Sert zemin koşu durum değerlendirmesi

Herkese merhaba,
Koşmaya,spor yapmaya,uyuşukluğu bırakmaya yeni başladım. Aniden radikal bir kararla artık spor yapıyorum dedim. Şimdi ben kendi durumumu yazayım siz değerli forumdakilerde burada olan hataları-doğruları vaktiniz varsa bana yorumlayın.
Yaklaşık 15 yıldır spor adına herhangi bir şey yapmamıştım, o yıllarda beden eğitimi fakültesi (ki kazanamadım şuanda işini seven bir orman mühendisiyim) için hazırlanırken 15-20 km koştuğumuzu hatırlıyorum. Şimdi yeniden spora başladım (bu yaptığımız hafif koşu spor ise) bulunduğum site 42 dönüm bir alanda kurulu köşelerindede kilitli parke taşından bir yürüyüş yolu mevcut, bu yol sert ve istikrarsız bir zemin. önce bu zeminde hızlı tempoda 1 tur (ki bu 900m ye tekabül ediyor) yüyüyorum 2 turda hafif tempoda koşuyorum. başlıyalı bir hafta oldu ve önce sol dizimde hafif bir ağrı başladı, bu nedenle bir dizlik alıp dün gece sadece 3 tur hızlı tempo yürüyüş yaptım, ancak dizden sonrada sağ ayak tarak kemiğinde(baş parmak uzantısı) şiddetli ağrı başladı. Kullandığım ayakkabı pumaya ait eski model bir koşu ayakkabısı, size göre ağrıların nedeni ham vucuda aşırı yüklememi yaptım,yanlış ayakkabımı tercih ettim yada parkur zeminim koşu için uygun değilmi?
Teşekkürler…

Bunlardan üçü de olabilir. Belki de tamamen farklı bir şeydir. Kesin bilgi verebilmek için uzman bir gözle muayene etmek gerekir. Ama şöyle söylemek de çok yanlış olmaz. Çok uzun süren hareketsizlikten sonra dizinizde ağrı olması beklenen bir durum. Bundan kaçınmak için işi çok daha hafiften almanız gerekebilir. Dinlenmek ve vücudun alışmasına izin vermek için birkaç gün aralarla antrenman yapın. Vücuda, özellikle eklemlere ilk defa maruz bırakıldıkları bazı hareket ve darbelere karşı biraz zaman verin. Siz yorgun hissetmeseniz de vücudunuzun ekstra zamana ihtiyacı olabilir. Sağ ayağınızda da benzer bir şey olabilir. Hatta sol dizinizdeki ağrıdan dolayı farklı adım atmaya başlamış ve sağ ayağınızı sakatlamış olabilirsiniz. Önce diğer değişkenleri değiştirmeden antrenman sıklığını ve yoğunluğunu çok azaltın ve artırımı çok dikkatlice yapın. Bu iş aceleye gelmiyor. Ayrıca daha yeni başladığınız için daha yumuşak bir zemin bulmaya çalışın. Çim, yumuşak toprak, sahte halı, tartan pist. Bunların hepsi olur ama beton, taş ve asfalt şu an eklemleriniz için büyük sorun. Bunlardan sonra ayakkabıyı düşünürsünüz.
İyi antrenmanlar

Çok bilmiş konuşmayayım ama, şu esneme-germe meselesini adam gibi yapabilsek (kendim de dahil), bu sorunların çoğunun önüne geçeceğiz ama bir türlü yapmıyoruz bu işi.

Normalde hafta içi vaktim kısıtlı olduğundan antreman öncesi ve sonrasında verimli ısınma hareketleri yapamıyorum.Ve gün içinde olumsuz yanlarını görüyorum.Ama hafta sonu uzun koşularımda vaktim olduğu için koşu öncesi ve sonrası 10 numara germe-esnetme yaptığımdan, hem koşu sonrası , hemde ertesi gün bomba gibi oluyorum.

Murakami’ye de buradan selam olsun.1Q84’de romanın kadın kahramanı Aomame sayesinde iyiden iyiye merak salmıştım bu germe-esnetme meselesine.

3 Beğeni

kilitli parke taşı koşmak için seçilebilecek en kötü zeminlerden birisi ne yazıkki. eger kiloluysanız öncelikle bunu halletmek için bisiklet ve yüzme gibi aktiviteleri deneyebilirsiniz.

1 Beğeni

Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da fazla kilo (belki de en önemlisi). Eklemler zeminden darbe alıyor ancak üstlerine ne kadar yük bindiğini kilo belirliyor. Eğer fazla kilo sorununuz varsa bunu göz önünde bulundurun.

teşekkür edrim yorumunuz için. bende tam ritim ve koşturmaca adındaki linkleri izliyordum. ordada yeterli cevapları buldum zaten. sanırım her gece çıkmak yerine vucudu bir gün dinlendirip ertesi gün çıkmam lazım.

1 Beğeni

@noyan_kiran kiloluyum ama aslında çok kilolusınıfıda değilim. 1,77 boy 83 kilo.
teşekkür ederim yorumunuza.
@cciftci Aslında amacım bisiklet idi, ancak birazcık şıpsevdi bi adammım yani bisiklete hatırısayılır bi bütçe ayırıp onu bi kenara atmak istemedim. ayrıca koşu partnersiz yapılabilecek bir aktivite olduğu için onunla başlamayı tercih ettim. zemine gelince malesef bu zeminde devam etmem lazım zira bulunduğum şehir ve evimin konumu için bunun için çok uygun değil. Teşekkürler yorumunuza…

O kilo fazla sayılmaz :slight_smile: Boylarımız benzer, 80 kilo civarında çıktığım her koşunun 30’uncu dakikasında aynı dizimdeki aynı noktaya ağrı giriyordu. O dönemi her koşudan sonra buz uygulayarak geçirdim. Sanırım her gün koşmadığım için de majör bir sakatlık yaşamadım. Koşu ile birlikte kilo kaybı gerçekleşmeye başladı ve dizdeki sorun yok oldu. Tabi ki birden fazla faktör söz konusu. Kilo verildi, kaslar güçlendi, eklemler ve bağlar uyum sağladı vs. Dinlenmenin yanı sıra her antrenman sonrası 15-20 dakika buz ilaç gibi gelecektir. Bu iş için dize bağlanıp hareket serbestliği sağlayan ekipmanlar sağlık malzemeleri satan dükkanlarda mevcut.

Merhabalar benimde sol dizimin dış kısmında 20.1 km de sanki bacakta km saati var gibi;aynı mesafede bir ağrı saplanıyordu bir müddet 20 nin altında koşmaya devam ettim .1 ay sonra denediğimde ağrı artık yoktu.Sanırım kasların kuvvetlenmesini beklemek gerekiyor.

Şimdiye kadar koşmak için kullandığım 4 tür zemin oluyordu. Birincisi koşu bandı, ikincisi asfalt, üçüncüsü beton, dördüncüsü sentetik çim diyebileceğim adını bilmediğim beşiktaş çilekli futbol sahası etrafındaki zemin idi. İçlerinde en rahat ve hızlı koştuğum zemin asfalt sonra sırasıyla beton , koşu bandı ve sentetik çim şeklinde devam ediyordu. Bugün ilk kez Belgrad Ormanının etrafındaki Nesetsuyu parkurunda koştum, üstünde kayan çakılımsı taşlar olan inişli çıkışlı toprak bir zemin. Ayaklarım kaydı, zeminden destek alamadım belki de ilk defa inişli çıkışlı bir parkurda koştuğum için bana biraz zor geldi. Merak ettiklerim ; böyle bir zeminde nasıl bir ayakkabı kullanmak lazım (ayağımda adidas energy boost ayakkabım vardı)ve trail yarışları bu tür zeminlerde mi koşuluyor?

tabi patika yarışları bu tür zeminlerde koşuluyor. ancak bununda çakıllı kayalıklıdan çamurluya vb. bir çok çeşidi var daha öncede pek çok kez tartışıldığı gibi her zemine uygun tek bir trail ayakkabısı yok farklı marka ve modeller bazı zeminlerde iyiyken bazı zeminlerde sorun olabiliyor. trail zordur ama uzun dönemde farklı kasları çalıştırdığı için güçlendirir ve koşu performansınızı arttırır.

Aslında en azından henüz çok farklı zeminlerde koşabileceğimi sanmıyorum. Haftada bir ya da iki gün Neşetsuyu parkurunu kullanmayı düşünüyorum. Özellikle o tür zeminde daha rahat koşmamı sağlayacak ne tür bir ayakkabı kullanabilirim acaba?

@noyan_kiran kaç kilodayınız, kaça düştünüz ? Nasıl bir beslenme gerçekleştirdiniz ?

@erhancetin, 80 civarından 72’ye düşmüştüm, şu an 69-70 civarındayım. Beslenme konusunda bana uyan tek bir olay var, sabah sağlam beslen, öğlen minimumda kal, becerebiliyorsan akşam yeme :wink:

1 Beğeni

şimdi yaza girdiğimiz için fazla çamur falan olacağını sanmam trail ayakkabılar genelde daha pahalı oluyor şu anda kalın tabanlı çok minimalist olmayan nike vs türü bir yol ayakkabınız varsa rahatlıkla kullanabilirsiniz bence

Sorunumu detaylı olarak aktaramadığımı bir de yanlış başlık altında sorduğumu düşündüm o yüzden ideal trail ayakkabısı başlığında detaylandırmaya çalışarak tekrar sordum. Teşekkür ederim cciftci.

@noyan_kiran çok iyi vermişsiniz kiloları.80’den 70’e düşüşünüz ne kadar zaman aldı ?
Ben ayıptır söylemesi 95 kiloya çıktım bir yılda.2-3 aydır koşarak 89’a düştüm.Yemeklere çok dikkat ettiğim söylenemez,koşu verdiriyor kiloları.Öğlen minimum nasıl oluyor ? Salata tabağı gibi birşey mi ?

Trail ayakkabıları sadece çamur için değildir.

Trail ayakkabıları ayaktaki nemi daha iyi tahliye eder. Bu da yazın terleyen ayakları daha rahat ettirir.
Trail ayakkabıları taş darbelerine karşı koruyucu plakalara sahiptir. Böylelikle taş zeminlerde yapılan koşularda ayak ağrısı daha az olur.
Trail ayakkabıları daha iyi yol tutar. Bu sayede yüzeyi kumlu, tozlu yollarda daha rahat yol alınır.
Çoğu yol ayakkabısı yağmur yemiş asfalt üzerinde tutunma problemi yaşarken, Salomon Speedcross gibi bir ayakkabı ile asfaltın ıslak olduğunun dahi farkına varmassınız.

Bu aralar öğleni salata ile geçiştiriyorum. Ama her metabolizma farklı, işin doğrusu bir diyetisyenle mümkünse spor beslenmesinden anlayan bir diyetisyenle çalışmak. Ha ben bunu yapıyor muyum, henüz değil, ama yakında :smile:
Sadece koşarak belirli bir noktaya gelirsin ama diyet (iyi yeme terbiyesi) olmadan kalıcı ve sağlıklı bir kilo ve yeme alışkanlığı edinmek zor. Önemli olan belirli bir alışkanlığı geliştirebilmekte.

3 Beğeni

Yeni konu açmak istemedim o yüzden konuyu hortlatmayı seçiyorum :slight_smile:
yaklaşık bir ay önce yeniden koşmaya başladım, ilk birk kaç gün yürüyüş yaptıkdan sonra sonraki günlerde 2k yeni yapılmış yumuşak hissi yaratan asfalt zeminde koştum. son koşudan sonra pek birşey hissetmedim. ikinci gün hafif sızı, üçüncü gün daha fazla, yedinci gün sonunda sol diz iç menüsküs altında dayanılmaz sancı… doktora gittim ve röntgen sonucu kıl kadar incelikte çatlak olduğu ortaya çıktı.
doktor ağrı kesici ve merhem verdi. ağrı kesicinin kemik kaynatma görevide varMIŞ. Şimdi sorum bu ilaçlarla çatlağı geçirebilirmiyiz.
Teşekkürler…