Değerli görüşleriniz için öncelikle çok teşekkürler.
Tabanlık kullandığımda daha da çok acıyor ayağım dediğiniz gibi, bunu ben de farkettim. Sanırım tabanlık, ödemli dokuda hassasiyet yaratıyor. Hatta bugün gidip topuk dikenine özel terlik aldım, o bile farklı geldi ayak tabanına ve canım yandı bir kaç dakika sonra.
Dediğinizi dinleyip fizik tedavi uzmanına da görüşeceğim sanırım. Çünkü kortizonlu iğne de cok fark yaratmadı gibi.
Gerçekten lanet bir şey bu, insanın yaşam kalitesini yerle bir ediyor. Ne zaman iyilesicek çok merak ediyorum doğrusu…
Merhaba,
Ben de uzun yıllardır plantar faciitis 'den muzdaribim. egzersiz, Eswt , tabanlık gibi çözümleri uyguladım. bi dönem %80 oranında ağrılarım azaldı. Bir doktor Retendo isimli bitkisel destek önerdi . Bağ dokuları onaran bir destek. 6 ay kadar kullandım en çok onun faydası oldu. Ama tamamen geçmedi. Yine de öneririm.
@mervekuru öneri için çok teşekkür ederim, deneyeceğim. Benim durum topuk dikenine evrilmisti maalesef ama kortizonlu iğne ise yaradı bende. Ancak azıcık asirilikta hemen ‘ben burdayım’ diyor ve ağrı geri geliyor. Ciddi ciddi koşuyu tamamen bırakmayı düşünür hale geldim.
10 yıldır düzenli olarak koşmaktayım ve yaşım 63. Hafta da 6 gün 10-12k koşuyorum. Son 1 aydan itibaren sol ayak tabanım da ağrı başladı ve artarak devam ediyor. Daha önceki ağrılarımda olduğu gibi,“Devam et geçer” diye düşünerek aldırmadım fakat ağrı artmaya başladı. Araştırdıkça bu sakatlığın ciddi sonuçları olduğu ve Topuk dikeni denen duruma yol açtığı, ve sonucunda cerrahi müdaheleye gidebileceğini öğrendim. Koşu hayatımı bitirebilecek sonuçları olacağını da. Böyle bir sıkıntı yaşayıp aşmış olan arkadaşların tavsiyelerini rica ediyorum. Saygılarımla…
İyi bir fizyoterapiste danışmanızı tavsiye ederim. Uzun sayılabilecek bir rehabilitasyon süreci var ancak geçiyor.
Her topuk ağrısının sebebi Plantar Faciitis ya da topuk dikeni olmayabiliyor. Yine Plantar Faciitis ile neredeyse aynı bölgede etkili olan ve ağrı yapan tarsal tünel sendromu da var. Bu sebeple tedavi öncesi ağrının neden kaynaklandığını bilmek iyileşme sürecini çok hızlandıracaktır. Mesela tarsal tünel sendorumunda ağrı topukta olduğu için oraya yoğunlaştığınızda, aslında bilekteki sinir sıkışmasının buna sebep olduğunu bilmiyorsunuz ve tedavi sonuç vermiyor. Plantar Faciitis tedavisinde daha çok esnetme hareketleri ile tedavi yoluna gidilirken, sinir sıkışmasında bu esnetme hareketleri bir işe yaramıyor. Bu sebeple doğru tanı için bir hekim görüşü almak en doğrusu olacaktır. Bu arada bölgeye sabah akşam yarım saat buz uygulamak ve tabanlık kullanmak rahatlama sağlayabilir.
Damdan düşenin halinden yine damdan düşer anlar düsturu ile hepimiz benzer yollardan geçmiş arkadaşlar ile sorularımızı burada paylaşıp cevaplar arıyoruz ki bu çok yararlı ve güzel bir refleks tabi. Ama bundan daha önemli olan konu doğru teşhis koymak. Anladığım kadarı ile henüz bir doktora görünmediniz. Uzmana başvurmalısınız. Zaman ve para kaybınızın önüne geçebilir.
Teşekkür ederim.
Doktora gittim 1hafta önce (Ortopedist), hatta 2 doktor ziyaret ettim. 1.si hemen keselim dedi (Tendon’a topuk kemiğine bağlantı yerinin hemen önünden ufak bir kesik atılıyor. Gerginliği azaltmak ve dokuların yeniden daha güçlü şekilde kendisini onarması için). Yanaşmadım tabii. Diğer doktor ise, ameliyatın son çare olduğunu, buz tedavisi ve bol masaj ile bir süre içinde geçeceğini belirtti. İlaç tedavisi de olmadığını söyledi “Boşuna ilaca para vermeyin” dedi.
Yani her durumda sıkıntılı bir konu. Bacaktaki diğer kas ağrılarına benzemiyor.
O sebeple burada benzer durumdaki arkadaşların düşüncelerini almak istedim.
Şurada da ağrının çeşitleri var @alim40ro