Saat verilerini dinlemem gerekli mi?

Merhabalar saatin bana gösterdiği veriler dikkate alınmalımı acaba bana yorgunsun dinlen diyor tempo yaptığım günler 60 saat falan dinlenme veriyor kapasitemin çokmu üstünde antrenman yapıyorum acaba yorgunluk olarak tempodan sonra normal olarak yoruluyorum ama ertesi gün hiçbişi kalmıyor. Saati dinleyip nasıl bir dinlenme yapmalıyım acaba. Yaşım 22
kullandığım saat huawei gt runner.


2 Beğeni

Naçizane önerim hayır… (çoğu zaman) ama az da olsa arada dinlemelisin. Saatiniz huawei olduğunu görünce bence hiç dinlememelisiniz. Garmin fenix 7x solar kullanıyorum. Professional bir koç ile çalışmadan önce saati dinliyordum 48-65 saat dinlenmeler veriyordu. Takip ediyor ister istemez ben saati değil de saat beni yönetmeye başlamıştı. Gelişim çok yavaş oluyordu. Hocayla çalışmaya başlayınca saat şöyle dinlenme verdi vs demişti (kendisine) o da artık saat yok ben varım demişti. O günden sonra 1 senede 17 dk gelişim sağladık. (15km) mesafede. Uzun lafın kısası saati değil vücudunuzu dinleyin.
Zaten strava’nıza bakınca gayet iyisiniz bu tür antrenmanlardan sonra uzun süre dinlenme vermesi normal. Ama siz dediğim gibi vücudu dinleyin

5 Beğeni

Cevabınız için teşekkür ederim benim için baya açıklayıcı oldu önerilerinizi dikkate alacağım sağlıcakla koşun.

1 Beğeni

Tek kelimeyle muazzam bir gelişme. Her ikinizide tebrik ederim

2 Beğeni

Özellikle bilekten ölçümü baz alıyorsa saatiniz bilekten nabız ölçümü genelde sağlıklı olmuyor. Ve devamında bu verilere göre bir dinlenme periyodu veriyor ve haliyle süreleri uzun tutuyor. Ben genelde saatin verdiği sürenin yarısını uyguluyorum şimdiye kadar sorun yaşamadım. En önemlisi sizin kendi hissiyatınızdır.

2 Beğeni

Saatin ölçtüğü durum sağlık durumunuzla örtüşüyorsa evet örtüşmüyorsa hayır. Yanlış hatırlamıyorsam yüksek nabıza rağmen kendinizi kötü hissetmiyor durumu idare edebiliyordunuz. İşte saatin hata yaptığı noktada burası istatiklere bakıyor nabız değerlerine koşu hızına bakıyor bu koşucu bitmiş tükenmiş diyor ama istisna bir durumunuz olduğunuz için yaptığı hesaplamalar boşa düşüyor. Aynı saati kullanıyorum saati dinlediğim zaman performansım iyileşti dinlemediğim zaman düştü ama sanırım sizin durum farklı.

2 Beğeni

Bilekten ölçüme güvenmemek gerekmesine rağmen, Huawei’yi küçümsemeyin. Aynı dönemde üretilmiş Garminlere kıyasla daha dogru ölçümler yapan modellerine dair veriler var.

Sağlıcakla kalın,
Saygılarımla.

2 Beğeni

Öncelikle gelişiminiz için tebrik ederim :clap: Huawei ile ilgili yorumunuzu biraz açar mısınız? Ben fenix 5x plus ve fenix 6x pro solar saat ile nabız bandı bağlantılı olarak gt runner ı ise direkt bilekten ölçüm olarak kıyasladığımda hemen hemen aynı sonuçları verdi nabız olarak. Sadece ani hızlanma yavaşlama durumlarında birkaç saniye geriden geliyor nabız bandlarına göre ama ortalama nabızda, en düşük ve en yüksek nabızda fark 1-2 ya oluyor ya olmuyor. Ayrıca benim kullandığım fenixlere göre direkt bilekten ölçümde gt runner çok daha iyi. Fakat dediğiniz durum gelişimi izleme , recovery süreleri, vo2max ölçümü vs ise haklı olabilirsiniz Fenix o konularda daha iyi olabilir.

4 Beğeni

Çok doğru demişsiniz bugünkü yaptığım antrenman sonucunda size hak veriyorum bilekten ölçümlerin pek doğru olduğunu sanmıyorum 180 nabız ortalama ile koşmuşum bugün saçma olanda 31.dk dan sonra full 190 nabızda gitmişim 10 üzerinden 5-6 rahatlığında koştum halbuki aşşağiya verileri atıyorum


2 Beğeni

Saati takarken bilekteki kemik çıkıntısının 1 parmak yukarısına ve saat hareket etmeyecek şekilde sıkı takarsanız daha doğru sonuçlar alırsınız. Ben önceleri bu ayrıntıya çok dikkat etmeden kullanıyordum ama dikkat edince gerçekten farkediyor.

3 Beğeni

Dediğiniz gibi takmaya özen gösteriyorum bende kemikten 1 parmak yukariya sıkı bir şekilde takıyorum nedense bugün baya farklı ölçüm yaptı

2 Beğeni

Saatle pek uyuşmuyorum orası doğru bence saat herkese hitap ettiği için normal olarak dinlenmeleri uzatıyor herhangi bir sorun yaşamamak ve sakatlıktan korumak için olabilir

1 Beğeni

https://www.reddit.com/r/running/comments/r80344/wrist_heart_rate_sensor_inaccurate_in_cold_weather/?rdt=55780

Bunu başka saat modeli ile yaşayanlar var, soğuk nedeniyle kan akışındaki değişime bağlayan var.

Bugün kış geldi sayılır.

2 Beğeni

Evet bugün havalar bi anda soğudu birçok kişinin yaşadığı durum benimde başıma gelmis olabilir güzel bir paylaşım olmuş teşekkür ederim

1 Beğeni

Evet ben nabız ölçümü olarak hiçbir saati övemem. Göğüs nabız bantları hariç diğerlerinin sonuçları maalesef bilekten kaymaya o bölgeyi oynatmasından terine kadar etki yapmaktadır. Bu sebepten antrenmanlarımın %99’unu nabız bandıyla yapıyorum. (Evde unutmazsam)

Geçenlerde bir yarışta göğsümü sıkmaması adına takmadım ve yarış sonu sonuçları incelediğimde çok olmuştum :slight_smile: hadi canım dedim hatta bulup ekleyeceğim…

Huawei ile Garmin kıyaslamam recovery,Vo2max ve diğer benzeri ölçümlerdir. Tabiki de herhangi bir markanın sponsorluğunu yapmadığım için sizin bütçeniz hangisine el veriyor ve hangi model hoşunuza gidiyorsa alabilirsiniz. Ben Garmin’den yanayım. Ama kullanmayıp merak etttiklerimde var.

2 Beğeni

saat ve nabiz iliskisinde kendimce bircok deneme yapmis biri olarak, saatlerin genel kullanim icin yeterli oldugunu, nabzi da max birkac birim ile dogru olctugunu soyleyebilirim. yani x sure antrenman yaptim ortalama nabzim vs kac size genel bir deger verebiliyor. veya otururken nabzim ne, gunluk dusuk ve yuksek nabiz ne gibi surekli veri toplayarak sundugu veri fazlasiyla faydali.

ancak, x sure antrenman icin stabil bir nabiz takibi ihtiyaciniz var ise saatler buna stabil cevap vermiyor.

ten rengi
ter
kemik
sikilik gevseklik
soguk sicak
bilekte, biraz yukarida, kolda
vs vs

bircok versiyon denedim. en stabil hali, ter orani artinca sapitti, durunca yeniden hareker edince sapitti vs vs. bir de muhtemelen bu kisa sureli kesintileri saat algoritmalari arka planda telafi ermeye calsiiyor. edemeyince karaesiz kalinca da sapitiyor.

alttaki antrenmanimi nabiz anlaminda kontrol altina alamadim degil, saati kontrol altina alamadim. ornek olarak paylasiyorum

tecrubeli arkadaslar surekli saatlere nabiz icin guvenmeyin diyordu. ancak minimum ekipman ile tek cihaz ile herseyi pratik cozme hevesim devam etti. sonuc alamayinca ucuzundan bir kol nabiz bandina gectim ve sifir sorun. ne ani sacma dalgalanma ne bu nabiz ne dedigim bir durum. surekli ayni noktaya ayni sikilikta takiyorum. pahali birseyde degil. mantik saatlerdeki ile ayni. vr aliexpres bilindik uygun fiyatli markalardan biri. ter yine var, ama kemik veya donme gibi bir etki yok. soguk sicak farkini deneyemedim ama agustos sicagi ile 10 derecelerde kostugum bu havalarda fark gormedim.

sonuc olarak saatler harika cihazlar ama vucutta bulundugu bolgenin fiziki ve biyolojik etkileri stabiliteyi bozuyor. bu bozma da 140 nabzi 160 olcuyor degil, anlik veya kisa sureli bozulmalar. ancak ter su gibi major bir etki bu bozunumu arttirabiliyor.

son olarak saat verileri dinleme konusunda bir cumle ekleyeyim. saatler aldiklari veriler ile arka planda milyonlarca kisiden aldiklari verileri analaiz ediyor sana bir sonuc sunuyor. x yasta bu antrenman ile bu gecmis ile bunkalp hizi vs vs vs ile databasede yer alan verileri karsilastirip sana birsey sunuyor. bunu spor odakli saatler daha iyi yapiyor denilebilir. ancak kerametin saatten ziyade arka planda baglandiginiz programin database ve yaziliminda oldugunu dusunuyorum. yani x yasinda bla bla bla bla verileri ile sen 2 gun dinlensen iyi olur diyor. halbuki bu degerlendirmeyi yaparken benden aldigi veriler ile veritabaninda karislastirdigi ve yorumladigi verilerin disinda seylere de sahip olabilirim. belki uzgunum, belki ishalim ve cok su kaybettim, belki cok mutlu olacagim bir haber aldim, belki yedigim bir yiyecekten daha fazla enerji sagladim, belki veri aldigi performansta doping kullandim.

dogru bir ornek degil ama gecen sene alkol aldigim bir hafta sonu aksami cikip kostum. hafif alkolun etkisiyle kontrolsuz bir kosuydu ve dusme, sakatlanma boyutunda birseyden kacarcasina ucarak yaptigim bir kosuydu. saat aylarca o performansimi dikkat alarak bana programlar sundu :blush: aslansin kaplansin bak en iyi performansin bu ise sen bu antrenman duzeniyle boyle kosarsin dedi​:blush: ve hala kostugum alandaki en hizli antrenman kayitlarimdan biri…

evet saatlerin daha dogrusu programlarin aundugu veriler bence harika veriler. dikkate de alinmali. ama herseyden once nasil hissetigin onemi var. iyi hissetmedigim bir gun saat bana birsey yaptiramaz, tam tersi icinde sadece fikir aldigim bir veri olarak kullanirim.

4 Beğeni

Merhaba uzun ve bilgilendirici yazınız için çok teşekkür ederim.
Paylaştığınız görselden Huawei saat kullandığınızı tahmin ediyorum. Hangi model saat ve kol bandı kullanıyorsunuz acaba? Ben de Huawei kullanıcısıyım. Gerçi büyük ihtimal saatim eski model diye koldan nabız bandı uyumlu olmaz ama yine de merak ettim.

Sağlıcakla kalın,
Saygılarımla.

1 Beğeni

model huawei watch gt runner, bunda var. ama yanlis bilmiyorsam gt2 serisi dahil onceki serilerinde yok. gt3 ve sonrasinda harici cihaz baglanabiliyor. runner da gt3 serisinin saati.

yani kullandiginiz saat harici heart rate band veya arm band dedikleri kola takilanlari desteklemeli.

kol bandi olarak sicak firsatlarda @Eren hoca paylasmisti saolsun oradan gorup coospo aldim ve cok memnunum. ama aliexpreste megane ve birkac marka daha var incelenebilir. marka reklami yapmadan o basliktaki linki birakayim ve devamindaki yazismalarida okursaniz genel bir fikir sahibi olabilirsiniz.

3 Beğeni

Soğuk havalarda nabız ölçümü işini tam olarak doğru yapan bir saat yok malesef.İster bilekten yapın ister göğüs bandı ile muhakkak hata veriyor.Ben garmin 7 x pro ve pro plus band ile koşuyorum (yazmamın sebebi en üst modellerde bile olduğunu göstermek) ve bu hata canımı sıkıyor,En aza indirmek için band evden çıkmadan yani sıcak ortamda takılmalı.Veriler soğukta hatalı olsada bir nebze daha iyi

3 Beğeni

Açıkçası ben suunto göğüs bandı ile yaz kış hep tutarlı veri alıyorum, soğukta yanlış değer verdiğini hiç gözlemlemedim. Hep çıkmadan evde takarım bandı.

3 Beğeni