Sapanca Ultra 2025

Selamlar, patikaya yeni başlıyorum. 15 Haziran’da 13K’ya katılmayı düşünüyorum. 6 az gelir 24 fazla gelir düşüncesiyle 13 koşayım dedim. Zamanında bitirsem bana yeter. 13 ve 24 koşmuş var mı parkur açısından 24 daha harikaysa belki zorlarım :slight_smile:

2 Beğeni

Geçen senelerde 50, 60 km birçok kere koştum geçen sene antrenmansız olduğumdan 24 koştum keyifli güzel bir parkur ama tadına doyamadan bitivetiyor tadı damağınızda kalıyor , biyiminde göle giriyorsunuz çok tadında bir mesafe ama hızlı gitmeyin yokuşlar yorabilir

4 Beğeni

13K koşmuş ya da koşacak olan var mı? İlk patika yarışım hayırlı olsun :grin:

3 Beğeni

13k yarışının sanırım 3-4 km gibi bir kısmı patikadan gidiyordu geçen sene. kalan kısmı epey asfalttandı. açıkçası trail ayakkabısı giymemek parkuru daha hızlı bitirmenizi sağlayabilir :))

parkur değişti mi bakmadım, ancak geçtiğimiz sene 13k yarışında sadece tepeyi çıktıktan sonraki yerde bir su veriliyordu. buna bakmamıştım, bilseydim eğer yanıma su alırdım. 13k parkurunda buna ihtiyacım olacağını düşünmemiştim.

imkan varsa, bir uzununa gitmek daha iyi olabilir 13k’dansa, eğer trail deneyimi isteniyorsa.

2 Beğeni

24K var. Onda da sağlık raporu ya da lisans istiyor. O zamana kadar yetişirmi bilmem ama zaten 24 biraz uzun gibi ilk patika olacak. Siftahı böyle yapalım bakalım.

Hocam, sağlık raporu ve lisans bir günde hallediliyor. Aile hekimliğinden sağlık raporu alıp Spor Bilgi Sistemi üzerinden ilk lisans işlemini yapabilirsin.
Daha önce Sapanca’da ben de koşmadım bu yıl ben de düşünüyorum. Ben Uludağ 16K ile başlamıştım. Sapanca özelinde değil ama genel anlamda ilk deneyim açısından dikkate alınca ve kendimi düşününce şöyle bir şey söyleyebilirim. Eğer koşu açısından iyi bir hazırlık ve mesafe amacı var ise 20K üstü tercih edilebilir. Ama başlangıç için 10K-20K arası daha iyi. Sadece mesafe olarak değerlendirmek yetersiz kalabilir. Kazanılan yükseklik değerine de dikkat etmek lazım. Yer yer parkur yokuşlardan oluşabiliyor.
Bununla birlikte aynı zamanda koşu dışında organizasyon ve mekanı deneyimlemek de keyifli oluyor. Koşuyu çok uzun tutmadan genel olarak organizasyonun ve mekanı da yaşamış oluyorsun. Sonraki planlarını yaparken bunların da faydası oluyor.
Şimdiden kolaylıklar, başarılar :raised_hand:

2 Beğeni

Sapanca Ultra’da daha önce 24K ve 40K deneyimleri olanlar varsa bir kıyaslama yaparak deneyimlerini paylaşabilir mi ?

3 Beğeni

Daha önce en uzun parkurlarda koştum , uzunda derin geçişi zor derelerden vadilerden geçiliyor dikkatli olunmazsa ufak tefek sakatlıklar yaşanabiliyor, vadi bitiminde oldukça dik tırmanışlar başlıyor, bazı yerlerde ip desteği vardı , sonra zirveye doğru ilerleniyor zirve çok keyifli biryer , doyum duygusu veriyor, sonra taşlı kayalı otlu bir arazide iniş başlıyor, zaman zaman toprak yollardan ilerleniyor. Yorgunluk arttıkça inişler zorluyor, bitmez tükenmez iniş çıkışlarla rakım düşürülüyor , zaman zaman farklı mesafe koşucularıyla birlikte yol alınıyor, bir tepe var yalaklı serin sulu bir çeşmesi var , buraya çıkan bir bölgede sucuk kızartması kokan bir bitki içinden koşuluyor burası bana çok ilginç gelmiştir, parkurda zaman zaman arı kovanları var , 1 metreye varan yaprakları olan kocaman bitkiler gökyüzünü delen ağaçlar var. Son 10 km kala bir yer var oradan tekrar rampaya sarıyorsunuz en can sıkıcı yeride bu son bölüm. Gelelim , 24 k parkuruna neredeyse 3 de biri ormana ulaşmakla geçen asfalt tırmanış, Trail tadını alamadan bitiyor, Fakat 24 diye hafife alıp hızlı gitmeyin en çok zayiat 24 parkurunda oluyor, bu parkurda ilginç bir sıcak ve nem bileşimi var, bünye aşırı su kaybediyor, elektrolit ve tuz takviyesini kontrollü olarak su takviyesini çok önemli buluyorum . Saygılarımla güzel koşular.

8 Beğeni

24 trail tadını alamadan bitiyorsa 13’ten zaten hiç bahsetmemişsiniz :grin: İlk patika yarışım olarak azıcık ucundan bi orman görürüm artık.

5 Beğeni

Teşekkürler @erhan . Haritadan gördüğüm kadarıyla 24K parkurunda 5-10km ve 14-18km arasında yaklaşık 9km bir mesafe orman içinde geçiyor. Geri kalan yerleşim yeri ve yakın bölgeler. İki tepe yapıyor. 40K parkurunda ise 5-35km arası ormanda. Yaklaşık tam ortada tepe yapıyor sonrası vadiden iniş. Mesafe olarak uzun biraz ama yükseklik kazanımı normal ve orman olması 40K konusunda aklımı çeliyor :sweat_smile: Bakalım, bir karar vereceğiz artık. Saygılar, başarılar. :hand_with_fingers_splayed:t2:

2 Beğeni

@Seydaunlu hocam 13K için gördüğüm kadarıyla 5km orman içi. Aslında orman başlangıcı yerleşim yerine biraz uzak ondan kaynaklanıyor sanırım. Üç parkurda da Yaklasık 4km sonra ormana giriyor ve dönüşte de yaklaşık bu mesafede çıkıyor.

4 Beğeni

Yarış başlangıç yeri sahilden üst taraflarda bir yerlere çekilmiş.Web sitesine bakınca tesadüfen gördüm.Uzun asfalt geçişleri sorunu böylece yok olmuş.Bence iyi bir gelişme:)

Kayıtlı olduğum 40k parkurunu inceledim sadece.Eski versiyonda yükseklik kazanımı 1200mt civarıydı yanlış hatırlamıyorsam Yeni parkur 1750 mt yazılmış.İşleri biraz zorlaştıracak gibi…

6 Beğeni

Evet rota biraz değişmiş Ben de şimdi siz söyleyince gördüm.

2 Beğeni

Bu yaris icin sizce patika ayakkabisi sart mi? (13k parkuru) Daha once geyik kosularinda kosmustum yol ayakkabisiyla ve cok kotu bi deneyimdi, ama aralik ayi oldugu icin cok camurluydu yol. Bunda emin olamadim.

2 Beğeni

Ben patika ayakkabısıyla koşmamıştım. baya asics noosa tri 13 ile koşmuştum ve büyük bir çoğunluğu için okeydi.

Yarısından çoğusu asfalt / kaldırım taşı olarak ilerliyor. Yürüme derecesinde dik bir kısmı var, sonrasında da gravel/toprak olan kısımg eliyor. Ancak patikanın buradaki sizi ayakkabıdaki zorlayacak kısmı çıkış veya patika olan kısımlar değil de, görece gravel gibi toprak gibi olan bir kısım var inişe geçtiğinizde. Eğer orada hızlanmak isterseniz, onu yapamayabilirsiniz uygunsuz bir ayakkabıyla.

Hedefinize, kürsü kovalayıp kovalamadığınıza bağlı bir karar olduğunu düşünüyorum. Eğer önceki günlerde yağmur yağmadıysa, ben tutuşu kuvvetli bir yol yarış ayakkabısı ile bile koşardım sanırım. Bu tamamen kişisel bir fikirdir, parkur değişti mi ona da emin değilim. Çoğu trail yarışına insanların yol yarış ayakkabılarıyla gelip bilek burktuklarını da gördüm.

Sapanca Ultra 2025 - SedatKurtulus tarafından #16 → parkur tamamen değişmiş. söylediklerim epey geçersiz :slight_smile:

1 Beğeni

Bu hafta sonu Sapanca Ultra’nın tüm parkurları tekrar değişti. Geçen haftaki değişimden sonra bu ikinci önemli değişiklik. 13K parkuru da dahil olmak üzere tamamen orman içinde koşulacak. Bildiğim kadarıyla bu parkurun yarısında patika dahi yok. Sıfırdan patika açılacak gibi görünüyor.

https://www.sapancaultra.org/parkur/4-orman-izi-13k

2 Beğeni

Bu ne ya her hafta parkur değişiyor :slight_smile: Neyse 13K ilkine göre çok çok iyi. Çoğu asfalttı çünkü ilk başta. Azıcık ucundan ormana sokuyordu o kadar.

1 Beğeni

Merhabalar 40K için değişiklik var 1800 mü yoksa 1400 mü tırmanış var? 20k trail koşularım var daha önce 40 K koşu ve bu kadar rakım çıkmadım acaba çıkarabilir miyim ayrıca baton kullanmak gerekir mi gerekirse marka model önerisi alabilirim, (bodrun 22k, ida 15k,kyzikos 22k 2 kez koştum)

2 Beğeni

1818m toplam yükseklil kazanımı var.

Harita altındaki yükseklik kısmını çok güzel yapmışlar, 16km mesafede yaklaşık 1280m çeşitli zorlu eğimlerde tırmanış…Aslında yukarıdaki linkte strava kısmını tıklayıp play’a basınca daha rahat görülmekte.

Geri kalan kısımdaki soruları orayı bilenler cevaplayabilir.

1 Beğeni

Sapanca ınsta hesabına sordum 1450 diyor :)?

1 Beğeni