Çok teşekkür ederim, umarım sizleri etkinlikte ağırlama fırsatı bulabiliriz. Değerlendirmeleriniz bize çok katkı verecektir.
27K parkuru için kayıt işlemlerimi tamamladım ve konaklama tarafı ile ilgili araştırmalara başladım. Yaklaşık 2 haftadır araştırıyorum ve görüşmediğim yer kalmadı sanıyorum, konaklama için Burdur veya Isparta merkez (45 dk mesafe) ya da Bucak (30 dk mesafe) haricinde bir yer bulamadım. Bu konu ile ilgili organizasyon ya da tecrübe etmiş kişiler bilgi paylaşımı yapabilirler mi rica etsem? Çadır konaklama gibi önerilere de açığım. Organizasyonun paylaştığı e-posta adresine de yazdım ama 2 gün geçmesine rağmen cevap gelmediği için buradan da yazmak istedim.
Sevgiler
Selamlar, geçen sene etkinliğin merkezi (kit dağıtımı, teknik toplantının vs olduğu yer) Burdur Kültür Merkezi’ydi. Siteye göre bu sene de öyle olacak gibi gözüküyor. Yarış günü de start alanına Burdur Kültür Merkezi’nden servisler oluyor. O yüzden Burdur’da konaklamak en mantıklısı.
Bir de Ağlasun’da çadır kurmak için bir alan oluyor sanırım fakat orası hakkında pek bilgim yok maalesef.
Merhaba burdurda yaşıyan biri olarak önerim yarış için burdur da konaklamayı tercih etmelisiniz hem kit alım yeri hem de servisler burdur merkezli olucak. Otel için öneri isteğiniz olursa özelden yazabilirsiniz.
Bu sene kit dağıtımı Ağlasun’da olacak. Burdur’da olacak düşüncesi ile gittim ve fakat Ağlasun’da olduğunu öğrendim. Telefonla bilgi almak için aradığımda da web sitesinde ve instagramda gerekli bilgilerin olduğu beyanı ile karşılaştım ve telefon görüşmesi sonlandı.
@OzanBalim katilmadiysaniz yerinde olmus diyebilirim.
Sagalassas Sky 27k tam anlamiyla fiyasko oldu. Kit alma anindan itibaren birseylerin yolunda olmadigini hissettirdi. Yaris oncesi gun biraz kosup parkurda da ilgisizligi gordum. Antik kentin durumdan cok haberi yoktu ve cikip geri inme seklinde bolgeler vardi gps verisinde. Bu kisimlar da denetlenir heralde diye dusunduk.
Bugun start aldiktan sonra ilk cp ye ulasamadan kalabalik bir grup kaybolduk. Grupta elit yabancilar da vardi. Isaretlemeler bana cok yetersiz geldi. Rota gpsi ile isaretlemeler arasinda uyumsuzluklar vardi. Yarisa devam ettikten sonra ayni problemleri yasadik. Sonra 42k parkuruna girdigimi farkettim, diger istasyona kadar 42k parkurunu izledim. 2. Istasyon Sagalassos antik kentindeydi. Cp de herkes kaybolmustu. 42k kosanlardan daha cok kostugumu farkettim. Saatimdeki rota ile devam edip herseyi es gecip finishe gittim. Ogrendim ki sabah 27k starti sonrasi onde giden elit yabanci grup kaybolup geri donmus. 10.00 da bu grup icin tekrar start verilmis Bitirip konustugum cogu kisi kendi rotasini olusturup bir sekilde finishe ulasmisti.
Gercekten kotu bir tecrube oldu. Kayit ucretinin 100 euro civari olmasini bir kenara koydum, konaklama ulasim vs hayatinizi planlayip geliyorsunuz ve absurt durumlarla karsilasiyorsunuz. Iyimser olup kendim kaybolmusumdur demek istiyorum ama genel tablo gercekten sorun oldugunu gosteriyor. En cok uzuldugum ise, bir cok yabanci atlet, Sky Running World Series kapsaminda gelmis ve hic hos olmayan seyler soyluyorlardi bitiste…
17k’ya katıldım ben. Diğer parkurlar kadar olmasa da bizim parkurda da sıkıntılar vardı. İşaretlemeler kötüydü, kritik noktalarda personel ve gönüllü yoktu. Maalesef kurumsal işbirlikleri hiç yoktu ki bu ölçekte bir organizasyonda idare (belediye, valilik) ve diğer kurumlarla işbirliği yapmadan, gönüllü desteği olmadan iş yapmak çok zor. Çip bile yoktu. İletişim çok zayıftı. Kendi adıma hayal kırıklığına uğradım, ki biz işin eğlencesindeyiz buraya ciddi amaç için gelen insanlar var, gerçekten yazık. Umarım seneye gerekli dersler alınır.
Geçen sene ilk denemesi yapıldığında bu sene için çok daha iyi bir yarış olacağı sözü verilmişti. Ama malesef hayalkırıklığı oldu.
42K parkuruna kayıt olmamın tek amacı vardı: zirveyi görmek geçen sene o kadar sis vardı ki zirveye çıktığımızı anlayamadan inişe geçmiştik. Bu sene hava oldukça açıktı ama nedeni açıklanmayarak zirve etabı iptal edildi ve yarış kısaltıldı .İşin ilginci bu bilgiyi son CP de öğrendik!
Malesef başka bir fiyasko ise bitirme süreleri ve sıralama idi. Tüm parkuru işaretleri takip ederek ve tüm CP noktalarından geçmemize rağmen 1 kişi hariç ! sıralamadaki ilk 7 kişiye süre cezası verildi ve bu konuda federasyon hakemi hiçbir açıklama yapmadı.
Organizasyon da biz sıralamaya karışmıyoruz federasyon hakemi bu konuda yetkili dedi.
Hakem bizimle iletişime geçmeden direk ceza süresi eklemiş. Yani kısacası bu kadar niş bir alanda dahi manipülasyon yapılarak kürsü sıralaması karıştı.
Sadece genel klasman kürsüsü yapıldı. Ben 5.olduğum için zaten kürsüye çıkamıyordum ancak 2. ve 3. olan koşucuların hakkı yenilerek kürsü dışı kaldılar.
Herkes emek,zaman ve para harcayarak bu yarışlara katılıyor ve sonunda bu şekilde muamale görmek hiç hoş olmuyor.
Bu yarışta kendimi tam anlamıyla yeşilçam sokağında figüran rolü bekleyen sinema emekçisi gibi yalnız ve unutulmuş hissettim
Ama yine de vahşi doğası, el değmemiş patikaları ve büyüleyici manzaraları ile koşmaktan keyif aldığım bir coğrafya oldu
Sagalassos Sky Race. Ülkemizde yapılan tek ve ilk sky race olduğu için katılmak istedim . Ancak birçok aksaklar yaşandı .En başta şunu söylemek istiyorum. İlk kez ülkemize bu kadar elit sporcunun katılım sağladığı yarışta aksaklıklar yaşanması ve sporcuların negatif yorumlar yapması beni çok üzdü. 27 k parkurunda yaşanan aksaklıklar 42 k parkurunda da yaşandı . Ancak 27 k parkurunda bir şekilde problem çözüldü , çünkü sky running karar verdi ve uygulandı. Herkes de okey verdi. Ancak 42 k parkuruna sky running müdahale etmedi çünkü parkur sky race’e dahil değildi. Karar vermek bizim Türk hakemimize kaldı . Öyle olunca da çok saçma kararlar alındı. Sırf kürsüye çıkamayacağı için haksız ve kanıtsız suçlamalarda bulunan bir kişi herkesin az koştuğunu iddia ederek , hakeme yazılı dilekçe olmaksızın ve hiçbir kanıt olmaksızın sözlü şikayette bulunmuş . Hakem de 42 k koşan bir kişiyi bile yanına çağırıp bu durumla ilgili savunmasını almadan , ben herkese( 5-6 kişi için) , yarım saat ceza veriyorum demiş . Bunu kürsüden sonra duyduk o ayrı konu tabii. İtiraz edecek vakit bile bulamadık . (Evet 3 gün süremiz var , ancak şu an yazılı liste, isimler , vs olmadığı için neye itiraz edeceğimizi de bilmiyoruz . Erkekler kürsüsünde çok bambaşka kişiler gördük çünkü ve ayrıca ceza aldığımı söylemelerine rağmen birinci olmuş olmam haksız kararlar alınıp , haketmeyen kişilerin kürsüye çıkmış olmalarına susmak bana göre değil.)Şimdi bu durum , konunun kapanmasına izin verilmesi ve şikayet eden kişinin kürsüye çıkıp rahatlamasıyla kapanmış oldu. Bende diyorum ki bize ne için ceza verildi ? Kanıtı var mıydı? Benim saat data bilgilerimi istemeden bana nasıl ceza verilir? Stravam da parkuru yayınladım her şey ortada açık. Şikayet eden kişinin hiçbir verisi yokken , hiçbir kanıtı yokken hakemi de arkasına alarak böyle bir çirkinliği , sadece kürsüye çıkmak için bizim gibi sadece işaretlemeleri takip edip , emek vermiş , zaman vermiş sporculara haksız bir davranış oldu. Yazık ki Hırs sporu çirkinleştiriyor maalesef . Çok üzücü. Sürelerimizi bilmiyoruz , liste yayınlanmadı, kim kaçıncı oldu süresi ne bilmiyor .Artık TAF gözetmeni ile ilgili revize yoluna girmeli…Bu gözetmen yersiz ve haksız kararlar alıyor. Hiç bir veri incelenmeden kimseye ceza verilemez .Eğer verilerimi inceleyip , yanlış gitmişsin deselerdi kabul ederdim ama yanlış da gitmedim zaten .
Kısaca yine aynı durumlar değişmeden devam ediyor. Ahbap ilişkisi!!!
Yorumları peşpeşe okurken insan ‘yok artık’ demekten kendini alıkoyamıyor.
Birşeyi eksik yapmak, yapamamak ayrı birşey insanların emeklerini elinden bu yolla almak apayrı birşey…
Kara listeye eklenecek bir yarış daha malesef.
SkyRunner world series Türkiye’ye gelmişken, okuduklarım çok üzücü. Ülke için ve ülkenin yarışları için hiç iyi bir reklam olmamış. Bu sporcular, güzel deneyimleriyle bir kilidi açabilirlerdi.
Katılan herkese geçmiş olsun.
Ülkemizde başka sky race organizasyonlar da var.
Belki siz, bu ifadenizle, organizasyonun 'Skyrunner World Series’e üyelik için ilk ve tek olduğunu vurgulamış olabilirsiniz.
Sizin de bildiğiniz gibi yıllardır Tahtalı ve Aladaglar’da devam eden sky trail organizasyonlarımız mevcut ve bu organizasyonlarımız bazen küçük eleştiriler almis olsalar bile yüzlerinin akıyla işlerini yapmışlardır. Bunu, ülkemizdeki sky running organizasyonlarından hiç haberi olmayan kişiler, bu “ilk ve tek” ifadesini yanlış anlamasınlar diye yazma gereği hissederek yazdım.
Dağcıların bir lafı vardır. “Federasyon mu? aman uzak olsun”
Bu bahsedilen şeye katılan koşucu arkadaşlarıma ve yurtdışından koşmaya gelen insanlara üzüldüm. Ülkemiz adına daha da üzüldüm.
Ben de 27K’ya katılıp birkaç kere kaybolduktan sonra kendi yolumu oluşturarak finishe dönenlerdenim. Organizasyon teknik toplantıda son dakika bazı desteklerin çekildiğini ifade etti, o yüzden çip olmaması vs gibi bazı sıkıntıların olmasını bir şekilde anlamlandırabiliyorum fakat parkur işaretlemesi gibi maliyeti düşük, sadece emek isteyen bir işin bu kadar berbat olmasını anlamlandıramıyorum hiçbir şekilde. Ki geçen sene 42K parkurundaydım, aynı işaretleme sorunu o zaman da vardı. Üst üste iki yıl aynı sorunun olması katılımcılara bir hakarettir bence.
Bir de şimdi şöyle bir açıklama yayınlanmış:
Ben de açıklamada belirtilen üçüncü gruptaydım. Sonra yine de rotaya dönüp artık diskalifiye olacağımı düşünerek (çünkü ilk zirve tırmanışını tersten yapmıştım) devam ettim fakat bu sefer de 42K rotasına girdim. Ondan sonra yavaşlayıp geçen sene iptal edildiği için giremediğim bu 42K rotasına bir süre devam edip bir noktadan Ağlasun’a geri döndüm ve ikinci kez start verildiğini öğrendim Gerçekten skandal bir yarış geçirdik, üstüne yayınlanan bu açıklama da tek kelimeyle ayıp. Yarışı Roberto Delorenzi ile birlikte bitiren Frederic Tranchand’ın “Special Turkish Skyrunning Experience” başlığıyla instagrama yazdıklarını okumanızı isterim:
https://www.instagram.com/p/DCMw7d_szJ9/?igsh=MW12bDV1c3U1OXcxNw%3D%3D
Bu rezaletin yaşanmaması için tek yapılması gereken işaretlemenin düzgün olmasıydı. SWS için Türkiye’ye gelen atletler için de bu kadarı yeterli olurdu gerçekten.
Türkiye’de skyrunning branşında Aladağlar Sky Trail’le beraber bir yarış daha olduğu için sevinmiştik ama yaşananlardan sonra bir daha yapılmaz herhalde. Yapılsa da kimsenin katılacağını sanmıyorum.
Geçen yıl ki olumsuz yorumlara istinaden bu yıl iyi ki gitmemisim dediğim yarış olmuş, bu kadar basit hatayla vicdanları nasıl rahat oluyor çok enteresan, geçen yıl onca insanın ahını almışlar bu yılda daha da rezil duruma getirmişler. Seneye kimse kayıt olmazsa şaşırmasınlar, 100€ değer biçilen bu yarışa bedava olsa bile gidilmez hale getirmişler, çok yazık…
Bende 17K trail run parkurunda koştum. Etkinlik merkezi Burdur dendiği için ve buradan Ağlasun a transfer olacak dendiği için etkinliğin önerdiği otelde kalmaya karar verdik. Aksilikler üst üste gelmiş ki Burdur-Ağlasun yolu kapalıydı, Çeltikli üzerinden dolaştık. Kit aldık ve etkinlik merkezinin Burdurla hiç bir alakasının kalmadığını orada öğrendik. Zaten elitleri de Ispartaya taşımışlar. Geri 60km dönüp ertesi gün de bu yolu gelmemek için çevrede kalacak yer aradık. Şansa kötü de olsa bulduk.
27K ve 42K da yaşananların gerçekten fiyasko olduğunu söyleyip 17K kısmına geçmek isterim. Burada işaretler diğer parkurlardan farklı olduğu söylendi, nitekim öyle de gitti. Ancak inanılmaz eksik, bazı noktalarda gpx versinden çok uzaktı. Parkurda hiç destekçi yoktu ama bölge halkı ve resmi görevliler çok cana yakın. Onların yönlendirmeleri de yanlış olabiliyor haliyle 27K da olduğu gibi. Antik kentte gezmeye gelen insanların beni yönlendirmesi ile oradan çıkabildim. En çok gönüllü/destekçinin olabileceği yerdi ama kimse yoktu. Diğer parkurların bizimkine kesişimi olan noktalar vardı. Bazı yerlerde onların işaretlerine bakarak gitmek zorunda kaldım. Buda zaten saatten gpx verisi alamıyorken yanlış bir yere gitme endişesi yarattı. Başlangıç ve bitiş çok sönüktü. Bitirdikten sonra tamamen kendi halinize kalıyorsunuz, antrenman bitmişte arabanıza atlayıp eve dönesiniz geliyor. Ama Ağlasun halkı çok cana yakındı.
Parkur teknik olmayan çoğunlukla geniş patikalardan/köy-dağ yollarından oluşuyordu. Çoğunlukla koşulabilir, keyifli, manzarası çok güzel.
İşaretler, CP ve görevli yetersizliği, sonuçları bir türlü alamayışımızı saymazsak burada koşmak çok güzeldi. Aksaklıklara sebepleri organizatörün buradan da yazacağını düşünüyorum. Ben orada direkt kendisinden dinlediğim de hak verdiğim yerler oldu. Ancak yine de 27/42 yarışlarının sonunda olanlar ve 17K yı koşanların pekte önemsenmemesi kabul edilemez. (Zaten 17K startı diğer parkurlarda koşanları etkilememek için saat 12:00 da yapıldı) 17K birkaç koşu grubu bir araya gelip antrenman yapıyormuş gibi bir havada geçti. Yanlışlıklar telafi edilir, bu yarış kaliteli hale getirilirse (ki öyle gözüküyor seneye etkinlik merkezi bile değişecek gibi) bölgenin coğrafyasıyla beraber çok ilgi görecek bir yarış olur. En azından Ağlasun halkı bunu hakediyor.
Bir yapı var demek ki
yaşananları okumak dahi çok üzücü.
tüm bu süreçleri bu denli seviyeli ve düzgün bir dil ile anlatmayı ben kendi adıma başaramazdım, kaldı ki olay anında ne tepki verirdim hiç bilemiyorum. bu kadar çaba, emek ve hayalin böylece ziyan edilmesi ve sonuçta hiçbir şey olmaması da ayrı bir konu.
Arkadaşlar çok yazık olmuş. Uluslararası bir organizasyonda olmaması gereken her şey olmuş.
Maalesef yapılan açıklamalar içersinde bir tane aklı başında cümle okuyamadım.
Her elinde tuz olana hıyar gibi koştuğumuz sürece ülkemizde hiçbir yarış gelişmeyecek.
Gelecek sene Kaçkar UTMB de olacak umarım orda böyle şeyler yaşanmaz.
Ama organizasyon yapmak ile antrenör olmak, koşucu olmak, sporcu olmak çok başka işler.
Biz de maalesef hepsi karışıyor.
Daha 3-4 hafta önce ST.Paul ultra organizasyonda yaşananları hatırlayalım.
Garp kafasıyla yarış yapıp, şark kafasıyla yönetemezsiniz.
Herkesin bunlardan ders çıkarması gerekir.
Şikayette bulunan kişi Kemal KUKUL,çoğu insanın yere göğe sığdıramadığı büyük elit atlet olurlar kendileri.Ama aynı insan 2020 Tahtalı’da bitirmediği yarışın kürsüsüne çıkarken çok mutluydu, ve daha neler neler
Wooow wooow woooow , çok su götürür bu macera
- beni bilenler bilir böyle durumlarda asla susmam , kendimce bir şeyler yazar çizerim…
Gerek ida yarışında yaşananlarda , gerek dağyenice yarışında yaşananlarda ve en son kaş ym’ununda yaşananları kendimce eleştirdim ve yorumladım… ben ve birkaç kişi hariç pek konuşan olmadı, nedendir bilinmez ama bu olaylara toplum olarak pek tepki veremiyoruz, günün sonunda değneğin ucu bize dokununca ses çıkarıyoruz…
Farkındaysanız isim isim organizasyon adı verdim, bizler böyle durumları eleştirmediğimiz sürece bir sonraki organizasyonlarda ; “amaaann banada bir şey demezler , bende durumu öyle böyle idare ederim” kafasıyla iş yapabiliyor….
Sagalassos yarışına gelince , yaşananların bir tekini bile eleştirmeme kararı aldım… bazen susup izlemek güzel… genelin yaptığı gibi