Sagalassos Sky Ultra

Merhaba arkadaşlar,
Ülkemizde sayısı oldukça az olan ancak artmasını dilediğimiz sky yarışlarına bir yenisi daha eklenmiş.
Yarışın sitesine girdiğimizde ne yazık ki parkurlar hakkında yükseklik kazanımı ve mesafe haricinde başka bir bilgi bulunmuyor.
Böyle özellikli bir yarışa katılmak için daha detaylı bilgi şart. Umarız önümüzdeki yıllarda bu açıklarını telafi eder de kaydolmayı düşünürüz.

http://sagalassosskyultra.com

5 Beğeni

Bende ilk açıklandığından beri takipteyim. Malesef site ilk ve yetersiz hali ile duruyor. Instagramda ise arada Sagalassos’un turistik videoları dönüyor. O yüzden listemden çıkarmak zorunda kaldım.

3 Beğeni

Sky yarışı için kasım 2. haftası fazla iddialı değil mi?
Ortalama Burdur kasım ayı en yüksek 13°C, en düşük 2°C ama koşulan da sky maratonu.
Ida gibi deniz etkisi, düşük yükseltiden başlamak da yok.Baharda güzel olabilir.

3 Beğeni

benim şöyle bir gözlemim var.
bir yarışın web sitesi ne kadar özenli olursa yarış organizasyonu da o kadar düzenli ve özenli oluyor.
web sitesi özensiz ie genellikle organizasyon ve yarış ta özensiz ve kötü oluyor.
o yüzden web sitesinden tatmin olmadığım yarışlara gitmiyorum

9 Beğeni

Dün bir yokladım bu yarışı, aldığım bilgi yarışı yapan kişinin yurtdışında yarışlarda olduğu bir süredir.
Dönünce umarım detay verir, bana da Kasım ayı Burdur sky yarışı baya iddialı geliyor.

2 Beğeni

Burdurlu biri olarak yarışı heyecanla beklemekteyim tarih olarakta dediğiniz gibi çok daha duyulmuş yarışlarla çakışıyor ama bu ekonomide sanırım daha yakın yarışlar birde farklı yapıda olmasıyla takvimimize girmeye başlıycak gibi… Umarım keyifli ve güzel geçer

1 Beğeni

Sagalassos çoktandır görmek istediğim bir yerdi,yarışın yeri çok isabetli,İstanbul maratonu peşine gelmesi talihsizlik,gerçi maalesef nisan-mayıs-eylül-ekim-kasım da tüm yarışlar çakışıyor,aynı haftasonunda 3-4 farklı lokasyona yayılmak zorunda kalınıyor.İlklerin günahı olmaz diyelim ,tabi ki organizasyon çok önemli, umarım majör aksilikler çıkmadan güzel bir yarış olur,web sitesi direkt itra ya bağlanıyor,yurt dışı /içi tanıtımı yapılabilirse daha da iyi olur.katılımcı sayısı web sitesinde görülmüyor,konaklama burdur veya ıspartada bu da bir dezavantaj,çok yakınlarında sagalassos lodge spa oteli var,o tarihte kapalı otel ile anlaşılıp katılımcılar için özel bir indirim yapılabilir ve otel açık tutulabilirdi belki,( bkz uludağ ultra ve uludağ otelleri),ulaşım-konaklama açısından daha yakın bir otelle anlaşılabilir. inşallah oradayım hava şartları açısından endişelerim var ama güzel bir deneyim olması ve güzel anılarla sağlıkla bitirebilmemiz dileğiyle…

5 Beğeni

Güzel haberler var :blue_heart: sagalassos sky ultra daha koşulmadan sky runner world seriesde…

4 Beğeni
3 Beğeni
2 Beğeni

1 ay sonra yapılacak organizasyonda bu kadar belirsizlik varken, 2024 skyrunners dünya serisine girmesinden, aslında hedef kitlenin biz olmadığını mı anlamalıyız? Bu bizlere bilgi akışının neden az olduğunu da açıklar aslında. Peki ben bu teorileri neden üretmek zorunda kalıyorum :slight_smile: Yok mudur bir diyeceği olan organizasyondan :slight_smile:

3 Beğeni

Videoya, görselde hayali bir ekleme yapıldı sanmıştım.
(Film fanlarının eski bölümlerden yeni filmin fragmanı yapması gibi). Gerçekmiş.

3 Beğeni

Bugün uzun zaman sonra siteye baktım, baya detay koymuşlar.
Organizatörde bugün baya bilgi paylaştı 2024 le ilgili.
Yine de eksik görülen bir konu varsa paylaşın (burayı takip ediyorlar bu arada) ben ayrıca ileteceğim.

2024 yarışı çok iddialı olacak gibi duruyor,
Şimdiden başarılar katılacaklara.

2 Beğeni

Ülkemiz için oldukça güzel bir gelişme. Başarılı bir organizasyon olması dileğiyle!

6 Beğeni

Yaklaşık 1 hafta kaldı… Katılım nasıl olucak meraktayım?

2 Beğeni

Herkese selamlar, uzun zamandır koşuyor olsam da forumda yeniyim. (koşmaktan yazmaya fırsat kalmıyordu) Fakat kısa bir süre önce sakatlanınca yazmaya karar verdim :cowboy_hat_face:
Yarışın olacağını ilk duyduğum gün kaydımı 42K parkuruna yaptım. Herkes ilk defa yapılacak yarışlara mesafeli dursa da benim için herhangi bir sorun teşkil etmiyor.Yeni parkurlar görme ve doğada keşfetme arzusu daha ağır basıyor.Özellikle dağ ve sky yarışları ilgi alanım :star_struck:
Yarışta 3 parkur var: 15K - 27K - 42K
15K :Teknik geçişleri olmayan az eğimli ve hızlı bir parkur. 550mt+
27K: Yarışa ismini veren Sky parkuru. 2200mt+
42K: Zirveye giden tek ve en uzun parkur. 3200mt+
Yarışa 2 hafta kala antrenmanın sonuna doğru ayağımı burktum ama sağlam burkmuşum :melting_face: buz+merhem+ağrı kesici eşliğinde taper dönemini geçirerek start çizgisine geldim. Tabi işin doğrusu böyle bir sakatlıktan sonra start almak yerine kenardan izlemek olması gerek ama bu koşu tutkusu mantıklı düşünmenin önüne geçiyor :nerd_face: maalesef.
İlk sene ve uzun parkur olması nedeniyle startta 20-25 kişi kadardık.
Hedefim yürüyerek de olsa parkuru bitirmek olduğundan çok rahat bir şekilde yarışa başladım. Yarışın grafiğinde 5 çıkış+ 5 iniş şeklinde 3200 mt yükseklik kazanımı gösteriyordu. İlk çıkış ve inişten sonra 1.kontrol noktasına ulaştığımızda, hava muhalefeti nedeniyle parkurun değiştiğini, 42K yerine 27K parkurunu koşacağımızı öğrendim. Fakat bu haber zirveye çıkma planlarımı bozunca yarışmaktan vazgeçip yürümeye başladım. 5-10 dakika kadar yürüdükten sonra arkadan vegan atlet arkadaşım Itır gelip “bozma moralini gel beraber yürü-koş yapalım” deyince kafayı kaldırıp parkurun keyfini çıkarmaya karar verdim. Video-fotoğraf çekerek gidiyorduk tabi bu arada ultra muhabbetler de işin zevkli kısmı.

Rota kısalınca Sagalassos antik kentine erkenden girmiş olduk.2 sene evvel kenti gezmiştim ve hayran kalmıştım. Efes antik kenti kadar önemli yapıları barındıran kentte zikzaklar çizerek 2.kontrol noktasına ulaştık. Burada yarışın organizatörü Abdullah-Ultrayolculuk- ile karşılaştık. 42K için zirve yoluna Jandarmanın izin verdiğini söyleyince tekrar modumuza kavuştuk :star_struck:
Yarışın ilk senesi olması ve Abdullah’ın her seferinde " bu sene demo yarış yapıyoruz, esas yarış gelecek sene olacak burada eksiklerimizi görüp ona göre hazırlanacağız "
demesi beklentileri minimize etmesi açısından olumluydu.
Yer, zemin ve hava şartlarından bahsedecek olursak; zirve çıkışındaki yoğun sis dışındaki şartlar ideal durumdaydı. 10 derece civarı ideal koşu sıcaklığı, tırmanış ve inişlerdeki kaya-toprak zeminler, patika harici kayaların arasında yürüyecek yer bulma savaşı, ara sıra rotadan sapma ve tekrar rotayı bulma oyunları vs… Yarış esnasında ne kadar meydan okuma olursa keyfi o kadar çok oluyor :partying_face:

2.ve 3. kontrol noktası arası daha koşulabilir hızlı bir bölüm olarak geçtikten sonra esas zirve çıkışına başladık. Batonlar elimizde hangi kayaya basarsak daha dengeli yükseliriz hesabı yaparak vadinin içinde ilerledik. Yükseldikçe hava soğudu ve rüzgar çıkınca da yağmurlukları giydik. Zirveye doğru hafif hafif ilerliyorduk tabi sis de bastığından artık tek başıma kalmıştım. Karşıdan ilk geleni görünce biraz hızımı artırdım hem üşümeyim hem de bir an evvel dönüşe geçeyim diye düşündüm. Serdal ve Yiğit’i de görünce biraz daha vites artırdım ve 15-20 dakika içinde zirveye ulaştım. Tabi ki sisten dolayı manzarayı göremedim bir fotoğraf çektirip dönüşe geçtim.

Zirveye gelmiştim ama yarış bitmemişti. Dağlarda kazaların büyük kısmı iniş sırasında meydana gelir. Bu bilgi ile baya temkinli olarak iniyordum. Yine de sisten dolayı birkaç noktada rotayı kaçırdım. Rota saatimde yüklü olsa da yoğun sis nedeniyle GPS verileri düzgün çalışmayabiliyor. Yarış öncesi dağın haritasını 3D olarak çalışmıştım ve kabaca harita ve yönler kafamdaydı. Patikayı kaçırdığım noktalarda dere yatağını takip ederek son kontrol noktasına ulaştım. Biraz atıştırma ve suları tazeledikten sonra son 6K inişe başladım. Buradan sonra bitime kadar tempolu şekilde koşarak yarışı tamamladım.

42K olarak başlayan, 27K olarak devam eden ve 34K olarak biten Sagalassos Ultra benim için keyifli, maceralı ve koşucu arkadaşlarla hasret giderdiğimiz senenin son yarışı olarak vitrindeki yerini aldı :muscle:
Sagalossos Sky Ultra 2024 için Skyrunner World Series 'de finaller öncesi son yarış olarak takvime girdi.
Ben de tabi ki önümüzdeki sene için yarış kaydımı yaptım ve heyecanla beklemeye koyuldum :star_struck:

10 Beğeni

2024 extra erken kayıtları açılmış ama fiyatlar euro…

3 Beğeni

Sky Running parkurları için kayıt ücretleri 80-100 euro civarı,tam Avrupa yarışı olmuş :money_mouth_face:

3 Beğeni

Dünya serisine katıldığı için 100 EUR normal sayılır. Zaten yarışın ana hedefi yabancı koşucular. Kaldı ki artık Türkiyede ortalama bir trail yarışının maliyeti- ( uçak konaklama kayıt yeme içme) 300 EUR civarında.
Tabi ki bu rakamları mantıklı bulmuyorum. O yüzden artık senede 2-3 yarıştan fazlasına katılmanın anlamı yok.

1 Beğeni

Merhalar

Sagalassos Sky Ultra’nın etkinlik direktörüyüm. Bugüne kadar bu forumda dahil birçok yerde doğrudan bize ulaşmadan sorular soruldu veya açıklamamız olmayan yanlış bilgiler paylaşıldı. Bu sebeple bilgi vermek için aşağıda sizlere organizasyondan notlar paylaşıyorum.

Etkinliğimiz Sagalassos Antik Kenti’ni merkezine alan bir koşu yarışı. Psidia antik kentlerini birbirine bağlayan parkurlarımız ile nihai olarak üç ili (Burdur, Isparta ve Antalya) kapsayacak şekilde projelendirme yaptık. Şu an daha çok skyrunning türü ile biliniyor olsa da parkurlar eklendikçe ultra trail parkurlarımızın da çok ilgi göreceğini düşünüyoruz. Hali hazırda ülkemizin dünya serilerindeki tek yarışıyız.

OA olarak hedefimiz çokça yarış yapmak değil az sayıda ve dünya çapında bir etkinlik oluşturmak. Etkinlik planlamasını 2021 itibariyle başlamıştık ve çeşitli dünya serilerinde yer almayı hedeflemiştik. Bu doğrultuda görüşmelerimizin sonunda en faydalı ve doğru olacak seçeneğin Skyrunner World Series olduğuna karar verdik. He ne kadar karşılıklı anlaşılmış ve imzalar atılmış olsa da SWS 2024 için seride yer alacak diğer yarışlar belirlenmediği için uzun süre duyuruyu yapamadık. Resmi duyuru sonrası biz de paylaşımları yapmaya başladık. Etkinlik sitemiz baştan itibaren yalnızca ingilizce olarak tüm bilgilere sahipti, şirketimizin sitesindeki özet bilgileri yarış sitesi zannedenler oldu. Eksik veya hatalı gördüğünüz bir durumda; buradan sormak yerine yarış organizasyonuna doğrudan mesaj atmak daha mantıklı olacaktır.

Yarışımız ilk kez 2023 Kasım ayında 150 kişilik demo etkinliği olarak yapıldı. Amacımız yarış parkurunu 2024 yılına uygun şekilde az sayıda katılımcı ile test etmekti. Test edilen üç başlıkta başarıyla yarışı tamamladık. Böylece baştan itibaren hazırlandığımız 2024 ve sonrasına yoğunlaşmaya geçtik. Çoğu haberi aylar sonra vermek zorunda kalsak da ülkemiz için çok önemli kazanımlar elde ediyoruz. Başta katılımcılar olmak üzere hem yöre halkı hem de ülke tanıtımına büyük katkı vereceğiz.

Bu yarış ile koşu camiasında köklü değişikliklerin oluşmasına vesile olmak istiyoruz ve henüz kısa süre olmasına rağmen değişiklikleri gözlemlemeye başladık. Ülkemizden yarışların tamamının dünya serisine girmesini beklemek yerine tüm yarışlarımızın üst düzey kalitede ve asgari şartlara özen gösterecek hale getirebiliriz. Bu doğrultuda tüm organizasyonlarla çalışmaya hazırız.

Parkurlar Toplamda 14 parkurumuz mevcut, kademeli olarak etkinliğe ekleyeceğiz. 2024 yılında 2K, 5K, 17K, 27K, 42K ve 80K olmak üzere altı parkurumuz mevcut. Bunlardan 27K ve 42K skyrunning türünde yani teknik olarak zor zemin ve bol tırmanış içeriyor. Ayrıntılı bilgiler yarış sitesinde yer alıyor.

Güvenlik Katılımcıların güvenliği bir organizasyon için en temel şart olmalı ve bu konunun tüm yarışlarda örnek olması gerektiğine inandığımız çalışmalarımız var. Öncelikle güvenliği risk ve kriz bölümü olarak ikiye ayırıyoruz. Riskleri azaltacak önlemleri en iyi şekilde ele alıp, beklenmeyen durumlarda da müdahalenin eksiksiz olması için kriz hazırlıklarımızı yapıyoruz.

Risk Azaltma Katılımcılar için yeterlilik almak adına başarıyla tamamlanmış yarış konrolü yapıyoruz. Şu an için 42K ve 80K parkurları için ön şartlar bulunuyor gelecek yıllarda eklenecek diğer parkurlar için de benzer uygulamamız olacak. Zorunlu malzemeler, soğuk ve basit kit olmak üzere ikiye ayrılıyor. Hava koşulları olağan durumdan daha soğuk olursa, soğuk kit uygulanacağının bilgisini veriyoruz. Beklenmeyen durumlara önceden hazır olmak adına her parkur için A planının yanı sıra B ve C rotalarımız da mevcut. 2023 demo etkinliğinde 42K parkurunda yoğun sis sebebiyle bir bölümde değişikliğe gidildi.

Kriz Yönetimi
Her ne kadar önlem alsak da açık havada bir spor yaptığımızı unutmadan olası krizlerde müdahale etmek adına güvenlik noktaları belirledik. Bu güvenlik noktalarında ve tüm kontrol noktalarında acil müdahale edebilecek yetkili personel ve kolluk kuvvetleri ile hazır haldeyiz. Aynı zamanda sporcuların dağ zirveleri gibi teknik iniş-çıkış alanlarında geçişleri kontrol ediyoruz.

Kayıtlar
Hali hazırda kayıtlarımız açık ve üç farklı biletleme sisteminde satışta. Türkiye’de Apphurra üzerinden kayıt yapabilirsiniz. Katılımcıların haklarını korumak adına katılımcı listeleri yarışa en fazla on gün kala paylaşıyoruz. Bu yıl da böyle olacak. Yalnızca bazı elit atlet katılımlarını SWS ile birikte önden duyuracağız. Aslında şimdi de yazmak isterim ama bir süre bekleteceğim. Kontenjanlı kayıtlarımızın çoğunun Haziran sonunda dolacağını bekliyoruz. ITRA sıralamasına göre ilk üçte yer alan kadın ve erkek sporculara ücretsiz katılım hakkı veriyoruz, geçen yıl en iyi iki sporcu kullandı. Bu yıl da şimdiden kullananlar var.

Tüm koşu camiasını hem Sagalassos’a hem de etkinliğimize bekliyoruz. Sitede cevabını bulamadığınız her şey için info@oagrup.com’a yazın lütfen. Teşekkürler.

Abdullah Özdemir

11 Beğeni