Li̇sans çıkarma ve yeni̇leme

Sistemde resim varsa ona da gerek yok, online olamadı bir türlü.

2 Beğeni

Spor bilgi sisteminden sevk almama rağmen aile sağlıpı merkezi az önce beni geri çevirdi ve kardiyolojiden eko bilgilerimi almamı istedi. Kardiyoloji de veremiyor raporu geri sağlık ocağına gitmem gerekecek . Birkaç ay önce kardiyolojiye görünmüştüm neyseki onu kabul edeceğini söyledi raporunu getirirsem. Ve sonrasında en ilginç soru " neden kardiyolojiye gittiniz şüphelendiğiniz bir şey mi var" yani anlayamadığım boktan bir çarkın içindeyiz ne deyim …

2 Beğeni

Şimdi hastaneye geldim 300 lira ücret istiyorlar ve tekrar muayene yapacaklarmış. Bu konuda nasıl bir yol izlemek gerek. Ücretsiz rapor alanlar nasıl alıyor

1 Beğeni

Aile hekiminden yeni raporumu dün aldım. Bir önceki raporumda sadece EKG istemişti. Bu seferki hekim ise yaşım 40’ı geçtiği için kan ve idrar tahlilleri ile kardiyolojiye görünmemi istedi. Tahlilleri aile sağlığı merkezinde yaptılar. Kardiyoloji için de herhangi bir devlet hastanesine gidebileceğimi söyledi. Ben uğraşmamak için özel bir hastaneye gittim, EGK, EKO ve efor testini yaptırım getirdim. Buna istinaden raporu düzenledi. Ancak e-devlet üzerinden Triatlon Federasyonu bu raporu kabul etmedi. Tekrar geri dönüp “ICD kodu ve tanılar” bölümüne “Z02.5-SPORA KATILIM İÇİN MUAYENE” ibaresini eklettim. Raporu alırken bu yazıya dikkat etmek lazım. Bu şekilde Triatlon Federasyonu’ndan doğrudan e-devlet üzerinde yeni lisans almış oldum. Atletizm lisansını yenilemeyemediğim (vize) için bu yola başvurdum. Bir önceki mesajlarda bu yönde bir tüyo vardı.

1 Beğeni

Aile hekimi güç bela upraşlarımı gördü ve raporu verdi. E lisans çıkardım. Biraz da sohbet etme şansı buldum hekim ile. Bu durumdan o da şikayetçi sistem bozuk. Hastanelerde tüm raporlar ücretli oldu ama aile hekiminde ücretsiz. Aile hekimi hastaneye yönlendiriyor hastane yazıyı vermek istemiyor çünkü para alacak. Bir değişik iştir geldi başıma neyse ki halledebildim. 1 yıl sonra kısır döngü devam…

2 Beğeni

NTV.com.tr haber sitesinden, 25.11.2024 tarihli bir haber…

Özet

Aile hekimlerine yönelik düzenlemeleri içeren kanun teklifinin ayrıntıları belli oldu. Aile hekimleri, mesai dışında vatandaşlara ücret karşılığı hizmet verebilecek. Aile hekimine gitmeden hastaneye gidilmesi durumunda katkı payı ödenecek. Yabancı uyruklulara verilen birinci basamak sağlık hizmetleri ücretli olacak. Ehliyet gibi aile hekimlerinden alınan bazı raporlar da ücretli hale getirilecek.

2 Beğeni

Bugün Çekmeköy Spor Mdlüğüne lisans yenileme için gittim.Bu sabah gelen yazı ile sağlık beyanı ile lisans yenileme yapılması işleminin iptal olduğunu ve sağlık raporu çıkartmak gerektiğini söylediler.Oradaki yetkili dün gelseydin veriyorduk ama bugün maalesef dedi.

Benzer sorun yaşayan var mı?

4 Beğeni

Biz online vize yenileme hizmetinin sunulmasını beklerken her seferinde yeniden sağlık raporu alıp getirme şartı mı getirilmiş? Geriye adım…

3 Beğeni

Sanırım bu tür sağlık raporları almak artık ücretli oldu. Nerden ne koparabilirim politikasının bir sonucu olabilir mi?

3 Beğeni

Ben bu sene de beyan ile yeniledim lisansları ama rapor almak gerektiğinde ya doğrudan spor hekimliğinden alıyorum, ya da normal kardiyoloji kontrolüne gidip doktora, rapora spor yapmasında engel yoktur ifadesini eklemesini istiyorum. O raporla da aile hekimi istenilen raporu veriyor ve o rapor da sistemde görünüyor.

Eğer hastanelere doğrudan spor yapabilir raporu almak için geldim derseniz farklı farklı yollar izliyorlar.

Mesela şirketim ile anlaşmalı hastanelerden kardiyoloji kontrolü yaptırıp rapor alırsam sigortam dahilinde 0 TL ödüyorken, doğrudan rapor almak istediğimde ekstra ücret çıkartıyorlar.

5 Beğeni

Ne kadar doğru bilmiyorum ama bu olayın ortaya çıkış nedeni Satranç Federasyonu.

Satranç lisanslı 1 sporcu Danıştaya dava açitor. Müsabaka yaptığım rakibimde bulaşıcı hastalık varsa bananada bulaşır diyerek uzun süren dava sonucu haklı bulunmuş.Danıştay spor Bakanlığına tüm sporcuların tam tesekküllü rapor alması gerektiğini bildirmiş.

Olayın çıkış Federasyonu Satranç olunca bu teori bana mantıklı geldi mantiksiz olan taraf şu. Lisans çıkaran herkes prof. Sporcu değil.

Yani alt tarafı olan lisansa vize almak için 2-3 gün hastahaneye gidip randevu al-muayene ol-sonucu almak için gene git sonra Gençlik Spor Bakanlığına git derken hem isten izin almak sıkıntı hem de maliyet ciddi derece de artıyor.

2 Beğeni

Aklımda bir-iki soru

• Satranç spor ise, ‘pişti’, ‘maça kızı’ ve bunun gibi bilimum kağıt oyunları, dama, okey, yemek yeme, su içmenin… hatta yaşamın ta kendisinin sportif bir faaliyet olduğu iddia edilebilir.

• ‘Yilda bir kez’ tam teşekkül ile alınan rapor ile, vize süresinin bitimine yakin… hatta rapor alımından hemen sonraki saatlerde veya günlerde kapilacak bir mikrop/virüs vs… ile bulaşıcı hastalığa yakalanan satranç sporcusu!, davayi açan ‘ileri zekalının’ karşısına yine oturabilir.

2 Beğeni

Şimdi aramızda satranç seven arkadaşlar varsa özür dilerim ama bu satranç denilen şey ne kadar sporsa e-sporcular veya break dansçılar ayni derecede “sporcudur” yani benim gözümde boş küme.

Eee tabi oturarak yapılan satranç “sporundan” bile rapor isteyen devlet insanlık tarihinin ilk spor dali olan atletizmden tabi ki de tam teşekküllü rapor istemeye başlar.

Hatta e-devlet üzerinden sporcu bilgi sisteminden yapilan o sağlık beyanı tuşunu kaldırmışlar. Yani artık maalesef bir tane satranç sporcunun işgüzarlığı nedeniyle milyonların başı yandı. Açıkçası 1 tane rapor içinde 400 TL muayene parasi verip işten 3 gün izin alacağıma hiç lisansı yenilemem daha mantıklı.

3 Beğeni

Satranç spor, mental olarak popüler sporlardaki stresi yoğunluğu aratmaz.4-5-6 saatlik bir satranç maçını izlerseniz daha iyi anlaşılır.
Bazı satranç maçlarının online izleyen sayısı koşu yarışlarını youtube’dan izleyenlerden fazla.

Sorun satranç değil, bu mantıkla otobüse binerken de sağlık raporu istensin, stadyuma girerken de yada bina yönetim toplantısında bile istensin (!).

Bu değişikliğin 1 kişinin davası ile ilgisi cidden var mı?Eğer öyleyse davayı açan değil konuyu savunamayanın iş güzerlığı bence.

Su içme ile satrançı bir tutan @Muratakan bir şans ver, belki nasıl mücadele edildiğini gördüğünde, yapılan hazırlıkları araştırdığında koşu spor muymuş dersin (belki) :slight_smile:

Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından Biriç’in spor olarak tanındığını da öğrenmiş olduk.

1 Beğeni

İlk lisans çıkarırken koşan kişiler nasıl sağlık raporu alıyorsa, satranç için de ilk lisansta rapor alınması hükmüne varılmış.Bundan her yıl lisans yenileme sağlık raporu olacak şeklinde atletizm fedarasyonu kararı var mı?Bunun satrançla ilgisi yok.

" LİSANS BAŞVURUSUNDA SAĞLIK RAPORU ALMA ZORUNLULUĞU

14.12.2025 tarih ve 30978 sayılı Gençlik Spor Bakanlığı Lisans, Tescil Yönetmeliği 6.1 maddesine karşı açılan dava Danıştay Kararı ile neticelenmiştir. Danıştay oy çokluğu ile; 6.1 maddesinin iptaline karar vermiştir.

2019 yılında Yönetmeliğe yazılarak, “Fiziksel Efor gerektirmeyen spor branşlarında federasyon yönetimin kararı ile sağlık beyanı kabul edilir” hükmü artık maalesef uygulanamayacak ve sporcular ilk lisans işlemlerinde SAĞLIK RAPORU ile başvuru yapacaklardır."
demekte satranç oyuncusu için.

http://erzincan.tsf.org.tr/
Danıştay kararının tam metni, davayı açan sporcu lisansı dışında hakemlik de yapan biri:

Kısaca konu sağlık konusunda itiraz değil.Yasada söylenen şeyin yönetmelikle istisna getirilmesi:

“Bu durumda, spor yapmaya ve müsabakalara katılmaya elverişli olma halinin sağlık raporu ile tevsik edilmemesi halinde Yasada açıkça lisans verilmeyeceği hükme bağlanmış iken, Yönetmelikle, spor dalının fiziksel efor gerektirmediği yönündeki ilgili federasyon kararı üzerine sağlıklı olma halini beyanla belgelemeye yönelik bir istisna halin düzenlenmesi Yasayla getirilen emredici hükmü aşar nitelikte bir düzenlemedir.”

1 Beğeni

12 gönderi yeni bir konuya bölündü: Spor nedir? Ne spordur ne degildir? Ve ilginc sporlar