Sağlık Raporu Alabilmek

Arkadaşlar, bazı ve hatta bir çok organizasyon sağlık raporu istiyorlar. Evet, bu haklı ve güzel bir uygulama.

Diğer yandan, yılda ortalama iki kez 250 - 300 lira gibi bir parayı masraf etmek durumunda mıyız gerçekten? Hangi doktora sorsam, ekg, eforlu ekg, kimisi solunum testi, bazısı ultrason vb tahliller istiyorlar.

Yanisi, bu yaşam tarzını sürdürdükçe sürekli olarak bunların kontrol edilmesi pratik mi sizce? Değilse rapor ayarlamanın ucuz ve pratik yollarını önerebilecek olan var mı?

Saygılarımla,
Onur.

1 Beğeni

Bu konuda benimde aklıma takılan nokta da şu. Bisiklet triatlon vs. Lisans alınırken sağlık raporu veriyoruz. Yarış organizatörleri lisansı olanlardan yine de sağlık raporu istiyor mu ?

Evet malesef isteniyor.

1 Beğeni

Selam,
İstenen raporlar tam teşekküllü değil. Sadece her organizasyonun yayınladı basit formun imzasından ibaret. Belirtilen masrafları bence her seferinde yapmanıza gerek yok. Aile hekimininden bile bu imzayı alabilirsiniz. Hekim gerek görürse sizi ilgili birimlere yönlendirecektir.
Bu sporu düzenli yapıyorsak bence senede en az bir kere check-up yaptırmakta hem kontrol hem de gelişimi görmek için yarar var.

Doktorundan doktoruna değişiyor, bizim şirket doktorumuz beni de tanıdığı için ben mail ile gönderiyorum o imzalısını gönderiyor. Eşimin şirket doktoru ise bırakın imza vermeyi, uzun esafenin zararlarını anlatıyor.

Çevremde doktor arkadaşlarımdan bazılarına da şakayla karışık imzaya sana geleceğim dediğimde mümkün değil olmaz diyeni var, cebinden pratik kaşesini çıkarıp ver imzalayayım diyen de var.

Düzenli olarak her yıl check up yaptırıyorum. Klasik olarak sinus’de sorun çıkıyor (Bildiğim mukavemet sporu yapan herkesinki gibi). Genel de kardioloğa yönlendiriliyorum. Bazısı öğrencileri de çağırıp, bu nabız bu EKG ne anlama gelir, evet yoğun spor yapıyor diye muayene bile etmiyor, bazısı ise onu da isterim, bunu da isterim diyip sonunda galiba siz sporu yoğun yapıyorsunuz diyor.

Sistem aslında riskleri önlemek için, buna saygı duyuyorum ancak mevcut sağlık sistemine fazla da güvenemiyorum. Yine de düzenli kontrol ne olursa olsun önemli…

1 Beğeni

Ben şimdiye kadar Türkiye’deki yarışlarda hep triatlon lisansımı gösterdim ve organizasyonlar da kabul etti. Onun dışında ekstra bir sağlık raporu vermedim. Bu iş doktorundan doktoruna değişiyor. Genelde aile hekimleri risk almak istemedikleri için imzalamıyorlar.

lisans varsa sağlık raporu istenen yarışa ben denk gelmedim. sağlık sisteminde istenen astronomik tazminatlar nedeniyle tabiki birçok doktor etliye sütlüye bulaşmıyor artık. ya sevk ediyor yada birsürü tahlil yaptırıyor haklı olarak. çünki sadece muayene ile bir kişiye spor yaparken bir şey olup olmayacağının garantisini veremezsiniz hatta birçok tetkike rağmende veremezsiniz adamın beyninde anevrizma vardır kanar ve ölür. ama siz rapor verdiyseniz aile yakınlar başınıza üşüşür yıllarca mahkemelerde sürünürsünüz işin birde bu yönü var. ancak bu tabi hiç muayene olmayın anlamı taşımıyor bunun tersine bazen çok kolay teşhiş edilebilen ve hayat kurtarıcı olabilen durumlarda var.

Örnek olarak İznik Ultra

3-İznik Ultra 41K-80K-130K parkurları için yarış tarihinde geçerli olan sağlık raporu ve ya geçerli sporcu lisansı gerekmektedir. Bu belgeyi kayıt sırasında veya daha sonra, tarayarak, ilan edilen son kayıt tarihine kadar kullanıcı panelinizden yüklemeniz gerekmektedir.

Bir ultramaraton teknik kurulu var mı bilmiyorum, geçenlerde bir milli takım organizasyonu sebebiyle olan tartışmalarda olduğu konusunda bir fikre kapıldım(bu arada FB üzerinde yapılan ve baya önemli konulara değinilen tartışmaların bu forumda konu olmasını da isterim,bence önemliydi). Bu kurulun üye sporculara lisans veriyor olması lazım. Lisanslı sporcuların lisansları güncellendiği sürece herseferinde sağlık raporu almasına gerek yok.

lisans veya rapor diyor ben bu yarışada sadece lisans yükledim

Aile hekimleri rapor imzalamıyorlar. Benimki beni en yakın polikliniğe yönlendirdi. (Levent) Önce internetten randevu alınıyor. Spor hekimliği bölümünden aldım. Gittiğimde, kısa bir görüşme sonrası ‘raporları imzalarım ama rutin bazı testleri yapmam gerekiyor’ diyip, kan/idrar tahlili ve ekg istedi. Bütün işlemler 20 dk sürdü, sgk’lı olarak ücretsiz. Ertesi gün alacağım sonuçları ve imzaları.

Triatlon veya atletizm lisansları yıllık değil mi? Onlar için de sağlık raporu gerekmiyor mu? O halde ekstra bir kolaylığı olmamalı sanki?

Acaba geçen organizasyonlara katılan sporcular, herhangi bir sıkıntı yaşamadıkları durumda, bir sonraki organizasyona otomatik kaydedilebilir mi?

1 Beğeni

Vakit ve nakit yönünden gayet ekonomik görünüyor. Poliklinikle ilgili biraz daha tarif vermeniz mümkün mü?

https://mhrs.gov.tr/Vatandas/ adresine giriyorsunuz. Muayene olmak istediğiniz kurumu seçiyorsunuz ve randevu iste’ye basıyorsunuz. Üyelik girişi sonrası mevcut doktorlardan uygun bir zaman dilimini seçiyorsunuz. Ve muayenenize gidiyorsunuz.

Size yakın ve kabul edilebilir bir hizmet sunan yeri tercih etmeniz en ideali. Benimki Baltalimanı Kemik Hastalıkları E. A. Hastanesi’ne bağlı Levent Semt Polikliniği idi. Çok memnun kaldım. Görüştüğüm doktor, daha önce de İznik’çilerin ona rapor için geldiğini söyledi, duruma aşina anlayacağınız.

1 Beğeni

Evet yıllık. Her sene yenilemek gerekli. Bu yenileme sırasında da ciddi bir muayene yapıldığı söylenemez. Faydası bir kere yenileyince yıl boyunca tüm yarışlarda kullanabilmek. Ben senede bir kendi imkanlarımla detaylı bir muayene olmaya çalışıyorum. Bu muayene sırasında yaptırdığım tetkikleri her yarış öncesi tekrarlamak pek olası değil. Bütçe yetişmez :slight_smile: O yüzden lisans almak işleri kolaylaştırıyor :slight_smile:

Anadolu yakası içinde ‘Erenköy Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi’ spor hekimliğinde Uzm. Dr Ali Eroğlu var. Dün kendisine imzalattım. Bu konulara oldukça aşinadır.

1 Beğeni

Evime epey uzak olmasına rağmen tam da aynı yerden randevuyu aldım. Malum, her doktorun yaklaşımı farklı olabiliyor.

Gelişmeleri buradan paylaşırım.

Teşekkürler.

Bende kapadokyada ve frigde kullanmak üzere sağlık raporu almak için aile hekimime müracaat ettim.Doktor 100km yi duyunca ben dedi bu zorlukta birşey için rapor veremem dedi.Haklıdır belkide.Bu yanıtdan sonra bende kardiyolog muayenesine girdim .Elektro ve ultrason kontrolleri gayet iyi çıktı.Ardından doktor mesafeyi duyunca efor testi istedi.12 dakikalık bir test kablolar bağlı halde yavaştan hızlıya yürümeyle başlayıp koşmayla devam eden %18 e kadar çıkan eğim kontrolüyle devam ediyor.Koşucu olmanıza güvenmeyin terletiyor.son kademede 8.5 km ve %18 eğimle 3 dakika koşuyorsunuz.Allaha şükür kalp damar sisteminde bir sıkıntı çıkmadı sağlık raporunu alabildik.

1 Beğeni

Öncelikle yaşım itibariyle yılda iki kez olmak üzere komple detaylı kardiyoloji kontrolünden geçiyorum ama bunu kendim için yapıyorum .Çünkü artık ilgisiz - bilgisiz doktorlarla uğraşmaktan yoruldum.Sen ne anlatırsan anlat tek dertleri ‘’ aman başıma bir iş gelmesin ‘’. Bu duruma bulduğum yöntem şu: İl Gençlik Ve Spor Müdürlükleri’nin bulunduğu birimlerde ‘’ Sporcu Sağlık Merkezleri ’ vardır ve burada o sözde! riski almaya hazır bir doktor bulunur.Sizi muayene eder ( kalp grafisi dahil ve bedava) ve rapor verir.Bu raporunuzla sporcu lisansınızı 10 dakika içinde çıkartır veya yenilersiniz.Bu sporcu lisansı ekim ayından ekim ayına kadar geçerlidir ve yarışlarda sağlık raporu yerine geçer.Üstelik bu lisansla spor sahalarına-tartan pistlere yanınızda bir antrenörle girebilirsiniz yoksa ‘’ yassah hemşerim! ‘’

2 Beğeni

Öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Lisanslama benim de aklıma yatti.
Koşuda yeniyim ve herşeyi sizler kadar iyi bilmeyebilirim, ben de lisans almanın yararlı olacağını düşünmekteyim.
Kimi yarışta lisansını gösterene sağlık raporu istemiyorlar sanırım.

1 Beğeni

Yurtdışı deneyimi olan arkadaşlara bir sorum olacak, yurtdışı organizasyonlar mutlaka sağlık raporu istemektedirler.
Nasıl yapılıyor bilgi verebilir misiniz?