Selam mert hocam,
Benim bu videoya iki eleştirim var. Daha önce izlemiştim ve videoda bahsedilen yaziyi da çok daha önce okumuştum.
İlk eleştirim; video, yazının görsel hâli gibi olmuş. Yazıdaki bilgilerin üstüne çok birşey eklenmemiş gibi. Yazı ile video arasında 5-6 yıllık bir zaman farkı var. Teknolojik gelişmelerin, artık lineer değil, neredeyse exponansiyel artış gösterdiğini dikkate aldığımızda videodaki eleştirilerin bugüne ait değil, o döneme ait olduğunu söyleyebiliriz sanırım.
İkinci eleştirim ise; İrdelenen konu ‘optik ölçümün güvenilirliğinin sorgulanması’.
Optik ölçümde kullanılan yöntemler ve sistemin kullanım şartlarının zorluğunun getirdiği ölçüm hataları. Ama videoda öyle bir noktaya geliyoruz ki, bilekten değil de ‘pazudan optik ölçümün güvenli olduğunu’ fakat gerek extra ekipman, gerekse de koldaki rahatsızlık hissi ile optik ölçümü, bu sefer de güvenilir ölçüm nedeni ile değil, başka sebeplerle eleştiriyoruz. Bu da ‘optik ölçüme karşı olumsuz bir önyargı’ varmış hissi doğuruyor.
Aslında detaylar içinde de -ornegin deriye gonderilen ışığın, binde birinin geri dönmesi- gibi ‘zorlama yorumlar’ da var. Geri dönen ışığı alan sensör, sadece kendine ulaşan ışık miktarına bakar. Işığın kaynağından ne kadar çıktığına bakmaz. Örnek… izlediğimiz bir ekrandan çıkan ışınların, binde biri de değil, belki milyonda biri bizim gozumuze ulaşır ve bu ulaşan miktar bizim ekrandaki görüntüyü HD olarak izlememize yeter. Burada yapilabilecek eleştiri, geri dönen ışığın yeterli olmayacağı değil, deriye gönderilen ışığın fazlalığı sonucu harcanan pil kapasitesidir. Detaylarda başkaca bahsetmek istediğim bir konu da, sistemin kullanıcı dostu olmadığıdır. Yöntemi eleştirmek ile kullanım kolaylığını eleştirmeyi ayırmak lazım bence. Neticede göğüs bandı da gevşek olup aşağı kaydığında sonuç hatalı olcumle sonuclaniyor.
Benim de katıldığım, hem yazıda, hem de videoda belirtildiği gibi, optik ölçüm doğruluğu kişiden kişiye, kullanım şartlarına bagli olarak değişebilecegi vurgulandigi halde, bu başlık altında da olduğu gibi, ‘optik ölçüm sonuçları herkes için her zaman yanlıştır’ önermesini doğru bulmuyorum.
Bu konuda Apple’ı bilemem ama forumdaki konulardan Garmin’i bildiğimi sanıyorum. ‘Fiyat kaliteyi temin etmez’ fikrini savunanlardanim. 6000 TL’lik Huawei, 40.000 TL’lik Garminden daha iyi optik ölçüm alabiliyor. 30.000 TL’lik eski Garmin modellerinden daha iyi GPS hassasiyetine sahip diyebilirim.