Koşu yeleği (çanta) tavsiyesi. Kaç lt. alınmalı

Merhaba; Koşu konusunda yeni sayılırım. Antrenman ve 21 K altı koşularda bel çantası kullanıyorum. Daha uzun koşular ve Cp az olduğu durumlar için koşu yeleği almayı planlıyorum. 6, 10, 12, 18 litre gibi seçenekler var. Her birinin farklı kullanım amacı var gibi. Yeni başladığım için kış gibi durumları deneyimlemedim. Yağmurluk, çorap, termal battaniye vs gibi ekipmanlar için sanki 6 tl az gibi geliyor.

Bu konuda tecrübesi olanlar bilgi paylaşabilirse sevinirim. Öneri için memnun oldugunuz ürünler varsa yazarsanız çok makbule geçer.

4 Beğeni

İlk yelek decathlon 5lt almıştım, o zaman çok uzun yarışlara girmem diye düşünmüştüm, ikinci yarışta 10lt ye geçtim :grimacing: En sonunda da salomon adv skin 12lt ye geçtim. En baştan 12lt liği alsam boşa masraf yapmayacaktım.

2 Beğeni

Buyuk canta lastikleri yardimiyla kucultulebilir ama kucuk canta buyumez. Hep bir ustunu almakta fayda var. Ama gerisi cok kisisel ve kosullara bagli. 12 ve uzeri kosu icin biraz fazla buyuk gibi. Kosmayi istiyorsaniz mumkun oldugunca kucuk almalisiniz.

5 Beğeni

Merhabalar. ben 5 Litrelik aldım en başta. uzun trailler için küçük gelmeye başladı. Decathlon’dan 15 Litrelik aldım rahat ettim. Uzun traillere katılacaksanız bir çok organizasyon epey malzeme talep ediyor. rahat etmek adına ve tek seferde masraf yapmak adına 10 Litreden aşağı almamanızı öneririm. en önemlisi denemeden sakın ama sakın direkt internetten almayın. Ön ceplerin sayısının çok olması bana göre avantaj. koşu esnasında yiyecek, içecek ve diğer küçük malzemelere hızlıca ve durmadan ulaşmak çok büyük bir avantaj.

2 Beğeni

Ben genellikle 30-40 km arası parkurlarda yarışlara katılıyorum. İlk olarak 5 litre bir çanta ile koşuyordum. O küçük gelmişti. Şimdi çantam 8 litre, bu da büyük geliyor. :grinning::grinning:

Bence litresinden ziyade kullanışlılığı, sırtınızdan çıkarmaya çok gerek kalmadan ulaşabildiğiniz ön ve yan cepleri, bu ceplerin hacimleri daha önemli. Gözlemlediğim kadarıyla, 5 litre ama çok yeterli olan modellerin yanında daha büyük hacimli ama kullanması zor modellerde olabiliyor.

6 Beğeni

Ben çanta konusuna biraz farklı açıdan bakıcam. Ben de koşmaya ilk başladığımda uzun koşucam 12lt olsun dedim ve zaman gectikçe gereksiz yere çantayı doldurduğumu fark ettim ve çantayı küçülttüm. 6lt bir çanta 100 mil yarışında bana fazlasıyla yetiyor. Çanta büyüdükçe gerekli gereksiz taşıdığınız ekipman da artıyor. Çantayı küçülterek ekipmanları da minimalize etmeyi öğreniyoruz. :+1:

9 Beğeni

Koşu yeleği için beden seçerken bir beden büyük almak gerekiyor sanırım. Göğüs ölçüm 107, aslında M beden giyiyorum ama salomon tablosuna göre L beden almam gerekiyor. Tavsiyesi olan var mı ?

1 Beğeni

Salomon ölçülerinde çantada üst sınırdaysanız bir üst bedeni alın. Tecrübeyle sabit. Bir çok çanta denedikten sonra sense pro 10 kullandım ve yıllarca sırtımda küfe taşımışım dedim. Kapadokya 120 için yeterliydi ama 100mil üstü veya etaplılar için daha başka seçenekler bulmak gerekiyor.

Kısa mesafeler için de kullanılabilir, rahat bir çanta.

5 Beğeni

Kendinizi max 5 tl çanta ile koşacak şekilde uyarların , benim yaptığım hata , 15 tl ancak yeter düşüncesiydi. Zaman içinde çok gereksiz olduğunu anlıyorsunuz. Hataları tekrar etmeyelim.

3 Beğeni

Bu fikre fazlası ile katılıyorum ve uyguluyorum. Bu sene İznik 165K’da, 5L çanta bana yetti.

3 Beğeni

Ben de tabloya göre (başka marka) L aldım ama M alsam daha iyi oturacaktı. Denemeden almamak lazım bence.

3 Beğeni

Merhabalar,

Ben biraz daha açayım. NNormal ‘de çantalar sadece 5lt. Kilian bu çanta ile UTMB 100M koştu. Bana hep soruluyor; 100M’de 5lt yetmez daha büyük kapasiteli yok mu? diye. Eskiyi unutun. Artık malzeme kalitesi çok değişti, her malzeme daha hafif ve daha az hacim kaplıyor, ayrıca sırt çantaları her hacime uyum sağlayacak şekilde esnek. Fit guide için sulukları doldurduğunuzda, koşarken çanta sallanmamalı. Sallanan çantaya para harcamayın. Böyle bir çantaya eriştiğinizde ne büyük bir konfor olduğunu anlayacaksınız.

2 Beğeni

Parkuru ne kadar uzun sürede tamamlıyorsanız çantayı da o kadar geniş almanız (10-15lt arası), ne kadar hızlı bitiriyorsanız o kadar küçük (5-8 lt arası) almanız uygun olacaktır.

5 Beğeni

Sıradan insanlar vs Kilian :slight_smile: @dogansc nin de belirttiği gibi Kilian’ın parkurda kalma süresi minimum. Ayrıca elit atletlerin kullandığı malzemeler de kompakt ve ultra hafif en basitinden yağmurluk.

4 Beğeni

O kadar uzunlarda drop bag de var. Onu unutmayın. :wink: Gerçekten 5lt’den fazla kapasite gereksiz bir yük. Ben tecrübemi aktarayım, kendinizi en iyi siz bilirsiniz.

2 Beğeni

Bir bilgi paylaşarak konuşmaya dahil olmak istedim. Salomon sitesine göre Adv Skin 5 lt 203 gr iken Adv Skin 12 247 gr. 44 gr ağırlık farkı ile 7 lt kapasite farkı arasında seçim yapmak gerekirse ben 7 lt’yi seçerim çünkü her istediğimde kapasite arttırma şansım yok.

5 Beğeni

Klian referans olsun olmasın, onca profesyonel koşan tam malzeme ile 5lt hacimin de yetebileceğine örnek.Yoksa 20kg dolduran deli de vardır sırtta.

2 Beğeni

Eğer sadece yarış için kullanılacaksa 5-8 yeter diye düşünüyorum. Kendi kendine yeterlilik gerektiren yarışlar ya da uzun dağ/outdoor aktiviteleri planlıyorsanız ise en az 10 ltlik bir çanta öneririm. Daha küçük hacimle de bu aktiviteler yapılabiliyor ama örneğin kocaman bir ıslak mendil kutusunu, yarım ekmekten yapılmış sandviçi taşımanın vs verdiği konfor paha biçilmez oluyor. tek bir tane alacak olsam, sallanmıyor ve küçülebiliyorsa büyük lt hacimli bir çanta alırım, her türlü durumda kullanırım.

3 Beğeni

tam deli demesek :laughing: :laughing:

7 Beğeni

Sığmıyor hocam yaa nerde nasıl sığıyor? Ben denedim sığmadı, sığdıramadım :grinning_face:

Utmb’den referans alalım. Adam koşuyor 20 saatte, ben koşuyorum 40 saatte. Benim tek bir dropbag noktasında malzeme değiştirme şansım var, adam yarış boyunca 6,7 noktada destek alabiliyor, kıyafet, ayakkabı, suluk, jel, vs vs değiştirebiliyor. Değiştiremediği tek şey çantası. Çantası hariç herşeyini sıfırlayabiliyor. Ben çantamda 2 tane kamyon feneri gibi kafa feneri taşıyorum pilleri, bataryaları ile. Adam bir tane feneri kafasına takıyor 2. fener olarak hap gibi fener taşıyor. Zaten kalmıyor ikinci geceye. Ben ekstra çorap, eldiven, buff, uzun kollu üst taşıyorum. Adam bir tek uzun kollu üst koyuyor o da benim malzemenin yarısı kadar hacim kaplıyor. Ben 10-12 tane jel, yanında küçük sandviçler, hurma vs taşıyorum. Adam sadece 3,5 jel taşıyor. Destek noktasında çöplerini atıp yenileri alıyor vs vs. Yani Kilian ve türevleri 5 lt’ye sığar, ben ancak 10+ lt’ye sığıyorum. Utmb gibi 100mil yarışları da koşacağım ama bana 5lt yeter diyene şapka çıkarırım ancak :cowboy_hat_face:

16 Beğeni