Outdoor Koşu Ayakkabısı ile Yolda Koşulur mu?

Merhabalar, kız arkadaşıma “Asics Gt-1000 9 G-Tx” ayakkabı aldım. Rengini, biçimini vs. çok beğendi. Fakat sipariş verdikten bir süre sonra hata yaptığımı fark ettim. Aldığım ayakkabı outdoor koşu ayakkabısıymış, fakat kendisi yolda koşuyor. Daha doğrusu koşuya yeni başlamış birisi diyebilirim. Haftada ortalama 3-4 koşu yapıyor ve her biri 6-7 km civarında. Anlayacağınız uzun süreler ve mesafeler antrenman yapan birisi değil.

Siparişi iptal etmedim ve internette outdoor ayakkabı ile yol koşusu yapıldığında ne gibi dezavantajlar olacağını araştırmaya giriştim. Tatmin edici kaynaklara ulaşamadım. Bildiğim kadarıyla outdoor koşu ayakkabılarının, yol koşu ayakkabılarına nazaran tabanları daha sert ve ağır, bu da az koşan birisi için sorun oluşturmayacağını düşündüm. Kimi yol koşusu yarışlarında, outdoor ayakkabı ile koşanları görmüştüm. Kararsız kaldım arkadaşlar, sizler ne dersiniz? Geri iade etmeli miyim, yoksa “çok sorun olmaz, fazla ağır değilse kullanabilir” mi dersiniz.

Ayakkabının linkini aşağıya bırakıyorum:

1 Beğeni

Genelleme yapacak bir bilgim yok, bu ayakkabının dişleri çok derin görünmüyor, belki yolda da koşulabiliyordur ama benim “The North Face Ultra MT” modeli ile tecrübemi paylaşayım. Patikada başladığım bir koşunun devamında yolda bir kaç km koştum ve sakatlandım, kalflarımda ciddi ağrı oluştu, sonraki hafta çok az koşabildim, bir daha da böyle bir şey denemedim.

Çok Alex Hutchinson okumuş, performans ve sakatlıkla ilgili hemen her şeyin son derece kişiye özgü olduğunu ve hemen her türlü genellemenin yanlış olduğunu bilen biri olarak, konu başlığına “bazı outdoor koşu ayakkabıları ile yolda koşulamıyor olması oldukça muhtemel” şeklinde cevap verebilirim. Risk almamak adına ben böyle bir tercihden kaçınırdım.

1 Beğeni

Asics Gt-1000 G-tx bir yol ayakkabısı.
outdoor patika koşu ayakkabısı değil.
o yüzden rahat olun.
yağmurlu ve soğuk havalarda yolda koşmak için tasarlanmış ayakkabı.
Bir sıkıntı olmaz.
Ama bu ayakkabı ile yazın koşmak pek konforlu olmayacaktır

3 Beğeni

Outdoor dedikleri acik hava sanirim :smiley: Suraya bakarsaniz Surface (zemin) kisminda Road (yol) yaziyor.

4 Beğeni

Görüşleriniz için teşekkür ederim. Derin bir oh çektim. Sanırım TR sitesinden kaynaklı olarak ürünü outdoor kategorisine almışlar. Herkese iyi koşular dilerim. :blush:

2 Beğeni

Asics TR sitesi pek dikkate almayın.
Klasik memleketim esnafı kafasında onlar, hatta memleketim bakkalı kafasında.
isminde GTX geçen tüm ürünleri “trail ayakkabı” kısmına yazmışlar.
İngilizce sitede olan içeriği tam olarak anlamaya dahi çalışmamışlar.
Ayrıca ayakkabı ağırlığı, drop miktarı, destek tipi, yastıklama miktarı gibi esas olmazsa olmaz bilgileri yazmaya gerek görmemişler.
Daha da önemlisi İngilizce site gt-1000 11 i satarken, bizimkiler 2 versiyon geriden gt-1000 9 u satıyor.
Büyük ihtimalle Avrupa mağazalarında artık müşteri bulamayacak 2 versiyon eski ayakkabıları toplayıp geldiler ve burada satıyorlar.

1 Beğeni

Katılıyorum. Berbat Bir Alışveriş Sistemleri Var. Bir Ayakkabı sipariş ettim. Tam 8 gün tedarik sürecinde dediler, sonrasında ürünü iptal edip 4 gün sonra parasını iade ettiler.

1 Beğeni

Kayano 28 ve Nimbus 23 alma niyetim vardı fakat stoklarında kalmadığı için modelleri değiştirmek durumunda kaldım. Diğer sitelerde de ya benim numaramda kalmamış, ya da güvenemediğimden alamadım. Kayano 28’in yerine Gt-1000 9 aldım, Nimbus 23 yerine de Cumulus 23. Alt modelleri :)) Sanırım stok konusunda da biraz ağır çalışıyorlar.

Yabancı siteleri deneyin.
Ben runnerinn sitesinden ve bike24 sitesinden daha önce alışveriş yaptım.
sorunsuz bir şekilde ulaştırdılar

2 Beğeni

İncelemek üzere sitelerin isimlerini not aldım, teşekkür ederim :blush:

kayano yerine gt1000 belki bir nebze kullanilabilir fakat, nimbus yerine cumulus kullanimi nerdeyse taban tabana farkli amaclar icin uretilmis iki ayakkabi olmasi acisindan pek saglikli gelmedi bana…model merkezli gitmek yerine, ihtiyac, ayak yapisi ve bireysel durum (kilo, idman durumu, eski sakatlik vb.) merkezli karar vermenizi oneririm…

3 Beğeni

Hocam Nimbus’u da seçerken özel bir amaç belirlemedim açıkçası. İki kriterim vardı, dışa basan ve yol ayakkabı olması. Öyle uzun süreler antrenmanlar yapan birisi değilim. Temel seviye için yeterli gördüğüm için razı geldim. Biraz deneye-yanıla öğreneceğim sanırım. İlk defa Asics kullanacağım :))

1 Beğeni

Gerekli açıklamalar yapılmış sadece benim takıldığım “runners seeking a stable and supportive ride.” neutral koşucularda kullanabiliyor ama ayak basış biçimi önemli arkadaşınızın. Bir süre sonra bilekte, ayak içlerinde ağrı olursa dikkatli olmakta fayda var.

2 Beğeni

bike24’ten alışveriş yaptım çok memnun kaldım. Yeni bir ayakkabı alacağım zaman gene bike24 ten alırım.