Son zamanlarda @TheQuantifiedScientist koşu da nabız testleri yapmaya başladı şimdilik koşu testi yapılmış saat sayısı az ama zamanla genişleyecektir. Optik ölçümde doğruluğun kişiye göre değişebilmesi büyük bir eksi. Saatinin ölçümünden memnun olanlar bir merdivenleri hızlıca çıkmayı denesinler kalp küt küt atarken nabız oldukça düşük değerlerde çıkacak. Sensör doğruluğu oldukça yükselmiş durumda ve gittikçe de daha iyiye doğru gidiyor.
Aslinda videoda dolayli olarak soylemeye calistim ama sonucta quantified scientist de 1 kisi ve sadece 1 veya 2 antrenman verisini kullaniyor. Bu sekilde bilimsel bir deney olmaz ama iste en azindan yaklasimi oldukca detayli. Ama beyaz bir kuzey avrupalinin 1 ornek cihaz ile yaptigi 1-2 deneme, kisisel deneyimden oteye gitmez. Benim ya da sizin iyi veya kotu dememizden cok da farkli degil. Ote yandan kosmayi cok sevmiyor sanki, hic soyle uzun uzun, dere tepe kostugunu gormedim, birkac km sehir icinde geziyor sadece terlemiyor bile.
Çok güzel bir video olmuş fakat keşke izlemeseydim. Ne güzel “180 nabzın üzerinde 3 saat koşabiliyorum. Ben kardiyovasküler bir mutantım!” diye kendimi kandırmaya devam ederdim
Şakası bir yana akılı saat kullanmaya başladığımdan beri kafamda olan bir konuyu aydınlatmış oldunuz. Birçok eğitmen, sporcu arkadaşıma saatiminin verilerine göre yüksek nabızlarda çok uzun süre durabildiğimi fakat teorik olarak bunun imkansız olduğunu sormuştum. Lakin hiç tatmin edici cevap alamamıştım.
Sizin videonuza da makul karşısav üretmek gerçekten zor, özellikle hem cihazın kullandığı hem de ortam ışığı düşünüldüğünde şimdilik aşılması pek de kolay gözükmeyen problemler var. Ki ben cihazımın iç mekandaki ağırlık antrenmanlarında da zaman zaman yanlış sonuçlar verdiğini düşünüyorum. Özellikle fazlaca terlendiği zaman terin ışığın çalışma sistemini bozuyor olabileceği kanaatindeyim.
O zaman belki tecrübelerinizden faydalanmak için soru şu olabilir. Yalan/yanlış ölçüm yapan bir cihazla maraton bitirebildiğimi yakın zamanda gördüm. Aynı şekilde doğru nabız ölçümüne sahip olamayan bir kişi örneğin 100 kilometrelik bir ultramaraton bitirebilir mi? Ya da soruyu şöyle genişletebiliriz. Nabız bizim için ne kadar elzem? Mesela RPE üzerinden antrenman ve hazırlık yapmak ne kadar işlevsel? Gögüs bandı takmamak isteyen inatçılara ne önerirsiniz Bilginizi paylaşıp kıymetli vaktinizi ayırdığınız için çok teşekkür eder, başarılar dilerim.
Sağlıcakla kalın,
Saygılarımla.
Konu bitirmek olunca sadece sort tisort ile de her yaris bitirilebilir. Amac performansin sinirlarini zorlamak oldugunda antrenmanda nabza ihtiyac duyuyoruz. Yani en iyiye en optimum yoldan ulasmak icin. Yoksa her yaris hisle biter.
RPE de kendini bilen dinleyen kosucu icin oldukca elverislidir. Kendini kandiramaya cok musait oldugundan disiplinli olmak gerekir. Ama kendini bilen anlayan bir kosucu RPE ile cok iyi antrenman yapabilir.
Cevabınız için teşekkür ederim. İşin kötüsü cihazların ulaştığı sonuçların neredeyse hepsindeki temel parametre nabız. Bu bağlamda saatlerimizle gögüs bandı kullanmadan yalan/yanlış bilgiler ediniyoruz. Umarım firmalar yakında yeni bir teknoloji geliştirip doğru bir şekilde bilekten ölçüm yapabilirler. Ama bu teknik olarak da pek mümkün değil sanırım.
En basitinden bile olsa gögüs bandı almak tek çözüm gibi gözüküyor. RPE konusunda da dediğiniz gibi kendimizi dinlesek bile, kendimize ne kadar dürüst olacağımız tartışılır. Yukarıda da söyledim, 3 saat boyunca 180 nabzın üzerinde koşabiliyorum diye kendimi kandırmak mı yoksa gerçek ile yüzleşmek mi? Büyük çoğunluğun kendini kandıracağı kanaatindeyim
Geçen 1.5-2 yılda güncellemeler Fenix 7’ye nasıl etki etmiştir.Yeni bir test ile 5km park koşusunda test?
Grafiği yanyana şuradan mı gerçekleştirdiniz?
Bu başlıkta optik ile elektriksel ölçümleri bu şekilde paylaşabiliriz.
Açıklaması:
Bağlantısı:
https://analyze.dcrainmaker.com
Ben kendim biraz python koduyla cizmistim… Ama evet bu arac da kullanilabilir.
Olabilir, yapalim bunu
Bu yazıda da, sonrasında videoda da, optik nabzı kötüledim ama şunu ekledim hep: bilekten olmaz bu iş, koldan veya kulaktan olabilir. Ancak deneme fırsatı bulamamıştım. Son birkaç aydır Coros koldan optik nabız ölçer deniyorum.
Öncelikle neden? Göğüs bandı sürekli kullanımdan dolayı bazı bölgelerde tahriş ve küçük yaralara neden oldu. Ayrıca hep ‘koldan olabilir’ deyip denememek de canımı sıkıyordu. Ama güvenemiyordum. Coros’u öven yazılar okudum. Sonra Kilian’da da görünce, tamam denemek lazım demiştim.
Gördüğüm kadarıyla oldukça başarılı. Kolun üst kısmında olduğundan hem çok tere maruz kalmıyor, hem orası (genellikle) kılsız oluyor, hem de kolun o kısmı çok aşırı sallanmıyor, sallansa da dikey durumda olduğundan akışkanların dinamiğini etkilemiyor (sanırım).
Henüz iki cihazı aynı anda takıp birbiri ile karşılaştırmadım ama genelde koştuğum parkurları ve hızları bildiğimden nabız beklentim epey güvenilir. Sonuçlardan memnunum. Bugün de 12x400 intervalinde şu sonuç çıktı. Bence çok tutarlı.
Başka başlıklar altında yazmıştım. Ben çok memnunum. 1 seneyi geçti kullanmaya başlayalı. Aldıktan sonra HRM Pro’yu bir kere bile takmadım. Arazi koşularında çanta ile göğüs bandını hiç takamıyordum. Göğsümü yara yaptığı için. Keza yarışlarda takamıyordum beni darladığı için. Şimdi corosu en kısa koşudan ultraya kadar sürekli takıyorum. Koşu için aldığım, parasını en çok hak eden cihazlardan bir tanesi
Deneyesim geldi ama Türkiye’de Coros satan bir yer yok sanırım
runnersworld.com’da Poların verity sense modelinin coros ve wahoo ya göre daha başarılı olduğunu okumuştum.
bende bayadir polar verity sense kullaniyorum. en dogru yatirimim diyebilirim ama tek sorunu bence interval frekansinin biraz gec gelmesi. bu durum coros icin nasil acaba?
Kullanim konforu disinda olcumde vs goguz bandindan bariz farki var mi gogus bamdini birakip kol bandina gecmeye deger mi malum fiyatlat uçuk
Bence gogus bandi varsa ve buyuk bir sikinti cikarmiyorsa her zaman onu tercih etmek gerek zaten. Ben de bir sure sonra yone gogus bandina donerim zaten. Cunku ne olursa olsun optiktense elektriksel olcum en dogrusu. Cunku optik her zaman dolayli bir olcum yontemi. Gogus bandi bu isin standardi.
Bu hafta bunu yaptim. Iki saat takip birine bir bandi birine digerini tanittim. Ayni kosuyu kaydettim. Coros kol bandi oldukca basarili gorunuyor. Bunu yaparken aklima su da takildi: Kaydi yapan cihazın iletişim ve işleme kapasitesi de etki ediyor olabilir mi acaba? Yani kullanilan saat de fark yaratiyor mu acaba?
Unutmayin, tek kosucu, tek kosu, tek karsilastirma bilimsel bir sonuc vermez. Ama kisisel olarak hissettigim ve dseneyimledigim seyin bir karsilastirma ile dogru oldugunu kendime gostermis oldum. Yani Coros’un olcumleri herhangi bir seyle karsilastirmadan, kendi hislerimle bana dogru geliyordu, onu gormus oldum.
Tabii bu normal bir kosu, bir kere de interval gibi bir antrenmanda denemek istiyorum. Hizli cikis ve inislerde nasil acaba?
Bende benzer karsilastirmayi kol ve gogus bandi icin yaptim zamaninda… Frekansi yuksek intervallerde koldan olcum bi tik gecikebiliyor ama bu Polar Verity Sense icin gecerli. Coros’un sonucunu bende merak ediyorum. Eger bu noktada basarili olursa kullanim kolayligi ile Polar’in da onune gecer.
Koldan ölçüm için coospo hw706 diye bir model kullanıyorum. Saat olarak da Fenix 7x pro. Sabit hizdaki koşularda ya da yavaş yavaş sürat arttırmada başarılı fakat iş depar tarzı ani hızlanmaya geldi mi maalesef hüsran. 100 mtlik ani hızlanmada son 1-2 saniyede ancak gerçek nabız bölgesine geliyor. Bakalım sizin koldan ölçüm nasıl olacak.
Coospo hw9 kol bandini ben de bir suredir kullaniyorum fenix 6x ile karsilastirmamda tabi hafif tempo kosu ve bisiklet icin ayni ölçümler veriyor interval depar gibi durumlar icin denemedim Decathlonun gogus bandi var onla da karsilastirma yapmayi düşünüyorum ama fırsat olmadi hatta ucunu birden karsilastirmayi dusundum ama neyi neye baglayayim
Bu konuda saat markaları sayısız deneme yaptı. Bu konuda başarılı olan saatlerin başında Polar’ın eski bir modeli geliyor. Arkadaşlarım yazmışlar, ten rengi, saatin bileğin hangi noktasında ne kadar sıkı oturduğu gibi birçok değişken mevcut. Ancak en önemli değişken saatin formu, Apple Watch (ve daha küçük eski Polar saatler) daha iyi bir sensöre sahip olduğundan değil yapısı itibariyle bileğe daha iyi oturmasını sağlayan formundan ötürü en iyi. Saat büyüdükçe, boynuzlar dışarı doğru çıktıkça bu iyi oturma durumu bozuluyor. Garmin bunu gördüğü için yeni Fenix’lerin hepsinin boynuzları saat gövdesine daha yakın konumlandırılıyor. Bu yüzden de yeni Garminleri teknik olarak daha iyi buluyoruz (Tabi sensör iyileşmesi de bir etken). Teknik özü itibariyle kusur çıkarmaya müsait, en büyük hatayı yan taraftan ışık aldığında yani yanlış konumlamada çıkarıyor. Koşarken saat sallanıyorsa bu patern kalp atışı olarak algılanmaya başlanıyor. Saatin bizden alabildiği tek veri olduğu ve tüm algoritma da bu veriye bağlı olduğundan sonuçta güvenilmez oluyor dolayısıyla.
Saatin kan basıncının artması sonucu kanın bu renk değişimini okuması yerine göğüs bantlarında olduğu gibi atımı sağlayan elektriğe duyarlı olması konusu bilekten becerildiğinde bu sorunlarımız yok olur. Teknik olarak bu mümkün olsaydı bugüne kadar yaparlardı diye düşünüyorum, nihayetinde göğüs bantlarının kullandığı elektrik belli her halikarda led+sensör paketinden çok daha az kullanacaktır. Her yeni sensör neslinde “bu sefer tamam herhalde” diyoruz ama maalesef hep hayal kırıklığı Garmin yeni ucuz! bir göğüs bandı duyurdu, konuyu çözmek için ne kadar motiveler bu da bir göstergesi bence.
Merhaba
Garmin FR245 ile kullanmak üzere Coospo HW9 aldım.
Webden okuduğum ve denediğim kadarıyla saat ile kullanmak için bilekten ölçümü her defasında kapatmak gerekiyor.Kendimden biliyorum ki ben bunu hep unutacağım.
Bunun daha pratik yolunu bilen varsa ve paylaşırsa çok memnun olurum.