Nabız Çok Yüksek

Merhaba, yıllardır çözemediğim bir nabız problemim var. Daha önce de forumda başlık açmıştım. En son Haliç 10k’dan bir ekran görüntüsü paylaşayım ne demek istediğimi anlayacaksınız :slight_smile: Düzenli olarak yılda bir defa kalp testi yaptırıyorum Kan testi bile yaptırdım. En son Ekim ayında, maraton öncesi doktora gitmiştim ve hiçbir sorunum olmadığını, nabzımın çok yükseğe çıkmasının endişelenecek bir şey olmadığını söyledi. Önemli olan ne kadar zamanda normale indiğiymiş, ki 1 2 dakika içinde normale rahatlıkla dönüyorum. Aylardır düzenli olarak interval, trail, asfalt antrenmanı yapıyorum. Hatta geçen hafta fartlek antrenmanı bile denedim. Ama nabız hâlâ yüksek maalesef.

Yaşınızı,boyunuzu ,kilonuzu, ne sıkla koşu antrenmanı yaptığınızı ve kaç yıldır yaptığınızı yazarsanız sanırım daha doğru cevaplar alabilirsiniz.

Yaşım 29. Boy 1:76, Kilo 80. 3 yıldır düzenli koşuyorum. Haftada 3 - 4 gün 50 - 60k civarı antrenman yapıyorum.

Konu ile ilgili farklı bir başlık daha vardı, orada nabızla ilgili pancarın mucizelerinden söz ediliyordu. Koşudan önce pancar ürünü tüketimi vs. Tabi pancar harici de göz atmanızı tavsiye ederim başlığa.
Benim de nabzım yüksektir, hatta sizin pace değerleri ile koşsam iki yüzü bile geçerim kesin. :slight_smile:

merhaba aynı sorundan muzdaribim. Dr.Phil Maffetone 'un MAF testini araştırmanızı öneririm. 135-140 nabız aralığında antrenman yapmamnın uzun vadede nabzı düşüreceğini iddia ediyor. Henüz denemediğim için yorum yapamıyorum.

Merhaba, Bu nabız sizi kosarken rahatsız ediyor mu? Etmiyorsa problem yok.

Kendi kondisyonuma göre değerlendirsem bu pace ve bu kadansa bence gayet normal. Zaten gözüktüğü kadarıyla ilerleyen kilometrelerde kadans gittikçe düşüyor. Buradaki efor nedir bir ona bakmak lazım? Bana ilk kilometreden itibaren maximum performans sergilenmiş, nabız da buna paralel fırlamış gibi geldi. Bir de ilk 10 dakika 6:00 pace’lerde koşup, vücudu ısıttıktan sonra nabız değerlerinizi paylaşır mısınız? Bence o zaman daha sağlıklı değerlendirilebilir.

1 Beğeni

Merhaba Serdar,
Yüksek nabızla koşu sürekli yapılması önerilmez. Çözümü basit. Yavaşlamalısın!
Koşularını yavaş tempo ile yapmalısın. % 60-70 nabız aralığı genel olarak tercih ediliyor. Denemeni öneririm.
Haftalık 4 koşu için 2 sini %60-65 aralığında tutmalısın.
1 i interval için ayırırsan son koşuyu ise %80 bandında yapmanı öneririm.
Düşük nabızla koşu tüm koşucular için ortak hedeftir.
Daha profesyonel bir koşucudan ders alman kesinlikle doğru olur. Sana Fatih Buzgan’ı öneririm.

2 Beğeni

Merhaba,

Benim nabzım da senin gibi ne yazık ki!

5 yıldır düzenli olarak koşmama rağmen bir değişiklik olmadı. Kardiyolog olan bir arkadaşım kalbimin bir miktar küçük olduğunu söylemişti. Ama bunun çok etki etkili bir şey olmadığını ekledi.

Yaşım 37. Şu anda bile 205li nabızları görüp bir miktar sürdürebiliyorum. Farklı göğüs bantlar ile denedim hepsinde max benzer çıktı. Kendi maxını bulup ona göre aralığını ayarlayabilirsin.

Bilgi olarak verilen bir çok aralık istatistiki değerler üzerinde verilmekte. Ben “outliner” olarak geçiyorum. Sen de böyle olabilirsin. Eğer sende fiziksel bir problem yaratmıyorsa bunu göz ardı edebilirsin.AMA Okan bu kısımda doğru bir önermede bulunmuş. Max’ı bulup, gerekirse testler yapıp oradan ilerlemeyi ben de öneriyorum. Yoksa laktik şoka girersin pek eğlenceli olmuyor. 1-2 kere başıma geldi. Yüksek nabız tüm sistemlerin çok hızlı çalışıp fazla laktik asit biriktirmesine sebep oluyor çünkü.

Bu arada benim kanımdaki feritim oranı çok yüksek, bu durum gibi sebepler vucüt mekanizmalarının farklı çalışmasına sebep oluyor. Kan testlerinde bu tür şeyler aranabilir. Doktorlar bunları bazen kaçırıyorlar, onlar kendilerine verilen aralıklarda - aralıklara ve insanları güvenli alanda tutmak üzere eğitim almış durumlardalar.

Ayrıca yüksek nabızda koşmama rağmen dinlenik nabzım 45-50 arasında. Trail koşularında 170 ortalama ile 5-6 saat rahat koşabiliyorum. Daha uzun sürelerde saat geçtikçe düşüyor. Antreman recovery heart rate genelde 50 gibi rakamlarda oluyor. (Recovery heart rate = koşu sonrası 2 dk içinde koşu ortalaması ile farkına işaret eder).

Umarım yardımcı olur verdiğim bilgiler.

Sevgiler,

1 Beğeni

@erkan bey. Bende sizin gibi 205 leri goruyordum. Kosuya baslamadan once 1km civari hafif tempo isinma yapiyorum. isinmaya basladiktan sonra 185’in ustunu gormedim. Tabiki herkesin yapisi farkli fakat isinmayi ihmal etmeyin diyorum. iyi kosular.

Merhaba,

Genelde negatif pace ile koşarım, yarışlarda da bile yapmaya çalışıyorum. Tabi ki daha yararlı.O kısım ısınmamı sağlıyor ama sizin öneriniz gibi değil.

Uyarınız için teşekkürler. Öncesinde yavaş ısınıp birkaç deneme yapıp bende de etkisi olacak mı bakacağım. Olumlu bir şey elde edebilirsem yazarım.

İyi koşular.

Sadece tahmin, ısınmadan koşuya başladığınızda göğüs bandı nemli olmadığı için yanlış değerler veriyor olabilir. Isınırken nemleniyor daha doğru sonuç veriyordur. Benim başıma geliyordu. Bu arada ısınmayı yine ihmal etmeyelim.

Benim nabzımda çok yüksek ve herzaman yüksekti.
Yaşım 41 kilo 69kg ama maksimum nabzım 191.

Bu konuyu uzun süre araştırdım farklı uzmanların araştırmaları var bu konuda. Kısaca şunu söyleyebilirim
Hiçbir sorunun yok. İnsanların %66’sının normal nabzı var ama %34’ü normal parametreler içinde değil. Maksimum nabız düşük veya bizde olduğu gibi başkalarına göre daha yüksek olabiliyor.
Bu ne anlama geliyor?
Hiçbir anlamı yok, yapabileceğin birşeyde yok, başkalarına göre dezavantajında yok, avantajında yok.

Normal parametreler altında bir nabzın olmadığı için yapabileceğin tek şey antremanlarını daha iyi planlamak için maksimum nabzını ve sabah kalktığın zaman en düşük nabzını tespit edeceksin ve bu değerlere göre antreman bölgelerini belirleyebilirsin.

Düzenli antrenman yapan birinin nabzının zamanla düşmesi beklenir ama ne bende ne de sizde öyle bir şey yok. (45 yaşında bir kadınım ve 190 'ları görüyorum ben de)…

ben nabza göre antrenman programına yeni başladım. hedefim 1 sene içinde 25-30 bpm nabzı düşürebilmek. bakalım hedefime ulaşabilecek miyim?
daha net olarak şunun cevabını hala bulamadım: antrenman programının yüzde kaçı hangi nabız yüzdelerinde olmalı? anladığım kadarı ile 90-100% nabız aralığı ile antrenman haftada 1 saati geçmemeli. diğer kısım 50-90bölgesinde olmalı .

Malesef antreman ile nabız düşmez.
Antreman sonucu olarak aynı nabızda daha fazla performans gösterebilirsiniz ama maksimum nabzınız düşmeyecektir.
Maksimum navız bazı insanlarda yüksek bazılarında ise genel ortalamadan düşüktür.
Nabzınızın normalden yüksek olması sizin koşu performansınıza negatif veya pozitif hiçbir etkisi yoktur.

2 Beğeni

Maks. nabız düşmese de mesela 180 190 nabız ile 5.30 pace koşmak var, bir de 170 nabızla 5.30 koşmak var. Millet 130 140 ile koşuyor bunları. :smiley: Hep öyle bir antrenman döngüsüne giresim geliyor ama bir yerden girerken daha çıkıyorum, kafaya göre koşarken buluyorum kendimi. Zaten bulunduğum yerde de bir koşu grubu yok, tam koşacağım, bisiklete çağırıyorlar. :smiley:

1 Beğeni

Antrenmanla maksimum nabzı düşürmekten öte, burada amaçlanan lactate threshold’u düşürüp, VO2Max’i arttırmak değil mi? Maximum nabız kaçsa odur. Dayanıklılığı arttırıp, maximum nabza çıkma süresini uzatmak amaçlanmıyor mu? Mesela konuyu açan arkadaşın lactate threshold’u tahmini, 4:40 pace’de 190 BPM gibi gözüküyor (verdiği örneğe göre). Amacı’ da bu pace’lerde daha düşük nabızla koşmak.

1 Beğeni

Son yorumlara katılıyorum, nabız bir çok hesabın girdisi olmasına rağmen asıl iş lactate threshold ve VO2Max. Vucudunuz ne kadar çok laktik asitle baş etmeyi öğrenirse o kadar güçlü ve hızlı oluyorsunuz. Kalp zaten yıllardır bu vucuda göre çalışmayı öğrenmiş, o hep hızlı ve dengesini buluyor.

Benim nabzım neredeyse 5 yıldır aynı. Sadece koşu sonrası hissayatım değişiyor. Artık yorgun bitmiyor koşular.

Merhaba, 10 ay sonra bir iki şey yazmak isterim. Merak edenler vardır belki, yaklaşık 10 kilo kadar verdim ve 74’e düştüm. Nabız aralıklarım inanılmaz ölçüde değişti. Hâlâ 180’leri görüyorum ona yapacak bir şey yok sanırım. Bunu kabullenmem lâzım. Ancak eskiden 4:40 - 4:50’lerde, 180’i görürken şimdi 4:20 - 4:10’larda 180’i görür oldum :slight_smile: Hatta saat lactate eşiğimin değiştiğini söylüyor. En iyi 4:10 - 178 civarı hatırlıyorum. VO2 Max değeri olarak da 56 gördüm, ki gayet yeterli sanırım. Bol koşulu günler

Bu arada yakın zaman önce yaptığım koşulardan birini paylaşayım:

13k Pace

6 Beğeni

Merhabalar. Tebrik ederim. İlk değerleriniz ve son iletinizdeki fark harika. Bunu sağlamak için ne tür bir çalışma yaptınız acaba? Ben 175 bpm ortalamayı 5.40 gibi bir ortalama pacede görüyordum 6 km lik bir koşuda. Hatta 2 aylık sakatlık arası sebebiyle şu an 6 pace ortalamalı 6 km lik bir koşuda 175 bpm ortalama görüyorum. Arada 185 190 lar oluyor anlık değerler ki o anlarda 5.20 ya da 5.10 pacelerde koşuyor oluyorum.

Bunu sağlamak için nasıl bir antreman yaptığınızı merak ettim.