Muhakkak biliyorsunuz ama hatırlatayım. Optisyen odağınızı belirlemek için bir ölçüm yapıyor ve buna göre mercek ürettiriyor, yani kişiye özel. Sizin kendinize has olan odak noktanızın dışında bir gözlük kullanmanız, gözde uzun vadede başka bir bozukluğa sebep olabilir. Dereceli güneş gözlükleri gibi bu da ısmarlanabilir mi bilemedim, sormak lazım.
Temu adlı Çin menşei sitede bisiklet-koşu gözlükleri oldukça revaçta.
https://share.temu.com/Ypwnh8qP9YA
Bu ürünü sipariş verdim şuan yolda.
İçerisinde numaralı gözlük aparatıda çıkıyor. Gözlükçüye gidip aparata numaralı cam yaptırmak gerekecek. Bakalım nasıl bir sonuç çıkacak
Ben de aynı konudan muzdaribim. Numaralı Güneş gözlüğüm var ama koşuda düşebilir.
Küçüklüğümden beri astigmatım ve sağ gözümde -1.5 göz bozukluğum var. Sol gözüm ise normal görüyordu. Yaşla birlikte yakın mesafe görme bozukluğum da oluştu. Bir süre multifokal gözlükle koştum ama tabi güneş altında yetersiz kalıyor.
Önce multifokal kromatik gözlük buldum Temu’dan. Uzak için yetersiz kalsa da hem yakına bakarken (saat, telefon vb.) hem de güneş korumasında iyi geldi bana. Sonra daha optimum bir çözüm buldum, Bifokal spor güneş gözlüğü.
Özetle, gözlüğün iç alt köşelerinde seçtiğiniz yakınlaştırma oranında güneş gözlükleri. Ürün elime ulaştı, birkaç koşuda kullandım. Bana kullanışlı geldi.
Yine de belirtmem lazım; bu gözlükler uzağı görmekte zorlanan sağ gözüme bir etki yapmıyor. Keza aynı gözdeki astigmatıma da bir çare getirmiyor. Sadece var olan uzak görme yetimi koruyup güneş koruması sağlıyor ve yakına baktığım zamanlarda saatimi daha net görmemi sağlıyor. Beklentiniz bu kadar düşük olunca sonuç fena değil.
Ama zamanla ilerleyecek olan yakın görme numarama uygun olan diğer gözme gereksinimlerini karşılayacak bir güneş gözlüğü yaptırmaya kalkmayı düşünmüyorum açıkçası. Zaten uzak ve yakın arasında bu kadar diferansiyel farkını tek gözlükte toparlamayı optisyenler önermediği için hep güneş gözlüğü ayrı, normal günlük gözlük ayrı, okuma gözlüğü ayrı kullanıyorum.
Konusu gelmisken daha once yukarida yazdigim Decathlon’un MH OTG 500 Quechua modelini gozardi etmeyin derim. Numarali gozlugun uzerine takilmasi icin ozel dizayn edilmis bir model, isinize yariyacaktir.