Hocam nereye kadar kontrol edeceksin adamı? CP’dekiler de genç çocuklar sonuçta. Uyarıyorlar. Bir yere kadar. Israr etseler kesin kavga çıkar. O da olacak iş değil. Gerçekçi olmamız lazım.
Bu yarış özelinde CP’lerdeki kalabalığı görsen bana hak verirdin. Hele son CP’de 15K’cılarla birleştik. Bildiğin arife günü mahmutpaşa ya da metrobüs gibiydi ortam. Ben insanların arasından müsade isteyerek, omuz atarak geçtim. O ortamda CP görevlileri ne yapsın?
Koşucu insan hele de ormanda gelip koşmak isteyen insan biraz duyarlı olmalı. Olmak zorunda. Esas sorumlu onlardır benim gözümde. Herkesin başına adam dikemezsin, herşeyi de zorla yaptıramazsın.
Mehmet Ali benim sana esas karşı çıkış noktam, bu ‘gerçekçi olmak lazım’ ifaden. Bir kabulleniş içeriyor. Sorun var ve çözülemez öyleyse böyle devam eder kabullenişi.
Ne kadar uç örnek olsa da… Herkesin başına adam dikebilecek bir yarış kontenjanı da bir çözümdür. Türkiye’de böyle bir yarış var.
Biz bu yapıyla doğaya zarar veriyoruz. Katılımcılarimiza hakim olamıyoruz deyip organizasyondan çekilmek te bir çözümdür. Ama kabullenmek asla bir çözüm değildir.
Hele ki başlıkta rahatsız edici bir kelime var diye, başlığın, konunun açılış amacına uygun olmayan bir şekilde, başka bir üye @tugrulpeker tarafından düzenlenmesi hiç çözüm değildir.
Forumlar demokratik oldukları kadar yaşarlar. Forum sahibi/kurucusu veya başlık değiştirmeye yetkili bir kullanıcı (ki ben de şu an başlık degistirme yetisine sahibim) tarafından, üslup belki elestirilebilir ama amaç eleştirilemez. Engel olunamaz. Olunursa da doğru olmaz.
Konu Merrel Belgrad Ultra olduğu için onun özelinde yazdım. Benim doğaya herhangi bir şekilde çöp atılmasını kabullenmek gibi bir durumum olmaz, olamaz. Bir çok yarışta koşucuları uyarmışlığım, organizasyona şikayet etmişliğimde olmuştur.
Fakat gerçekçi olmak lazım ki ülkemizdeki herhangi bir koşu yarışında, trail ya da yol fark etmez, su pet şişe ile verilmeye devam edecek. Ben pet şişede su verilmesini istiyorum bardakta su vermeyen yarış bence rezil bir yarıştır demek üzülerek söylüyorum ki gerçekçi ve pozitif bir yaklaşım değil.
Belgrad ultra özelinde bu sorun nasıl çözülürdü? Bence ya yarışmacı sayısı azaltılmalıydı ya da CP sayısı. Bana göre 30K için 3 tane CP’ye gerek yok. 1 tane yeter. 5K, 15K için hiç CP’ye gerek yok. Fakat esas katılımcı kitlesini oluşturan 5K ve 15K koşucularıydı. Onlara size CP yok dense burada ne hakeretler uçuşurdu hayal bile edemiyorum. Yani CP sayısını azaltamazlardı.
Katılımcı sayısı azaltılabilir miydi? Bu konu da diğer başlıkta tartışılıyor. Sonunda bu organizasyonların hepsi kar amacı güdüyor. Katılımcı sayısının azalmasını da organizasyon istemeyecektir.
Hiç bir şey yapmayalım mı? Tabiiki hayır. Organizasyona baskı yapalım. Ben gönderdikleri anketin genel yorum kısmına yazdım tüm bunları. Elinde pet şişe ile çıkanları, gördüklerimi uyardım, orman içinde elinde pet şişeli gördüğüm herkesi “onu finishe kadar taşımak zorundasın sakın atma” diyerek uyardım. Gönlüm vicdanım rahat.
Daha iyi olabilir mi? Tabiiki olabilir ve olacaktırda. Ama gerçekçi olalım “rezil” diyerek bir şey elde edemeyiz.
Konu başlığına müdahale edilmesine ben de karşıyım. Fakat zaten en başında konu başlığında “rezil” ifadesi de olmamalıydı.
Yazarak anlaşmak zor. Bir ara yüzyüze görüşürsek daha net anlaşırız.
Tekrara düşmemek ve gevezelik etmemek adına yazmayacaktım ama birkaç kelime daha edeceğim affınıza sığınarak.
İBB dahil birçok kurum ve sponsora rağmen 1000 lira kayıt ücreti alıp emanet eşya, soyunma çadırı koymaz, 2-3 kaşık kötü yemek verir, en çok para ödeyen ve en çok koşan insanlara (sayıları belli) yemek/ikramlık ayırmazsanız REZALET başlıkları açıldığında ağlamayacksınız!
Kendileri çalıp kendileri oynadıkları anket sonuçları bile ne kadar haklı olduğumuzun kanıtı. Olumlu bulduklarımızın hiçbiri kendi sorumluluklarında değil İETT, İBB, TÜDAK falan. Yemekler, kitler, ödül töreni gibi önemsiz şeyler ise beğenilmemiş
Attığım görsellerden birinde gönüllü lideri ne diyor gördünüz mü? İlgililer ve başlığı değiştirenler dahil biraz utanmanız varsa o görselden sonra yüzünüz kızarır?
Hatırlatayım özetle: Emanet eşya olmadığını gördüğümüzde inisiyatif alarak insanların çantalarını aldık diyor. Benim gibi karın tokluğuna orada olan insanlar yapıyor bunu ama kazandığı parayı geçtim görevi ve ZORUNLULUĞU olduğu halde yapmıyor çok iyi/çalışkan biri dediğiniz o kişi?
Ben de o gün oradaydım çünkü sizler gibi bu organizasyonlar olsun, sayısı artsın istiyorum. Oturduğum yerden yazmak yerine yaz/kış demeden sabahın köründe kalkıp gidip sorumluluk alıyorum oralarda. Asla kimsenin yaptığı işe saygısızlık etmek istemem. Herkes yaptığı işin hakkını versin. Tek istenilen bu
Organizatörler ile yakın ilişkiler içinde olduğunu bildiklerimin yazdıklarını okumuyorum çünkü borçlu hissettiklerinden avukatlık yaptıklarına eminim
Yok yazarak anlaşmak zor değil. Ben yol yarışlarını hiç düşünmeden fikrimi beyan ettim. Sadece doğada geçen trail için. Bu son yazdıkların içinde benim de katılacağım bir çok çözüm önerisi bulunuyor.
Yüzyüze görüşürüz tabi ama ‘ayak uydurabildiğim kadar. ki haddimi bilirim, sana yetişmem zor’ yanyana koşmayı da isterim
Dostlar yapmayin etmeyin… Emanet cadiri ve soyunma kabini olmamasina rezillik diye baslik acarsak daha kotusu oldugunda ne diye baslik acacagiz. Gergin, kutuplasilmis, kavgaci bir forumdansa hep birlikte, yeni gelenlerin donup donup okuyacagi ya da arama yapanlarin bulabilecegi, faydalanabilecegi icerik urettigimiz bir yer olarak bakalim. Keskin dilin, keskin ifadelerin sonu yok. “Patika kosusunda pet sise verilmemesi daha dogru olur” demek yerine “rezillik yahu, rezil bir organizasyon” mu diyelim. Neden pet sise olmamali, pet sisesiz yaris icin ne yapilmali gibi konulari “xxx’in rezillikleri” gibi bir baslik altinda guzelce tartisip, sonucta okunacak ve feyz alinacak incerik yaratamayiz. Ben basligi degistirmedim, basligi acan arkadasin yazilanlari okuyup degistirecegini tahmin/umut ettim, ama guven seviyesi yuksek deneyimli arkadaslarin da bunu yapmaya hakki var. Tabii ki yetki her zaman sorumluluk gerektirir, her onune gelen basligi degistiren insanlar olmadigini dusunuyorum burada. Olursa ilk mudahaleyi ben yaparim zaten. Simdi siz soyleyin, daha iyi bir baslik degil mi bu?
Konuyu açan kişi, o organizasyona koşucu olarak mı katılmış, gönüllü/görevli olarak mi katılmış.
Yaptığı suçlamalar, bahsettiği olumsuzluklar, kendisine karşı mı yapılmış, başka insanlara/koşuculara karşı mı yapılmış. Yani ‘daha net anlaşılsın diye’ nefsiyle mi düşünüyor, vijdani ile mi düşünüyor?
Başlıkta daha ılımlı kelimeler olmalı tabi Bu başlığı değiştirin. Ama yeni düzenlenen başlık konuyu açanın amacı dışına çıkarsa ortada hiçbir şey kalmaz.
Forum sahibinin sopa göstermesiyle de birşey kazanamaz komunite. Başlık hataliydi. Düzenlemesi ya konu sahibine ya da forum sahibine düşmeliydi. Ama her halükarda konunun açılış amacına uygun olmalıydı.
Yarın yetkiye sahip herkes, bir başkasının başlığını değiştirsin. Olur mu ?
Başlık böyle daha iyi değil mi diye sormak bile, konunun amacını saptırıyor.
Birkaç gündür açılan başlığı ve yorumları okuyoruz. Konuyu açan arkadaşımız gerçekten içerlemiş ve haklı tarafları da çok. Bu foruma ve trail koşularına gönül veren arkadaşlarda yaşadıklarını ve olması gerekenleri usturupla yazmışlar.
Para kazanmak adına vahşi kapitalizmi elbet bizde eleştirelim, ama iş başka yerlere evrilmez diye umuyoruz.
1- olumsuzlukları cımbızlayarak kıyameti koparmaya çalışmak,
2-aman sende bi soyunma yeri mi bulamadın diyerek olayı basitleştirmek,
Bu iki olay arasında gidip gelmek sorunları asla çözmeyecek.
Sonuçta hepimiz gönülllü bir delilik yapıp bu yarışlara katılıyoruz. Konfor alanlarımızdan çıkıp bir başımıza kendimizle mücadele ediyoruz. Bu bağlamda ben güvenlik ve sağlık konuları dışında asla organizasyonlara bağlı kalmayıp kendi imkanlarıma güveniyorum. Cpler kitler ve yaklaşımlar güzel olursa amenna.
Organizasyonların bizlere verdiği değeri hissedersem parasj ne olursa olsun her yarışına katılıyorum, değersiz hissettiğim yarışlara asla katılmıyorum…
Ben ne yaparak sopa gosterdim ki, anlamadim. Oyle anlasildiysa ozur dilerim. Hakkimda oyle biri gibi dusunulsun istemem.
Bu yetki forum kuruldugu gunden beri var ve surada yaziyor. Mudavim (seviye 3) kullanicilarin yetkileri arasinda “Konuların kategorilerini ve başlıklarını değiştirmek” var.
Delilik yapıp onlarca km koşmak ne güzel, ne büyük özgürlük
Bir de daha büyük delilik yapıp, elini taşın altına sokan, başkaları için didinen, maddi kazanç beklemeyen, gönüllü denen insanlar var.
Burada yapılan yorumların birçoğunda @SpacePunk Alp beyin, bu organizasyona koşucu olarak değil, gönüllü olarak katıldığını, gördüğü olumsuzluklardan, kendisinin değil, koşmaya gelmis insanların etkilendiğini, bu yüzden vijdan yaptigini anlayamamış arkadaşlarımız var.
Biz seni seviyoruz. Yaptıklarının, yazdiklarinin değerini biliyoruz. Ülkemizde özellikle patika koşularına ışık tutan, çok değerli bir kaç insandan birisin. Bunu ben dahil hiç kimse inkar edemez. Ama bu olayda bir yanlislik görüyorum. Ben de aşırı ifadelere karşıyım, başlık düzenlensindi ama içeriğe, konunun amacına sadık kalınarak düzenlenseydi keşke.
@tugrulpeker eline sağlık. Ben değiştirecektim ki uzun zamandır forumu boşladığım için seviye düşmüşüm yapamadım. Forumda belirli üslup seviyesi yakalanması açısından başlığın değişmesi gerekiyordu. Bunun sopayla vs alakası yok.
Bence de forumda bugüne kadar kullanılan yazı dili ve üslup adetlerine pek uymuyordu başlık. Daha kötü rezillikler görsek de başlıkların daha sade dille, genelde organizasyon adı (hatta yılı ile birlikte) ile açılmasına alıştık sanırım. Başlığı değiştiren arkadaşımız ile hiç tanışmadık ve hiç denk gelip koşmadık, forumdan tanıdığım üzere başlığı düzeltmesinde art niyet görmedim.
Konuyu açan @SpacePunk arkadaşımızın fikri ile başlık orjinal haline dönsün ya da bu haliyle kalsın, kararı O verip konunun asıl noktasına dönelim, yanlış anlaşılmalara mahal vermeyelim.
Buna gerçekten ben de bir anlam veremedim. Olayı şahsileştiriyormuşum gibi bir algı var. Kesinlikle böyle bir şey yok. Yaptığı işin hakkını vermeyen babam olsa tanımam. 2-3 yarışı ücretsiz koşacağım diye de kimsenin avukatlığını yapmam. Yarın gönüllü olduğum başka bir yarışta yine benzer rezillikler görürsem gelir burada rezalet başlığı açarım ki insanların hakkı yenmesin
Keyfiniz bilir beyler. Mottonuz aman tadımız kaçmasın ise uzaklaştırın isterseniz ama hiçbir hakaret ya da küfür içermeyen bir başlığı değiştirenlere hakkımı helal etmiyorum!
Bu yarışı koşmaktan son anda vazgeçtim. Geç kayıt ücreti 1000’e yakındı. O parayı verip sabahın köründe kalkıp sırtıma çantayı takıp oraya gittiğimde emanet eşya çadırı olmadığını görseydim ne yapardım bilmiyorum. Koca çanta ile koşamayacağıma göre koşamayacaktım belki de. Bu size göre yeterince REZALET bi durum olmayabilir ama bana göre öyle ve bu şekilde açılmasında da bir sorun görmediğimden öyle açtım. Kimseye küfür yok, hakaret yok.
Bu REZALET yüzünden koşamadığım yarışın ücretini gelip burada istesem bu insanların hakkını gözettiğiniz kadar benim hakkımı gözetip paramı geri almamı sağlar ya da cebinizden verir miydiniz?
Müdahil olmamaya çalışıyorum çünkü dilimin kemiği her zaman yok, yeni başlık bence de çok daha uygun.
Bu forumun bir çizgisi var ve her forum herkes için değildir. Benim bu forumda en beğendiğim konu iletişimin seviyesi, bozulmaması içinde emek verenlere saygı duyuyorum.
Uzun yıllar ciddi kullanıcı sayısı olan forumlar yönettim, öğrendiğim en önemli şeylerden bir tanesi ;
Yöneticilik pizza değildir herkesi mutlu edemezsin.
Buna gerek yok. Şu ana kadar konu ne kadar hararetlense de, forum üyeleri arasında böyle bir dil kullanmayı gerektirecek birşey olmadı. Ben dahi konu başlığının yanlış şekilde düzenlendiğini (evet duzenlenmeliydi) düşünsem de ne forum sahibinin niyetini ne de @tugrulpeker arkadaşımızın ‘niyetini’ sorgulamadım.
Başlığın daha yapıcı bir şekilde değişmesi isabetli olmuş. Forumdaki üslubu korumak önemli. Keşke tartışma ilerlemeden önce en başında üslubun önemini kavrayıp ve korunması konusunda refleks gösterilseydi. Böylece başlığın verdiği gerginlik ve bu değişikliğin neden olacağı tartışmadan da kaçınılmış olunurdu.
Türk Dil Kurumu
rezalet
(reza:let), Arapça reẕālet
isim; rezillik.
ünlem; Hoşa gitmeyen, beğenilmeyen bir şey için kullanılan söz.
Bu kelime herhangi bir küfür veya hakaret içermiyor.
Küfür veya hakaret olmayan bir nahoşluğu ifade eden bir kelimeye izin verilmeyecekse bu açıkça sansürdür.
Bu yarışı bilmeyen ve Google üzerinden bu yarışı aratan kişiler internet üzerinde bu yarış hakkında hiçbir olumsuz başlık görememiş olacaklar.
Bakınca hep olumlu veya nötr başlıklar görecekler ve her şeyi çok güzel zannedecekler. Yani olumsuz bir şeyi var mı diye arama yapan kişilerin hakkına girmiş olacağız.
Bence bu haksızlık.
İnsanlar haber alma özgürlüğüne bir kısıtlama bence bu.
Ayrıca olumsuz şeyleri dile getirmek gelişmenin ilk şartı.
Hiçbir olumsuz geri dönüş almayan organizasyonlar gelişme ihtiyacı duymaz.
Yani böyle geri dönüşlerin dile getirildiği başlıkların altında sadece naif sözlere izin vermek ile başlığa hiç izin vermemek arasında bir fark yok bence.