Maraton Dünya Rekoru

Bu konuda Ayarı Kaçanlar ve Zone 2 ortak bölümü yaptık @turancenk ile

• Sadece ses/podcast olarak dinlemek için burayı
  • Görüntülü izlemek için burayı

ziyaret edebilirsiniz. Eleştirilerinizi, eklemelerinizi ve varsa düzeltmelerinizi bekleriz.

13 Beğeni

Kısa mesafenin çıktısını almanın daha kolay olmasına bağlıyorum bu durumu. Yeni teknolojilerle de beraber dayanıklılık sporlarında hem bedenin enerjiyi nasıl üretip nasıl kullandığını çok daha bilimsel yorumlayınca, bir de ayakkabı teknolojisi de buna eşlik edince uzun mesafede rekorlar gelmeye başladı.

Geçende Pogacar’ın antrenörünü izliyorum. Vücudun fruktozu ve glukozu nasıl sentezlediğini ve Pogacar’ın bunu nasıl kullandığını anlatıyor. İkisinin vücut tarafından toleransının farklı olduğunu ve totalde saatte 120gr karb alımının bu yolla mümkün olduğunu ve vücudun kabul ettiğini söyledi.
Bunu izledikten sonra kendi deneyimlerimde jel+hurma yediğim her uzun mesafe yarışında neden daha iyi performans gösterdiğimi de anlamış oldum.

5 Beğeni

Maurten Sabastian’ın nasıl beslendiğini detaylı anlatmış. Özeti saatte 115gr karbonhidrat :smiley: Meraklısına.

7 Beğeni

Yayinda bahsettik, gosterdim. Buraya da koyayim

14 Beğeni

Dinlemek için özel vakit bekliyorum, meraklısına :

10 Beğeni

Rekorların kırılması gelişim için çok önemli bir etken Umarım zamanla rekorların bu denli kırılması koşucuları (Nasılsa birileri seneye egale eder) yeni bir rekor hedeflemesinden uzaklaştırmaz

2 Beğeni

Dünya rekorlarının yıllar içerisinde iyileşmesinin sebebi hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu rekorlar aslında kendimize çizdiğimiz sanal sınırlar ve gelişimle birlikte daha iyisi hep mümkün olacak mı, yoksa insanlık olarak belirli fizyolojik sınırlara tabi miyiz? Yani örneğin bir gün 1 saat gibi bir süre maraton koşulur mu sizce?

2 Beğeni

sawe’nin beslenme planini acikladi Maurten…gercekten en ince detayin bile kacirilmadigi bir planla yarismis…tabi yaris sirasinda almasi gereken miktarlari gercekten aldi mi ona da bakmak gerekir…gercekten cok buyuk bir is yapildi Londra’da…2 saatin altinda kosup yaris kazanamamaya tanik olduk…forumun bu kadar sessiz kalmasina sasirdim bu konuya (belki de ben kacirdim baska basliklarda konusuldu)

2 Beğeni

Anladıklarım londra maratonu da bu rekor yapıldıysa uygun şartlar altında berlinde daha iyisi yapılabilir berlin rotası daha kolay. Tamda duymak istediklerim bu ayakkabılar iyi hoşta size göre değil. Merak etmiyor değilim 60 kiloda elitelerde harikalar yaratan bu ayakkabılar 80-90 kilo 3-4 saat aralığında koşuculari nasıl etkiliyor. Rekorlar Adidasla kırıldı şimdi Nike imajı nasıl kurtaracak. 2 saat altında bir Nike ayakkabıyla koşulan maraton durumu biraz toplar.

3 Beğeni

Önümüzdeki en geç 5 yıl içerisinde bu rekorun 3 dakika daha gelişeceğini düşünüyorum.

Koşu en bireysel spor ikibinli yılların başına kadar bir nevi taş devri çağı yaşadı. Diğer Spor branşları kadar bilime , antrenman tekniklerine ve beslenme - nutrition yeniliklerine açık değildi yada faydalanamadı.

Sindirim sisteminde hangi reseptörler hangi sporu yaparken daha aktif artık bunlar göz önüne alındı.

Ayakkabı konusuna gelirsek kilometrede 5 saniye fazla avantaj sağlayacak ayakkabı rekoru da getirecek.

3 Beğeni

Güzergâha ve hava durumuna da bakmak lazım. Rüzgâr hep arkadan mı esti bunlara acaba? :smiley:

3 Beğeni

Anlatım bozukluğu konusunda ÖSYM için müthiş bir örnek :grinning_face:

Bu nedenle maraton parkurları A→B değil de dairesel oluyor. (Düzeltme: Dairesel olmak zorunda değil fakat start-finish arası mesafe toplam mesafenin %50’sinden fazla -yani 21.1km- olamıyormuş.) Akıllara hemen gelmeyecek detaylara yönelik resmi maraton parkurlarının taşımaları gereken birçok kural mevcut. Yani koşucuların maraton turu atarken rüzgarın her daim arkadan esebileceği bir senaryo bu parkur kurallarıyla imkansız hale geliyor.

Düzeltme2: Örneğin Boston Maratonu parkurunda dünya rekoru kırsanız dahi bu dünya rekoru sayılmıyor çünkü rota kurallara uygun değil-miş. Batıdan doğuya uzanan bir parkuru var.

Bir diğer kural da kilometre başına yükselti kaybı ile alakalı. Kilometre başına maksimum 1 metre inişe müsade ediliyor-muş.

5 Beğeni

Yorumlari sorulari goruyorum ama 58 dk konustuk, tumune degindik, bir de ayrica yazmak istemedim. Zaman isaretleri de ekledim videoya merak ettiginiz yerleri dinleyebilirsiniz.

11 Beğeni

Sonunda içime sinerekten izleme fırsatım oldu videoyu, çok güzel bölüm çok güldüm, neşeniz bana ulaştı :slight_smile: Görseller çok güzel yerleştirilmişti, podcastte o kısım eksik kalabilir mi diye düşündüm çünkü görsellerdeki grafiler- hız geçişleri- sıralamalar çok iyiydi, konuşma görsel ile uyumlu çok anlaşılır oldu, podcast dinleyenler kendi yorumlarını yapar belki.

Kendi aranızda sorduğunuz “bu koşuya ilgiyi arttırır mı azaltır mı?” sorusu özelinde ben koşuya ilgiyi arttıracağını düşünüyorum. Aynen dediğiniz gibi, geçen sene Berlin çok sıcaktı hayal kırıklığı oldu. Dümdüz parkur, koşullar uygun olursa gözler Berlin’de olacaktır sonrası yine dediğiniz gibi Chicago. Aralarında 2 hafta var, şimdiden bunları konuşuyoruz, bu bile ilginin arttığının göstergesi belki.

Yayında bahsettiğiniz tüm konular çok önemli bence bu arada, sırasıyla doping, ayakkabı, hava-çevre koşulları, maurten ve diğer jeller-beslenme- (2 atlette de dikkatimi çeken 20. km’de kafeinli jel tüketimi) ve yaşam ipliğini eğiren, ölçen ve kesen kader tanrıçalarının kaderin ağlarını örmesi bence çok güzel işlenmiş :slight_smile: Yayının hemen ertesi gün heyecan yüksekken yapılması keyfi arttırmış. Bu konu daha çok konuşulacak gibi, ilerleyen süreçte rekordan sonra neler oldu koşu dünyasına etkileri ne oldu belki bunlar da konuşulsa çok iyi olur.

" 2 ile başlıyordu sürelerimiz artık o da bitti” diyerek acı acı güldüğünüz yerde ben de çok güldüm :)) Elinize sağlık, devamını bekliyoruz…

6 Beğeni

şimdi bu maraton rekorunda şöyle bir noktayı gözden kaçırıyoruz gibi hissettim.

Atletizmde ve maratonda tavşan atletler çok önemli. Büyük maratonlarda tavşan atlet olmayan yarış yok. Rekora koşulan yarışlarda tavşanlar 15k ile 30k arası yarışı bırakıyorlar genellikle. Güçleri o kadar yetiyor çünkü. Gücü daha fazlasına yeten ise tavşan olmayıp yarışçı oluyor genellikle.

Ama bu yarışta şöyle bir şey yaşandı; Yomif 41k’ya kadar Sebastian’ın ensesindeydi. Yan yana koştular. Bu aslında Sebastian için çok yararlı oldu bence.

Yani demek isyediğim şey; Yomif 2:02:00 gibi bir sürede bitirebilecek bir hızla koşuyor olsaydı Sebastian yine bu rekoru kırabilir miydi ? Tüm yarış boyunca Yomif’i ensesinde hissetmeseydi yine bu kadar hızlı olabilir miydi? Veya Yomif Berlin’e katılmazsa Sebastian yine orada 2 saat altına inebilecek mi?

Bunları bir düşünmek lazım bence

15 Beğeni

Yayında bu bahsettikleriniz konuşuluyor, bir çok faktör bir araya geliyor ve kader ağlarını örüyor gibi bir yorum oldu, bir de 91’de yazılan 1.57 koşu süresinden bahsedilen makale aklıma geliyor sıkça. Bu sorular ilgi çekici ve heyecan verici.

3 Beğeni

Sunu yapip Instagram’da story yaptim ama burada kalici olsun.
Bunun anlami su: aslinda izledigimiz 12 yil oncesi ile ayni performans, degisen sadece 2 sey: ayakkabi + beslenme
Hatta beslenmenin etkisi ayakkabi yaninda neredeyse yok kabul edilebilir. Ozetle ayakkabi teknolojisindeki gelisme bize rekor olarak gorunuyor.
Bu tabii ki kosucularin emeklerini performanslarini kucumsemek degil ama gercek bu.

8 Beğeni

Peki yüzmede 2008-2010 yılları arasında yaşanan teknolojik mayoların çıktığı döneme benzer bir dönem yaşıyor olabilir miyiz sizce? O dönemi hatırlıyorum da, her büyük şampiyonada onlarca dünya rekoru kırılıyordu. Daha sonra bu tarz mayolara ciddi kısıtlamalar getirilmişti. O dönem kırılan pek çok rekor hala kırılamadı mesela. Ayakkabılar için de yüzmede yaşanana benzer daha sert kısıtlamalar gelecek mi merak ediyorum ben de.

6 Beğeni

Podcast içerisinde eski yıllarda maraton koşucularının 5K-10K vb. yarışları ile kariyerlerine başlayıp sonrasında 42K’ ya geçtiğini fakat son yıllarda ise direkt maraton odaklı-bunun için çalışan- genç sporcuların artışına değinmiştiniz. Derecelerin böyle yükselmesi konusunda çok mantıklı geldi bana. Etkileri kendimce sıralasam birinci sıraya bunu koyardım sanırım. Forum içerisinde maraton ve üstü mesafelerin olduğu her yarış raporunda arkadaşların mental durumlarının onlara ne kadar fayda verdiğini okuyoruz. Çok genç yaşta mental durumunu maratona göre şekillendiren sporcular arttıkça rekorlar da ufak ufak gelmeye devam edecek gibi.

4 Beğeni

Adidas’ın kendi hazırladığı rekor videosunu izledim de, Ayarı Kaçanlar’da bahsedilen Sebastian Sawe sakinliğini tam olarak hissediyorsunuz. O kadar tane tane ve yumuşak bir konuşma tarzı var ki, dinlenik nabzı kesin 30 falandır diye düşündürüyor. Rekor, maratona olan talebi artırmış bile. Londra 2027 kurasına rekor bir sayıyla, 1,33 milyon kişi başvurmuş. Ben de bu sene ilk defa Londra kurasına kaydolmuştum, cumartesi-pazar iki yarış birden yapılsa da herhalde % 6-7’den fazla değildir kuranın çıkma ihtimali.

3 Beğeni