Sporun organların ve kasların ömrüne etkisi

Türkiye Spor Hekimleri Derneği açıklama yapmış konu ile ilgili;

Evet bilim bizi her zaman şaşırtacak sonuçlar ortaya koyabilir fakat ilk Homo Sapiens de koşuyordu, insanın doğasında bu kadar köklü olan bir şeyin zararlı olması zaten pek mantıklı gelmiyor.

11 Beğeni

Bugun birinin Instagram hesabinda motto olarak gordum hosuma gitti:

“Paslanmaktansa, yipran…”

17 Beğeni

Son podcast ile tüm mottoları bitirdiğinizi düşünmüştüm :joy:

4 Beğeni

Benim görmek istediğim şey,

Bu şarlatanın diploması…

varsa, elinden alınıp hekim olarak çalışmasına müsaade edilmemesi.

yoksa, hakkında ceza davası açılmasıdır.

İsteyerek veya istemeden, halkı yanıltmak, okumuş insanların -özellikle de sağlık konusunda doktorların- ağzının içine bakan sıradan insanları yanıltmak, dolandırmak, vs. bu kadar kolay, bu kadar cüretkarca olmamalı.

4 Beğeni

Teknoloji geliştikçe doğruya daha yakınlaşacağımızı zannederken, her taraftan birbirinden farklı akla sığmayacak teoriler duyuyoruz. Bunlara inanan kalabalık beni şaşırtıyor. Hiç beklemediğim yerlerde öyle şeyler duyuyorum ki, şimdi örnek vermeyeyim çünkü zamanla örnek vermemek gerektiğini de öğrendim.

Okumuş kültürlü insanların arasında belki bunlara inanmayan sadece ben değilimdir diye tarafımı belli ediyordum. Şimdi dinliyorum sadece.

5 Beğeni

Sılanın şarkısı var, hey yavrum heeey diye:)
Nerede yaşıyorsunuz, şuradaki cürete rahatlığa bakınca…Sıradan şeyler, malesef…
Birşeyin normali anormal oldu artık.

3 Beğeni

Valla yazıp yazıp sildim. Küfür etmeden ifade edemiyorum

1 Beğeni

Adım gibi eminim; bu forumdaki tüm üyeler, koştuğu için çevreden gelen saçma sapan sorulara defalarca maruz kalmıştır. Bu sorular, reels videolarına konu olacak seviyede benim hayatımda:

• “Sen niye koşuyorsun?”
  • “Koşunca eline ne geçiyor?”
  • “Koşmak için para mı veriyorsun?”
  • “Koşunca kemiklerinde sorun olur.”
  • “Şimdi koşuyorsun ama yaşlanınca pişman olursun.”

Bunlar ve bunların çok daha fazlasına hepimiz maruz kalıyoruz, eminim.

Şimdi bir tane şarlatan, “Acaba ne derim de toplumda farklılık yaratırım?” saikiyle bir programa çıkıp “Spor yapmak zararlıdır” diyor.

Dün yemekhanede, aynı masada oturduğum mesai arkadaşım, beni göstererek “Bakın, spor yapmak zararlıymış, instagram’da izledim; bu koşuyor ya, çok yanlış yapıyor” dedi. Toplum olarak doğruyu instagram’dan izleyerek öğrendiğimiz için, 10 saniyelik bir videodan hayatın, doğanın ve insan sağlığının şifresini çözüp, o bilgiyi araştırmadan, filtresiz bir şekilde kabul edebiliyorlar.

Bu ülkede zamanında başka bir şarlatan, “Covid Türk genine zarar vermez, korkmayın” demişti. Acısı, bu yalana inanan binlerce insan oldu.

Yıllardır saçma sorulara maruz kaldığımız yetmezmiş gibi, 2025 sezonuna da nur topu gibi yeni bir saçma muhabbetle gireceğiz. Artık en az 1-2 sene boyunca dostlarımız, akrabalarımız, eniştemiz ve dayımız bize “Spor yapmak zararlıymış, koşma!” diyecek.

9 Beğeni

ülkemde her meslek grubundan saçmalayanlar itibar kazanıyor yinede bu arkadaşa ekonominin ayarını bozanlara kızdığım kadar kızmıyorum . Kardiyolog olarak spor konusunda yorum yapıyor kendisine göre bilimsel temeli var .Beyin cerrahı falan olsaydı daha yaratıcı tavsiyeler verirdi .

1 Beğeni

Ben bu ifadeye katılmıyorum. Yakalanan suçlular da bu şekilde savunuyorlar kendilerini, dolandırıcılık yapan yalalaniyor, adam mı kestim diye itiraz ediyor.

Biri hırsızlık yapıyor, yakalanıyor veya yakalanmıyor, başka birileri çıkıp, bastakiler çalıyor, bunun çaldığından ne olur diyor. Zaten olaylara siyasi pencereden bakmak adaleti zedeliyor.

Her zaman bir suçun daha büyüğü vardır. Daha büyük suçu örnek gösterip küçük suçu affetmek, önemsememek, kitleleri pasif kılar.

Büyük suça normal ceza verip küçük suçu önemsememek yerine, küçük suça ceza verip, büyük suça daha büyük ceza verilmeli diye düşünüyorum. Zira küçük suçlarla başa cikamayanlar, büyük suclarla hiç başa çıkamazlar.

2 Beğeni

Spor konusunda maalesef doktorlarda baya farklı fikirlere sahiplerle ve bölünmüşler gibi görünüyor. Mesela 3 yıl önce ITB sıkıntısından (tabii ben menüsküs diye çok çekiniyordum) birkaç farklı doktordan görüş aldım. Birisi darbeli sporlara (koşu, bisiklet vs.) tamamen karşıydı ve ileri yaşlarda koştuğumdan dolayı çok sıkıntı yaşayacağımı söylemişti. İnsanın doğasında, özellikle avcı toplum zamanından gelen en önemli özelliklerden biri olarak bahsettiğim koşu olayına, tamamen negatif yaklaşmıştı. Bir başka doktorda ITB sorunu bitince mutlaka glukozamin kondroitin kullanmam gerektiğini eklemler için faydasını anlatıp, sağlığım için koşuya spora devam etmem gerekliliği hakkında tavsiye vermişti. İşin ilginç yanı bu iki doktorda gayet ünlü ve tıp camiasından bilinen kişilerdi.

1 Beğeni

Her zaman bir suçun daha büyüğü vardır.

Benim atıfta bulunduğum da bu aslında verdiğiniz örneklere katılıyorum.

2 Beğeni