Latmos Ultra 2024

Geçen sene, vücuduma fazla yüklenmemden kaynaklı olarak yarışa çok kısa süre kala hastalanmış ve yarışı çok erken bir zamanda bırakmak durumunda kalmıştım.

Bu sene bu yarışı B sınıf hedef yarışım olarak düşünmüştüm. Fakat sosyal hayatımdaki bazı gelişmeler+tatilde tatil yapma isteği derken ne beklediğim hacimlere ulaşmış ne de parkurun hakkını verecek teknik antrenmanlar yapmıştım. Bu yüzden 6:30 saat olarak koyduğum hedefi 7 saate çekmiş ve parkurun keyfini çıkarmaya odaklanmıştım.

Latmos için diyecek hiçbir şey yok. Hiçbir fotoğraf, hiçbir söz gözle gördüğümüz güzelliği anlatmaya yetmiyor. Her ne kadar buraya gelmeyi bu yüzden seviyor olsam da, yarışın zorluğu, parkurun güzelliğinden de çekici bence.

Geçen seneye göre (tam da beklediğim gibi) hissiyatım çok iyi olarak yarışa başladım. İlk cpye geldiğimde kendimi çok iyi hissediyordum. Bir tane soda istedim. Sodayı içerken soda midemde öyle bir etki yarattı ki, kusmamak için oldukça büyük bir mücadele verdim. Bu sırada arkadan gelen kendi seviyeme uygun bulduğum sprocular da gelince panik yaptım ve yeterince sıvı tüketmeden CPden ayrıldım. Sonrasında biraz yukarıya çıkarken verdiğim molada idrarımın rengi korkutucuydu.Panik halinde sıvı tüketmeye başladım. Bu da benim bir sonraki CPye yine bitmiş su şişeleriyle gelmeme ve dolayısıyla susuzluğa neden oldu. Yarışın bundan sonrasında sıvı tüketimine her ne kadar dikkat etsem de toparlayamadım.

Üçüncü CPden sonra haritada sanki sürekli inecekmişiz gibi görünüyor, fakat hiç öyle değil. 30 inip 20 çıkıp 15 inip 10 çıkıyorsunuz. Bunlar malesef roller coaster inişler ve çıkışlar da değiller. Bazı yerlerde öyle yerler var ki, hani bir tık daha zorluk olsa kaya tırmanışı giriş seviyesine gelebilir(abartıyorum ama haklılık payım da var).

Aslında ilk CPden sonra mevsim normallerinin çok üzerindeki sıcaklık kendini göstermiş olsa da, parkurun doğanın içinde geçiyor olmasının avantajı, güneşe çok maruz kalmıyorsunuz. Fakat üçüncü cpden sonra birkaç zeytin ağacı dışında çırılçıplak kalması yetmiyormuş gibi, bölgeye özgü taşlardan seken sıcakla birlikte doğa yıpratıcı bir hal aldı. Burada bir ara oturmak durumunda kaldım. Yarış sonuçlarına bakınca fark ettim: @Bashocan ın el atmasıyla ayağa kalkıp devam etmişim. Bu bölümde oturan çok oldu. Sadece oturmayarak ve çok yavaş yürüyerek birkaç kişiyi geçtim.

Hem son bölümün beklemediğim gibi çıkması, hem sıcaktan çarpılmamı işin içine katacak olursak 7 saat 32 dakika civarında(genel 17) bitirmemi gayet normal karşıladım.

Bence parkur mükemmel. Likya Yolu, Karia Yolu gibi parkurlar asfalt ve orman yollarını görmediğiniz için insanı doğayla bütünleştiren parkurlar. Hem inişlerde hem çıkışlarda oldukça teknik olması ve bu teknik alanların parkurda oldukça homojen dağılması, bu parkuru yegane yapan özelliklerden.

En zor tartışması kişiye göre değişir ama kesinlikle bu parkur bu sıfatı alabilecek parkurlardan.

Seneye kendimin daha iyisini yapmak için bu parkurda yine yarışmayı hedefliyorum.

Organizasyon tam zamanında başladı. Cplerde ben soda tükettim ama gördüğüm kadarıyla her şey vardı. CPlerde oldukça ilgili kişilerce karşılandık. Sporcu psikolojisinden anlayan kişilerle denk gelmek oldukça mutlu ediyor. Tshirt bence son zamanlarda aldığım en güzel t shirt, antrenmanlarda kesinlikle giyerim.

Belki tek bir şey söyleyebilirim: o kadar yorulduktan sonra insan protein istiyor. Bitişte ayran ya da peynir olsa güzel olurdu.

Bunun dışında koşu forumdan yarışı genel 3. bitiren @paddlesteamer ı da ayrıca tebrik ederim :v:

Yarışın videosuna buradan ulaşabilirsiniz:

31 Beğeni

Ben 26k parkurunu koştum. Latmos’a ilk kez geldim ve bu zamana kadar bu bölgeye gelmediğime çok kızdım, muazzam bir doğa, insanın durup etrafı seyredesi geliyor ama yarış olunca pek mümkün olmadı, ancak önüme bakabildim zira zemin koştuğum en teknik parkurlardan biriydi, gözümü yoldan ayıramadım. Tırmanışlarda baton kullanmak bile mümkün olmadı bazı yerlerde. İnişler zaten gözü kapalı, allah ne verdi ise, uçmayız kısmetse şeklinde geçti :upside_down_face: @ggg nin dediği gibi onların 3, bizim 2. cp den sonra haritada gördüğünüz ile gerçekte olan tamamen farklı :rofl: Acaip sıcak da bastırınca son bölüm bitmek bilmedi ama 4.44 de mutlu, sağlıklı şekilde bitirdim. En keyif aldığım yarışlardan biri oldu :ok_hand:

9 Beğeni

Her şeyiyle şahsına münhasır bir yarış Latmos,
Koşan, koşmaya çalışan herkesin emeğine sağlık. Bu sene en büyük zorluk sıcaklık olmuş anlaşılan.
Su noktası konusunda eşeklerle bir çözüm bulunmaı gelecek senelere :slight_smile:

5 Beğeni

Ben de 26 k parkurundaydım. Açıkçası çok koşulabilir bir parkur değildi benim için. Genel olarak hızlı yürüyüş ve tırmanma üzerine bir yarış koşmuş oldum. 26 K nın başlangıç saati bence çok geçti. Sıcak oldukça yıpratıcıydı. 26 k için fikriyatta 2 Cp yeterli gibi gözükse de fiiliyatta öyle olmadı. Koşan herkesin ayaklarına sağlık

4 Beğeni

@ggg öncelikle tebriklerin için çok teşekkürler, bu sıcakta parkuru bitirebilen herkesi tebrik etmek gerek :smile: Şimdi vlog’unu izledim, videoda yarışı yorumladığın kısımda son kilometrelerde yürümek çok canımı sıktı diyorsun ama emin ol, o son kilometreleri herkes yürüdü. Bitirme süresine bakarsak Navil bile oraları yürüyerek geçmiş gözüküyor :open_mouth: Zaten zor olan yarışa sıcaklık faktörü eklenince bu sonuçlar gayet normal herkes için.

Bir de sıcağın herkesi bu kadar etkilemesinin nedeni sıcakların yeni başlamış olması bence. Tamam suyu da az içmişizdir (evet ben de az içtim mesela) ama sıcağa aklimatize olacak zamanımız da olmadı gerçekten.

Onun haricinde parkur yine süperdi, Latmos kesinlikle favori yarışlarımdan biri. Teknik oluşu beni bir atlet olarak heyecanlandırırken kendine özgü doğası da ayrıca büyülüyor beni. Dediğin gibi çoğunluğu toprak araba yolundan koşulan yarışlara göre çok daha güzel, o tip yarışlara özel antrenman olarak girmiyorsam pek katılmıyorum artık.

Evet sıcak bu senenin sürprizi oldu, belki iklim değişikliği sebebiyle bundan sonraki yıllarda da Latmos Ultra’nın kaçınılmaz bir parçası olacaktır, bilmiyorum ama her şeye rağmen ben de Latmos’a katılmaya devam edeceğim gibi gözüküyor :metal: Seneye parkurda görüşmek üzere yine :raising_hand_man:

13 Beğeni

Az önce Vlog’u izledim. Elinize sağlık Gökhan Bey.
Bu sene yarış programıma ekleyemedigim bir yarıştı. Biraz daha gelişerek gitmeyi seçmiştim. Seneye koşa koşa gideceğim yarışlardan biri olacak :smiley:

4 Beğeni

Latmosa ilk kez katıldım. 45k parkurunda yarıştım. Geçen senelerde yarışan arkadaşların yorumlarına göz atmıştım. Anlatılanlardan hiç bir farkı yoktu. Muhteşem görseller ama bir o kadar zorlukta ki bir parkur latmos. @nkoner vloglarında izlediğimiz geçen sene ki yağmurlu sulu ve serin anları çok aradık. Özellikle sıcağın çöktüğü Bağarcık Cp den sonra heryerde insan serinlik ve su istiyor. Bu noktaya kadar gayet hedefimde geldim ama ikinci kısımda ki roller coster in çık larında eski badfort kamyonları gibi her rampada tıslayarak durmak zorunda kaldım. İkinci kısımda 10 kişi geçti beni. 26 k parkurında koşan genç bir çift arkadaşla karşılaştım. Kadın sporcu bayılmak üzereydi suyumun bir tanesini ona verdim. Ama son 4km nasıl bitirdiler merak ediyorum. Sonuçta sıcakta koşmakla ilgili antrenman yapmak lazım, tepe çıkış ve iniş antrenmanı yapmak lazım. Bu zor parkuru hazırşayan emek veren herkesi kutlamak lazım. Detaylı güzel bir rapor hazırlayıp burada da yayınlayacağım…bitiren herkesi tebrik ediyorum…

13 Beğeni

Zor olan parkurda bir de nem ve sıcak ile mücadele, gerçekten harika, tebrikler.

7 Beğeni

Geçen sene gösterdiğiniz bir baraj vardı. Siyah su akan. O bomboştu. İlk CP’den sonra girilen su geçişine de bir hevesle geldim ama su belli belirsiz akıyordu. Seneye umarım hep birlikte serin havaya doyduğumuz bir yarış yaşarız :slightly_smiling_face:

Fakat @paddlesteamer ın da dediği gibi bundan sonra hep sıcak olması fikri daha gerçekçi.

@altannecdet çok teşekkür ederim. Mutluluk verdiniz.

5 Beğeni

Seneye tarih değişikliği söz konusu sanırım, yaşasın küresel ısınma.

Bu geçiş dönemlerinde özellikle sıcakta da idman yapmaya çalışıyorum yoksa ilerleyen dönemde yani yaklaşık 1 ay içinde sabah bile idman yapmak zor oluyor izmir de, teknik adını Gökhan söylemiş zaten.
Bugün mesala öğlen çıkıp 30 derecede koşmaya çalıştım, nabız zıp zıp tabi. Garmin e göre %27 aklimasyondayım daha işimiz var.

3 Beğeni

Umarım daha erkene çekilmesi olmaz. Nisan başı sezonu açmak için çok iyiyken Şubat, Mart biraz fazla erken. Kapadokya Ekim ayında olunca aynı şekilde düşünen çok sporcu oluyor.

6 Beğeni

:laughing: :laughing: :laughing:
o sıra benim kafama güneş geçmiş galiba, hiç hatırlamıyorum böyle yaptığımı :sunglasses:
tam ultra kafası olmuş :partying_face:

2 Beğeni

Geçen sene 26 bu sene ise 17 parkurunu koştum, geçen sene hava muazzamdı, aldığım zevki anlatamam, bir ara mutluluktan gözlerim dolmuştu, fakat 26k parkuru inişleriyle bana17k’dan daha zor gelmişti. 17k zevkle bitti mesafeden bağımsız ama 26k inişleri hem dizlerimi hem de tırnaklarımı mahvetmişti, geçen sene inişlerde kaygan taşlarda çokça düşmüştüm, parkur bana nasıl düşülür onu öğretti, 17k’da deneyimin meyvesini yedim :slight_smile: Bildiğim kadarıyla Latmos geçen senelerde hiç böyle sıcak olmadı, hatta yağmurdan dolayı yarışa başlamayan arkadaşlarım olmuştu (taşlar yosunlardan dolayı çok kaygan oluyor, bu sene kayalar üzerindeki yosunlar kurumuştu), biraz şans meselesi ama Nisan başı bence Latmos için çok doğru seçim. Ben yarışmaya Mersin’den katıldım, normalde bilirsiniz buraların sıcağını, Latmos’un aşırı sıcak olması beni şaşırtmakla birlikte mevsim geçişlerinde olan bu basınç değişikliğine bağlı ekstrem sıcak-soğuk geçişleri olağan karşılıyorum ve yarış açısından bir yandan şanssızlık diğer yandan ise önemli bir deneyim olarak yorumluyorum. Çok güzel yer Latmos, özellikle Bağarcık hayatımda gördüğüm en muhteşem yerlerden birisi, her sene bu yarışa katılmayı planlıyorum, belki de yarışmayıp gönüllü olarak destek veririm gelecek sene.

7 Beğeni

Her sene Nisan’da yağan yağmurları ve yosunlu taşlarıyla meşhur Latmos’da bile bu sene sicak kendini hissettirdiyse küresel isinma tehlikesi uzak degil yakin gelecek tehlike gözüküyor.

Bizim takımdan bir arkadaşta hatta kendisi Muğlali ve Kapikiri’li olmasina rağmen gunes fena çarpmış.

Küresel isinma tehlikeli boyutlara gelmiş.

3 Beğeni

Artık hangi yarışı not edeceğimi şaşırdım ülkemizin her köşesi gerçekten cennet. (gerçi sonlara doğru parkur sizin için cehenneme dönmüş ne yazık ki…)

Thomas W. Rowland - The Athlete’s Clock kitabında konu ile ilgili denk geldiğim yeri paylaşmak istedim:

Vücut ısısının birikmesi mesafe atletleri için bir felakettir. Sıcak bir Temmuz öğleden sonrası veya çekirdek sıcaklığında sirkadiyen bir zirve olsun, vücut ısısını artıracak herhangi bir şey, 10K bitiş süresi için dezavantajlı olacaktır. Performansla ilgili bir sonraki bölüme geçecek olursak, daha yüksek kas sıcaklığına bağlı olarak, akşamın erken saatlerinde sprint gibi kısa süreli aktivitelerde en iyisini yapacağınızı tahmin edebilirsiniz. Ancak sürekli egzersiz biçimlerindeki periyodiklik çekirdek sıcaklığının ritmine bağlıysa, aerobik dayanıklılık sporlarında bunun tam tersi görülmelidir. Çekirdek sıcaklığındaki artışlardan olumsuz etkilenen mesafe etkinliklerinde (koşu ve bisiklet) sıcakta performansın günlük periyodikliğinin, çekirdek sıcaklığının sirkadiyen ritminin tersi olacağı tahmin edilebilir. En iyi performanslar sabahları olacaktır.

Translated with DeepL.com (free version)

Bu tarz yarışlar acaba daha mı erken başlasa…? Şahsen öğlen sıcağında yanmaktansa uykumdan biraz daha feragat edip gecenin köründe başlamayı tercih ederim…

7 Beğeni

Latmos 45k raporum biraz geç oldu ama inş. Bilgi verici olur.

9 Beğeni