Neden hız değil de pace?

Bugünkü antrenman sırasında önce “pace” kelimesine Türkçe karşılık aradım bir süre. "Tempo"dan başka bir şey gelmedi aklıma. Ama tempo da tam olarak karşılamıyor gibi geldi. Bir türlü bir karşılık bulamadım. Belki de "mediteh"i uydurduğum gibi buna da bir şey uydururum :smile:

Sonra biz koşucular neden daha yaygın olan hızı değil de pace’i kullanıyoruz diye düşündüm. 11,88 km/saat hızla koşmak ile 11,69 km/saat ile koşmak arasındaki fark çok anlaşılmıyor sanki. Oysa dakikada 5 saniyenin farkını hemen anlıyoruz.

Siz antrenmanlardan konuşurken hız mı kullanıyorsunuz? Pace kullanıyorsanız yerine Türkçe olarak tempo mu diyorsunuz? Hele yazarken “pacei artırdım” gibi saçma şeyler ortaya çıkıyor :smile:

8 Beğeni

Dun Bursa’da kaldigim otelin spor salonundaki kosu bandinda tempo yaziyordu. Hatta kendi kendime bir ara ne alaka tempo diye dusundum :slight_smile: demek ki dogru dusunmusler.

Kosuda pace’in kullanilmasinin sebebini de aynen senin soyledigin gibi farkin cok daha kolay anlasilir olmasindan diye dusunuyorum.

1 Beğeni

Yazarken çok zorlandığım bir kavram. Bazen konuyu bilenler ne demek istedigimi dogru anlasin diye pace demek istiyorum, ama bu hem Turkce’de olmayan hem de isin icinde olmayan icin bir anlam ifade etmeyen bir kelime. Tempo en yakin karsilik ama o da tam karsilik degil ve yanlis anlasilabiliyor. Cozum degil ama bu çıkmazdan kurtulmak “5:10dk/km ile kostum” vs. seklinde bir alternatif var, son zamanlarda genelde bunu kullaniyorum.

1 Beğeni

Pace ve Tempo nun Türkce karsiliklari Hiz oluyor sanirim,bizim dilimizde hiz kelimesini daha cok motorlu tasit araclari icin kullanmamizdan ve kosu tarihimizin eski olmamasindan yada bütün dünyanin son yirmi yilda birbirleriyle yakinlasmasindan ileri gelen Ingilizce konusma ihtiyacindan olabilir.Yeni Türkceyi pek bilmedigimden bu Ingilizce ve Latince kelimelerin karsiligi olan Hiz dan baska bir cümle varmi bilmiyorum.

1 Beğeni

Hız çok geniş bir kavram ve çok çeşitli birimlerle ölçülüyor o yüzden koşu hızını ayrı bir şekilde ifade etmek gerekiyor.Tempo ise daha çok bir şeyin tekrarını ifade etmek için kullanılıyor gibi geliyor bana.Bizim ilgilendiğimiz ise o anlık koşu hızımız. Anlık derken kastettiğimiz ise ortalama insan hızına göre en rasyonel mesafe olan 1km’nin katedilebileceği süre.Ve bunu için Türkçe’de henüz bir sözcük türetilmemiş.Mert’in dediği gibi bu sözcüğü uydurmaktan başka çare yok gibi görünüyor.

1 Beğeni

Aslında PACE kelimesi hiçbir zaman koşuda kullandığımız manada “tempo” kelimesinin eşanlamlısı olmadı.
PACE kelimesi askerdeki uygun adım yürüyüşdeki adım uyumluluğunu ifade eden tempo anlamında kullanıldığı için koşu dünyasına tempo şeklinde tercüme edilmiş olabilir diye düşünüyorum.
Ama aslen PACE kelimesi “speed”, “velocity” kelimeleri ile eş anlamlıdır.
bu kelimelerde doğrudan doğruya hızı ifade etmek için kullanılan ve anlamları “hız” kelimesine karşılık gelen sözcüklerdir.
PACE kelimesinin speed ve velocity kelimelerden farkı ise adımlayarak elde edilen hızı tarif eder.
yani doğrudan doğruya “koşu hızı” “yürüş hızı” “adımlama hızı” gibi ifadelerin İngilizce karşılığı PACE kelimesidir.
Hız=km/saat , Koşu Hızı=PACE=dk/km veya dk/mi
Yani PACE kelimesinin en usturublu tercümesi KOŞU HIZI olur bence

4 Beğeni

Bir de tartışmanın şu boyutu var aslında. Diyelim 5:00 pace ile koşuyorum sonra bunu 4:30 yapıyorum. Şimdi paceimi düşürdüm mü artırdım mı? Hadi buyurun bakalım. Sayısal olarak paceim düştü ama hızım arttı. Nasıl olacak bu işler? :confounded:

7 Beğeni

Bugüne kadar hiç kafa yormadım bu konuya ama bugüne kadar hep 5:00-5:10 tempoyla koştum diye kullandım bu kelimeyi.

Arabalarin takometrelerini ters yazmak lazim, 250den baslayip 1’e kadar cikarsa Ankara’dan Istanbul’a giderken soran olursa 5 pace ile geldim dersin olmazmi :wink: . Pace 1 km’yi ne kadar zamanda gittigimizi, 12 km/saat ise hangi hizla gittigimizi belirliyor. Buna göre km/saat arttikca pace düsüyor. Bu her türlü hareket eden canli cansiz varliklarda böyle.

Tempon düşmüş senin, ama hızın artmış, ya da koşu hızın azalmış… Hay bin kunduz… Hiç biri olmadı iyi mi!?

1 Beğeni

Evet ama abi işte iletişim sırasında (yazılı ya da sözlü) bu konuda anlaşmak zor oluyor. :watch:

Mert onun icin adina Runner Latein deniyor,isin icinde olan anliyor anlamayan !!!

1 Beğeni

Hani derler ya “anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az” . bu da aynı hesap işte. biz koşucular birbirimizi anlıyoruz. boşverin gerisini :slight_smile:

1 Beğeni

Ben, biraz uzun olsa da “ortalama koşu hızı” sözcük grubunun derdimizi anlatacağını düşünüyorum. Sonuçta “pace” dediğimiz şey, toplam koşumuzun 1km’yi ortalama ne kadar hızda katettiğmizin bir göstergesi.

2 Beğeni

Bu sorunun sonunu düşünemiyorum. ne desek boş şimdi. öyle kavram oldu ki nerden baksan tersini söyleyebilirsin

Bugün Strava tam da benim bahsettiğim konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Pace grafiğini ters gösteriyorlardı, çok sayıda insan bunu ters bulduğunu belirtince grafiği çevirmişler. Adamlar diyor ki; pace denen şey rakamsal olarak arttığı koşucunun yavaşladığı anlarda y ekseninde yukarı çıkarıyorduk grafiği. Ama koşucuların algısı tersmiş… :confetti_ball:

5 Beğeni

Pace duser, hiz artar. Periyodun arttiginda frekansin dusmesi gibi.

2 Beğeni

Speed, velocity, pace, tempo kelimeri Ingilizce’de hareketin ozelliklerini tarif etmek icin kullanilan birbirinden farkli anlami olan kelimeler. Biz Turkce’de hiz kelimesi ile hepsini karsiliyoruz. Eskimolarin karin degisik halleri icin kullandigi 50 kelimeye karsilik bizim kar kelimesiyle yetinmemiz gibi. Bir kelimenin bir dilde karsiligi yoksa baska dilden adapte edilir ya da yenisi uydurulur. Zaman icinde birinden biri tutar ya da tutmaz. Peys diyelim bitsin gitsin.

7 Beğeni

Bence koşucuların hız yerine pace kullanma nedeni;
günlük hayatta hepimizin bazı işleri yapmak için belirli bir süresi vardır ve belirli bir sürede en fazla işi yapmaya veya en çok gelişmeyi sağlamaya çalışırız.
Mesela; bir dağıtım kuryesi bir mesai içerisinde en çok dağıtımı yapmak, en çok yolu gitmek için uğraşır.
Birim sürede bir işin gerçekleşme oranında da hız kavramı ortaya çıkıyor.
bir saatte alınan yok miktarı vb.
Ama koşu dünyasında hep belirli bir mesafe vardır ve bu mesafeyi ne kadar sürede alacağımız söz konusudur.
Örneğin 1000mt yarışını ne kadar sürede koşacağımız, 10k yarışını ne kadar sürede koşacağımız söz konusu olur.
buradan da birim işi gerçekleştirme süresi dediğimiz pace kavramı ortaya çıkıyor.

4 Beğeni

Pace yerine “devir” olabilir belki

fizik Bir hareket, birbirinin aynı olan ve eşit zamanlarda yapılan başka hareketlerden oluştuğunda hareketlerin her biri veya bunların yapılması için geçen her zaman aralığı, periyot

1 Beğeni