Forumda birden fazla ilişkili konu gördüm ama en günceli bu göründüğü için buradan yazayım dedim.
Bugün aile hekimliğine hafta sonu koşulacak bir yarış için sağlık raporu almaya gittim. Direkt olarak lisans harici sağlık raporu veremiyoruz dediler. Sağlık Bakanlığı’nın bir yazısını referans göstererek lisans haricindeki sportif faaliyetlere katılım için sağlık raporu düzenlenmesinin gerekli olmadığını ilettiler, ki zaten yazıda bu belirtiliyor. Aynı yazıda yazılı beyanın yeterli olduğuna dair bir hüküm (doğru terminoloji bu mu bilmiyorum) de yer alıyor.
Yarışın katılım şartlarında sağlık belgesi ya da lisans diyor. E ben lisans çıkartmak istemiyorum şu an. Peki yarışı düzenleyen organizasyon Sağlık Bakanlığı’nın bu yazısına göre sadece beyanınız yeterli diyecek mi? Ben hiç anlamadım bu işi.
Ekleme: Dahil olduğum koşu grubunda sordum. Aile hekiminden aldım diyen de var alamadım diyen de. Gerçekten anlamadım, organizasyona ulaşıp beyan kabul edip etmediklerini sormam gerekecek. Diğer türlü yarışa katılamayacağım.
Ben tanıdık aile hekimine sordum, spor için veremiyorum dedi. Aklıma lisans için diye sormak gelmedi. Beni spor hekimine yönlendirdi. Spor hekimi kardiyolojiye sevk edecekti, neyseki benim 6 ay içinde yaptırdığım eforlu ekg, ecg vs vardı, direkt verdi raporu. 300tl’de tahsil ettiler.
Bu arada lisans almak rapor varsa çok kolay. Önce https://spor.gsb.gov.tr/ ‘ye gidip raporu yükleyip istediğiniz lisansı online çıkartabiliyorsunuz.
bir an sevindim zaman kazanacağız diye. çünkü yenilemelerde geçmiş dönemlerde internet işlemleri kabul görmüyordu.
telefon konusu da aile hekiminden rapor almak gibi şansa kalmış durumda. öyle ki kurum çalışanları her zaman aynı frekansı yakalayamıyor ve zorluk çıkabiliyor. umarım telefonla alabilenler olur. yılın lisans yenileme dönemi geldikçe bu başlık hareketleniyor. ramazanın gelişi, kış saati uygulaması gibi bir ortam oluyor
İnternetten üzerinden lisans vizeleme yapılamıyor. İlçe GSB’ye gidilmesi gerekiyor, vizeleme yapmaya gittiğimde sormuştum. Vizeleme aslında daha kolay olduğu halde devletimiz yine bize zor seçeneği sunuyor
Halihazırda geçerli bir sağlık raporum ve dağcılık lisansım olduğu için şimdiye kadar atletizm lisansı çıkarmamıştım. Online lisans başvuru imkanını görünce denemek istedim. Gerekli evrakları sisteme yükledikten yalnızca bir saat sonra lisansım onaylandı. Buraya kadar her şey harikaydı fakat lisansımın geçerlilik süresinin 31.10.2025’te sona erdiğini fark ettim.
Sebebini öğrenmek için Gençlik ve Spor Müdürlüğü’nü aradığımda, Atletizm Federasyonu’nun lisans döneminin 1 Kasım 2024’te başlayıp 31 Ekim 2025’te sona erdiğini öğrendim. Dağcılık Federasyonu’nda bu dönem takvim yılıyla uyumlu olarak 31 Aralık’ta bittiği için bir farklılık olacağını düşünmemiştim.
Bu sebeple, yeni atletizm lisansı çıkaracaklara tavsiyem; lisansın tam bir yıl geçerli olması için başvurularını 1 Kasım sonrasına bırakmalarıdır.