Merhaba ve koşu değerlerim ile alakalı bir kaç soru

Merhaba,

43 yaşında, 179 boy ve 75 kiloya sahibim. İki senedir koşmaya çalışıyorum. ilk yıl kaldırımda koşmaya çalıştım ama bunun akıllıca bir fikir olmadığını sakatlanarak anlamış oldum. Bacaklarımın kalça kemiği ile birleştiği yerde sinir sıkışması gibi bir ağrım oldu, bir hafta yürümekte zorlandım, koşmak şurada dursun. Öyle olunca koşu bana göre değil deyip bıraktım. Tabi bu arada etrafta koşan kimi görsem incelemeye başladım. 60-70 yaşında koşanları görünce bunda bir gariplik var deyip araştırmaya başladım. Geçen sene burayı keşfedince üye olmadan misafir olarak takip ettim ve asfaltta koşmaya başladım 15 gün kadar koştum ama sonra covid vs derken koşudan yine koptuk. son bir aydır günde 10.000 adım atmaya çalışıyorum, eforlu yürüyüşler yapıyorum. Bu hafta koşmaya başladım. İki gün koştum da lakin ikinci gün koşarken baya zorlandım, bir yorgunluk haliyle koşuya başladım ve nabız baya arttı. Koşuyu zorlanarak ta olsa tamamladım. Akabinde 1 saat kadar nabzım yüksek seyretti. 95-100 bandında. Sonra normale döndü. Altı yıldır taşikardim var, % 3 seviyesinde ve her yıl iki kez kardiyoloğa gidiyorum. En son 3-4 ay önce gittim, kan tahlilleri, efor ve ultrason sonuçları normal dedi doktor. Aşağıda ki değerlere bakınca sizce eforum yetersiz olduğu için mi ikinci gün koşuda zorlanmışımdır? Yoksa benim bilemediğim başka bir sıkıntı mı hasıl olmuştur?

Bu arada reaktif hipoglisemim de var ve zaten şekerli ve yağlı şeyleri çok sınırlı tüketiyorum. beslenme düzeni mecburen sağlıklı yani…

Biraz uzun oldu, zaman ayırıp okuyan herkese teşekkür ediyorum. Cevap yazma nezaketini göstereceklere de şükranlarımı sunarım.

Not 1: ilk ekran görüntüsü ikinci güne, iki numaralı olan birinci güne ait.
Not 2: Honor 6 bileklik kullanıyorum. Huawei sağlık programının verileri paylaşmış olduklarım.

2 Beğeni

Sinan foruma hoşgeldin.
Kesin olan bilekten ölçen saatlerin doğruluğu sorunlu.Ancak hem yorgunluk, hem hissettiğin şey için saat verisi olmadan şunlar olabilir:
1-Sabah koştuğunda uykunun, kahvaltı yapıp yapmamanın, 2 gün önceki koşu sonrası yorgunluğun etkisi.
2-Sıcak havalarda, beden yorgunken, grip halsizlik vs varken bir güç kaybı olabiliyor; koşuyu yarıda bırakmayı sevmesem de bazen zorlanarak bitirmek yerine vücudun sinyali ile yürüyüş, dinlenmeye de geçebilirsiniz.
3-Taşikardiyi seninle duydum, geçmiş olsun;bir sonraki kontrolde doktorun tavsiyesi ne olur sormalı.Yürüyüş de güzel spordur, belki yürüyüş arasına hafif tempo 1-1,5-2 km vb şekillerde bir koşu ekleyebilirsin, asıl olan rahat olduğun tempoyu bulmak.
4-Keyifli sporlar.

2 Beğeni

34 dk lik bir kosu zamanı yeni baslayanlar için bence gayet başarılı hocam. 7,11 lik pace hızla yukarılara çekilebilir.
İkinci gün koşun ise yeterli dinlenme olmaması, kaslardaki laktik asit in tam atılmamış olmasından kaynaklı süre/mesafe düşüklüğü yaşanmış olabilir.
Bence şimdilik süreye mesafeye hiç bakmadan koşmanız.
Keyifli koşular

4 Beğeni

Performansınız kötü değil Her etkinlik sonrası bayram havası yaşanmıyor Etkinlik sonrası yaşanılan olumsuzluk akabinde azimle çalışıp başarıya doğru adım işte asıl bayram budur benim görüşüm bu yönde Size kısaca şunu söylemek isterim yaşadığınız problemler koşunuza,yürüyüşünüze engel teşkil etmemeli Velevki koşamadınız,yürüyemediniz Barfiks,şinav,mekik ile devam edin Ara vermeyin yani etkinliğin türünü değiştirin ama hep etkin kalın Sağlıcakla

3 Beğeni

Hoşbulduk Fatih bey,

Esasında son 9 senedir aktif bir egzersiz tempom var. Kültür fizik hareketleri yapmaya gayret ediyorum. Lakin artık koşarak sportif yaşantımı daha ileri bir seviyeye taşımak istedim. Taşikardi güncel tabiri ile ritim bozukluğu. Aslında yazdıklarınızdan laktik asit konusunu hiç bilmediğimi anlamış bulunuyorum. İlk günden sonra baya bir hamlama olmuştu bilhassa baldır bölgesinde. Sanırım fazla dinlendirmeden yeniden yormuşum.

Çok keyifli bir forum, verilen emeklere sağlık.
Teşekkürler.

1 Beğeni

Çok teşekkür ediyorum.

1 Beğeni

Çok teşekkür ediyorum

2 Beğeni

Bu arada sabah 6’da, aç karnına koşuyorum.

1 Beğeni

Hocam bende 46 yaşındayım. Amatör olarak haftada bir kaç kez 5K koşuyorum. Covidden önce haftada 25K koşardım. Covid sonrası kalp sorunları (perikardit) nedeniyle bende uzun bir süre ara verdim. Yeni yeni tekrardan başladım. Sizdeki rahatsızlık bence üst üste iki gün koşmanızdan kaynaklı. Kaslar tam olarak dinlememiş. Yorgunluk halinin nedeni muhtemelen bu. Benim tavsiyem spora devam ederek kondisyonu geliştirmeniz. Muhtemelen biliyorsunuzdur ama ben yinede değinmek istiyorum, kas ağrılarını kısa sürede atlatmak için magnezyum içerikli beslenmeniz iyi olur. Bunun için magnezyum takviyesi alabilirsiniz veya koşu sonrası bir maden suyu ve bir muz tüketebilirsiniz. Bu arada yine muhtemelen biliyorsunuzdur, hipoglisemi hastaları spor yaparken aç karna değil yemekten bir-bir buçuk saat sonra yapması daha doğru olur. Aç karna yapılan spor hipoglisemiyi ve muhtemelen hipoglisemi nedeniyle oluşan taşikardiyi olumsuz etkileyebilir. Doktor değilim ancak sporla uzun süredir ilgilendiğim için bu konulara yatkınım diyebilirim. Tabi siz yine bu durumları doktorunuza danışın. Sporla kalın.

4 Beğeni

Öncelikle sizede çok geçmiş olsun dileklerimi iletmek istiyorum. Beslenme tavsiyenize uyacağım, magnezyumu araştıracağım. Esasında her insanın fizyolojisi farklı tepkiler verebiliyor. Bende 6 senedir hipoglisemi var ama pek kahvaltı yapan birisi değilim. Sabah bir şekersiz kahve ile güne başlıyorum genelde. Son bir aydır şeker düşüşleri çok arttığı için kahvaltı yapmaya Dr tavsiyesi ile başladım. Bugün üçüncü koşumu tamamladım ve çok daha rahat koştum.

2 Beğeni

Kendine biraz zaman tanı, vücudun adaptasyonu için sabırla devam etmek gerekiyor.

2 Beğeni

Kilo iyi, adım uzunluğu kısa, dakika da atılan adım sayısı az. Tempolu yürüş ile 6 km ve üstü hızı yakalayıp sonrasında koşu denemeleri yapmayı deneyin. Görece düşük hızda yüksek nabız sanki vücut hazır değil gibi.

2 Beğeni

Herkese merhaba,

Bu sabahki koşu da şöyle bir sorunla karşılaştım. Koşuya başladıktan kısa bir süre sonra nabız hızla 160 üzerine çıktı. Bir on dakika kadar koştuktan sonra bileklik 179 maksimum sınırı aştınız diye bir uyarı verdi. Koşuyu tempolu yürüyüşe çevirdim. Aslında benim durumum iyiydi, soluk soluğa falan kalmamıştım ama nabız yükselince koşuyu bıraktım. Bir 15 dakika kadar yürüdükten sonra tekrar hafif tempo koşuya başladım, nabız yine 162-165 arası gidip geldi. Kısa fasılalarla ara verip koşuyu kör topal ederek tamamladım. Şimdi benim merak ettiğim husus şu, akşam protein ağırlıklı ağır bir yemek yemiştim. Sabah uyandığımda o yemeğin ağırlığını hissederek uyandım. Bu durum nabzı bu seviyede yükseltir mi acaba? Eğer öyleyse koşu yapılacak sabahın akşamında yemeği hafif yemek gerekecek. Bu arada sabah 6-7 arası koşuyorum.

Koşuyu bırakıp tekrar başlamama rağmen çok keyif aldım, esasında 6 km koşu yürüyüş arası bir şey oldu bugün ki parkur ama daha uzun mesafeleri koşabileceğime olan inancım arttı.

Son olarak şunu sormak istiyorum, son 1 aydır yürüyüş vs baya aktifim, vücudumun incelediğini fark ediyorum, sanırım kas kitlem artıyor. Ne kadar sağlıklı bilemiyorum ama Mi baskül var, onla günlük ölçümlere başlayacağım. Sormak istediğim ikinci husus şu; 74,50 altına inemiyorum, sizce böyle kaslanarak ama kilo düşmeden nereye kadar gidebilirim? Sağlıklı olan bu mudur? Yoksa bir süre sonra zayıflama başlar mı?

Cevap yazma nezaketini gösteren herkese şimdiden teşekkür ediyorum.

Grafikler aşağıda görülüyor,


1 Beğeni

Nabız sensörü nü gözden geçirin bence. Aslında hissiyat daha önemli kendinizi rahat hissediyorsanız koşmaya devam edin.

3 Beğeni

Nabız sensöründe sorun olabilir 15 saniye nabızınızı kendiniz ölçün sonra dört ile çarpın. Aynı işlevi yapan bazı cihazların bin lira altı bazılarının ise binlerce lira olmasının nedeni sensör kalitesi. Sensörü performansı kişiden kişiye göre de değişebilir damar yapısı, ten rengi, gevşek olup olmaması vs. Sizin yapabileceğiniz olması gerektiği sıklıkta bağlanmak ve sensörün önünü kullanmadan önce temizlemek(biriken yağ kir tabakası ölçümü bir nebze yanıltabilir).

2 Beğeni

Göğüse takılan nabzı bantları eğer gevşek olursa veya iki metal bağlantı kirlenmiş iyi iletmiyorsa, veya pil bitmek üzere olursa yüksek gösterme saçmalığını yapıyor. Yoksa bu pace ile bu nabız değeri normal değil.

2 Beğeni

Bu saatler,aletler,edevatlar ‘‘birer araç amaç değill’’ önemli olan kadran değil önemli olan kalp,nefes,ciğer Ben bu cihazları gelişim gözlemleme amaçlı kullanıyorum Aktivite sırasında bir problem yaşadığımda (şükür yaşamadım)saate bakmam Saate de ortalama 20 km koşu yada yürüyüş esnasında 3-4 kere bakarım Sağlıcakla

4 Beğeni

Merhaba, bazen teknolojiye çok fazla güveniyoruz ve saatimizde gördüğümüz rakamları %100 doğru kabul ediyoruz. Algılanan zorluk derecesi (AZD) (rating of perceived exertion-RPE) ile antrenman yapmak bana daha anlamlı geliyor. Eğer siz soluk soluğa kalmamışsanız vücudunuzdan gelen diğer işaretler/tepkiler de aksi bir durumu işaret etmiyorsa saatte yazan rakamdan çok hissettiklerinize göre antrenmana devam etmek gerekiyor bence.
İnternette Borg skalası ve AZD veya RPE olarak arama yaparsanız daha ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz.

7 Beğeni

Cevaplar için müteşekkirim. Bugün 7 km koştum. Nefes olarak zorlanmadım ama bacakların kondisyonunun artması elzem gibi görünüyor…

1 Beğeni