Soğuk havalarda koşmak

Yazilanlarin kalp krizi ile ilgili olan kisimlarini okudukca, koroner anjiografi yaparken hastalarla yaptigim diyaloglar geldi aklima.
Hep sorarim, agri ne zaman basladi, ne yapiyordunuz?
Genelde efsaneler burdan cikar. Bir donem asi olmustum bir kac gun once diyorlardi. Halisahada sut cektikten sonra basladi diyen oldu. 2 fincan kahve ictim, cok hizli ictim diyen de oldu. Karli havalarda agri girerdi gecerdi bu sefer gecmedi diyenler de…
Malesef halk arasinda kalp krizi durumunu hazirlayan faktorler cok fazla. Daha once de firsat buldukca belirtiyorum. Bu risk faktorleri hepimiz icin gecerli. Aile, genetik, beslenme, kotu aliskanliklar vs. Genelde son yasanilan bir sey buna sebep olmus gibi dusunuyor insanlar. O son baklavayi yemeyecektim gibi. Ama neden sonuc iliskisini buna dayanarak kurmak cok anlamsiz.
Istatistik cok onemli bir bilim dalidir, hepimiz icin gecerli risk faktorlerini de onun sayesinde kanitlayabilmisizdir.
Spor, egzersiz, kosu, her ne derseniz, aksi bir durum olmadikca mumkun mertebe yapilmali. Her cevre kosuluna her insan ayni duyarlilikta degildir. Adaptasyon zaman alir.
Saglik acisindan risk faktorlerinizin farkinda olup ona gore spora baslamasini herkese oneririm. Sogukla ilgili bildigimiz ozellikle zemininde kalp damar hastaligi olan kisilerde, damar spazmina egilim yaratir. Agrilarini arttirabilir. Bu kisiler risk faktorleri yuksek ya da hastaligi yasamis gecirmis olanlar olabilir. Bu bilgi biraz carpitilip, soguk havada durulmaz kosulmaz cumlesi ortaya cikiyor sanirim.
Cografya kaderdir. Soguk sicak firsatiniz oldukca kosun. Ekstrem sicakliklarda kiyafet tercihiniz cok onemli.
Ama hepsinden once risk faktorlerinizi kontrol ettirin.
Kisisel tecrubem, sicak ve nem kadar tehlikelisini gormedim diyebilirim. Evereste dogru kiyafetle tirmanabilirsiniz belki. Ama sicak ve nemle fiziksel aktivite gercekten en zorlayicisi bana gore :slight_smile:

10 Beğeni

30 derece üstü sıcaklık ve %100 nem, şu ana kadar en çok zorlandığım hava şartı. Nefes alamıyorum. Bu şartlarda, 7 pace ve üstüne düşerek antrenman yapıyorum. Yazları dew point takip etmekten deli oluyorum.

Hava sıcaklığı 0-10 derece arasında olduğunda en iyi sürelerimi yapabiliyorum. Soğuk havada nabız önemli bir faktör benim için. Easy koşuları 110-120 nabız aralığında yapınca üşüyorum, ona göre polar giyiyorum. Nabız 150’ye yaklaşınca her yer yanıyor, şort ve tişört yeterli oluyor.

Ellerim ise 20 derecede bile üşüyor. 10-15 derece arasında tişörtle koşabildiğimde tek sorunum ellerim oluyor. Sıcaklık 10 derece ve altına düştüğünde eve geldiğimde anahtarı bile çeviremiyorum. Merino eldiven, Gore-Tex eldiven, normal eldiven gibi çeşitli eldivenler denedim ama hiçbirinden %100 fayda görmedim. Nispeten merino daha iyi. Bu el üşümesi yüksek nabızla geçmiyor :slight_smile: Şort, tişört ve merino eldiven kombinasyonu oldukça komik görünüyor.

Ellerimi çok hareketsiz ve dirsekten kırarak hep yukarı tuttuğum için bir sorun olduğunu düşünüyorum.

5 Beğeni

Bir gönderi yeni bir konuya bölündü: Arc’teryx marka trail koşu ayakkabısı

Alex Hutchinson da mi forum uyesi acaba? Duyup gelmis >>

9 Beğeni