Lisans çıkarma veya yenileme nedeniyle aile hekiminden alınacak sağlık raporu için, yeni bir uygulama başlamış. Sporcular kendi şifreleri ile e-devlete girdikten sonra, Spor Bilgi Sistemi Portalına giriş yapıp"sağlık raporu için sevk talebi oluştur" işlemini yapabiliyorlarmış.
Daha sonra sporcu, aile hekimine gittiğinde, sorunsuz bir şeklide raporunu alabiliyormuş. Bu bilgiyi birkaç arkadaşa ilettim ve raporda sorun olmamış. Bilginize!
Güzel bilgi, teşekkürler. Bu arada e-lisans linki de gözüküyor ancak aktif değil. Belki ilerleyen günlerde kendi lisansımızı da kendimiz çıkarabiliriz.
Koşu için lisans çıkartmayı ve olası katılacağım trail vs yarışlarda tekrar tekrar sağlık raporu ile uğraşmayayım diye düşünmeye başladım. Çoğu koşu organizasyonlarında da triathlon lisansının da geçerli olduğunu gördüm. Koşuyu da kapsaması itibariyle triathlon lisansı çıkarmak daha mantıklı değil mi? Grupta lisansı olanlar bu konuya ne dersiniz? Uğraşmışken triathlon lisansı için uğraşmayı tavsiye eder misiniz?
Lisans çıkarma ile ilgili yaşadığım tecrübemi hızlıca paylaşayım.
Öncelikle e devlet üzerinden spor bilgi sistemine girerek sağlık işlemleri menüsünden sağlık raporu için sevk talebi oluşturuyorsunuz. Ben ayrıyeten sağlık beyanı formu da oluşturdum. Sağlık raporu sevk talebi oluşturmanız önemli , çünkü aile hekimi sistem üzerinden bu formu görüyor, bu formu ona gelmeden sistemde oluşturmuş olmanızı istiyor.
Aile hekimi kısa muayenesi sonrası sistemde onayladı. Ben her ihtimale karşı raporun çıktısını da rica ettim ve Gençlik ve Spor İl müdürlüğüne götürdüm.(Bazı aile hekimleri ekstra muayene gerek görürse başka bir sağlık kuruluşuna yönlendirebiliyormuş)
Gençlik ve Spor il müdürlüğünde triatlon ve atletizm lisansı çıkarmak istediğimi (Ferdi Lisans) söyledim. Bana verilen formu doldurdum. (Triatlon ve Atletizm diye belirterek) ayrıyeten verilen yüzme beyan formunu doldurdum(triatlon için), Aile Hekiminden aldığım formu, iki resmi ve kimliği verdim. 10 dakika sonra ücretsiz bir şekilde basılarak işlemler halloldu. Beklediğimden daha kolay bir süreç oldu.
Yalnız lisanslar 31.10.2022 tarihinde kadar geçerli imiş . Aslında daha önce okumuştum ama Eylül diye hafızamda kalmış. Süresi dolduğunda vize işlemi yaptırmak gerekiyor. Vize işlemi de internetten incelediğimde daha kolay gözüküyor. Vize yapınca artık 31.10.2023 e kadar geçerli olmuş olacak.
Bilgilerinize
3 hafta önce aile hekimine gidip, sürücü belgesi yenileme ve atletizm sporcu lisansı çıkartmak için sağlık raporuna ihtiyacım olduğunu söyledim. Sürücü belgesi yenileme için rapor duzenleyebilecegini fakat 50 yaşını geçik olduğum için sporcu lisansı çıkartmak için rapor düzenlemek istemediğini, kardiyoloji uzmanından almamın benim için daha doğru olacağını söyledi. Ben de kardiyolojiden randevu alıp zamanı gelince gidip raporumu elden teslim aldım. Kardiyoloji uzmanı ultrason ve EKG tetkikleri ile bu raporu verdi.
Daha önceden dağcılık lisansım mevcuttu, fakat son 4 yıl aktif olmadığım için vizesi ile ilgilenmedim. Bu lisans nedeni ile lisans sürelerinin yıllık olduğunu, her federasyonun vize dönemlerinin kendine özel olduğunu biliyordum ama atletizm federasyonunun vize dönemlerini bilmiyordum.
15 Ekim’de rapor ile ilçe spor müdürlüğüne gittim. 5 dakika içinde lisansımı çıkartırım diye düşünüyordum. Fakat çıkacak olan lisansın süresinin 16 gün sonra, 31 Ekim’de sona ereceğini öğrenince ne olacak canım, şimdi lisansımi çıkartırım, 15 sonra gelip, sağlık raporu olmadan, bir beyan ile vize işlemini yaparım deyince, görevli arkadaş lisans çıkartmanın ücretsiz, vizenin ise 203 TL olduğunu söyledi. Vizeye para talebini satranç federasyonu başlatmış, diğerleri de peşinden gitmiş. Lisansı çıkartmayı iptal edip Kasım’da görüşürüz diyerek ilçe müdürlüğünden ayrıldım.
O zaman lisans eşittir “bakın bizde şu kadar milyon baloncuk sporcumuz var” demek için, vize ise “sıcak eller cebe” demek için ideal.
(Benimki sığ bakış olabilir, fedarasyonların maddi gücü olması da gerekir)
Çocuklardan alınmasa iyi olur.Vize işlemi, devlet desteği vb gelirler ile giderler açıkça yayınlansa da güzel olur; son iddia sanırım berberin ibanına sponsordan para yollatan futbol fedarasyonu.
Sporun halka yayılması iyi ama lisanslı vizeli sporculara tesis, tesis otopark önceliği olabilir. Benim lisansım da yok
Sabah kapadokya için uyandım. Sonra bir hışım yazdım ama uyku sersemi cümle kurulmuyor. Daha sonra tekrar yazarım diye sildim. Ama çok kızgınım. 203 lira bir şey değil ama bu parayı hak edecek işler yapmıyorlar. Burada bir hak da yok.
Boşver takılma, dediğin gibi bugün günlerden Cappadocia , keyfini çıkartalım. Kayınbirader Cmt’de koşuyor. Daha şimdi WhatsApp görüntü konuşma yaptık. Müthiş imrendim
Paylaşımı özellikle bu önümüzdeki günlerde (bu ay sonuna kadar) lisans çıkartmayı düşünen arkadaşları uyarmak için yaptım.
Arkadaşlar lisans yenileyen var mı? Geçen sene e-devletten sağlıkla ilgili bir şeye tıklayıp, spor müdürlüğünden lisans almıştık. Bu sene herşey online olmuştur diye umuyorum. Bir de ödenecek bir harç olacak sanırım.
31 Ekim’i geçtik. Bugün itibari ile yeni çıkarılacak veya vize alacak lisanslar 31 Ekim 2025 tarihine kadar geçerli olacak. Yeni lisans ücretsiz, vize 203 TL (bugün yeni dönem başladığı için zam ihtimali de olabilir… olmayabilir de.
Lisans süresi neden 31 Ekim’de doluyor? Dün (31 Ekim) Türkiye Atletizm Federasyonu (TAF) 6. olağan genel kurulu yapıldı. Başkan Fatih Çintimar aday değildi. Yeni başkan Dr. Ahmet Karadağ. (121 oya karşı 124 oy ile)
Lisans yenileme tarihi, federasyon genel kurulu toplantı günü ile ilişkiliymiş.
Çok ağır ve maliyetli olan iş ile ilgilenen !!! Satranç Federasyonu vize işlemi için ilk ücret uygulamasıni başlatınca diğerleri de fırsat bu fırsat deyip peşinden gitmiş.
Bu konuda federasyonlar kendi kararlarını alıyorlar. Ne yazık ki diğer federasyonların uygulamaları hakkında bilgim yok.
Atletizm lisansimin gecerlilik suresi 31.10.2024 du 01.11 de yeniledim, sadece beyana dayali yenileme yaptilar ne ucret ne de sağlık raporu istemediler hatta eski lisansimdaki resimi kullanip masrafa da sokmadilar
Tekrar teşekkür ederim. Normal şartlarda görüşünüzde haklısınız. Ama kredi kartından para harcama ihtimalinden para koparmaya çalışılan bir ortamda, cebimizdeki parayı koruma refleksi gelişti sanırım. O yüzden sormuştum
Yukarıda anlatmistim, Keşan’da 2 hafta önce, ‘ilk kez’ atletizm lisansı çıkartmak için İlçe Spor Müdürlüğüne gitmiştim. Gecerlilik tarihinin 31 Ekimde son bulduğu, akabinde vize gerektiğinden haberim yoktu. Oradaki görevli atletizm lisansı ilk çıkarırken ücretsiz, vize işleminin ise 203 TL olduğunu söylemişti. Atletizm federasyonunun uygulaması olduğunu belirtmişti.
Bilemedim şimdi. Ayni federasyonun ‘atletizm lisansı’ için iki farklı müdürlük, biri para almadan vize işlemini yapmış, diğeri ücret alacağını söylüyor.
Bugün lisans yenilemek için gittim. Bir tane resim verdim. Hiçbir ücret ödemeden lisansımı çıkartıp verdiler. Hiçbir değişiklik yok geçen senelerle aynı.