Konu kapatılsın lütfen
Bu önermedeki örnek sayısı çok az. Yüzlerce kez koşarsanız birbirine yakınsayan sonuçlara ulaşırsınız.
Her şeyiyle iki eşit koşu yapıp kıyaslama imkansız. İki koşuda da hazır bulunuşluk hali aynı mıydı, rüzgar, sıcaklık, basınç değerleri aynı mıydı. Çevre etkilerinden arınmış bir kanıya varmak için daha fazla koşu gerek varılan sonuçta kişiye özgü olacak.
Sadece koşuda değil, hayatın her anı birbirinden farklı ilerler. 1 Sn öncesi lle sonrası bile birbirini tutmaz. Akşam ne yedim? Sıcaklık? Nem? Kaçta yattım? Önceki gün hangi egzersizi yaptım? gibi gibi …
Elit atlet değilseniz 0 bana göre. Zemine uygun, konforlu her ayakkabı işini yapar. Koşu kültürüne hakim, amacı sadece spor olan insanların bu mevzuya çok takıldıklarını düşünmüyorum. Bu tür kıyaslamaları sosyal medya saçmalıkları olarak görüyorum.
Kimse üstüne alınmasın lütfen. Söylediklerim baştan sona geneli kapsıyor ![]()
Performansa etki eden 30 farklı etken varsa ayakkabı bunlardan yalnızca bir tanesidir diye düşünüyorum. Bu varsayım da ayakkabının performansı ortalama %3,3 gibi bir oranda etkilediği sonucuna çıkıyor. Tabi ki zemine ve ayak yapısına uygun bir ayakkabı tercih edilmeli. Ama bana kalırsa yarıştan önceki gece sağlam çekilmiş bir uyku, iyi geçirilmiş bir taper, sıvı ve beslenme yönetimi gibi hususlar performansı ayakkabıdan 2-3 kat daha fazla etkiler. Yarışa başlarken diğer bütün şartlar tamamsa ayakkabının dezavantajı bir nebze giderilebiliyor ama çok iyi bir ayakkabı yarışa hazır olmayan bir vücudu yarışa hazır hale getirmiyor maalesef.
Kendimden örnekler vereyim.
Plakasız ayakkabı ile (novablast 4) 10 km yi en hızlı 48 dakikada koşabiliyorum. Tempo Ayakkabısı sonic blast yada yarış serisi adios pro 3 - 4 ile 45 dakika.
Plakalı ayakkabılar ile negatif split gidebiliyorum.Koşunun sonuna doğru gücüm tükenmiyor.
Hangi seviyede koşucu olursa olsun ayakkabı geometrisini (rocker) ve orta tabandan gelen enerji dönüşünü kullanabiliyorsa kondisyonunu verimli bir şekilde mesafeye dönüştürür.
Fotoğraflarda verdiğim hızlara Plakasız ayakkabılar ile ulaşamıyorum
Asics Sonic blast
adios pro 3
Öyle görünüyor ki bu denli ölçülebilir veriye ulaşmak insanlara his ve deneyimlerini tarif etmeyi unutturacak… Bir konu başlığı ve iki örnek üzerinden bir dünya veri var fakat kurulan bir cümle ifade edilen tek bir duygu yok.
Bir ayakkabının ne kadar etkili olduğunu anlatmak için duygu içeren cümleler kurma zorunluluğumuz yok ki. Belki de metalarla duygusal bağlantı kurmak yerine onları fonksiyonel olarak değerlendirmek çok daha sağlıklı bir ilişkidir.
Kaldı ki başlık iki farklı ayakkabıda verilerin neden bu denli açıldığını paylaşarak başlanmış. İlk girdiden bağımsız sadece başlıktaki fikirden çıkan bir eleştiri, burada yazan kullanıcılara haksızlık olur.
Parkur, başlama saati, kadans aynı görünse de 5:48 ile 6:30 paceler aynı şeyler değil bence. Zaten hızlı koştuğunuz gün watt değeri de yüksek çıkmış.
Benim anlamadığım, ortalama temposu 40 saniye daha hızlı olan koşuda, ortalama nabız 1 atım da olsa düşer mi? Aksine yükselmesi gerekmez mi?
Ben kendimi pek iyi ifade edememiş olabilirim. Yalnızca diğer her şeyin aynı olduğu iddia edildiği (ceteris paribus ?!?) iki koşudan onlarca gösterge arasındaki tek farkın ayakkabı olmasının nasıl mümkün olduğu gibi, sayıca dolu fakat içerik olarak bomboş bir konu yerine “sabahları benzer koşuyorum ama A ile içim cıvıl cıvıl oluyor B ile bacaklarıma kara sular iniyor” gibi bir gözleme tanık olmayı tercih ederdim, sanırım bunu demek istedim çünkü ancak o zaman gelip birlikte tartışabileceğimiz bir konu olurdu gibi.
İşte onu söylüyorum aslında ben de. Tartışma istediğin gibi gitmeyebilir. Fakat bir kişinin başka bir kişi için belki çok daha farklı bir şekilde analiz edilecek şeyde iki farklı koşudaki farklılığı anlamlandırmaya çalışmasını küçümsemek doğru gelmiyor. Kaldı ki, muhtemelen asıl olan hrv, beslenme, uyku, antrenman yükü, mikro yırtıklar, vüvut asimetrisi gibi değerleri tartışmanın yine de bu konu özelinde duygulardan çok daha önde olacağını düşünüyorum. Hatta birbirinden çok farklı ayakkabılar olsalardı ayakkabı mekaniğini konuşmanın bile daha doğru bir yöntem olacağını düşünüyorum. Fakat yine de ayakkabıya beslenen duygular ve giyerkenki hissiyattan bahseden bir kişiyi boş yapmakla suçlama ihtiyacı duymazdım.
Konuya belki ayakkabıları giyerkenki hissiyatlarınız çok farklıdır ve bu durum koşu mekaniğinizi etkiliyordur diye girmek çok farklı, şimdiki zaman gençleri de bir garip üstadım duygu nedir bilmezler diye girmek çok ayrı bir nokta.
Kusuruma bakmayın, yanıtları henüz okuyabildim.
-Doktora zamanımda makale jürimin makaleyi tam okumadan yaptığı evren/örneklem oranındaki eleştirlerinden tutun da, formasyonda öğrendiğimiz öğrenilmiş çaresizliğe kadar her türlü başlığa hizmet etmeyen yorum yapılmış.
Hızlıca sizin için özet geçeyim. İki ayakkabı da trail ayakkabısı, plaka vb. hızlandırıcı etmenler yok. Drop size ları birbine yakın, anladığım kadarıyla kimse bunu dikkate almamış. Birebir aynı diye bir cümlem yok, yaklaşık ve benzer değerlere rağmen mesafe farkı %10 un üzerinde, yani ya bir gürültü faktörü var ya da farklı bir durum. Hava sıcaklığı da dahil olmak üzere tüm verileri paylaştım, keşke bir göz gezdirseydiniz. Bilimsel bir makalenin taslağını değil bir anomali üzerinde tartışalım istedim ama maşallah herkes bilimsel araştırma yöntemlerini benimsemiş
Bunun dışındaki anomalileri tartışma kapasitemiz yok.
@moderators başlığı kapatalım lütfen, arkadaşların dediği gibi gereksiz bir başlık olmuş. Herkesten verdiğim rahatsızlık için özür dilerim.
Gelin birlikte tartışalım deyip de konu kapanmasını istemek de benim doğruma göre doğru değil.(doğru olmak zorunda da değil).
İki farklı ayakkabı karşılaştıracaksak , elimizde tek yumurta ikizi olmadığı için, bu örnek ve kendi deneyimlerimiz var.Eksik mi eksik ama ayakkabının performans etkilediğini amatör de olsak yaşarız.
Yürüyüşte bile.
Hızlandıran ayakkabının hr üzerinde etkisi olmaması ilginç.Hangisi daha konforlu?Yavaş ayakkabı ile hızlı koşudaki tempoyla koşunca değerler nasıl değişiyor?
Hızlı 3°C daha serinde yapılmış.