Suunto 3 (yeni) saati duyuruldu

Suunto yeni Suunto 3 saati duyurdu. Duyuru birkaç hafta önce yapıldı ama Suunto 7 duyurusundan sonra arada kaynadı. Geçtiğimiz sene Suunto 3 Fitness saati duyurulmuştu. Bu yeni saatin adı sadece Suunto 3. İsimlendirme konusunda hala sıkıntılar yaşanıyor :slight_smile:

Yeni Suunto 3’ün farkı kullanılan malzeme ve dizayn. Suunto 3 Fitness Çin’de uretilirken Suunto 3 Finlandiya’daki fabrikada uretiliyor. Yazılımsal olarak bir fark olmasa da kullanilan materyal ve görünüş olarak belirgin bir kalite farkı var.

Dizaynda ve secilen renklerde Kuzey (Nordic) teması verilmek isteniyor (Made in Finland). Hatta reklam videolari ve fotolar Helsinki sokaklarında çekildi. Saatin GPS’i yok ama telefondan GPS alarak koşu antrenmanlarınızı gerçekleştirebilirsiniz. Örneğin telefonu powerbank cihazına baglayıp 24/30 saat ultra maraton bitirebilirsiniz.

Bu saat Suunto’nun diğer modellerine (5, 7, 9) göre en uygun fiyatlı saati. Türkiye fiyatı hakkında bilgim yok.

Saatin öne çıkan özellikleri:

  • Adaptif antrenman önerileri
  • 24/7 uyku kalitesi, kalori, adım gibi aktivite takibi
  • Stres, toparlanma algoritmaları (FirstBeat)
  • Cep telefonu bildirimleri ve Suunto App uyumu
  • Optik nabız ölçme
  • 30 metre derinliğe kadar yüzebilme


4 Beğeni

bir haftadır beynim yandı, suunto3 ve suunto3 fitness arasındaki farkı arıyordum (:
fitness modelindeki allblack neden daha uygun fiyatlı diyordum,
demek ki materyal ve üretim kalitesi kaynaklıymış, aydınlandım :pray:t2:

özellikle telefonunu yanından ayırmayan ve amiral modeli ürüne ihtiyaç duymayanlar için gayet güzel ürün, onun haricinde ambitin renklisi gibi duran spartan trainer hala bu sınıfta f/p canavarı sanırım…

1 Beğeni

@cagatay.ulusoy Konu ile direk ilintili değil, hatta başka bir konu açsam mı diye de düşündüm ama sizin bu konuda fikir sahibi olabileceğinizi varsayarak bu başlık altında danışmak istedim. Suunto app kullanıcıları artık Movescount’ı kullanamıyor. Suunto uygulamasının da desktop versiyonu yok. Planlama, çalışma, başka yere veri aktarımı gibi konularda masaüstü ihtiyacı oluştuğunda siz nasıl yapıyorsunuz?

1 Beğeni


Kimse memnun değil forumlarda gördüğüm.

1 Beğeni

Movescount internet sitesi yakinda kapanacak. Su an icin gelistirilmiyor. Movescount Android ve iOS uygulamalari da App Store ve Play Store dan kaldirildi. Movescount Web sitesindeki ozellikler zaman icerisinde Suunto App uygulamasina eklenecek. Suunto App uygulamasi aktif olarak gelistiriliyor. Su an itibariyle Movescount Internet sitesinde olup da Suunto App uygulamasinda olmayan onemli ozellikler sunlar:

  • Antrenman planlama (Structured Workout)
  • POI, Waypoint (Waypoint yakin zamanda Suunto App uygulamasina eklenecek)
  • Ambit ve Traverse saatleri icin rota ve saat ayari aktarimi. Bu saatlerin sahipleri antrenmanlarini telefondan Suunto App ile aktarirken, rota ve saat ayarlarini Movescount uzerinden aktarmaya devam ediyor. Spartan, 3, 5, 7 ve 9 modelleri iki platformu ayni anda desteklemiyor.

Suunto masaustu icin Internet sitesi yakin zamanda planlamiyor. Bazi kullanicilar bundan rahatsiz olsa da ben bircok kez bunun cok mantikli oldugunu savundum. Sirketlerin kaynaklari kisitlidir. Bu kisitli kaynaklari iyi olduklari ve farklilasabilecek alanlarda kullanarak piyasada kalmayi tercih ederler. Suunto uzun suren sessizlikten sonra Android temelli Suunto 7 saati cikardi. Spor odakli akilli saat tarzinda bir innovasyon yaratti. Innovasyonun detaylarini yine bu forumda Suunto 7 basliginda okuyabilirsiniz. Ilk tepkilere baktigimizda basarili da oldu diyebiliriz. Tabiki hardcore dedigimiz siki kullanicilar akilli saatlerin batarya suresine alisik olmadigi icin olumsuz karsilasalar da, Suunto yeni profilde kullanicilar kazandi. Bunun disinda 3,5 ve 9 saatleri ile de farkli profillere hitap etmeye devam ediyor.

Simdi neden Movescount platformunun yok olmasinin iyi bir fikir olduguna gelelim. Movescount platformu 2011 yilinda cep telefonlari baskinligini net olarak ilan etmemisken insa edildi. Bu mimaride web one cikarken, cep telefonu ikinci planda kaldi. Bunun sonucunda yeni ozellikler eklenmesi cok masrafli oldu. Bir sirket icin yeni bir platforma destek saglamak her zaman yeni bir maliyettir. Bakin burasi cok onemli :slight_smile: Koskoca Instagram bile iPad cihazlari icin uygulamayi adapte etmeye paralarinin olmadigini soyluyor:

Her bir platform icin yazilimci, dizaynci, testci, product manager vs. gibi surup giden maliyetler var. Bizim kocaman diye gordugumuz sirketlerin yazilimci sayilarini duydugumuzda bazen sasiriyoruz. Bu sayi 4 kisi bile olabilir. Bunun sonucunda kalite standartini tutturamamaktansa hic bulasmamak daha iyi. Zaten Windows isletim sistemli telefonlarin tutmamasinin en buyuk sebebi sirketlerin yeni bir platforma kaynak aktaracak niyetleri olmamasi, ve sonuc olarak platformun desteklenmemesi. Microsoft yazilimcilara ve sirketlere cilginlar gibi tesvik verse de olmayinca olmuyor. Son bir ornek olarak Runtastic uygulamasi da web destegini kaldirdi:

Suunto, Sports Tracker uygulamasini satin alarak zaman icerisinde Movescount’dan Sports Tracker platformuna gecti. Ben o sirada Sports Tracker uygulamasini gelistiriyordum. Sports Tracker her ne kadar cok iyi bir platform olmasa da isini dogru yapan bir platform. Uygulama klonlanarak Suunto App uygulamasi adinda ozellestirildi. Dikkat ederseniz Sports Tracker ve Suunto App ara yuzleri ve ozellikleri bakimindan aynidir. Iki uygulama da ayni sunuculari kullaniyor. Iki uygulamanin kullanicilari birbirlerinin antrenmanlarini gorebiliyor ve isi haritalarina katkida bulunuyor. Bunun disinda Sports Tracker ucretsiz uygulama kullanicilari da potansiyel bir Suunto saat satin alicisi oluyor.

Suunto uygulamasi uzerinden Strava, Training Peak, Endomondo gibi cok spesifik uygulamalara baglanti kurarak antrenmanlarinizi ucuncu servislere otomatik olarak aktarabilirsiniz. Ucuncu parti uygulamalarda amaciniza en uygun olacak sekilde analizler yapabilirsiniz. Ucretsiz olanlari var, olmayanlari var. Ornegin arkadasim Dimitrios Quantified Self web sitesini gelistirerek zengin web analinizi sunuyor. Ucretsiz bu websitesi antrenmanlarinizi Suunto servislerinden cekiyor. Sizin bir sey yapmaniza gerek kalmiyor. Bunun gibi bircok site bulabilirsiniz.

Suunto’dan haberler almak ve sorunlarinizi paylasmak isterseniz boyle bir grubumuz var:

7 Beğeni

Zaman ayırıp bu kadar detaylı ve kapsamlı anlattığınız için teşekkür ederim, çok ince ve düşünceli bir davranış.

Çok komplike metriklerlere aslında ihtiyaç duymuyorum ama planlamalarımı çokça PC başında yapıyorum. Movescount eksikliğinde önce Strava sonra (birkaç haftadır) Runalyze kullanmaya başladım. İkincisi kesinlikle güzel bir platforma benziyor. Otomatik senkronizasyonda sorun olunca manuel data aktarmak istediğimde Suunto’nun masaüstü uygulaması olmayışı tekrar gündeme geldi.

Web sitesi desteğinin şirketleri bu kadar zora sokabileceğini tahmin bile edemezdim.

Suunto App’den maalesef ben pek hoşnut değilim, genel olarak geride kaldığını düşünüyorum. Basitçe örneklendirmem gerekirse, telefonda harita çizmek inanılmaz zor. Sunduğu birçok veriyi sadece telefon uygulamaları ile elde etmek bile mümkün. Misal Runalyze Suunto’dan gelen verileri işleyerek daha tutarlı mesafe ve irtifa sunabiliyor.

Tekrar teşekkürler :v:

1 Beğeni

Otomatik senkronizasyonda sorun oldugu zaman antrenmani FIT dosyasi halinde indirebiliyorsunuz ve Starava gibi uygulamalara atabiliyorsunuz. Ben daha once cok yaptim. Stravadan, Suuntodan yada cok daha baska sebeplerle bazen senkronizasyonda sorun oluyor. Ozellike pazar gunleri yogunluktan olabiliyor. Baskalarinin ve kendinizin antrenmanlarini rota olarak indirebilir ve saatinize atabilirsiniz. Son olarak da baska platformlarda olusturdugunuz rotalari GPX halinde indirip Suunto app uygulamasi ile saate atabilirsiniz.

2 Beğeni