Menisküs yırtığı ameliyatı sonrası

Merhaba
Salı günü sol dizimden menisküs ameliyatı oldum.
Bu ameliyat sonrası koşuya geri dönüşler nasıl oluyor? Bu durumu tecrübe edinmiş arkadaşlar varsa yaşadıklarını öğrenmek bilmek isterim.

1 Beğeni

Geçmiş olsun. Sakıncası yoksa bir şey sorabilir miyim. Menisküs yırtığı koşudan dolayı mı oldu

Evet büyük ihtimal.Aslında vücut birkaç kez sinyal gönderdi ama biz koşanların geneli biliyorsunuz bu ağrının üstüne üstüne gider.Sanırım o dönemde dinlenseydim belki menisküs yırtığıyla sonuçlanmayacaktı.

1 Beğeni

Koşu sporunda “No Pain, No Gain” geçersiz

2 Beğeni

Sizce aşağıdaki takviye iyileşme sürecime olumlu faydası olur mu? Glucosamine 2KCI Formatı olunca eklemleri besleyici özelliği oluyor diye okudum.Bilgisi olan var mı acaba?


Bu tür takviyelerin faydası kanıtlanmış değil maalesef. Eklemler için kelle paça çorbası, bamya tohumu ( günde 5-10 adet su ile yutabilirsin) vs bu tür besinlerin faydası %100 e yakındır. Sakın supplement olayına girmeyin bence.

4 Beğeni

Özellikle bamya tohumu şahsen bana ve birkaç arkadaşıma ciddi faydası oldu. Sert antrenmanlardan sonra diz ağrısı oluyordu yaklaşık on beş gün bamya tohumu takviyesi ağrıları bitirdi.

6 Beğeni

Bir de kelle paça, bamya tohumu veya takviye gıdaya “faydası olacağına inanmak” faydalı olacaktır.
Plasebo etkisi - Vikipedi.

6 Beğeni

Ben de diz ağrım için arkadaşları dinleyip alacaktım. Psikolojik olarak kendimi inandırmıştım. Bu yorumunuz şimdi tüm her şeyi tersine çevirdi :smile:

2 Beğeni

İşe yarar, faydasını görürsünüz, şifa niyetine @umuttekin :raising_hand_man:

1 Beğeni

Tamam teşekkür ediyorum
Bamya tohumunu deneyeceğim.
Kelle paça çorbasının tadını midem kabul etmiyor :grinning:

2 Beğeni

@herdogdu A-Z kullanmaka olduğum tedavi yöntemidir ilaveten kemik suyu + mega 3 için bol güneş ve balık
@fatihboyaci Keisnlikle ayı fikirdeyim İnanmak kullandığınız ürünün faydasını oldukça arttırıır

1 Beğeni

hocam merhaba, iyi günler.
uzun zaman önce konuşmuştuk ameliyat olmuştunuz, şuan nasılsınız ? koşabiliyor musunuz herhangi sıkıntınız var mı?
benim dizimde ağrılar kuvvet antrenmanın etkisiyle azaldı gibi ama 3,4 gün kuvvet çalışmalarını bıraksam özellikle yokuş inerken ve çıkarken acı oluyor 1,2 gün sürüyor sonra geçiyor. koşuda eskisi gibi sert bir ağrı girmese de basış şeklimi değiştirdiğimi o sebepten olduğunu düşünüyorum (önceden topuk orta ayak basarken şimdi orta ayak- ayak ucu koşuyorum nerdeyse topuğum hiç yere temas etmiyor) üniversite 1 ay sonra kapanacak Denizli özel cerrahi hastanesinde Op. Dr. A. Süleyman HATAY 'a gitmeyi düşünüyorum uzmanlık alanında spor yaralanmaları ve menüsküs tamiri var. tavsiye ederimsiniz ameliyatı ? takılma veya yürümede zorluk olmuyor hatta kuvvet antrenmanından sonra 1,2 gün rahatlama oluyor ama sporu bıraktığım zaman yokuş inip çıkmalarda ciddi ağrı oluyor.

şuan ki durumunuzu önerilerinizi bekliyorum iyi günler dilerim :wave:

1 Beğeni

tabiki de koşturmuyor 4 km sonra ciddi ağrı oluyor.

Vücudunuzun gönderdiği sinyaller neydi acaba?

Eklemlerde bulunan kıkırdaklarda kanlanma çok az olduğu veya hiç olmadığı için aldığımız takviyelerin kan ile bu dokulara taşınıp iddia ettikleri iyileşmeyi sağlamaları pek mümkün değil.

Meniscus özelinde lateral (dış) meniscus diskinin ancak ufak bir kısmı kanlandığı için, bu tür takviyeler eğer doğru bileşik ve doğru dozdaysa, barsaklardan emilimlerinde sıkıntı yoksa kan yoluyla o kanlanmanın olduğu ufak bölgeye ulaşıp işe yarayabilir. (?) Kanlanmanın olmadığı diğer kıkırdak alanlarında etkisi yok maalesef.

Bu tarz takviye bileşikler, kolajen vs. Molekül yapılarından dolayı çoğu barsaklardan emilmeden atılıyor. Buna kolajen içeriği için içtiğimiz paça çorbaların büyük miktarı da dahil. Bu bilgiyi ilaç üreten bir firmada çalışan üst düzey bir tıp hekimi arkadaşımdan da doğruladım hatta ondan edindim.

Ama şöyle birşey de var; ben veteriner hekimim, babam tıp hekimi. Bu konuyla alakalı akademik bilgiye sahibiz. Dizindeki bir sıkıntı için paça çorbası içen babama bu bilgiyi sattığımda -ki benden çok daha iyi bilir bu konuları- “ben içeyim de o emilmeden atılsın” demişti. Bence de haklıydı.

Paça kaynatıldıktan sonra üzerinde biriken jelatinin dondurulmuş halini az önce buzluktan çıkarıp mercimek çorbama ekleyip içtim takviye olsun diye.

İşe yaramasa da verdiği huzur yetebilir bazen (Placebo etkisi)

Sadece bu placebo etkisi için çok para vermemek ve mucize beklememek lazım.

Güçlü ve sağlam eklemlerin en kestirme yolu kasları güçlendirmektir.

2 Beğeni

Ameliyat olalı bir ay olduDizi güçlendirme devam ediyor.Sabırsız davranmamam gerekiyor.Doktorum ameliyattan 3 ay sonra hafif tempo koşuyla ile başlayabileceğimi söylemişti ama buarada dizimi güçlendirme egzersizleri bırakmamam gerektiğini söylemişti.İyi bir doktora görünmeniz çok iyi olur.Sizin yaşınız çok genç.Güncel MR kontrolü sonrası Doktorun vereceği yol haritasıyla çok hızlı toparlayacağınızı düşünüyorum ama sorun doğru ellerde tedavi olmanızdır.4 km sonrası ağrılarınız varsa,bence vücudunuz size sinyal veriyor.Belliki bir uzman müdahalesi gerek.

2 Beğeni

Paylaşımınız için çok teşekkür ediyorum.Menisküs ameliyatı olma taraftarı değildim.MR kontrol sonrası yırtığın bölgesi ve derecesinden ötürü ameliyatın çözüm olacağı söylendi.Doktorum milli takımın sağlık ekibinde yer alan bir doktor.Konusunda uzman.Söylediklerini dikkate aldım.Menisküs yırtılmasında kendinden kaynayıp normal koşuya dönenler olduğunu duyunca insan imrenmeden edemiyor.Sanırık her menisküs yırtığı vaka özelinde değerlendirilmesi gerekiyor.Genel bir cevap yok.

1 Beğeni

Bamya tohumu iyidir bak

4 Beğeni

iyi akşamlar, yeni gördüm geri dönüşünüzü teşekkür ederim, inşallah en kısa sürede toparlar koşulara dönersiniz hocam :wave:

geçen hafta size mesaj attıktan sonra kuvvet antrenmanından sonraki gün tekrardan kendimi denemek istedim birazda gaza geldim açıkçası :sweat_smile: gerçekten koştum(5km, 6pace)

yere basış tarzımı değiştirdim orta-ön ayak koşuyorum tabi bu hem daha yorucu oluyor hem de alışmadığım için daha zor ama çok daha sağlıklı olduğunu okudum topuk basarak koşmak çok sağlıklı değil.(önceden topuk basarak koşuyordum)

dün de tartan piste çıktım piste de 5 km koştum


tabi ağrı oluyor ama kas ağrısı herhangi bir eklem ağrısı yok :thinking: 7 ay önce 400 metre yani tam bir tur piste koşamıyordum bacakları güçlendirmenin bu kadar etkileyeceğini tahmin etmiyordum, 2 aydır düzenli kuvvet antrenmanının sonucunu hemen gördüm. güçlenmeye devam edeceğim, yine de bir doktora gitmeli miyim bilmiyorum :thinking: tabi hasarlı kısım zamanla iyileşir mi onu da bilmiyorum :thinking: lakin şuan koşudan sonra bir ağrı oluşmuyor bu çok güzel bir gelişme oldu…

4 Beğeni