Ortalama Nabız Farkı

Merhaba,
Daha önce birkaç defa konuşmuştuk, bir süredir haftada 2 defa 10 km. menzilli yavaş koşular yapıyorum. Son yaptığım koşulardaki nabız ortalamalarımda enteresan bir şey fark ettim, bazı günler pace’im daha iyi olmasına rağmen ortalama nabzım bariz bir şekilde düşük. Örnek olması için son üç koşumu paylaşıyorum ve o gün konuyla ilişkili olabileceğini düşündüğüm bazı şeyleri not düşüyorum (Tüm koşular birebir aynı engebeli parkurda yapıldı):

• 28 Ocak, 7.59 pace, 157 ort. nabız (öğlene kadar bol kahve+aralıklı oruç, öğle yemeği sonrası koşu)

• 30 Ocak, 8.22 pace, 149 ort. nabız (öğlene kadar bol kahve+aralıklı oruç, öğle yemeği sonrası koşu)

• 2 Şubat, 7.55 pace, 143 ort. nabız (sabah hafif kahvaltı, kahve yok, öğlen koşu)

Bu bilgiler ışığında sorumlu kahve midir, aralıklı oruç (kahvaltıyı atlama) mudur, yoksa her ikisi de etkili olmuş mudur? Bir de son koşumla önceki koşu arasında 4 gün var, arada sadece ağırlık çalıştım, dinlendim yani. Bu da etkili olmuş olabilir mi? Bana fark çok bariz görünüyor.

1 Beğeni

Merhaba, nabzınızı nasıl ölçtüğünüzü belirtmemişsiniz. Bilekten optik sensörle yapılan ölçümün doğruluk oranının genellikle sanılandan düşük olduğunu söyleyebiliriz. Geçen gün kontrol için hastanede efor testine girdiğimde cihazdaki sensörler nabzımı 165 civarında ölçerken Garmin 110 gösteriyordu. Yani sadece koldan optik sensörle yapılan ölçümü baz almak doğru olmaz.

Değerlerin doğru olduğu varsayımında dahi kahveyi tek başına sorumlu tutmak da doğru olmaz kanaatindeyim. Görece yüksek nabızlı koşularınızı öğle yemeği sonrası yapmışsınız. Yemekten kaç saat sonra koşmaya başladınız, o günkü öğünde neler yediniz bunlar da önem arz ediyor.

Son olarak o günkü stres seviyeniz nabzınızı doğrudan etkiliyor. Stresten kastım fiziki stres, yani antrenman yoğunluğu, uyku, ekstrem hava koşullarına maruz kalma vb. Dolayısıyla belirtmiş olduğunuz gibi dinlenmiş şekilde yaptığınız koşuda nabzınızın daha az yükselmiş olması muhtemeldir.

4 Beğeni

yazdığınız pace ler yürüyüş hızı, cihaz ayarları doğrumu
bol kahve bilinenin tam tersi yorgunluğa neden olur
yemek sonrası koşu için en az 3 belki 4 saat gerekir

2 Beğeni

Evet doğru, bu da önemli. Apple Watch 9’un ölçümleri bunlar. Saatin ölçümlerinin saptığını çok sanmıyorum ama olabilir tabii, bu konuyu not edeceğim. Çok sağ olun.

Yemeklerden biri tantuniydi :slight_smile: ama hangisiydi şimdi hatırlayamadım. Ama haklısınız, bu da önemli evet.

Hocam tamam yavaş ama ayıp oluyor bu da :smiley:
Şaka bir yana, eskiden 6 pace’lerle koşuyordum, sonra bu forumun sayesinde easy run denen şeyi öğrendim, bir müddet zone 2 koştum ama şimdi nabzı çok çıkarmadan biraz daha serbest koşuyorum. Ama yine de 8 pace’le yürüyen pek yoktur diye düşünüyorum :slight_smile:

1 Beğeni

8 pacelerde yürüyen ben varım hahaha. Soruya gelirsek çok fazla etken var ölçüm cihazında hata Apple watch bu konuda gördüğüm kadarıyla iyi saatin doğru şekilde bağlanmaması. Dış etkenler sıcaklık, basınç, nem. Koşu kıyafetleri fazla terlersen su kaybedersin su kaybettiğin için nabzın yükselir. Yemekten sonra geçen süre yemeklerin içeriği, uyku durumu, fiziksel hazır bulunuşluk. Kahvenin olumsuz etkisi olduğunu düşünüyorum bildiğim kadarıyla kahve de kafein var mı nabız yükseltiyor. Denklemden koşularınozda kahveyi çıkarıp ekleyerek etkisini ölçün.

2 Beğeni

Bilekten ölçülen nabza güvenip, alakalı alakasız çok küçük değişimlere yorum arıyorsunuz, sanki nabzınız lab. ortamında ölçülmüş gibi.
Maalesef marka fanları var yok garmin iyi ölçer, yok abi apple bu kaç para verdim doğru ölçer.
Maalesef durum öyle değil.
Lafım size değil, acayip apple fanı bir arkadaşımdan örnek vereceğim.
Kendisi de apple çok iyi ölçer, acayip ölçer, hastaneden iyi ölçer, yok doktor dedi ki apple iyi ölçer, yapay zekadan bile iyi ölçer der.
2-3 yıldır kendisine anlatamadım. Görselle gösteriyorum gene anlatamıyorum.
Neyse uzatmadan size anlatayım , belki ben yanlış anlatıyorumdur.

Arkadaşımın bu süper ölçen apple watch datası:

Adamda sanırım öyle bir kalp var ki zenith saat gibi , dümdüz çalışıyor. Çünkü apple süper doğru ölçmüştür.

Örnek için bir de gögüs bandı datası atayım kendimden bu sefer :

Benim kalp bozuk galiba zigzaglı gidiyor. Gidip apple almam lazım.

Bu arada ben gögüs bandına da çok güvenmiyorum, kendi hislerime göre koşuyorum ve genelde sabit hız koşarım.

Nabza bir eğlence, bir istatistik, yada 2. bir görüş olarak bakıyorum.

Mesela öyle gün oluyor ki, tüm gücümle koşsam bile 145 nabzın üstüne çıkamıyorum, halbuki tüm performansımı veriyorum ama ya yorgunum, ya over training olmuşum, ya açım, ya bi mineral eksik, ya hava soğuk, ya bant yanlış ölçüyor bilemem.
Hislerime göre düşünüyorum ve evet ben bugün iyi koştum diyorum.
Ama nabzı kaale alsam berbat bir koşu olmuş, hiç zorlamamışım zannederim.

4 Beğeni

Hocam belli ki arkadaşınızın saatinde ciddi bir sorun var. Benim bahsettiğim şey böyle bir şey değil. Ayrıca “The Quantified Scientist” kanalına YouTube’dan göz atarsanız bu işin ne kadar ilerlediğini görebilirsiniz. Yani bilekten ölçümü çok para verdik diye ciddiye almıyoruz. Kanal ciddi bir iş yapıyor, profesyonel ölçümlerle akıllı saat ölçümlerini çok ayrıntılı bir şekilde kıyaslıyor. Fark özellikle bazı cihazlarda gerçekten minimal. Benim kendi gözlemim de benzer. Neyse, ben kendi koşularımdaki farkın bahsettiğiniz nedenden kaynaklandığını sanmıyorum.

Daha boş mide, daha az kahve, daha dinlenik vücut; belki hafiflemiş grip.

Ben de saatlerde nabız hassasiyeti gelişti derken soğuk,ter, bileğe oturma, model vb çok nedenle saptığı anları gördüm.

3-5 ay öncesinde bakmak da fikir verebilir.Bence kahvesiz, sabah kahvaltısı yapmış yada öğle yemeği 3 saat sonrası koşu ile denemeye değer.

1 Beğeni

Doğru bir şekilde nabız ölçümü yapmadığınız sürece burada kimse doğru bir yorumda bulunamaz. Optik nabız şöyle-böyle iyi ölçüyor diye savunmaya devam etmeniz, akıntıya kürek çekmekten başka bir şey değil.

Önce nabız bandı edinip doğru ölçüm yapın, sonra geriye kalanı konuşalım.

4 Beğeni
6 Beğeni

Tansiyon ve nabız ölçen ciddi aletler mekanik - hareket prensibiyle çalışıyor biliyorum
Nabız yada tansiyon değişimini algılayan sensör yada elektriki veriye çeviren transducer mekanik fiziksel duyarlı yapıda
Koşu sonrası hep üst koldan manşonu sarıp tansiyon nabız ölçerim,bilekten ölçen aletin defalarca yanlış ölçtüğünü gördüm

1 Beğeni

Nabız eğrisi, o kırmızi olan çizgi mi? O ne öyle, benim arabanın motor devri bile, düz yolda sabit hızda giderken o kadar sabit kalmiyor.

Göğüs bandı olsun, saat optik ölçümü olsun, ben hiç bir yerde, nabız eğrisini bu kadar sabit görmedim. Nabız ölçümünde bir ayar opsiyonu olabilir mi acaba. Küçük değişiklikleri yok sayan?

Optik ölçüm, kullandığı yöntem sorunları dışında, belki kullanıcı dostu olmayabilir, biraz fazla özen isteyebilir, kullanım şartlarına uyulmadığında, sonuçları göğüs bandına gore güvensiz olabilir. Ama kullanım şartlarına uyulduğu taktirde, göğüs bandi sonuçlarına çok yaklasabilecegi gibi, bu başlık altında vurgulanan, ‘farklı zamanlardaki ölçümler arasındaki ilişki’ tutarlılık sergileyecektir.

Yanlız tüm bunlardan ayrı olarak, hissiyati dikkate alma konusunda sizinle hemfikirim.

1 Beğeni

@Muratakan arkadaşım 30-40 bin TL vs verip apple watch aldığı için itiraz edemeyiz. Kesinlikle doğrudur o. Dümdüz çizgiyse demek ki adamın kalbi dümdüz tertemiz.

@spinodal üstad mükemmel bir vidyo çekmiş. Ancak adı “The Quantified Scientist” değil. Ne zamanki “The Quantified Scientist” olursun o zaman kaale alırız seni.

Biraz kendini satacam üstadım, daha prezantabl mıdır nedir ondan ol, daha böyle the ultimate scientist falan ol, bilimsel ölç. Böyle inandırıcı olmuyorsun.

Gidip kan ter içinde, 40 derecede 250 küsür km spartathlon koşmaya benzemez bu işler.

2 Beğeni

Selam mert hocam,

Benim bu videoya iki eleştirim var. Daha önce izlemiştim ve videoda bahsedilen yaziyi da çok daha önce okumuştum.

İlk eleştirim; video, yazının görsel hâli gibi olmuş. Yazıdaki bilgilerin üstüne çok birşey eklenmemiş gibi. Yazı ile video arasında 5-6 yıllık bir zaman farkı var. Teknolojik gelişmelerin, artık lineer değil, neredeyse exponansiyel artış gösterdiğini dikkate aldığımızda videodaki eleştirilerin bugüne ait değil, o döneme ait olduğunu söyleyebiliriz sanırım.

İkinci eleştirim ise; İrdelenen konu ‘optik ölçümün güvenilirliğinin sorgulanması’.
Optik ölçümde kullanılan yöntemler ve sistemin kullanım şartlarının zorluğunun getirdiği ölçüm hataları. Ama videoda öyle bir noktaya geliyoruz ki, bilekten değil de ‘pazudan optik ölçümün güvenli olduğunu’ fakat gerek extra ekipman, gerekse de koldaki rahatsızlık hissi ile optik ölçümü, bu sefer de güvenilir ölçüm nedeni ile değil, başka sebeplerle eleştiriyoruz. Bu da ‘optik ölçüme karşı olumsuz bir önyargı’ varmış hissi doğuruyor.

Aslında detaylar içinde de -ornegin deriye gonderilen ışığın, binde birinin geri dönmesi- gibi ‘zorlama yorumlar’ da var. Geri dönen ışığı alan sensör, sadece kendine ulaşan ışık miktarına bakar. Işığın kaynağından ne kadar çıktığına bakmaz. Örnek… izlediğimiz bir ekrandan çıkan ışınların, binde biri de değil, belki milyonda biri bizim gozumuze ulaşır ve bu ulaşan miktar bizim ekrandaki görüntüyü HD olarak izlememize yeter. Burada yapilabilecek eleştiri, geri dönen ışığın yeterli olmayacağı değil, deriye gönderilen ışığın fazlalığı sonucu harcanan pil kapasitesidir. Detaylarda başkaca bahsetmek istediğim bir konu da, sistemin kullanıcı dostu olmadığıdır. Yöntemi eleştirmek ile kullanım kolaylığını eleştirmeyi ayırmak lazım bence. Neticede göğüs bandı da gevşek olup aşağı kaydığında sonuç hatalı olcumle sonuclaniyor.

Benim de katıldığım, hem yazıda, hem de videoda belirtildiği gibi, optik ölçüm doğruluğu kişiden kişiye, kullanım şartlarına bagli olarak değişebilecegi vurgulandigi halde, bu başlık altında da olduğu gibi, ‘optik ölçüm sonuçları herkes için her zaman yanlıştır’ önermesini doğru bulmuyorum.

Bu konuda Apple’ı bilemem ama forumdaki konulardan Garmin’i bildiğimi sanıyorum. ‘Fiyat kaliteyi temin etmez’ fikrini savunanlardanim. 6000 TL’lik Huawei, 40.000 TL’lik Garminden daha iyi optik ölçüm alabiliyor. 30.000 TL’lik eski Garmin modellerinden daha iyi GPS hassasiyetine sahip diyebilirim.

2 Beğeni

Yıllardır Apple Watch kullanıyorum, arkadaşınızınkine benzer ölçümü sadece yüzmede görüyorum o da araya su girmesi nedeniyle aslında düzenli ölçüm alamamasından diye düşünüyorum. Yani Apple Watch bir sebepten okuyamadığı zaman son okuma değerini düz çizgi olarak sabit tutuyor. Bir de koşuda tecrübem, çok soğuk havalarda koşunun başlarında ölçüm alamaması yoksa sizin paylaştığınız gibi bir ölçümle bir koşunun tamamında hiç karşılaşmadım. Örnek olarak son koşularımdan birisinin datasını paylaşıyorum. Görüleceği üzere ilk başta ölçüm alamadığı için saçmalamış sonrasında düzene girmiş. Nihayetinde Apple Watch bileğinizden belirli bir anda akan kan miktarını algılamak için ışığa duyarlı fotodiyotlarla eşleştirilmiş yeşil LED ışıklar kullanıyor. Örneğin kolunuz tüylü ise ölçüm yapmakta zorlanabilir diye düşünüyorum. Tabi bu söylemlerim Apple kesin doğru ölçüyor iddiasında bulunmak için değil ama araştırdığım kadarıyla Apple bu konuda fena değil.

2 Beğeni

Optik nabzın tamamen %100 doğru olduğu varsayılıyor.

Çeşitli günlerde çeşitli denemeler yapılıyor: kafein, aralıklı oruç, zaman gibi değişkenler neden ortalama nabzını değiştiriyor?

%100 doğru zannedilen optik nabzı etkileyen, senle bağımlı ve senden bağımsız en az 50-100 tane değişken var.

Bu değişkenlerin hepsi eşitse, ancak o zaman kafein mi, aralıklı oruç mu diye düşünebiliriz.

Yani, kafein, aralıklı oruç, nabız falan şimdilik boşver, kendini fazla zorlamadan, nabza veya pace’e takılmadan koşmaya bak; nabız, pace vs. bir süre sonra düzelir.

Gögüs bandı kullanılmış olsaydı nabzı etkileyen değişken sayısı çok daha az olacaktı ama yine de %100 doğru sayamayacağımız için aynı cevabı verecektim.

1 Beğeni

Güzel kardeşim, sen o adamın bir tane içeriğini izledin mi acaba? Takım tutar gibi fikir yarıştırıyorsun, nereden çıkıyor bu laflar anlamıyorum ki.

The Quantified Scientist bu alanda çalışan uzman biri, sıradan bir YouTuber değil, ikincisi, onlarca farklı saati onlarca farklı biçimde, göğüs bandı ve profesyonel cihazlardan elde ettiği eşzamanlı verilerlerle kıyaslıyor. Ayrıca optik ölçüm süper ölçüm gibi bir şey dediği de yok, gir bak hangi markanın hangi modeli neyi nasıl ölçüyor, istemediğin kadar veriyi önüne koyuyor. Burada senden başka kimse “benim arkadaşımın verisi şöyle böyle” diye ortaya çıkmış değil. Ben de kendi kaydımı ve onlarca farklı kaydımı gönderip senin dediğine itiraz edebilirim ama bu işi titizlikle yapan birinin içeriklerine bakmanı öneriyorum. Demek ki hata ediyorum, insanlar neyi nasıl anlamak istiyorsa öyle anlıyor.

2 Beğeni

1km 7dk30sn pace civarı anlık 160bpm gördüm ama ortalama 141bpm .

10km ve yavaş tempoda aynı saat, benzer hava şartları (biri yaz diğeri kış değil) vs için üstelik anlık değil ortalama kalp atış değerinde bence açlık, kafein,yemek sonrası,peşpeşe antrenman açısından gözlem yapılabilir.
Zaten grafikten soruyu soran bariz cihaz hatası var yok görür.Sonraki antrenman değerlerini optik veya gögüs bandı fark etmeksizin merak ediyorum.

1 Beğeni

sayın @emrecan cevabınız için teşekkür ederim. Beni aydınlattınız.

iyi antrenmanlar.