Koşuda köpek sorunu

bu konuda yazmak yorum yapmak istemiyorum. bu ilkenin sorunlarından bıkmış ümitsiz biri olarak mülteci ve köpek sorunu bu ülkenin masa başında çözebileceği boyutu geçtiği için ve ileride bu ülkenin terör gibi çözemeyeceği bir sorun haline geleceğini düşündüğüm için en azından not etmiş olayım…

köpek sorunu ile sağlık sorunları nedeniyle yürümeye, koşmaya başlayınca daha ciddi yüzleştim. birkaç kez hiç sebepsiz yere organize saldırılarına uğradım. iyi kötü medeni bir şehirde yaşıyordum ve buna rağmen artık köpekli sokak ve caddelerden kaçarak spor yapmaya çalışıyordum. bu durumla baş edemedim ve bir parka koşmaya başladım. Artık hamster gibi bir kafeste tur atar oldum. Ama bu parkta da çoğaldılar, her yerdeler, yolda bankta, çimde, koştuğum yolda her yerde…

onlar bizim dilsiz canlarımız bütün canlar kutsaldır diyen arkadaşlar benim gibilerin nerede koşabileceği hakkında çözüm sunabilir mi? veya aynı anda 10 miyon köpeği kısırlaştırıp 10-20-30 yıl doğal seleksiyonu mu beklemeliyim koşmak için? kısırlaştırmayı savunanlar, bu ameliyatın ne kadar sürdüğü bilgisine sahipler mi? hadi diyelim kısırlaştırma bir iğnelik süreye indirildi 10 milyon köpeğe bu iğne aynı zamanda yapılabilir mi? hadi yapıldı diyelim bunu yapacak kaynak var rmı? bu ülkede devletin bütün imkanları seferber edilerek, miyonlarca kendi ayağıyla hastanaye gelen insana iğne vurması aylar sürdü, milyarlar harcandı…10 milyon (hatta 13 milyon rakkamı telaffuz ediliyor) bu sayı için kısırlaştırma rasyonellikten çok uzak ve bunu çözüm olarak sunmak mantık dışı.

sahipsiz köpek sorunu yok, bunlar sahipliydi, yasa çıksın, takip edilsin ceza verilsin, medeni ülkelerde böyleciler içinde bir yorumum var. hepsine katılıyorum ve destekliyorum. ama önce çözmemiz gerek ufak bir sorununumuz var 10-13 milyon köpeği sahiplendirerek mi çözüm üreteceğiz, nasıl yapacağız? artık ufak bir hindistanız ve bu cümle hiçbir şekilde çözüm sunmuyor, bundan sonrası için çözüm sunabilir ama mevcut duruma sunmuyor.

bir de bu köpekler sahipliydi sokağa bırakıldılar ondan sayıları arttı, insanların suçu diyenlere; ben sokakta tek bir ırk görüyorum ve bu ülkede bu türü/ırkı kimsenin sahiplenip sokağa terk ettiğini düşünmüyorum. Yani koun sahiplenip sokağa bırakma sorun değil. Öyle olsa birçokyerde cins köpekler görürüz ama durum öyle değil. Ama üreyip çoğalmalarını birilerinin sağladığı ortada.

bütün canlara saygılı olmalıyızcılar var. günümüzde bu cümleye katılmayacak bir insan olmadığını düşünüyorum. en azından her medeni insan her canlıya saygı göstermeli. köpeklerde canlı ve yaşama hakkı var. kedilerin yok mu? farelerin yok mu? böcekleri sinekleri neden öldürüyoruz onlar canlı değil mi? köpekleri neden tavuk eti ile besliyoruz veya mamalarında neden diğer öldürdüğmüz hayvanlardan birşeyler var.

benim yaşama hakkım ne olacak? karınca ezmeyen, böcek görse yolunu değiştiren insanlardan biriyim ve tek istediğim yaşadığım şehirde, parkta sakince yürümek, koşmak ve bu dünyaya çok yük olmadan 10-20 yıl içinde ölüp gitmek. 10 tane köpek beni kovalarken benim bu kısa yaşama hakkımı neden klavyen ile savunmuyorsun?

besleyelim, bakalım, barınaklar kuralım, yaşatalımcılar var. Ya kaç milyon olduğunda bu işe dur diyeceksiniz? tamam 10 milyonu besleyelim, kısırlaştırmak mümkün değil yukarıda yazdım. peki yaşatalım, kaç milyon olduğunda yeter diyeceğiz 50, 100, 200? artık sokaklarda yürüyemez hale geldiğimizde hala çözüm kısırlaştırma, yasa çıksın terkedilen köpek sahibine ceza verilsin mi diyeceğiz?

bakın bunlar benim bir yetişkin olarak rahatsızlıklarım ve yetişkin biri olarak durum ile baş etme çabalarım. peki sizin çoçuğunuz yol ortasında köpekler tarafından parçalanarak öldürüldü mü? benim o yaşlarda bir çocuğum var ben o ailelerin acısını empati ile anlamaya çalışırken bile tüylerim diken diken oluyor…ee suçlu aile, köpeğin sahibi, devlet, belediye ya ne anlatıyorsun sen, kime ne anlatabilirsin, adamın çocuğu senin evde donmuş tavuğa yapmadığın muamele ile öldü öldü? sen hala kısırlaştırma, barınak, onlar bizim canımız…

diğer taraftan kuduz? kimse kusura bakmasın ama ben bu yüzyılda romantik hayaller ile çözüm arayanlar nedeniyle bağıra bağıra gebermek istemiyorum…

bir de o tarafçı bu tarafçı olmayan, belki bir nebze tuzu kuru bilemiyorum veya her iki tarafı da kendi düşüncesi ile bağdaştıramayanlar var; bakın benim çözümüm bu diyenler var. bu bazen benim gibi sıradan biri, bazen bir avukat, bazen bir vekil. ha işte öyle bir çözüm yok. çözümlerinizi alt alta yazın, bunları yaparsak bu iş 4-5 aya çözülür demediğiniz herşey seneye üreyerek katlanarak exponansiyel artacak. yani sunduğun çözüme lise matematik bilgi ise cevap veremiyorsan, inanmıyorsan o çözüm çözüm değildir…

mama lobisi? daha 3-5 yıl önce böyle bir sorunumuz yoktu. Ne zaman yasa çıktı, ne zaman yasa için mama lobileri ve bunları destekleyen siyasiler bu işin içine girdi önü alıanamaz oldu. Çünkü sokak sokak mama dağıtırsan, her köşe başına insanlar vicdanını tatmin etsin diye besleme alanları, mama kapları yaparsan, hayvan sever insanların vicdanlarından 3-5 kuruş koparmak için dağ başına çıkıp çuval çuval mama döküp beslersen bu hayvanlar doğal olarak ürer. Yer, içer, ürer. Belki doğal bir seleksiyonları vardı ama onu da bozarsın. ve sen bu oyuna bilerek veya bilmeyerek ortak olursun. veya ortaksındır, bilemem…

ya ben vicdanlı insanları da anlamıyorum; bu alanlara gidip ekmek döküyor, tavuk döküyor, mama alıp döküyor, döküyorda döküyor herşey döküyor. Her köşe başı leş yemek. bu kadar çok seviyorsan neden bu hayvanı evine almıyorsun medeni şekilde beslemiyorsun, sokakta yatırıyorsun. ama sorsan en çok hayvansever o. bu nasıl bir saçmalık? sen 3-5 dakika vicdanını temizleyeceksin, 10 dakika sonra oradan geçerken bana saldıracaklar veya bir arabanın altında ezilip gidecekler…

**kimse kusura bakmasın, **
durumun bu noktaya gelmesini birileri istedi,
bu isteklerinin arkasında kesinlikle rant ve ticari kazanç vardı, bunu sağladılar,
**masum hayvan sevgisi olan insanlarda maalesef vicdanları ile bu rant tuzağını destekler haldeler, zaten bunu isteyenlerin tam istediği buydu, **
**bu isteyenlerin hayvan severliği sadece köpek için; **
kediler, fareler, tavuklar, çocuklar için, insanlar için değil, tek kutsal canlıları köpek,
çünkü rant köpekte, diğerlerini beslemek verimli değil, yönetilebilir değil, onlar geberebilir,

üzgünüm ama rasyonel üç seçeneceğimiz var
1) bu durum devam edecek hindistan gibi 100 milyon üzerine çıkacak ve o zaman baş etmeye çalışacağız ( ki hindistan ipin ucunu bırakmış durumda çünkü baş edilecek boyutu aşmış durumda ve böyle kaynakta yok)
2) hepsi toplanacak. hayırlı, hayırsız adaya m toplanır, barınaklara mı bilemem. bu toplama çok medeni mi yapılır onu da bilemem. belki bir iki hafta sahiplendirme beklenir sonrasında medeni itlaf mı yapılır, beslenir mi bilemem. ama bu kadar ciddi sorunlara yol açmaya başlayan sokakta başıboş sahipsiz köpek kalmaması sağlanması gerektiği ortada
3) dijital referandum yapılır, açık oylu. bu hayvanlara sahip çıkalım diyenlere bu hayvanlar sahiplendirilir. bu insanlar da alıp bu hayvanları evlerinde, bahçelerinde besler. 80 milyondan 5 milyon çıksa, her kişiye 2 tane versek hem rahatsız olanlar hem bu hayvaları savunanlar rahatlamış, isteklerine ulşamış olur. bakın sokakta elinin ucuyla besler, klavye ile savunur demiyorum çünkü sokakta özgürce yürümek ve koşmak istiyorum. (bu mantıklı bir çözüm olmadığını tabi ki biliyorum ama bu hayvanları savunanların samimiyetini görmüş oluruz)

bu yapılırken yasa mı çıkar, sahipsiz köpek tespit edildiğinde ilgili birim gelir alır barınağa mı götürür, sahibi bulunur ceza mı verilir, birkaç hafta sonra sahiplendirilir veya uyutulur mu bilemiyorum. medeni ülkelerden benchmarklar yapılır iyi olan adapte edilir bilemem.

tek bildiğim; mama lobileri nedeniyle, bunları destekleyen temiz kalpli hayvanseverler nedeniyle, romantik çözümler sunan aklı selim insanlar nedeniyle; hindistan gibi bir ülkede yaşamak istemiyorum. Medeni ülkelerdeki gibi, amerikadaki, almanyadaki gibi köpeklerden kaçmadan, parkta köpek pisliklerine basmadan yürümek koşmak istiyorum…

uzun oldu kusura bakmayın. kimse okusun diye de yazmadım, okuyup cevap versin diye de yazmadım. cevap vermeye çalışacaklar umrumda değil, mecalimi anlattım kendimce…

8 Beğeni