Sapanca Ultra 2025

Geçici canlı sonuçlar :

3 Beğeni

Günaydın,

Ben 60K parkurundaydım. Daha önce 2019’da koşmuştum. Bu sene başlangıç noktası göl kenarından yukarıya yeni yapılan teleferik’in üst noktasına taşınmış. Bu değişiklik hiç iyi olmamış. Bu alan çok küçük. Araç ile ulaşmak zor. Ulaşsanız bile araç park yeri yok. Seneye inşallah tekrar eski yerine geri döner.

Başlangıç noktası değişince haliyle parkur da değişmiş bir miktar. Bu haliyle eskisine göre biraz daha zorlu olmuş. Ya da ben öyle hissettim. Parkurda diz boyu suya girerek geçtiğimiz dere yatağı geçişi vardı. Oraya hes yapmışlar :enraged_face: Su falan yoktu maalesef. Can suyunu bile vermemişler. Dere yatağının sonlarına doğru bir miktar suya girdik. Benzer şekilde son 9 km’de yol genişletme çalışmalarına kurban gitmiş. Toz toprak içinde koşmak zorunda kaldık. Anlaşılan Teleferik’ten yukarı doğru yerleşim yerleri genişlemeye devam edecek. Çok üzücü.

Organizasyon ile ilgili tek eleştirim son cp noktasının yeri olacak. Sanırım bir önceki cp noktasına -kartepe zirve inişi- 30.5K’da geldik. Burası ile bahsettiğim son cp arası yaklaşık 17K. Bu biraz fazla. Susuz kaldım, can sıkıcıydı. Bir kazak koşucu ile tanıştım. O bana suyunun yarısını teklif etti. Önce yok dedim sonra mecbur aldım - parkurda zor durumda kalanlara yardım etmek konusuna örnek olabilir - . O da çok susuz kalınca yolda gördüğü kampçılardan yardım istemiş ve suyunu doldurmuş. Bu cp 40K ve 60K koşucularının birleşim noktası. Anlaşılan fazladan bir cp yapmak istememişler. Önümüzdeki senelerde 60K’cılar için sadece bir su noktası eklense güzel olur.

Bana gelince, uzun zaman sonra koştuğum bir trail yarışı oldu. 7 saat 4 dakikada bitirdim. Fena değil. Bir an önce fazla kilolarımdan kurtulmam lazım :smiley:

21 Beğeni

Ben de 40k parkurunda koştum.Pandemi senesinde 13k deneyimim vardı sadece Sapanca’da, o yüzden geçmiş yıllarla karşılaştırma yapmam doğru olmayacaktır.Ancak hep söylenen parkur başlangıç ve bitişindeki asfalt geçişinin çok olması durumu 40K parkuru için en azından tamamıyla yok edilmiş.
Parkurun ilk yarısı oldukça sert çıkışlar,kaya geçişleri,dere geçişleri(aslında geçiş değil de yaklaşık 200/300mt civarı dere içi:) )ile bir hayli renkliydi.İkinci kontrol noktası sonrası ise yoğun iniş geniş yangın yolları ile bol tozlu ve sıcak ortamda geçti.
3 kontrol noktası da yavaş koşan biri olarak beni tatmin etti.Son gün web sitesinde yayınlanan .gpx dosyasında 40,7km olan parkuru benim saat 43.3km ölçtü.

Özetle çok keyif aldığım bir yarış oldu.Umarım bu hali ile korunur oralar da (bu konudan maalesef çok emin değilim) her sene gider bu güzel parkurda acı çekeriz:)

11 Beğeni

Hocam aracı aşağıda teleferik otoparkına bırakıp teleferikle ücretsiz şekilde çıkabiliyordunuz. Yayınlarda da hep bunu söylediler teleferik ile çıkın diye. Gayet sorunsuz ve keyifli oldu. Ben de 13k koştum ve ilk patika yarışımdı. Zorlayıcı yokuşlar vardı. Fakat patika gerçekten keyifliymiş asfalta göre. Yalnız madalya tasarımını beğenmedim. Ancak bu kadar düz ve basit olabilirdi :slight_smile:

3 Beğeni

Selam,

Biliyorum. Ben de öyle yaptım zaten.

Ben yarışlara eşim ve kızımla katılmayı tercih ediyorum. Yarış gene göl kenarından başlasaydı onlar da gelecekti. Start sonrası arabada tekrar uyuyabilir sonra göl kenarında vakit geçirebilirlerdi. Dünkü organizasyonda bana eşlik etmeleri pek mümkün değildi. O yüzden gelmediler. Bu belki benim özel durumum ama start alanı, fuar alanı, yarış sonrası yeme içme alanı bir hayli ufaktı. Katılımcı sayısına bakmadım ama geçmiş senelerdeki katılım olsa problem daha fazla göze batardı.

6 Beğeni

40k parkurundaydım ben de. Koşucular için hem kit dağıtım hem de koşu günü teleferikle ücretsiz ulaşım imkanı sunulması büyük kolaylık oldu. Teleferik gidiş gelişlerinde herhangi bir yığılma da olmadı.

4 yıl önce 13k parkurunda koşmuştum ve önemli bir kısmı asfalt-parke taş karışımından oluşuyordu. 40k parkurunda ayağımız toprak haricinde bir yere basmadı. Derenin içinden ilerlediğimiz kısa kesit de oldukça keyifliydi. Yaklaşık 7,5’uncu km’de yer alan sarp geçiş de 40 ve 60k parkurları için ikonik olabilecek bir yer. Umarım kazasız belasız atlatmıştır herkes orayı. Arama kurtarma ekipleri yer alıyordu burada ama geçişin hem daha güvenli hem de daha hızlı olması ve arkada birikme oluşmaması için küçük bir ip hattı eklenebilir burası için.

Rotalar yeniden belirlendiği için son güne kadar ufak güncellemeler yapıldı. En son 12 Haziran tarihli gpx dosyası yüklenmişti siteye ve yarıştan önceki gün saatime onu yükledim. Startla birlikte başlattıktan birkaç saniye sonra “rota tamamlandı” uyarısı verdi saatim. Anladım ki rota dosyası ters olarak yüklenmişti siteye. Bir yandan start dalgasıyla birlikte koşarken bir yandan da rotayı iptal edip “rotayı tersten uygula” seçeneği üzerinden yeniden başlattım. Sorun çözüldü. Son iki haftadaki sanırım üçüncü veya dördüncü rota güncellemesiydi bu ve muhtemelen aceleye gelince ters hali konuldu siteye. Yaşadığım en büyük problem bu oldu.

Teknik toplantıda arı kovanlarının yerleri nedeniyle bu değişikliklerin yapıldığı ifade edildi. Birkaç tanesinin yanından geçsek de herhangi bir problem olmadı arı konusunda.

Madalyaları çok özensiz buldum. Sanırım aldığım en kötü trail madalyasıydı.

Genel olarak çok keyif aldığım bir organizasyon ve parkur oldu diyebilirim. Özellikle tırmanışların büyük kısmını içeren ilk 20 km’lik kısım parkurun adı gibi orman banyosu şeklindeydi. Yarışın ormanlık alandan başlayıp yine orada bitirilmesi kararının yerinde olduğunu ve böyle sürdürülmesinin isabetli olacağını düşünüyorum.

11 Beğeni

Rota konusunda ben de aynı sorunu yaşadım.Hatta benzer sorunu Tirilyede de yaşamıştım.Bu işlemi aktivite devam ederken yapabiliyor muyuz?

2 Beğeni

Garmin 945 kullanıyorum ve bildiğim kadarıyla benim saatimde yapılamıyor. Başlattığınız aktiviteyi iptal edip rotanın ters haliyle yeniden başlatmak gerekiyor. Diğer marka/modelleri bilemiyorum.

2 Beğeni

Aynı soruyu ben soracaktım. Tesadüf ben de Tirilye’de rotayı seçmeyi unutmuştum yarışa başlamadan..

Sanırım Polar pacer pro’da koşuyu başlattıktan sonra rotayı açmayı unuttuysak ekleyemiyoruz ya da rotaya bir şekilde başladıysak değişiklik yapamıyoruz. (aktiviteyi iptal etmeden)

3 Beğeni

Kesinlikle katılıyorum :+1:

3 Beğeni

Arkadaşım da Garmin 945 kullanıyor ve yarıştan bir gün önce rotaları yükledik, ikimizde de ters başlama sorunu olmadı. GPX dosyasını KML’ye çevirip Google Earth’ten inceleyince yönünün doğru olduğu görülüyor. Belki de bitiş noktasının biraz gerisinden başlanıldığı için bu hata olmuş olabilir.

Bunu dışında yarışa gelirsek; başlangıç yeri uygun, teleferik ile ulaşım kolaydı. Yığılma olan yerde beklemek hoş değildi, buradaki geçiş çok tehlikeliydi. Yarış sırasında karşılaştığımız bir 40K yarışmacısı buradan düşmüş, başka düşenlerin olduğunu da söyledi. Yarışa çok hazır olmayan veya bu tip yerlerde tecrübesi az olan kişiler için ciddi tehlikeli bir geçişti, buraya mutlaka bir çözüm bulunmalı. Burayı geçtikten sonraki ilk CP’de görevlilerden birinin cut-off’a 15 dakika kaldığını söylediğini duydum. Ancak geçiş nedeniyle beklemekten zaman kaybeden birçok kişi vardı. Kartepe’den sonraki iniş biraz zorladı. Soğucak Yaylası’ndan sonraki yaklaşık 15 km’lik iniş koşulabilecek durumda ancak ara sıra geçen araçlar nedeniyle toz dumanında kaldık, bazıları duyarlı davranıp yavaşladılar. Bu bölüm de ormana alınsa çok iyi olabilirdi. İşaretlemeler iyiydi, herhangi bir sorun yaşamadık. Yarış sonrası dönüş yolunda organizasyon tarafından arandım ve hâlâ koşuda göründüğüm söylendi. Bitiş noktasında okumada sorun olmuş, sürem düzeltildi. Yarış sonrası hâlâ parkurda koşunun olup olmadığının kontrol edilmesi güzel. Madalyanın çok kötü olduğu fikrine katılıyorum, özellikle zımba ile tutturma işi hiç olmamış.

3 Beğeni

Şimdi zoom yapıp tekrar bakınca haritada başlangıç ve bitiş noktalarının arasında küçük bir açıklık olduğunu görüyorum. Starttan hemen sonra o kısımdan geçerken rota tamamlandı uyarısını aldım. Eşimde de aynı saatten var ve onda da aynı sorun oldu. Biraz arkalardan başlamıştık, bununla ilgisi olabilir belki.

İşaretlemeler oldukça yeterliydi, takipte bir sıkıntı yaşamadım ama yine de rotanın saatte doğru şekilde yüklü olduğunu bilmek daha rahat hissettiriyor.

3 Beğeni

24K parkurunda yarıştım. Sapanca’da ilk defa koştum. Genel olarak deneyimlerimi şu şekilde aktarabilirim. Umarım başkaları için faydalı olur.

Parkur: Parkurlar güncellenmeden önce sitesindeki eski parkurlardan gördüğüm kadarıyla patika miktarı artırılmış. Daha önce özellikle 13K ve 24K parkurlarında büyük bir çoğunluk yol koşusu olarak belirlenmiş. Bu yıl ise Teleferik Üst İstasyona taşınarak patika miktarı artırılmış. Bu açıdan olumlu olmuş bence. Türkiye’nin en yeşili sloganına sahip olup yarışın çoğunluğu asfalt olması uygun olmazdı.

Ulaşım: Ben araç ile gelmemiştim. Ama aracı ile gelenler için teleferik alt istasyonda otopark alanı mevcuttu ve teleferik ücretsizdi. Bu konuda hem teknik toplantıda bilgilendirme yapıldı hem de telefonlara SMS ile bilgilendirme sağlandı. Bu açıdan bence teleferik imkanını çok başarılı kullanmışlardı.

Etkinlik Alanı: Teleferik ile yukarıya çıkış 15dk falan sürüyor. Hem görsel olarak yeşilin farklı tonlarındaki ağaçları görüyorsunuz hem bir noktadan sonra işitsel olarak ağaçlarının yapraklarının sesi ile keyifli bir yolculuk oluyor. Expo alanı hemen istasyonun altında kalıyor. Kabinin içinden yukarıdan alanı görerek iniyorsunuz. Teleferik üst istasyon alanı hem expo alanı hem de yarış başlangıç/bitiş noktası olarak belirlenmiş. Uludağ Ultra benzeri bir mekan olmuş ama Uludağ’daki alan çok geniş. Burası o kadar değil. Alan biraz kısıtlı kalmış.

Kayıt: Yarış kitini alırken biraz şaşırdım açıkçası. Kayıt masasında zorunlu malzeme kontrolü yapıyorlar kaydınızı yapıyorsunuz. T-shirt ve göğüs numarasını alıyorsunuz. Ardından bir sponsor ürünü bal alıyorsunuz. Kit çantası yok.

Konaklama: Konaklama için teleferik üst istasyonun orada yeni bir bungalov-kapsül otel vardı. Sanırım yardımcı sponsorlardan biriydi. Gayet memnun kaldım. Yarışın bitiş saati ile odadan çıkış saati çakıştığından bu konuda sıkıntı yaşayacaktım. Sağolsun bu konuda destek oldular.

Yarış: Yarış ağaçlar arasından bir toprak yoldan başlıyor. Üç parkur aynı anda çıktığı için burası biraz yoğun başlıyor. İlk 10km bölümü yukarı çıkış olarak geçiyor. Burada ilk 6.5km daha yorucu. Tam bu noktada bir CP var. Bence tam yerinde olmuş. Enerjiye ihtiyaç duyabileceğiniz bir noktada karşınıza çıkıyor. Benim öyle oldu en azından. Sonrasındaki 3.5 km bölümde çıkış devam ediyor ama hem CP’den çıkmış olmanın etkisi ile hem de eğimin yumuşaması ile hızlı geçiyorsunuz. Bundan sonrası uzun bir süre iniş başlıyor. Yaklaşık 9km böyle devam ediyor. Patika, toprak yol ve normal yol şeklinde inişler var. Bazı kısımlar dik inişler mevcut.

Asıl isyan edilen bölge buradan itibaren başlıyor. Yaklaşık son 3km uzun ve dik bir tırmanış var. O kadar indikten sonra bir anda tırmanışa geçiş epey zorladı beni. Biraz soğuk algınlığım ve burun tıkanıklığım da vardı, soluk alıp verme dengesizleşti ve kas ağrıları arttı. Etraf tamamen ağaçlarla kaplı olduğundan ileride bitiş çizgisini görüp motivasyonum artar da diyemiyorsunuz. Mental ve fiziksel olarak burası zorluyor açıkçası. Batona ihtiyacım olacağını düşünmemiştim. Ama özellikle bu son çıkışta yanıma almış olmayı çok isterdim. Batona benzer bir dal parçası bulmak istedim ama etrafta genelde ince ve kısa parçalar oluyor. Yarıştaki diğer kişilerden de bu bölgede benzer tepkiler gördüm açıkçası, genelde bir isyan hali vardı. :smiley:

Bazı bölgelerde arı kovanları var ama arılardan kaynaklı bir sıkıntı yaşamadım. Yanlarından geçip gidiyorsunuz. Özellikle orman içi bazı yerlerde manzaranın tadını çıkarmanızı öneririm. Büyük yaprakları bitki örtüleri, yoğun ağaçlı bölgeler, su geçişleri, şelale vs. akılda kalan fotoğraflar oluyor.

Öneriler: Yarış kiti genişletilmeli. Etkinlik sponsor sayısı iyi gibi görünüyordu. Sponsor ürünleri ile içerik artırılabilir.

Yarış sonrası yemek geç kaldı sanki. Yarışı bitirdim (ki ben geç bitirenlerdenim) etrafta yiyecek göremedim. Alandan ayrıldım bir saat sonra falan geri geldiğimde o zaman gördüm. Servis biraz daha öne çekilebilir. Belki plan dışı bir aksama da olmuş olabilir. Ama makarnalar lezzetliydi, hakkını vereyim :smiley:

Üç farklı parkuru aynı anda başlatmak arka kalanlar için dezavantaj oluyor. Çünkü çıkış noktası dar kalıyor. Bunun yerine dalgalı şekilde başlangıç yapılabilir.

Son 2-3 km kısımdaki dik ve uzun çıkış güncellenebilir. Daha yumuşak ve uzun bir geçişe evrilebilir.

Teşekkür: Eleştirilerimiz olsa da amacımız daha iyisi için destek olmak. Gönüllü veya profesyonel; maddi veya manevi emeği geçen herkese teşekkür ederiz.

Saygılar.
Sağlıklı başarılar.

9 Beğeni

Bir de yarış günü ve saati ile ilgili şöyle bir durum oluşuyor. Yarışlar Pazar günü yapılıyor. Örneğin 24K parkurunda yarışan biri için başlangıç 09:30 ve cut-off süresi 5 saat. Yani katılımcı 14:30’a kadar yarışta kalabilir. Ancak otellerden çıkış saati genellikle 12:00. Bu durumda, daha yarışa katılmadan çıkış yapmanız gerekiyor. Bu da uzak mesafeden gelen bir katılımcı için sorun olabiliyor. İki gün kalmak isteseniz ertesi gün Pazartesi. Bu da bir konaklama çıkmazına sebep oluyor. Bundan dolayı, belki yarışın günü Cumartesi’ne alınabilir veya başlangıç saatleri daha öne alınabilir. Ya da en azından sponsor otellerle çıkış saati için bir mutabakat yapılabilir.

Saygılar.
Sağlıklı başarılar.

4 Beğeni

40K parkurunda katılım sağladım, genel olarak organizasyon için yazmam gerekirse ilk olarak yarış sonu expo alanında oturacak dinlenecek alan çok kısıtlıydı, alan çok dardı ve muhtemelem seneye expo alanı farklı Bi alana kurulacağını düşünüyorum, yarış kiti yetersizdi en azından çanta da olabilirdi, katıldığım tüm trail yarışlarında (Erdek, Gökçeada, Uludağ, Bodrun, Efes) çanta ve 3-5 adet ürün bulunuyordu.
Parkur olarak genel olarak en patika yarışlardan biriydi, sadece dönüş yolunun orman içinden olmasını isterdim. Cp noktaları yeterli idi.

4 Beğeni