Kullandığınız Supplementler

Merhaba,
Düzenli koşmanın etkilerini azaltmak ya da performansımızı sürdürebilmek, arttırabilmek için beslenme tabii ki çok önemli. Bunun yanında ek destekler, supplement’ler de almak konusunda ne düşünüyorsunuz?
Kullandığınız, önerdiğiniz supplement’ler nelerdir? Glokosamine, mutivitamin, vs. sizce ne kullanmak önemlidir?

ben yarış için pik yaptığım dönemlerde multivitamin, aminoasit ve arada mg takviyesi aliyorum. glikozamin bir ara kullandım ama çok etkisi olduğunu düşünmüyorum.

Glikozamin her türlü eklem sorununa destek olacak bir ürün değil. Bilmişlik değilde,okuduğum ve doktordan öğrendiğim bilgidir.

Multivitamin ise yararsızdır sonuçlu bir araştırma vardı.

Besinlerin neye/nasıl yetmeyeceğini bilemiyorum. Ama elimde protein tozu var. Bcaa be kreatin açısından zengin bir karışım. Çok yoğun çalışmış isem,yarım ölçek aldığım oluyor. Ondan sonra yemeye devam!

Deneyimli sporcuların yorumlarını merak ettiğim için bu konuyu tekrar canlandırmak istedim…

Yaklaşık 3 yıldır koşmaya çalışıyorum, bunun yanında son yıllarda çıkan diyabet ve fazladan taşınan yaklaşık 20 kg da cabası… Yarış öncesi ve sonrasında genel bilinen karbonhidrat yüklemeleri ve sonralarında protein yüklemelerini yapmaya çalışıyorum… Bacaklarımdaki ağrılar bir türlü dinmiyordu… Dinlenme gününü 2’ye çıkartınca bile ağrılardan kurtulamıyordum…

Yakın zamanda bir arkadaşımın önerisiyle “Magnorm” magnezyum kullanmaya başladım ve mucize gibi ağrılar bir anda yok oluverdi… Günlük destek olarak da “Supradyn All Day” kullanıyorum… (Bu arada haftanın 6 günü koşuyorum: 2 gün antrenman - 4 gün jog)

Sizin yorumlarınızı merak ediyorum… Sevgiler…

1 Beğeni

Sporcu takviyesini ben iki kısıma ayırıyorum. Doğal olanlar ve kimyasal olanlar…

Spor yaparken vucudumuzdan bir kısım mineral, vitamin, protein ve karbohidratı fazladan kullanıyoruz ve bunları yerine koymamız uzun vadede bir sorunla karşılaşmamamız açısından önemli.

Kendi adıma bunları doğal yolardan veya minimum kimyasal ile karşılamaya çalışıyorum. Neler kullanıyorum; tuz ve magnezyum hapı, mineral ve vitamin destekleri (Pharmaton, efervesan vitamin mineral tabletleri, Marmite) elektrolit içeçekleri (Powerade, Vitargo electrolyte) ve aktar ürünleri kefir, goji berry, keçiboynuzu, bal, zerdeçal, bol bol meyve ve meyve püresi…

Arafta olan ve kulandığım enerji jelleri ve peyniraltısuyundan üretilmiş proteinler var. Bunlar yeterli protein alımı veya karbonhidrat alımı sağlanamıyacaksa eksik kalmasındansa tercih edilebilir. (Spor sonrası yeterli protein alacak imkan yoksa protein bar, yarış sırasında enerji jeli gibi)

Ancak bunların dışında bir de olayın ciddi kimyasal boyutu var. Amino Asit’ler, NOX gibi ilaç gibi düşünülecekler, bunlar çok uç seviyelerde destek ürünleri ve doğru olmadıklarını düşünüyorum. Çoğu vucut geliştirme sporunda kısa zamanda çok verim almak üzere yaratılmışi kimyasallar. Neden doğru bulmuyorum; bunlara karşı değilim ama
1- Mutlaka ama mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalı (Kan değerleri, karaciğer, böbrek vs tahlilleri ile)
2- Mutlaka ama mutlaka uzman kişilerce miktarı ayarlanmalı, amaca uygun kullanılmalı.

Satıcılar (Vucut geliştirmede kullanılan destek ürünü satan mağazalardan bahsediyorum) ise en son güvenilecek kişiler, bizim yaptığımız spor ile ilgili bilgileri neredeyse hiç yok… Yabancı sitelerde konuyla ilgili daha fazla bilgi var, bunları iyi incelemek lazım…Yaptığımız spor ile vucut geliştirme başlı başına farklı disiplinler, çok dikkatli olmak lazım…

4 Beğeni

yarış sırasında ve yarıştan 2-3 hafta midemi alıştırmak için aldığım jeller dışında sadece ağrı kesici alırım arada o kadar. supplement kullanmıyorum…

2 Beğeni

Yarış sırasında kullandığım jeller hiç bir sorun yaratmaz iken , kullandığım magnezyumlar yarım saat içinde bağırsaklarımı bozuyor.Bu nedenle yarıştan önce bir kaç kez denemekte fayda var.

1 Beğeni

Merhabalar decathlonda tanesi 4 küsurdan satılan jeller var bunlardan deneyen varnı görüşlriniz nelerdir işe yarıyormu.

Merhaba, diğer jellerle karşılaştıramıyorum ama Decathlon’dakilerin tadı fena değil, sonrasında da bir rahatsızlık yaratmadı bende.

1 Beğeni

Arkadaşlar, supplement kullanımı konusunu tekrar gündeme taşımak istiyorum. Dayanıklılık sporu yapanlar için BCAA ve Creatin kullanımının çok faydalı olabileceği söyleniyor. Performansı arttırmak, kas yıkımını azaltmak ve toparlanmayı hızlandırmak için kullanmayı düşünüyorum. Dengeli ve doğal beslenmenin önemini gözardı edemeyiz elbette, ama yine de bu tür takviyeler hakkında ne düşünüyorsunuz? Bir de Bcaa ve Creatin gibi supplementleri bir süre kullanıp bıraktıktan sonra nasıl bir durumla karşılaşırız acaba? Sonuçta bu ürünleri bir ömür kullanmak da pek akıl işi değil, sürdürülebilir de değil.

Genellikle l-carnitin ile creatin karistirilmakta.L-carnitin endurance sporculari icin onerilen .Creatin yogun agirlik calisanlara daha uygun

Yeni keşfettiğim ve hem sporcu hem de doktor olan İsmail Can Çiftçi’nin sitesindeki birkaç linki paylaşıyorum. Bu sitede oldukça doyurucu bilgiler var.

1 Beğeni

Bilimsel olarak kanıtlanmış en etkili supplement şekersiz kahve. Gerisi hepsi idrarı pahalı yapıyor.

1 Beğeni

agirlik antrenmanlari yaptigim donemlerde sabah aksam creatine, antrenman oncesinde beta alanine, sonrasinda glutamine ve protein tozu kullaniyorum…onun kosulara agirlik verdigim donemde, sadece uzun kosularimin oldugu gunlerde kosu sonrasinda protein tozu aliyorum…

  • Yarış öncesi ve sonrasında, yeterince meyve tüketmediğimi düşünüyorsam multivitamin kullanıyorum. (Hastalanmayı önlemek için) Ancak çok düzenli değil…

  • Kendi yorumlarımla fazla yarış koşmamın yan etkilerini çözdüşünü düşündüğüm için .zellikle yaz dönemi çinko kullanıyorum.

-BCAA, creatin, (L carnitine ile karıştırmıyorum), magnezyum, glutamin, A E D B vitaminleri dönem dönem dolabıma giren çıkan şeyler. Ancak hiçbiri sürekli kullandığı şeyler değil. Hava şartları, beslenme, antrenman ve iş yoğunluğuna göre neyin faydasının olacağını düşünüyorsam. Mesela yarıştan sonra finish alanında yemek yeme şansım olmayacaksa yanımda whey bulunduruyorum, ama zamanım olduysa köfte pişirip koyduysam ne ala…

Hiçte öyle değil :slight_smile: Ama kahve iyidir!

2 Beğeni

Bir çok yabancı kaynakta, zerdeçal içinde bulunan “curcumin” maddesinin koşucular için müthiş bir besin olduğunu okudum. Özellikle ödemler ve eklem sağlığı için çok faydalı olduğu belirtilmiş.

Tazesini demleyip çay olarak kullanmaya çalıştım bir süre. Fakat aksatmadan devam ettirmek güç olduğu için curcumin supplementi kullanmaya başladım.

Bir süredir trokanterik bursit yüzünden koşamıyordum. O kadar kreme ve buza rağmen kendini hissettiriyordu. Fakat curcumin kullandığımdan beri iyice yok oldu. Bilemiyorum placebo etkisi mi ya da zamanla zaten geçecek miydi? Fakat ben çok memnun kaldım.

4 Beğeni

Zerdeçal doktorların bile ilaç yerine koyabildikleri çok şifalı bir bitki. Dokulara oksijen ulaştırmada çok etkili olduğu biliniyor. Az miktar yağ ve karabiber ile birlikte tüketilmesi öneriliyor. Zerdeçal tozunun ayranla çok yakıştığını keşfettim. Her gün bir kupa ev yoğurduyla yapılmış ayrana yarım çay kaşığı zerdeçal ve çok az karabiber karıştırıp içiyorum. Bazen içine kinoa ekliyorum. Bu karışıma soda ekleyince de güzel oluyor. Son derece sağlıklı ve doğal olduğu için her gün tüketmenin bir sakıncası yok bana göre.

7 Beğeni

Tarifinizi mutlaka deneyeceğim.

Fakat toz halde satılan zerdeçal konusunda güvenilir bir yerden alınması salık veriliyor. Bu işlerde hile hurda çok kolay olduğu için, içine boyar madde ya da başka tozlar karışırılıp satışa sunulabiliyormuş. En azından kuru zerdeçal alıp kendimiz toz haline getirebiliriz.

Ben supplementi kullanmadan önce taze zerdeçal alıp zeytinyağı ve karabiber ile karıştırıp 5 dakika kadar kaynatıp çay olarak tüketiyordum. Tadı herkesin hoşuna gidecek bir şey olmuyordu elbet :slight_smile: Dediğiniz gibi, yağ ve karabiber, zerdeçal içindeki curcumin maddesinin vücutta emilimini sağlıyor.

Oksijen taşıma gibi bir faydası olduğunu yeni öğrendim. Dediğim gibi ben trokanterik bursit vesilesi ile tanışıp kullanmaya başlamıştım. Fakat bu sıkıntıya sebep olan da, kalp ritmini düşürmek için daha yavaş ve uzun mesafe koşular yapmaya başlamamdı.

Bu durumda kalp atışını düşürmek için çalışma yapanlara da faydalı diyebilir miyiz acaba? Sonuçta oksijen taşıyor .

3 Beğeni

Zerdeçal bağışıklık için iyi olduğu gibi iltihap önlemeye de faydalı. Oksijen taşıma özelliği nedeniyle kanser önlediği biliniyor. Egzersiz ile birlikte kullanıldığında dolaşım sistemine ve bağışıklık sistemine faydalı olduğuna inandığım için düzenli kullanıyorum. Dediğiniz gibi doğal olanını bulmak zor olabilir. Bulunduğum bölgede bahçesinde yetiştirip kurutan bir tanıdığım var. Aktar ürünlerine göre kokusu rengi bile daha güzel. Ülkemizde yaygın olmasa da bu topraklarda yetişen bir bitki. Bu gidişle ben de yetiştireceğim galiba.

4 Beğeni