum Wear OS saatlerinde ayni.

Sonuçta saat bu, ondan 2 dakikada sıkılmışsın başka bir markanın ürününden 5 dk’da sıkılırsın ne olacak :slight_smile: Teknoloji mağazalarında ben de denemiştim.

Pebble markasına yazık oldu, kendine ait bir tarzı vardı. Sanıyorum onun kullandığı ekran teknolojisi e-ink idi. Benim hoşuma giden bir ekran tipiydi, okunabilirliği yüksekti. Siyah ve beyaz zıtlığı yani kontrast oranı yüksekti.

Mikro-Led ekranlar yaygınlaşmadıkçe ben Wear OS’de pek gelecek göremiyorum açıkçası. Zaten cihaza özel geliştirilmeyen, ortak kullanım platformuna açılan işletim sistemleri, gerek şarj ömrü gerekse işlevsellik ve performans bakımından diğerleri kadar verimli çalışmıyor.

1 Beğeni