Sporun organların ve kasların ömrüne etkisi

Bu videoyu burada paylaşıp paylaşmamayı biraz düşündüm çünkü benim mantığıma göre çok zıt bir şey söyleniyor. Fakat bu düşüncelere hiç katılmasam da neden tartışıp fikirlerimizi paylaşmayalım dedim. ( koşu forumunda videodaki düşüncelere katılacak biri çıkar mı bilemiyorum tabi :joy:)

Videoya gelirsek; her türlü egzersizin, organların ve kasların ömrünü kısalttığı belirtilerek, sporun zararlı olduğu söyleniyor.

2 Beğeni

Sanırım kendi teorisine göre hareket ediyor. Beyni yaşlanmasın diye kullanmayı düşünmemiş bugüne kadar.

Bu kişiyi ben de bugün gördüm. Forumda paylaşmayı düşündüm ama vazgeçtim. Dinlemek için vakit harcamaya değmez laflar ediyor.

Ama bu insan, şunu hatırlatıyor. Bu bir doktor. Bu adama kalp kontrolü için gidenlere vereceği tavsiyeler belli. Biz koşmak zararlı diyenlerden kaçıyoruz. Bu spor zararli diyor. Burada sağlık söz konusu olunca fikirlerimizi söyleyip, sonuna yine en doğrusu bir doktora görünmek diyoruz. Bunu görünce aklıma geldi. Doktorlardan aldığımız bilgi içimize sinmiyorsa ikinciye görünmek yararımıza olur diye düşünüyorum.

8 Beğeni

Herkes yaydi, adini bilmedigimiz biri populer oldu amaci hasil oldu. Dahasi simdi cevrede bilen bilmeyen herkes bu sarlatanin su diyetini arastirmadan yarim yamalak veya gereginden fazla sert yapmaya baslayip sacmalayacak. ama sagliksiz olanin biz spor yapanlar oldugumuzu soyleyecekler…

3 Beğeni

Bana bir dönem arkadasim göndermisti, gercek mi diye.
Profilinde komik bir cv si var. Diplomasinin fotografi falan da var. E devletten barkodlu belgesini falan koymus. Kafamda deli sorular :slight_smile:
Isin ilginci uzmanlik tezi ulusal tez merkezinde mevcut. Meslektasmisiz. Tezini indirip inceleyemedim, dijital ortamda paylasim izni yok, gelip kutuphanemizde inceleyebilirsiniz yaziyor :slight_smile:
Bilimsel yayini var mi diye baktim, eser yok.
WhatsUp hatti var, cok acayip hastaliklar saydik, hepsini su diyetiyle hallederiz diyordu. Online gorusebilmek icin iban a para yollamaniz gerekiyor sadece… Yollayanlar da varmis, epey sikayet okudum.

8 Beğeni

Samet hocam, kendi görüşümü yazarken, aklıma geldiniz.

Biz bu adamla sadece vatandaşız, belki hemşehri.

Bu adamla meslektaş olmanın ötesinde aynı branştasiniz. Bir an düşünün aynı yerde çalıştığınızı, molada falan peşinizde… Spor yapma diye tutturmuş :sweat_smile:

5 Beğeni

Su diyeti herşeyi çözer yaklaşımdaki biri neyseki sporu koşuyu tavsiye etmemiş.118kg %35 yağ oranı olan biri olarak sporsuz (yürüyüş dahil) bir yaşam tarzı yeterince zararlı olduğunu vücudumda hissediyorum.Su diyeti de aklımdaydı ama çıktı şimdi :slight_smile:

4 Beğeni

Ben hala durumu teyit edemedim. Gerçek olmadığını düşünüyorum. Hani %100 eminim ama ispat edemiyorum modundayım biraz. Kaliteli bir gün geçirmek isterseniz hattını arayıp bir şikayet belirtebilirsiniz hani, ne demek istediğimi daha iyi anlarsınız :slight_smile:
Şaka bir yana bilgi kirliliği çok büyük problem. Burda belki gülüyoruz ama banka hesabınız teröristlerin eline geçti, hemen şifreni bize ver mesajını 1 milyon kişiye atsanız,100 kişi belki size yollayacaktır. Bu da aynı etki aslında. Daha kötüsü, bu durumda medya ve sosyal medyada reklamlarını görüyorsunuz, size gülümsüyor kenardan.

3 Beğeni

Belki doktor değildir, hukuki işlem (ceza hukuku) yapılması gerekebilir.

Belki doktordur ve çok zekidir. Gündeme gelmek için böyle absürt birşeyi kullanmıştır. Ama bu sefer de sırf Sağlık Bakanlığı ile Spor ve Gençlik bakanlıklarının konuyla ilgilenmesi beklenir.

1 Beğeni

sayfasından alıntı yaptım . MS ,diyabet vs çok iddialı

***********“”“”

Migren, astım, horlama, uyku apnesi, geğirme, reflü, karın şişkinliği, helicobacteri, ıshal, kabızlık, egzama, dermatit, akne, sivilce, mantar, huzursuz bacak sendromu, ms, öksürük, vajina iltihaplı hastalıkları, eklem ağrıları, nefes darligi, fibromiyalji, ödem ,vücut lekeleri,diyabet, insulin direnci, insulin kullanılan diyabet
kronik yorgunluk ve halsizlik gibi hastalıkları Kalıcı olarak tedavi edilir bunu için yılardır kullanılan tüm ilaçları bıraktırır

1 Beğeni

Meraklısı, bu ifadeleri kopyalasın ve ChatGPT’ye yapıştırıp sonuna “bunu yazan kişiye ne denir” yazsın :wink: Yapay zekanın ifadeleri çok net.

(şarlatan,sahtekar,yanıltıcı, alternatif tıp uygulayıcı) demiş.

3 Beğeni

şikayet var sitesinde yazılanlar ve rakamlar doğruysa,derdine derman arayanlar için çok üzücü

1 Beğeni

Geçenlerde National Geographic kanalında seyrettiğim belgeselde bu konuya değiniyorlardı: en uzun yaşamanın sırrını açıklıyor. Japonyada Okinanawa adasındaki yaşamı anlatıyor ve diğer örnekleri veriyor

Blok alıntı
Japonya dışında dünyada sadece üç Mavi Bölge daha var: Kosta Rika, İtalya’nın Sardunya ve Yunanistan’ın İkarya adası. Coğrafi olarak birbirinden çok farklı ülkelerdeki bu yerlerin birkaç ortak özelliği var. Örneğin, dünyanın en uzun yaşayan erkeklerinin bulunduğu Sardinya’nın Seulo köyünde insanlar hala Bronz Çağı’ndaki gibi yaşıyor, elle tarım yapıyorlar. Buralarda yaşlılar yaşlarından hiç utanmıyor, aksine büyük saygı görüyor.
Sardunya’da 100 yaşına gelen insanlar hala bisiklete biniyor, odun kesiyor, dik merdivenlere tırmanıyor. Arazi çok dağlık olduğu için, büyük ölçüde hayvancılıkla uğraşıyorlar ve günboyu aktif kalıyorlar.

Blok alıntı

Temel olarak aktif yaşamın öneminden bahsediyor bisiklet, tırmanış,koşu,yürüyüş…
Videodaki gibi olsaydı yani mesela çok kullandıkça ömrü çabuk tükenen organlar vs… çoktan tahtalıköye gitmemiz lazımdı bu idmanlara :grin: değil mi @suysal

4 Beğeni

Çok da ciddiye almamak lazım diyeceğim ama adamın 2.5 milyon takipçisi var. Ekşi’de şarlatan/sahtekar olduğuna dair yorumlardan başka bir şey yok. Konuşurken elini kolunu sallıyorsun yeter işte spora gerek yok diyen bir tip.

Ben iddiasını kendi argümanı ile hemen çökerteyim; Haftada 5 saat spor yapıyorum, bu esnada ortalama nabzım 145 diyelim. Bu yaptığım spor sayesinde dinlenik nabzımın yıllık ortalaması 51, sabit otururken, ofiste çalışırken, uyurken dolayısıyla vaktimin %60-%70’inde nabzım düşük. Spor yapmayan bir insanın ise dinlenik nabzı ortalama 60-80 arası olarak belirtilmiş, 70 desek ortalama bir insanın kalbi gün içinde benden %40 daha fazla atıyor. O zaman bu vatandaşa sormak lazım kim kalbini dolayısıyla dolaşım sistemi nedeniyle organlarını da daha fazla kullanmış oluyor?

7 Beğeni

Abartıldığı taktirde sporun oldukça zararları olacağı düşüncesindeyim Uzun ömürlü insanların hayatlarına baktığımızda kendi çevremden de öyle Ufak tefek yürüyüşler,Erken kalkma,boş durma da yok çalışıyorlar sürekli Hayatlarını tv karşısında abur cubur yiyerek harcamamış insanlar olduğunu görmekteyim

1 Beğeni

Yukarıda arkadaşın dediği gibi ünlü oldu adam.Armağan da nemalandı.Bir süre sonra öyle dememiştim böyle demiştim açıklamaları duyarız.Günde aldığın kalori 1000 i geçmiyorsa , sporu da sevmiyorsan sıkıntı yok az biraz yürü idare edersin.Ama Hem 2000 kalori civarında alacaksın hem de her yediğinle şeker yükleneceksin yağ yükleneceksin.Fazla 1000 kaloriyi tüketemezsen organların tükenmeye başlar.O kadar net.Koşan herkes bunu hisseder…

2 Beğeni

sportif faaliyetler insan bedenine ters doğal olmayan bir disiplinmi ?

Konu ile ilgili Fatih Bey’in açıklaması ;

6 Beğeni

Sadece ‘konudaki doktorun elestrilmesi’ değil, 'sporun yerine başka birşey konulabilir mi’ye cevap olabilecek ve ‘koşuya mesafeli’ veya sakatlık/rahatsızlık geçirip, sağlık desteği için doktora gidildiğinde, koşuyu günah keçisi haline getiren doktorları da ele alan, izlenesi bir sohbet olmuş.

Özellikle yeni başlayanların izlemesini tavsiye ederim. Ama kosmamak için veya genel olarak spor yapmamak icin kendine bahane arayanlar zaten izlese de izlemese de, kendine bir bahane bulacaktır. Neticede herkes kendi aldığı karardan sorumludur. İsteyen koşar, isteyen REM uykusundaki göz hareketleriyle sporunu yapar.

3 Beğeni

hoca iyi konuşuyor doğru söylemiş zaten koşanlar olarak aynı şekilde düşünüyoruz
sadece rakip takıma ve tribüne daha okkalı ve vurucu cevaplar lazım sanki bilemedim

2 Beğeni