Strava - Garmin Savaşı

Yine filler tepişiyor çimenler ezilecek. Veri bizim veri ama dev şirketler o veri üzerinde savaşıyor.

Strava Garmin’e patent davası açtı.

Sonra da bunu neden yaptıklarını Redit’te açıklamışlar.

Ama Garmin’i suçladıkları şeyi kendileri de yapmıştı (API kullanımını zorlaştırmak ve o alanı sömürmek)

9 Beğeni

Strava CPO’su muhtemelen Reddit’te bu konuyu duyururken “Biz bunu sizin için yapıyoruz, Garmin reklamın kullanıcı deneyiminden daha önemli olduğunu düşünüyor ama biz de sizdeniz.” gibi bir üslupla yaklaşınca komünite desteği alacağını tahmin etti. Tahmin ediyorum halkla ilişkiler ya da sosyal medya ekiplerindeki arkadaşının yazdığı ve kendi adının geçtiği bu postu okumadı bile.

Reddit’teki cevapları okurken çok eğleniyorum.

3 Beğeni

Redit’teki açıklamayı okudum. Strava son derece gereksiz bir spekülasyon içine girmiş bence. Garmin kullanıcıları Strava olmadan bir şekilde yoluna devam edebilir ama Garmincilerin Strava’dan çıktığı senaryoda şirket ciddi bir bunalım içine girer.

7 Beğeni

Gsrmin stravayı alır yada strava garmini diyecek oldum.

Garmin borsadaki değeri 49,5 milyar dolarmış. Aklımın alamayacağı büyüklükte.

5 Beğeni

Garmin sadece koşu-spor aleminde yok unutmayın. Denizcilik sektöründen, gps kullanılan her sektörde kullanılıyor.

4 Beğeni

Kaynaktan emin olamamakla birlikte Suunto’nun da dahil olduğuna dair şöyle bir yazı gördüm.

1 Beğeni

Connect şimdilik benim için en iyi platform. Belki 10 senelik verim var orada. Garmin batmadıkça, çökmedikçe, ben ölmedikçe ya da çok iyi bir alternatif teknoloji gelişmedikçe değiştirmeyi düşünmüyorum anormal bir şey olmadıkça. Hani tüm adım verime kadar bile her şeyi çekmek isterim, anca ondan sonra.

Ama Strava da işin sosyal tarafı. Strava’sız etraftaki bisikletçileri koşucuları zor tanırdım mesela. Facebook grubunda bir şey paylaşacak da göreceksin de vs… Onun dışında çok bir özelliği yok bana. Verimi yedeklemek için alternatif bir yer gibi kullanıyorum daha çok. Runalyze vs. yerlere de gidiyor tabi veri.

3 Beğeni

tapiriik.com gibi ara uygulamaları kullanabilir bir süre. En azından gpx dosyası indirip, yükleme yapmak istemeyenler için.

İlgilenenler için açık kaynak kodu.

4 Beğeni

The Guardian olayı basitçe açıklamaya çalışmış. Kullandıkları görsel ilginç:

7 Beğeni

Suuntoya geçsinler :sweat_smile:

4 Beğeni

Suuntocular olarak çekirdeği kolayı aldık seyrediyoruz.

6 Beğeni

Suunto Garmin ilişkisi de pek ballı börek değil :sweat_smile:

3 Beğeni

Buna kardeş kavgası derler, ikisi de bir birinden yürütmüş verileri :grin:

3 Beğeni

Garmin’in büyük balık olması Strava’nin iştahını kabartt.Strava pazarda tek olmak için hamle mi yapıyor yoksa kendi hukuk departmanıyla Rus ruleti mi oynuyor ? Yakında anlaşılır.

2 Beğeni

The Guardian’daki yazıyı okudum. Orada Strava için egzersiz Instagram’ı demiş. Stravam yok diye biraz zavallı görüldüğüm ortamlar oldu. Kolumda Garmin varken, tüm koşu metriklerimi görebilirken niye Strava’da da paylaşayım üstelik parayla diye düşünenlerdenim. Davanın muhtemel sonucunun uzlaşma olacağını da şimdiden atmış olayım:)

Garmin’e de kızgınım. Yıl olmuş 2025, kullanıcısına pil değiştirme olanağını tanımıyor. Yazdım merkezlerine; bana e-maille verdikleri yanıt, açılırsa su teması olursa çalışmayabilirmiş. Tamam da sonra saatleriniz çöp olacak, hani sürdürülebilirlik? Bunu sağlayamayan bir ürün Nokia’nın kaderini paylaşır diye peşin peşin attım yine:)) Buna yanıt vermediler tabii.

5 Beğeni

Strava ne olmak istediğini iyi bilen ve iyi uygulayan başarılı bir girişim. Garmin (Strava’ya rakip olan kısmı özelinde) geride kalmış ve her şey olmaya çalışıp beceremeyen hantal şirket patterni izliyor benim gördüğüm. 7-8 yıldır hesabım var, her trendi zamanında yakalayıp kendilerine iyi entegre ettiler. Instagram gibi görsellik ve sosyal ağ kısmını iyi yakaladılar, paralı abonelik sistemini çok çok önceden başarılı şekilde uyguladılar, oyunlaştırma işini challenge’lar vb iyi yapıyorlar. AI işinde eğreti bulmuştum ama yine erken davrandılar, açıkçası garmin’in hamlesini görünce daha iyi geldi gözüme.

2 Beğeni

Strava işin finans kısmında da hareketli görünüyor. Meraklıları için linki yukarıya bıraktım.

2 Beğeni

Aslında Heat Maps’i Strava’dan önce Garmin kullandı, Strava bu haritaları kendi adına tescil etme uyanıklığında bulunmuş. Ancak bu tescilin geçerli olmayacağı, iptal edileceği ve buradan Strava’ya birşey çıkmayacağı çokca konuşulan konular arasında. Oransal olarak satılan spor saatlerinin içinde Garmin ezici çoğunlukta, Strava’nın işi çok zor bence, sicilindeki API faciaları düşünüldüğünde samimi de olduğunu düşünmüyorum. Connect’i bir türlü arzu edilen seviyeye getiremediler, umuyorum bu birşeyleri biraz daha kullanıcı odaklı düşünmeleri için bir fırsat olur.

8 Beğeni

Garmin’in ahı yerde kalmadı. Strava nin yapay zekası kontrolü ele geçirdi :laughing:

3 Beğeni

Strava davayi geri cekmis

6 Beğeni