Satranç spor değildir demedim, satranç spor ise dedim. Ve gerçektenden satranç spor ise dama, pişti, papaz kaçtı, XOX, puzzle, sudoku, bunlar da spordur.
Çocukların oynadığı mendil kapmaca, seksek, körebe vs . bunlar da spordur.
En büyük milli sporumuz ise üniversite sınavlarıdir. Yapılan hazırlığı araştırdığında, satranç için, bu da spormuymuş dersin.
Su içerken de disipinli bir antrenman dönemi olmasa da harcanan bir efor var.
İzleyici sayısı ile karar veriliyorsa, yine milli sporlarımızdan ‘iş makinesi çalışması’ var
Dünya siyasetinin güdümüne girmiş olan IOC Rusya’yı olimpiyat dışında tutarken, kendi değerleri olan break dansı spor olarak tanıdı.break dans spor ise, Kazaska da spordur, Zeybek te spordur.
Tekrar edersem, satranca spor degildir demiyorum. Satranç spor ise bunlar da spordur diyorum. Bir kavramın tanımı ne kadar genisletilirse o kadar yozlaşir.
@Muratakan demagoji yapıyorsan, ki demagoji yapıyorsun demiyorum, santrancı spor olarak görmediğin ‘öyleyse su içmek de spor’ yaklaşımıyla net.(biraz ifadene benzetmeye çalıştım, kusura kalma)
İzmir’de valilik maraton iptal ederken, anasaydaki spor teşviki ile bağdaşmayacak şekilde karar alıyorsa; işte mahkeme de işini doğru yapmış (sevelim sevmeyelim).Darısı maraton iptallerine karşı hukuki mücadele edeceklerde.
Çekişme ve rekabet içeren karşılaşmalar spor olarak tanımlanıyor.
Satranç , briç ve bilgisayar oyunu çekişme,rekabet vs strateji içeriyor olsa da fiziksel branşlarda olan rakip oyuncu yada takıma karşı bedensel üstünlük sağlama , hızlı olma yada bedensel beceriler ile rakibin oyununu bozma , hava şartları ile mücadele etme gibi çevresel şartlara maruz kalma vs vs.
Satranç , briç espor neden spor kümesi içine alınmış ben anlayamadım.
Bunlara spor değildir demek hakaret yada küçümseme değil tam tersi bir yanlışlığa işaret etmektir.
Satranç , briç espor yapanlar kendilerini sporcu olarak mı görüyor yoksa oyuncu olarak mı
Yıllarını saatlerini pistte sahada geçirmiş bir atlet sporcu ise bilgisayar oyunu oynayan da sporcu …
Bence aceleye gelmiş üstünkörü yapılmış bir kümeleme. Dünya da böyle bir tanımlama olması doğru olduğunu göstermez.
Sporcu ile oyuncu tanımlaması yeniden yapılmalı ve kümeleri doğru seçilmeli.
Bu şartlar, bir cerrahin girdiği kritik bir ameliyatta veya bir poker oyunu sırasında veya herhangi bir mesleğin kritik anlarında da oluşur. Bu faaliyetler simule edilerek, spor tanimi içinde olan, ölçülebilir kriterler, rekabet ve düzenli organizasyon gibi unsurlar ile spor haline getirilebilir. Burada poker salt zihinsel faaliyet olarak karar verme meziyetinin yanı sıra kartların getirdiği şans faktörü de etken olduğu için konu dışı bırakılabilir.
Tavla ve pişti, zihinsel efor yanında zara ve kartlara bağlı şans faktoru içerdiği için konu dışı kalabilir. Keza, bilardo ile golfu düşündüğümüzde, golf ‘zemin hatalarına’ karşı daha açık bir faaliyet olduğu icin, bilardoya göre şans faktoru vardır. Dama satranç ile aynı kategoridedir. Tek eksiği, oynayanlarının satranç oyuncuları ve/veya camiası gibi örgütsel davranamamasıdır.
Ben ‘satranç spor değildir’ demiyorum. ‘Satranç spordur’ da demiyorum. Demagoji yapmıyorum. Yapay zekadan okuduklarımı burada kendi fikrim gibi aktarmiyorum. Sadece foruma kendi düşüncelerimi yansıtabilmek için akıl yürütüyorum ve ‘spor ise’ diyorum. Siyasetin ve popularitenin güdümünde kalan IOC gibi kurumların! tanımlamalarını sorgulamak hakkımdır. Bir faaliyet sırasında aşırı bedensel veya zihinsel efor sarfetmenin olumsuzluklarından kaçınmak için veya o faaliyeti daha iyi gerçekleştirmek için, öncesinde yapılan egzersiz, beslenme, dinlenme döngüsünün o faaliyeti spor haline getirdiğini söyleyemeyiz. Bir beyaz yakalı işini daha iyi yapabilmek için sabahları yürüyüş yapıyorsa, yaptığı yürüyüş spordur. İşi değil.
Oyun ve sporun içiçe girdiği bir ortamda, tanımlamaların genişletilmesini, popülariteye bağlı davranılmasını doğru bulmuyorum.
Kararda yer verildiği kadarıyla vize işleminde sağlık beyanının yeterli olması için kanun değişikliği gerekli. Kanun değişikliği için ise bu yönde bir kamuoyu ve baskı gerekli.
Kabuğumuza çekilip ahlayıp vahlamak yerine bu yönde bir talep yaratalım. Ben federasyona başvurup spor bakanlığından kanun değişikliği talep etmelerini isteyeceğim. Türkiye’de sesi çok çıkan grup er ya da geç istediğine ulaşıyor.
Konudan epey sapmis bir tartisma, nasil tasisak bilemedim ama ben de bir sey eklemek istedim.
Bu konulari okudum ama tartismaya katilmak istememistim. Gecenlerde zihinsel konularda sporculara kocluk yapan birini dinledim. Son satranc dunya sampiyonunun da koclugunu yapmis. Soyle bir sey anlatti, sampiyona karsilasmalari cok uzun surdu, artik sonlara yaklasilirken son sampiyon kucuk bir hata yapti ve yeni sampiyona yenildi. Bunun yorgunlukla alakasi oldugunu soyledi konusmaci, zaten dedi biz buna calismistik, bizim oyuncumuz daha genc ve dayanikli, her macta beraberlik olacagini gorse bile tokalasmayacak, karsidakinin birakmasini bekleyecekti dedi. Boylece maclar daha uzun surecek rakibimizin oteline gidip yatip fiziksel ve zihinsel olarak dinlenmeye baslamasini geciktirecektik dedi. Taktikleri tutmus da.
Bilmiyorum bu satranc spor mudur degil midir tartismasina hangi tarafta ne katar ama ilginc oldugu ve bu tartismayla ilgili oldugu kesin.
Bir zamanlar TV’de bir yarışma vardı. Ortada bir araba, ve yarışmacıların elleri araba üstünde, saatlerce, günlerce sürerdi. Arabada en son kimin eli varsa, kim dayanıklı çıkarsa arabayı alıyordu gibi birşey. Nedense bu aklıma geldi. Bu şekilde, bu yarışma da sportif bir aktivite midir diye sorulabilir.
Anliyorum. Aslinda cok takilacak bir durum yok bence. Kimse bir seyi tanimlayamiyor aslina bakarsaniz. Istedigi her seyi spor olarak yapmak isteyen duzenini kurup yapabiliyor. Ister eglencesine ister para kazanmak icin. Takip etmek isteyen de bulup izliyor. IOC ve olimpiyatlara hic girmiyorum, orasi cikmaz sokak. Gender ve sex konusunda da yaptiklarini izliyoruz, tamamen yanlis yoldalar. Neyse, ben size iyi gelecek iki video paylasayim.
Biri timbersports… Bir ara eurosportta cok izlerdim.
Olta balıkçılığı Paris’te düzenlenen 1900 Olimpiyatlarında da yarışmıştır.[2][3][4] Ağustos ayında düzenlenen bir dizi yarışmada, 40’ı Fransa dışındaki beş ülkeden olmak üzere yaklaşık 600 balıkçı altı ayrı etkinliğe katılmıştır. Bu etkinlikler genellikle resmi olarak sınıflandırılmamıştır, ancak IOC hangi etkinliklerin “Olimpik” olup hangilerinin olmadığına hiçbir zaman karar vermemiştir.[5] Oyunlar sırasında böyle bir tanımlama yoktu.[6] Resmi adı Concours international de pêche à la ligne (“Uluslararası Olta Balıkçılığı Yarışması”) olan olta balıkçılığı etkinlikleri, Paris’teki 1900 Evrensel Sergisi’nin bir parçası olarak düzenlenmiştir.[7]
Doğuştan yada sonradan engeli oluşan sporcular var .Neden bu kişiler bedensel efor hız güç dayanıklılık yetenek gerektiren aktivitelerde ısrar ediyor ve bir kenara çekilmiyor.
Bence sporun tanımını bu arkadaşlar oluşturuyor.