Sol dizimin sorunu nedir?

Dostlar merhaba,

Koşuya başladığımdan beri yakamı bırakmayan, sebebini anlamadığım bir problemim var. Sadece sol diz bölgemde oluşan bir çeşit sakatlık yaşıyorum. Koşum 3-5k arası oluyor 6:30 pace’leri görüyorum en fazla. Hergün koşmuyorum haftada 1 veya 2 defa. Kalan günler 7-8 pace’lerde tempolu yürüyorum, ortalama olarak 25-30 k mesafem oluyor haftalık. Koşu öncesi ısınıyorum, koşu dönüşü soğuma hareketeri yapıyor, akşamları evde core çalışması yapıyorum. Son 3 haftadır sadece evde core ve tempolu yürüyüş dışında hiçbirşey yapmadım, bugün bir heves çıktım 3k koştum yine aynı sorun. Bıktım gerçekten bıktım. Sorunum şu,
Sol diz bölgemde içten gıdıklama tarzı bir olay mevcut. Tek ayak yere basıp, diğer ayağı arkaya doğru götürme harekeini yapınca (recover programında koşu sonrası recovery hareketi olarak çıkıyor) sol dizin, sol kısmında çekme gibi bir sızlama oluyor. Daha önce buna benzer bir sorun yaşadığımda spor hekimine gidip mr çekildi, hiçbir sorun çıkmadı. Sonrasında ilgili sorunun patellar tendonitis olabileceğini öğrendim ve buna yönelik egzersizler’de ekledim. Nedir benim sorunum acaba? 10-15k koşsam gam yemeyeceğim de çok üzülüyorum. Kilom 73 boyum 1.80.

edit 1:
Sol dizime ait yapılan radyoloji sonrası rapor:

SOL DİZ MR Tetkiki:

İnceleme tekniği: PD ağırlıklı Fat Sat koronal, aksial ve sagital, T2 ağırlıklı FSE sagital

Bulgular:

Medial ve lateral menisküs intensitesi normal olarak izlenmektedir.

Anterior ve posterior çapraz bağlar normaldir.

Fibular ve tibial kollateral ligamanlar normaldir.

İnceleme alanına giren kemik yapıların konfigürasyonu, kemik intensitesi normaldir.

Sonuç ve Öneriler

SOL DİZ MR Tetkiki:

İnceleme tekniği: PD ağırlıklı Fat Sat koronal, aksial ve sagital, T2 ağırlıklı FSE sagital

Bulgular:

Medial ve lateral menisküs intensitesi normal olarak izlenmektedir.

Anterior ve posterior çapraz bağlar normaldir.

Fibular ve tibial kollateral ligamanlar normaldir.

İnceleme alanına giren kemik yapıların konfigürasyonu, kemik intensitesi normaldir.

edit 2: Daha önce sol diz kapağımın altında bıçakla kesilmiş gibi bir ağrı mevcuttu, üstte anlattığım ağrı bugün meydana gelen ağrı. İlave olarak bel bölgemde de bir ağrı hissediyorum şuan.

2 Beğeni

İlave olarak çocuk yaşlarda 2 defa sol kaval kemiğimden tümör ameliyatı oldum belki bir ilgisi olabilir mi diye eklemek istedim. Bunun dışında o kadar moralim bozuldu ki biri bana dostum senin sorunun şu, 3 ay koşma hatta yürüyüş yapma sadece şu egzersizleri yap, kilonu 60-65 seviyesine çek 3 ay sonra hiçbir sorunun kalmaz 15-20k koşarsın dese gerçekten 3-4 ay koşmam tedavi olurum.

2 Beğeni

Geçmiş olsun @ozguratalay91 ;

Bulgularda “şu normaldir, bu normaldir” şeklinde normal olduğu yazmakta zaten.
Hızlı yürüyen biriydim ve 8 pace hızlı yürümek bile tempolu koşudakinden az riskli değil. Naçizene tavsiyem o hızlı yürüyüşü 2 kademe yavaşlatman, ağrı varken koşmaman, doktoruna ağrılarından bahsetmem.

1 Beğeni

tavsiyeniz için teşekkür ederim. Hızlı yürüyüş tempomu azaltacağım. İlave olarak, Doktorculuk oynamayı sevmem ancak bu sefer ki sorunumun kalça kısmından başlayan ağrı ile pekiştirince it band sendromu olabileceğini düşündüm. Bulgular bunu gösteriyor. Şimdi bu noktada şu soruyu sormak istiyorum eğer gerçekten doğru sorun buysa, ilk sorunumdan bağımsız bir sorun mu ve neden böyle bireyle karşılaştım?

1 Beğeni

Yokuş aşağı, pistte koşmak, ayakkabı seçimi, kaslardaki güçsüzlük, esnetmemek vs vs
Forumda ve web’de çok sayıda kaynak,esnetme videoları vardır.

Şurada detaylı olarak bölge, hisden bahsedilmiş, tamamını okursunuz, yine it band diye arama yapabilirsiniz:

1 Beğeni

Şayet “IT Band” probleminiz varsa bu linkteki esnetme hareketlerini yaptığınızda birkaç dakika içinde bir rahatlama olması lazım. Bu esnetmeleri yaptıkça zamanla daha az sıkıntı çıkarmaya başlar. Yokuş Tekrarları antrenmanı zamanla kalıcı bir çözüm getirebilir. Bu esnetmeleri yaptığınızda herhangi bir bölgede acı hissediyorsanız farklı bir şey olması muhtemel. Acının üstüne gitmeyin.

Her insanın bir ayağı diyerinden farklıdır. Biri dışa bakarken diyeri içe bakabilir. Biri diğerinden önde duruyor olabilir. Biri kısa biri uzun olabilir. Bazen bu farklılıklar çok belirgin olur bazen milimetrik olabilir. Bu tarz farklılıklardan kaynaklı bazı kaslar ve tendonlar bir parça fazla zorlanır. Kuvvetlendikçe bu farklılığın ortadan kalkması beklenir. Tabii tam tersi bir durum oluşup bu farklılık daha da artabilir. Sağ ve solu dengeleyerek esnetme ve kuvvet antrenmanları yapmak önemli bir mesele…

3 Beğeni

Benimde sağ dizimde sıkıntı olmuştu. Capadociada 80k yarışı bırakmak zorunda kalmıştım. yarışma öncesi Erciyes, Tahtalı ve frig koşularına katılmıştım. Eğer dr ağrı olursa Mr çekeriz yarış sonunda demişti. tedbir için yarışı bırakmıştım. Nihayet MR raporum çıktı. Yağ baskılı t2 sagittal ve patella tendomu (sinirinde) bağlanma yerindeki çok kullanıma yönelik aşınmanın sebep oalabileceği kanısına varıldı. patella olsun tendona bağlandığı yerde bazen dejenerasyon oluyormuş. Basış şekli, zemin, yokuş, ısınmasız koşma, koşu sonunda kaslara yönelik açma germe eksikliğ vb… sebebler olabilir dedi.Kasların kısalığı uzunluğu antrenman şekli.vb. Zorlu antremanlarda ara verip kasların güçlendirilmesi ve sporcu masajı yapılmasını önerdi. Patellaya gelen yükü azaltıp kasları kuvvetlendirmek lgerekmiş. egzersiz önerdi.
5-10km koşularım sonunda meydana gelen bu ağrılarım ısınıncasıkıntı olmuyor. soğuyunca birgün süren bir ağrı oluyor. İyi dinlenip toparlandıkça ağrılar peryotlrı kısaldı.

3 Beğeni

Raporlanmış sonuçlarım;
Diz anteromedial kesiminde cilt altında ödem izlendi
Patella medial eklem yüzünde kıkırdakta hafif derecede defekt ve subkondral kemikte hafif derecede sinyal intensite anormallikleri izlenmektedir.
Suprapatellar yağ yastıkçığında hafif derecede parlama izlenmekte olup impingement açısından kliniği ile birlikte değerlendirilmesi önerilir.
Medial menisküs arka boynuzunda dejenerasyon izlendi.

Eklemi oluşturan kemik yapılar normal izlenmektedir. Artiküler kıkırdak yüzeyler normaldir.
Lateral menisküs normal anatomik özellikleri ile izlenmiştir.
Ön ve arka çapraz bağlar normaldir.
Medial ve lateral kollateral ligamantöz kompleks normaldir.

2 Beğeni

yanıt veren dostlara teşekkür ederim. Sol tarafla ilgili bir kas kısalığı veya basış ile alakalı bir sorunumun olduğu sanırım aşikar. Az önce bir foam roller bir adet direnç bandı siparişi verdim. Matım zaten var. Bana bol bol egzersiz, esneme yapmaktan başka bir yol kalmadı. Oturayım güzelce bir antreman yapayım hem ağrıları gidereyim hem güçleneyim ve daha güçlü döneyim. Umarım işe yarar ve faydasını görürüm.

4 Beğeni

Selamlar, işi bilen biriyle bacak kaslarına odaklı bir pilates de iyi gelebilir.

2 Beğeni

Bel fitigi ihtimalini de dusunun bence.

1 Beğeni

Sol dizinizdeki ağrı sadece dizle alakalı olabilecegi gibi başka bir sebepten de olabilir. Şunun için söylüyorum; ben yillarca taban yanması sorunu yaşadım örneğin. Doğal olarak da hep ayak yapısıyla ya da plantar facia vb. rahatsızlıklarla iliskilendirdim. İşin ilginç yanı doktorlar da aynı şekilde yaklaştı.
Fakat geçen yıl İzmir’de gittiğim bir doktorun yaptığı muayenede sorunun ayaktan değil skolyozdan kaynaklı olduğu ortaya çıktı. Skolyoz olduğumu bilmiyordum üstelik.
Size tavsiyem bu tip ihtimalleri de dikkate alacak bir doktora görünmeniz.
Geçmiş olsun, acil şifalar dilerim.

2 Beğeni

2dk’lik bir başlangıç egzersizi önerim var; yere oturun tabanlarinizi birbirine dayayıp ayaklarınızı kendinize çekin ve bu sırada IT bant bölgenize masaj yapın; eğer kalcaniza yakın bir bölgede gidiklanma varsa adductor dizinize yakin bir bölgede gıdıklanma varsa biceps femoris kaslarinizda ufak bir sorun vardır.

3 Beğeni

Sevgili kardeşim geçmiş olsun. Patella ile ilgili bende sağ dizimde sıkıntı yaşadım. Araştırdım yaradım MR çektirdim, çok bir şey çıkmadı. Ama 80. Km de capadocia yarışı bıraktım. Ağrıdan değil korktuğumdan bıraktım. 3-4 aygır az bir antrenman ile dinlenme modunda şuan ağtım kalmadı. Ayak baskı şeklin kalça ve bel kaslarını kullanış şeklin bile değişiyor. Güzel bir ayakkabı diz çevresi kuvvetlendirme yaparak bu iş çözülebiliyor. Ağır eksersiz yapmamanı önereiim

2 Beğeni

konuya yıl aşırı katılıyorum :slight_smile: yeni gördüm ama bende diz sorunu çok yaşadım şimdi yaşamıyor değilim, bu durumun sebebini bulmuşsunuz dizde sorun yok sorun kalça ve adını bilmediğim diz çevresini saran sinir ve kasların kısalığından güçsüzlüğünden kaynaklanmaktadır. Bunun için bosu topu üzerinde denge ve sehpa üzerine sıçrama squat antrenmanları yaparak bacaklardaki bu kasları geliştirdiğinizde dize binen yük azalacak ve ağrı hissetmeyeceksiniz. İnsan vücudu iskelet kas ve sinir sisteminden oluşuyor koşu gibi darbeli bir spor kas değil iskelet sisteminin çok çok önem arz ettiği bir spor branşıdır (bilakis bisiklet ve yüzmede aynı şekilde yüzmenin doğal bir fizyoterapi etkisi vardır çoğu doktorun tavsiyesini duymuşsunuzdur muhakkak)

o yüzdendir ki düzenli koşan ve uzun mesafe koşucuların nerdeyse tamamı diz sorunu gibi kasık gibi eklemsel bölgelerinde her zaman sorunları vardır yok diyenler ise yukarıda yazdığım antrenmanlarını yapan insanlardır zaten. Koşan insanlar için ya da koşmaya uzun yürüyüşlere yeni başlayan insanlar için diz ve eklem sorunları çok doğaldır. Eğer ki tıbbi teşhiste yırtılma kopma parçalanma fiziksel bir sorun olmadığı sürece çözüm mobilite antrenmanlarıdır keza kaldı ki bu durumlarda dahi çözüm vardır ve yine mobilite ile çözüm sağlanacaktır.

Bu konuda sorun yaşayan herkes için içlerini rahat tutmasını koşmayı bırakmadan bir hafta on günde doğru antrenmanlar ile eskisinden daha iyi olacaklarından emin olabilirler sağlıklı sporlar herkese

1 Beğeni