Kesinlikle katılıyorum, geçen haftaki Kaçkar 100k için evde deneme yapmıştım, salomon adv skin 12 lt kesinlikle yetmiyor. Drop bag olsa bile limitlerde, patladı patlayacak. Koşu kemerini de fullememe rağmen ![]()
Jeller çok yer kaplıyor dediğiniz gibi. 7-8 jel ön cepleri dolduruyor zaten, ek bir bel kemeri veya tayt-şortun bel kemeriyle destekliyorum.
UTMB CCC yarışına (100K) 10 lt’lik bir çanta ile çıktım. Ara dropbag noktası yoktu. Yedek kıyafetler dahil her şeyi üzerimde taşıdım. Eğer zorunlu malzemelerimin bir kısmını yarışa kısa bir süre kala ekstra hafif ve yer kaplamayan (pahalı) muadilleri ile değiştirmeseydim, decathlonvari mağazalardan aldığım ekipmanlarla bu çantaya sığmam mümkün olmayacaktı. Ki yine sığamadım bir kısmını da bel çantasında taşımak durumunda kaldım. Not: Yarışı Killian gibi koşmadım, arka gruptaydım. Killian gibi her cp’de destekçim ve ekipman desteğim yoktu.
XL olanların 5 litreye sığma şansı yok. Teşekkürler ")
Çanta bakarken kriterimiz önümde kapatınca nefesi kesmeyen model olması. Ayakkabıda zaten genelde 46 ve üstü modeller. Baton alırken 130-135 olmayanları direkt eleriz. Kafaya şapka olmuyor, o yüzden gördüğümüz Buff’a çökeriz.
Bence bizlere öncülük etmenin vaktidir abi. ![]()
Kaç kere geçmişiz felek çarkından,
Sen yürü XL koşucular yürüsün ardından.
Önü kapanmıyorsa lastikten çözümlerde yapılır.
![]()
Deuter Traick 5 kullanan var mı acaba? Kalıpla ilgili sorum olacak. Bu çanta son zamanlarda dikkatimi çekti.
2 yıl kadar NNormal’in ilk versiyonunu kullandım. İlk versiyonda boyut seçeneği daha azdı S/M ve L/XL gibi 2 seçenek vardı. %90 M bazen L giyerim normalde, göğüs ölçüm 100-102 cm civarında ancak küçük olanı seçmiştim. Üzerime içi boşken tam oluyordu ama arkayı biraz doldurunca kasıyordu. Yine de severek kullandım ancak 2 yıl içerisinde çok sayıda yerden patlattım çantayı.
Deuter için de 2 boy arasında kaldım. Büyük boy alıp kayışları sıkmak makul bir seçenek ama çanta ya çok esnekse? Ayran çalkalar gibi koşmaktan korkuyorum.
Çanta, ayakkabı vb koşu aksesuarları konusunda elit atletleri örnek almayınız. Onları örnek alırsanız sonuç hüsran olabilir.
Bunu şöyle bir örnek ile açıklamaya çalışayım;
Berlin, Londra vb çok fazla kişinin finişer olduğu ve istatiksel çalışmaları anlamlı olabildiği yarışmalarda yapılan gözlemler sonucunda,
Sub-3:00 maraton koşanlar arasında Nike’ın en çok tercih edilen ayakkabısı Alphafly 3,
ama 4:00+ maraton koşanlar arasında Nike’ın en çok tercih edilen ayakkabısı Vomero 18.
Hal böyleyken 4:00+ maraton koştuğu halde Alphafly giyenler maratonun son kısmını kramplardan kurtulmak için çaba sarf ederek geçiriyorlar.
Sizde 5lt çanta ile 100k veya 100m yarışa giderseniz patlarsınız. 5lt çanta ancak zorunlu malzemeyi alır. Bel çantanız varsa onun içindeki birkaç jel ile yetinmek zorunda kalırsınız. CP’den CP’ye aldığınız gıdalar ve su ile ilerlemeye başladığınızda, düşük enerjiniz nedeniyle, yarış çok kısa sürede yarış koşu yarışından power hiking etkinliğine evrilir.
Ayrıca yarış sitelerinde zorunlu malzemeler ile birlikte tavsiye edilen malzemeler adı altında bazı malzemeler tavsiye edilir. Eğer daha önce yarıştığınız ve bildiğiniz bir parkurda değilseniz, ilk defa gittiğiniz bir yarışsa o tavsiye edilen malzemeleri de yanınıza almanızı tavsiye ediyorum.
Dipnot: Kilian bazı yarışlarda NNormal Modular Trail Vest kullanıyor. Bu çanta 8lt hacimli ve ilaveler ile 12lt hacme kadar çıkıyor. Yani o bile 12lt hacme ihtiyaç duyuyorsa bizim 5lt çanta ile uzun yarışlara gitmemiz pek mantıklı değil
Bana cevaben dedi iseniz açıkçası elit atletlerin giydiği çantalardan haberdar değilim. Yarış olarak ise 8-10 saati geçmeyen yarışlara katılıyorum ve 5 litre kapasite zorunlu ve kendi gereksindiğim malzemeleri taşıyacak şekilde ihtiyacımı görüyor, teşekkür ederim.
düzeltme: Geçen yıl konuşulanları okumamıştım şimdi baktım orada bu elit mevzusu geçiyormuş anlaşılan.
Ben de merak ediyorum bu çanta meselesini. 10k için zaten gerek olmuyordu ama 21k için gerekli mi gerekirse kaç lt almak lazım? İlk defa Eylül ayında 21k yarış deneyimim olacak. Tecrübeli arkadaşlar ne tavsiye edersiniz? Yine soft flask 2 tane 250ml alsam yeter mi?
Ben mesafe gözetmeksizin 10k üzerine çıkacağım koşularda yarış olmasına gerek yok (Anahtar, cüzdan, çakı bıçağı, acil yardım kiti, jeller, yiyecek, 2 adet 500 ml suluk, duruma göre yağmurluk-rüzgarlık) Asics in 7L lik yeleğini kullanıyorum. Kürsü hedefim olmadığı için yarışlarda da bu yeleği kullanmakta bir beis görmüyorum.
Yol yarışında 4 yada 5 jel yeterli olabilir . Su CP lerden alınır.
Patika yarışıysa trainspotting 44 ’ i gözden kaçırmayın .
Dağların affı olmaz. 3-4 ay önce Çatalca da koşarken arkadaşın ayakkabısının dili ayağına yara yaptı bıçağım sayesinde dili tıraşladık yola devam . ![]()
Konu yol yarışı ise zaten 3-4 jel bir flask suluk çok rahat iş yapar bir sürü cp noktası var. Hatta durup su alabileceğiniz büfeler bile mevcut. Kaybolma riski yok.