Maraton Dünya Rekoru

Tarihi bir yarış. Sawe (01:59:30) ve Kejelcha sub 2 yaparken üçüncü Kiplimo bile -eski- dünya rekorununu altında geldi finişe. Müthiş bir gün.

7 Beğeni

Şaşkınım, hemen foruma atladım heyecanla, Sebastian Sawe Londra’da maraton dünya rekoru kırdı, 1:59:30. Sub2, bu hayal mi ben yanlış mı görüyorum diye dönüp dönüp bakıyorum. 2. Yomif Kejelcha da sub2 koştu, 1:59:41.

Önemli bir bariyer aşıldı hem fiziksel hem zihinsel, bundan sonra bizi neler bekliyor tahayyül edemiyorum.

26 Beğeni

Bugün insanlık tarihinde yeni bir çağa tanık olduk.

İşin garibi 2.oşan adam da Sub2 altında koştu. Eğer doping yoksa valla helal olsun.

8 Beğeni

Birisi Londra yollarına “Deve gücü Tazı Hızı” iksiri mi döktü? Çok etkileyici dereceler.

8 Beğeni

2.nin yarımaraton dünya rekoru vardı.Tonla yarışı var.Birinci için vvikipedia 2025 Berlin maratonunu kasdederek şunu demiş:

"Sawe, diğer Kenyalı atletlerin doping ihlallerine karşılık olarak, Berlin Maratonu’nu kazanma yolunda doping şüpheleriyle mücadele etmek için AIU tarafından eşi benzeri görülmemiş 25 yarışma dışı doping testinden geçirildi "

Muhtemelen doping yoktur.

Kadınlarda Tigist Assefa’de kendisine ait sadece kadınların yarıştığı (sanırım erkek pacer olmayan) rekoru kırmış.

7 Beğeni

Tam bunu yazacaktım ben de. Markası mı sponsor olmuştu hatta neydi, sonuçlarını bilmiyorum ama bir bulgu olacağını sanmam.

5 Beğeni

Performansı yasadışı şekilde arttırmak sporcunun sağlığını ve yarışmada eşitliği gözetmek suretiyle günümüz teknoloji ve bilgi birikimine dayalı yöntemler doğrultusunda takip edilebilen ve engellenmeye çalışılan bir saha. Bu sebeple bugün tespit edilemeyen ve belki de sporcuların ve antrenörlerin sağlıksız da olmadığını düşündüğü yöntemler aranmakta ve denenmekte olabilir, önemli olan bile isteye yasadışı yollara başvurmuyor ve ‘hile’yi gizlemiyor olmak diye düşünüyorum. Bakın Pogacar geçenlerde şuna benzer şeyler söyledi “İnsanların ne düşündüğüne kafa yormuyorum, antrenörlerimin ve takımımın talimatlarına uyuyor ve verdiklerini yiyip içiyorum, eğlenmeye bakıyorum”. Belki kötü niyetli düşünüyorum ama bu bence açıkça ‘temiz değilsem de kabahat bende değil’ demenin farklı bi yolu. Koşu belki nispeten daha temiz bir branş sayılsa da 2 saat altında maraton koşmak gibi önemli bir başarı peşinde koşan çok taraf var, neler olabileceği konusunda anca fikir yürütebiliriz.

Belki de insanın -ister destekle ister desteksiz- neler yapabileceğine şahitlik ettiğimiz için kendimizi şanslı sayıp hayran olmakla yetinmek ve fazlasını pek de düşünmemek en iyisi, ne de olsa ötesini berisini araştıran kontrol eden yapılar mevcut..

7 Beğeni

Geçmişte ki doping skandallarını hatırlayınca “ 25 testte maskeleme yapabilen yeni ürün mü” aklımdan geçmiyor değil :face_with_peeking_eye:

4 Beğeni

Tarihi bir an yarımaraton derecelerine bakıp neden kosulamasın ki diyordum sonunda gerçekleşti. Ardının geleceğini düşünüyorum.

5 Beğeni
4 Beğeni

Tarafları geniş çaplı düşünürsek sponsorların da ağzının suyu akıyor, Adidas tüm gönderilerin altına yorum yazıyor kendi eserleriymiş gibi kutlama.

Sizlerin konuşması sonrasına aklıma takılan şu soru oldu, belki yapılmışı vardır belki hatta ayarı kaçanlar’a konu olmuştur gözden kaçırmışımdır; doping serbestliği durumunda koşulabilen en hızlı maraton süresi nedir?

4 Beğeni

https://www.aa.com.tr/tr/spor/etiyopyali-tigst-assefa-londra-maratonu-nu-rekorla-kazandi/3918571

Ayrımcılığa karşıyım, kadın sporculara pozitif ayrımcılık olabilir tabiki..AA pozitif ayrıcalık yapmış kadın rekorunu öne çıkarmış.

AA ana manşette:
“Etiyopyalı Tigst Assefa, Londra Maratonu’nda üst üste şampiyonluğunu koruyarak 2:15:41’lik derecesiyle kadınlara özel dünya rekorunu geliştirdi.”

2 saat altı rekordan da bahsetmişler, içerikte:)

6 Beğeni

Süreyi doğru ve tarafsız yayınladıkları için tebrik ederim :face_with_hand_over_mouth:

4 Beğeni

Aynı haberi trt spor AA’yı kaynak gösterip almış, öne erkek atleti rekoru çıkarmış.Ama kadın atletin rekorundan haber yok:)

Trt spor web sayfası alıntısı:
“Kadınlarda 2 saat 15 dakika 41 saniyelik derecesiyle rakiplerini geride bırakan Etiyopyalı Tigst Assefa, Londra’da art arda ikinci kez ilk sıranın sahibi oldu”

Kipchoge roportajı merakla bekleniyor.

5 Beğeni

Şöyle düşünüyorum dünya rekoru elbette önemli, ama heyecanım ve hatta koltuktan zıplayışım dünya rekoruna değil sub2’yeydi. Yıllardır heyecanla acaba dediğimiz şey gerçekleşti. Breaking news şeklinde art arda haberlere konu oldu bir anda, önemli olan aslında cinsiyetten bağımsız insanın limiti olarak gösterilen 2 saat bariyerinin aşılması diye düşünüyorum, bana bir çeşit devrim niteliğinde görünüyor, bir eşik aşıldı. Yabancı haberlerde genel olarak “human being” olarak bahsedildi, tabii ben o sırada hayvanlar daha mı hızlı koşuyor 42’yi diye düşündüm :sweat_smile:

5 Beğeni

Bu rekorun bence daha da büyük yapan şey; Eliud’un bir sürü pacer koşucu ve pacer araç ile kapalı ortamda yaptığı sub2 süresinden bile daha iyi bir süre olması.

Bir eşik aşıldı ve bunun arkası gelecektir diye düşünüyorum. Hatta belki 10-20 sene sonra kadınlar için sub2 olur mu diye konuşuyor olabiliriz

7 Beğeni

2 sub2 ve kadın rekoru aynı ayakkabıyla geldi, hatta sanırım erkeklerde ilk 5 Adizero Pro Evo 3. Herkesin ulaşamayacağı bir ayakkabı, merak edenler için;

5 Beğeni

Top 10 süre 2:02:00 altında. Ve hepsi son yıllarda. Atletizmin hiç bir mesafesinde rekorlar böyle son yıllara yığılmış değil.

Bence bunun ana nedeni; eskiden, yani sadece 10 yıl önceye kadar bile maraton emekli üçbincilerin, beşbincilerin koştuğu bir alandı. Ama artık doğrudan maratoncular yetişmeye başladı. Bu maratoncu nesil çok daha fazla rekor kıracaktır diye düşünüyorum

14 Beğeni

@spinodal ‘ın böyle bir istatistiği ve incelemesi var diye hatırlıyorum?

3 Beğeni

Bu ilginc bir tablo. Farkli mesafelerde rekorlarin 2013’ten beri degisimleri.

13 Beğeni