Yazilanlarin kalp krizi ile ilgili olan kisimlarini okudukca, koroner anjiografi yaparken hastalarla yaptigim diyaloglar geldi aklima.
Hep sorarim, agri ne zaman basladi, ne yapiyordunuz?
Genelde efsaneler burdan cikar. Bir donem asi olmustum bir kac gun once diyorlardi. Halisahada sut cektikten sonra basladi diyen oldu. 2 fincan kahve ictim, cok hizli ictim diyen de oldu. Karli havalarda agri girerdi gecerdi bu sefer gecmedi diyenler de…
Malesef halk arasinda kalp krizi durumunu hazirlayan faktorler cok fazla. Daha once de firsat buldukca belirtiyorum. Bu risk faktorleri hepimiz icin gecerli. Aile, genetik, beslenme, kotu aliskanliklar vs. Genelde son yasanilan bir sey buna sebep olmus gibi dusunuyor insanlar. O son baklavayi yemeyecektim gibi. Ama neden sonuc iliskisini buna dayanarak kurmak cok anlamsiz.
Istatistik cok onemli bir bilim dalidir, hepimiz icin gecerli risk faktorlerini de onun sayesinde kanitlayabilmisizdir.
Spor, egzersiz, kosu, her ne derseniz, aksi bir durum olmadikca mumkun mertebe yapilmali. Her cevre kosuluna her insan ayni duyarlilikta degildir. Adaptasyon zaman alir.
Saglik acisindan risk faktorlerinizin farkinda olup ona gore spora baslamasini herkese oneririm. Sogukla ilgili bildigimiz ozellikle zemininde kalp damar hastaligi olan kisilerde, damar spazmina egilim yaratir. Agrilarini arttirabilir. Bu kisiler risk faktorleri yuksek ya da hastaligi yasamis gecirmis olanlar olabilir. Bu bilgi biraz carpitilip, soguk havada durulmaz kosulmaz cumlesi ortaya cikiyor sanirim.
Cografya kaderdir. Soguk sicak firsatiniz oldukca kosun. Ekstrem sicakliklarda kiyafet tercihiniz cok onemli.
Ama hepsinden once risk faktorlerinizi kontrol ettirin.
Kisisel tecrubem, sicak ve nem kadar tehlikelisini gormedim diyebilirim. Evereste dogru kiyafetle tirmanabilirsiniz belki. Ama sicak ve nemle fiziksel aktivite gercekten en zorlayicisi bana gore
Bir gönderi yeni bir konuya bölündü: Arc’teryx marka trail koşu ayakkabısı
Alex Hutchinson da mi forum uyesi acaba? Duyup gelmis >>
Konuyu yeniden canlandırmış olacağım ama dün sabah İstanbul’da hava 6-7 santigrat dereceleri arasındayken yaklaşık 2 saat 10 dakikalık 6:00 pace hızında bir antrenman yaptım. Hava serindi, hafif de yağmur yağıyordu. Boynumda buff vardı ama yüzüm açıktaydı.
Yaklaşık olarak 1:50:00’den sonra yanaklarımda ve çenemde garip bir uyuşma ve hafif bir sızı hissetmeye başladım. Ellerimle yanaklarıma dokunduğumda parmaklarımı hissediyordum ama hafif uyuşukluk devam ediyordu. Koşudan sonra markete gittim, marketçiyle konuşmaya çalıştığımda kelimeleri tam olarak söyleyemediğimi fark ettim. Yani sanki dilim ağzımın içinde kendi bağımsızlığını ilan etmiş şekilde bir şey söylemeye çalışıyordu ama çıkan sesin çok az bir kısmı anlamlıydı. Ben bu sıcaklıkları risksiz olarak görüyordum ama sanırım belirli bir süreden sonra bu sıcaklıklar dahi risk yaratıyor. Tabi kıyafet olarak gerekli tedbirler alınmazsa. Buffı yüzüme çekip yüzümü kapatacak şekilde koşsaydım muhtemelen hiçbir sıkıntı yaşamayacaktım.
Soğukta koşsak da tempo düşük kalıyor ise üşüyebiliyoruz sanırım. Ben de geçen 1 - 2 derecelerde koştum, kafama geçirdiğim bafın arkasının enseme temas etmesi bile ensemi rahat tuttu açıkçası. Normalde ensem açıksa üşüme gelirdi oradan. Soğuk gelirse bafı enseme indiririm demiştim ama gerek kalmadı.
Birkaç kez telefonda yazışmak için kısa duraklayınca parmaklar üşümeye başlayıp soğuğu hissettim. Arada biraz tempo verince fazlasıyla ısındım, biraz yavaşlayınca soğuduğumu hissettim. Hani aslında rüzgârlık da giymem gereken bir koşuymuş.
Soğukta uzun koşularda belki arada biraz tempo arttırıp ısınmak gerekiyor bir tık.
Konu başlığı altinda, soğuk havada koşmanın, ağırlıklı olarak kalp sağlığına etkileri üzerine konuşmuştuk.
Soğuk havanın konforu etkilemesi kaçınılmaz tabi.
-sağanak yağış
-Düşük ısı. (5 derecenin altında)
-şiddetli rüzgar (40km/saat’ten fazla)
Bu üçünden sadece birinin olduğu durumda kosabiliyorum. İkisi veya son 3 gündür olduğu gibi üçü bir arada olunca işler zorlaşıyor. Son bir aydır, koşu bitip te içeri girince, ilk işim başımı ve ellerimi ısıtmak oluyor. Ama bu durumu sağlıksız değil de konforsuz olarak niteliyorum.
Soğuk havalarda yüz felcinden korunmak için yıllar önce bir doktor sakız çiğnemeyi tavsiye etmişti. Sanırım o kaslar aktif olduğu için yüzü ısıtmada faydası oluyor. Tabii koşarken sakızı boğaza kaçırma riski var O sebeple yandaki arkadaşla muhabbet etmeyi yoksa kendime şarkı türkü mırıldanmayı tercih ediyorum, faydasını gördüm.
Soguk havalarda tavsiyem iki Buff kullanmak. Birincisi boynunuza takip ense tarafindan yukari dogru cekip kafanizin ortasina kadar cekip kapatmaniz. Boylece boynu, ense ve kafanin yarisi kapanir. Ikinci Buff ise “korsan” tabir edilen sekilde alninizi ve kafanizin ust kismini kapatmak. Asiri soguklarda test ettim, deneyebilirsiniz, hatta Strava da - 35 antrenmanimda videosu da mevcut. Ilaveten eksi derecelerde yuzun acikta kalan deri bolgelerine (yanak gibi) vazelin veya yagli bir krem Ile bir tabaka olusturup donmasinin onune gecebilirsiniz. Ben asiri soguklarda kayakcilarin da kullandigi bu tarz bir krem kullaniyorum, donmayi engelliyor.
Merhaba, tarif ettiğiniz parametreler oldukça akla yatkın. Çünkü dünden beri kendi kendime 6-7 santigrat derecenin yüzümü uyuşturmaya yeterli olmayacağını, bundan çok daha fazlası gerektiğini düşünüp duruyorum.
Sizin de belirttiğiniz gibi soğuğun yanında temponun düşmeye başladığı aralıkta ağırlaşan yağmur ve hafif rüzgar etkili oldu. Kalıcı bir rahatsızlık vermediği için tecrübe kazandım gözüyle bakıyorum.
Koşu bitiminde yüzünüzü sıcak suyla yıkamanın bir zararı oluyor mu peki? Çok soğuk bölgelerde yaşayan insanların, soğuk ısırması gibi durumlarda sıcak nesnelere sarınmak yerine karla ısırılan yeri ovaladıklarını duymuştum.
Çok kıymetli ve pratik tavsiyeler, çok teşekkür ederim.
Kisisel tavsiyem, sogukta kostuktan sonra eve geldiginizde direk sicak suya/suya girmeyin. Ben genelde eve gelince 10-15 dakika bekliyorum, vucut sicaklik farkina alisiyor sonra giriyorum dusa. Zaten ornegin elleriniz soguktan donmus ve kipkirmizi olmussa ilik suya bile elinizi degerseniz kayar su hissi yasarsiniz.
İlk işim başımı ve ellerimi ısıtmak oluyor derken, sıcak suyla yıkamak veya sıcak bir nesneye dokunmayı kasdetmiyorum. Oda sıcaklığındaki bir havlu ile ovalıyorum. Ani sicaklik uygulamak bence de doğru değil.