Süper bilgiler
İlk işim lisans çıkartmak
Tam koşu mevsiminde antrenmansız kalmak çok kötü
Şimdi haftaiçi de zorlaştı , akşam 7-8 gibi çıkardık şimdi zor yetişmesi
Bugün atletizm il temsilcisi ve il müdürlüğüyle telefonda görüştüm. Ankara için yeni izin verilmiyor. Sadece milli sporculara izin veriliyormuş. Ramazan sonuna kadar eski izinler de geçersizmiş.
Çok saçma bir uygulama oldu. Ne bir yeknesaklık var ne de mantık!
Milli sporcu değilsen sporcu değilsin anlayışı hakim! Bu kafayla daha çok devşirme sporcu bulmak için ülke ülke gezerler.
İzmir tarafında da aynı cevap verilmiş ama elde de Valilik imzalı izin belgesi var. Öyle bir sözle nasıl iptal olacak. Verilmiş hak sonuçta. Ayrıca ben nereden bileceğim bunu. Ayrıca İzinlerde süre de yazmıyor ki. Yorum yapmış bence kişi Ramazan sonuna kadar geçerli geçersiz diye. Zaten yeni yasaklar bile Ramazan sonuna kadar değil 2 haftalık .
Kolluk kuvvetleri desen, onlar en fazla lisansa bakıyor.
Dün bir arkadaşım karakola gidip konuşmuş, biz herhangi bir işlem uygulamayız elinizde izniniz varsa demişler ama kişiden kişiye değişir sonuçta burası Türkiye.
Bu arada 65 yaş üstü bile olsan izinli saatlerde şehirlerarası seyahat edebiliyormuşsun özel aracınla. Çok da değişen bir şey yok anladığım akdarıyla.
Şimdi de böyle bir yazı dolaşıyor.
İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunun kararlarına istinaden;
- Halı saha, yüzme havuzu, spor salonu, elektronik oyun yerleri, Bilardo salonları gibi yerlerin faaliyetlerine 17 Mayıs 2021 Pazartesi gününe kadar geçici olarak ara verilmiştir.
- Yurt içi ve yurt dışı müsabaka, kamp ve antremanlara katılacak olan milli sporcular ile seyircisiz oynanabilecek profesyonel spor müsabakalarında sporcu, yönetici ve diğer görevliler sokağa çıkma yasağından muaf tutulacak denmektedir.
Bu nedenle;
- İl Müdürlüğümüze milli sporcuların antrenman başvuruları ilgili federasyonlarca yapılacaktır. İl Müdürlüğümüz veya federasyonlarca belirlenen tesislerde antrenman yapacak olan milli sporculara izinleri verilecektir.
- 14 Nisan 2021 tarihinden önce yazılan antrenman izin yazıları il Umumi Hıfzıssıhha Kurulunun kararlarına göre geçerliliği bulunmamaktadır.
Konu ile ilgili ilimiz ikametli kulüp ve sporculara gerekli duyurunun yapılması hususunu rica ederiz.
Öte yandan beni durduran kişi zaten bana soruyor, size serbest, değil mi diye ? Ne genelgesi, ne yazısı?
kendime notumdu; ortadoğulu gibi düşün ve davran…
çok da ses çıkarmadan, göze batmadan, paylaşmadan kendi çözümünü bulacaktır insanlar…
Lisans ve izin; çok suistimal edildi. Çevremde koşuya yeni başlayan ya da çok hırslı arkadaşların; hemen hepsi kişisel olarak izin aldı. Böyle olunca da ; Ankara’da milli sporcular dışında kimseye izin verilmeyecek söylemleri dolaşıyor. Önceden izin alınmış olması yeterli olmayabilir. İdari karar ve işlemler; iptal edilebilir ,geri alınabilir. Tahminimce çok kişisel uygulamalar olcaktır.Keyifsiz bir durumla karşılaşmama adına dikkatli olmanızı tavsiye ederim. Bir yandan spor için dışar çıkamamak çok saçma gelse de ; kolluk kuvvetlerinin de koşuculara lisans ve izin sormaları, o kadar saçma olur. Keşke süreli ve yerleşim yerlerine yakın olmak şartıyla izinler verilseydi. Zaten çoğumuz sabahın köründe başlayıp, evdekiler uyanmadan antrenmaları bitiriyoruz. Başta söylediğim gibi suistimal edilmeye çok uygun.
Kartal Kaymakamlığı başvuruyu yine reddetti ve açıklama olarak da son genelgedeki aşağıdaki maddeyi koymuş. Keyfi yönetilen bir ülkeyiz, şu basit konuda bile tutarlı bir uygulama yok maalesef. Yan yana iki ilçe, Pendik başka Kartal başka cevap veriyor.
14.04.2021 TARİHLİ GENELGENİN Sokağa Çıkma Kısıtlamasından Muaf Yerler ve Kişiler Listesinin 29. Maddesinde Yurt içi ve yurt dışı müsabaka ve kamplara katılacak olan milli sporcular ile seyircisiz oynanabilecek profesyonel spor müsabakalarındaki sporcu, yönetici ve diğer görevliler kısıtlamadan muaf tutulmuştur. Genelgeye https://www.icisleri.gov.tr/81-il-valiligine-kismi-kapanma-genelgesi-gonderildi linkinden ulaşabilirsiniz.
Ankara Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü sizin paylaşımınızla aynı şekilde şu duyuruyu yapmış:
Yalnız şöyle bir şey; bu duyuru bir imza vs. taşımıyor. İl hıfsızsıhha kurulu kararına istinaden bir memurun yorumu/değerlendirmesi duyuru olarak paylaşılmış. İzinli olanlara nasıl imzalı yazı verildiyse, işlem aynı usulle geri alınmalıdır. İmzalı bir duyuru gerekir. Ama yine de burası Türkiye, her şey mümkün.
Bu hafta sonu İzmir Çeşme’de Ege Açık Deniz Yat Kulübü Yelken yarışları vardı. GSİM, büyük ihtimalle izin gelmez demişti ama bu sabah Valilikten katılımcılar için izin çıktı. Yarış planlandığı gibi yapılacakmış.
Merhaba, bende Tekirdağ Süleymanpaşa kaymakamlığına e devlet üzerinden yazı yazdım antrenman izni için, sadece milli sporculara izin var diye cevap döndüler, GSB İl Müdürlüğüne gittim kaymakamlığa yönlendirdiler, nasıl olacak bu iş. Mayıs ayında ilk defa gelibolu triatlonuna katılmak istiyorum, haziranda cunda ultimate var, temmuzda uludağ ultra, ağustos ayında aladağlar var. Sürekli aktif olmak gerekiyor, haftaiçi mesai sonrası çok kısıtlı zaman kalıyor. Ne yapabiliriz acaba, önerisi olan var mıdır ?
Sabahları erken kalkacağız
Bu hafta sonu İzmir’de bazı arkadaşları kolluk kuvvetleri durdurmuş ama izinlerini gösterince sorunsuz devam etmişler. Ama atletizm pistinde antrenman yapmaya çalışanları güvenlik sadece milli sporculara izin var diyerek dışarı çıkarmış.
Bir süredir başlığı takip ediyorum, sayın @mgunes hislerime tercüman olmuştu yeteri kadar, kendisine teşekkür ederim. Yalnız “Keyfi yönetilen bir ülkeyiz” yorumunu görünce bir iki kelam etmek istedim.
Keyfi davrandığımız için, kuralları eğip bükmeyi çok iyi becerdiğimiz ve kurallara uymanın enayilik olduğunu *bildiğimiz için biz de böyle yönetiliyoruz maalesef. Yani milli sporcular için mantıklı olan bir pozitif ayrımcılığı lisans sahibi olan milyonlara yormak, garip… Kısıtlama günlerinde dışarıda spor yapıp, instagramdan fotoğraf paylaşıp akşam ara-ana caddelerdeki yoğunluğa, kuralsızlıklara “cıkcıkcık” yapmak, garip.
Yani en basitinden “dışarıda kalabalık yapan yüzlerce insandan ve balkonunda oturan Mehmet Amca’nın bak herkes dışarıda demesine sebebiyet verenlerden biri de benim.” diye düşünmemek garip.
Not: Yönetim, kongreler, başkalarının kural tanımamaları bir bahane olmamalı.
Başa dönersek “Keyfi yönetilen bir ülkeyiz”'e ait yorumumu kişisel olarak algılamayınız ne olur, üslubum kırıcı olduysa da özür dilerim: @oberyuz sizin yorumunuz sadece sebep oldu Sağlıklı günler dilerim.
“Keyfi yönetilen bir ülkeyiz yorumunu görünce bir iki kelam etmek istedim” dedikten sonra yazdıklarınızı kişisel almamaya çalışsam da neye istinaden yazdığımı açıklamak isterim. Milli sporculara tanınan pozitif ayrımcılığı kullanmaya çalışmıyorum, olması gerektiğine de inanan bir insanım. Ben sporcu değilim, derece yapmak, rekor kırmak vs. bana çok uzak kavramlar ama yaparken mutlu olduğum için koşuyorum. Ferdi lisans almamın temel sebebi İstanbul yarı maratonunda koşmak gibi kişisel bir hedefim olmasıydı, önceki yarışlarda gerekli olduğunu yazan insanlar olduğunu gördüğüm için de ne olur ne olmaz diye Ocak ayında lisans çıkardım, yarı maratona da bir sakatlık yüzünden katılamadım. Lisansı ilk aldığımda kamuya açık alanda sadece bir Pazar günü bu lisans cebimde koştum ondan sonra da içime sinmediği ve emin olamadığım için izin istemeye karar verdim, izin de alamadığım için bir daha da kısıtlamada kamuya açık alanda koşmadım. Bu arada tarım sektörü ile ilgili bir şirketin yöneticisiyim, kendime çok kolay dışarı çıkma izni yazabilecek yetkim olmasına rağmen kısıtlama saatlerinde iş nedeni ile çıkma ihtiyacım olmadığı için etik olarak doğru bulmadığımdan böyle bir izin düzenlemiş de değilim.
Neden keyfi olduğunu söylüyorum. Sürekli değişen İçişleri Bakanlığı genelgesindeki istisna durumlar her ne kadar 43 maddeyi bulmuş olsa da özet niteliğinde ve her durumu karşılamıyor olabilir. Bizler genelgenin iç yazışmalarını değil sadece kamuya aktarılan özet kısmını görüyoruz. Devlet iç yazışmalarında çok daha detaylı açıklamalar ve farklı uygulamalar olabiliyor. Örnek vermem gerekirse kızlarım yelken sporu ile uğraşıyorlar, lisansları var, ulusal ve uluslararası yarışlara katılıyorlar. Federasyonun da girişimiyle Kasım ayından bu yana klüpler antreman için Valiliklerden izin alıp kısıtlama saatlerinde antreman yapabiliyorlar. Çocukların başka zamanı da yok, hafta içi okul olduğu için kış dönemi sadece haftasonu antreman yapabiliyorlar. Böyle bir bir istisnayı İçişleri Bakanlığı genelgesinde göremiyoruz dolayısıyla kamuoyuna duyurulmamasına rağmen farklı istisnalar olabiliyor. Bu bilgiler ışığında diğer izin alanları gördükten sonra ben de başvurmaya karar verdim. Keyfi yönetilen dememin sebebi ise bir uygulama ya vardır ya yoktur. Karşıyaka kaymakamı izin veriyor Bornova kaymakamı izin vermiyorsa ya da benim durumumda olduğu gibi Pendik kaymakamı izin veriyor ve Kartal Kaymakamı izin vermiyorsa bunun adı kimse kusura bakmasın keyfi yönetimdir. Aynı Kartal kaymakamlığı kayıt yaptırdığım yarı maratonda koşmak için her ihtimale karşı istediğim izin talebini de reddetmişti.
Diğer taraftan zaten az sayıda düzenli spor yapanların olduğu bir ülkede ve hele ki böyle bir forumda haftasonu anrenman yapmasan ölmezsin yaklaşımını da ben anlamıyorum. Öyle lisanslı milyonlarca sporcu da yok maalesef, İBB’nin envanterinde İstanbul’da atletizm lisansı olan 16.314 kişi görünüyor.
Uluslarası bir şirkette çalışıyorum, Avrupa’da tam kapanma olduğunda dahi insanların spor yapmak için dışarı çıkmasına müsaade edildiğini yakından gözlemleme şansım oldu, en kötü zamanında tam kapanmanın aylarca sürdüğü İtalya’da bile bulunduğunuz bölgenin polisine vs. bilgi vererek günde bir saat spor için çıkabiliyordunuz. Bir yılı aşmış ne zaman biteceği bilinmeyen bir süreçte akıl ve beden sağlığı için spor yapmak bence ekmek almak için bakkala gitmek kadar zaruri bir ihtiyaç. Örnek verdiğiniz sayın @mgunes ne iş yapıyor bilmiyorum ama Cumartesi iş dönüşü izlenimlerini aktarmış, ben de zaruri kamu hizmetleri çalışanları dışında haftasonu çalıştırılanları anlamıyorum. Esas bulaşma kapalı ortamlarda gerçekleşirken sırf ekonomi yürüsün, şirketlerin karı azalmasın, yönetenlerin başı ağrımasın diye insanların toplu taşıma araçlarını doldurmasına sebep olacak şekilde haftasonu da çalışmasına müsaade edilmesinin normal karşılanmasını ama benim bir saat çıkıp tek başıma açık havada koşma isteğimizin sanki pandemiye muazzam olumsuz bir etkisi olacakmış gibi bu forumun üyeleri tarafından dahi eleştirilmesini hiç anlamıyorum. Hafta içi çalışan bir insan olarak haftasonu bireysel spor yapma özgürlüğümü talep ediyor olmam pandeminin yanlış yönetimini ya da insanların pandemiye gerçekte olumsuz etkisi olan davranışlarını eleştirme hakkımı da elimden almaz diye düşünüyorum. Bu kadar fazla pandemiye sebep olan uygulamanın, denetimsizliğin ve insanların umursamazlığının olduğu bir ortamda artık daha azına razı olmak istemiyorum. Sağlıklı günler dilerim.
@oberyuz duygularıma tercüman olmuş. Herşey bir yana bu uygulanmaya çalışılan yarım yamalak kısıtlamaların pandemiyi önlemek, azaltmak, geriletmek anlamında bir faydası olacağına gerçekten inanan var mı acaba? Merak ediyorum? Şehirlerarası seyahat yasağı var deniyor. Kendi arabanla gitmek gerçekten yasak. Fakat “Bilmemne Turizm” den bilet alarak 40 kişi birlikte otobüsle seyahat etmek serbest. Şahane bir uygulama. Milli sporcu deniyor. Ee bakıyoruz nerdeyse bütün triatlon takımları idman yapıyor haftasonu. Hepsi milli sporcu mu acaba? Sonra yüzme okulları. Nerdeyse hepsi haftasonu izinli ve idman yapıyorlar. Milli sporcu mu onların hepsi? Örnekleri çoğaltmak mümkün.
1 seneden fazla bütün bu haftasonu yasaklarına uydum. Sabah 6’da 7’de sitenin içinde koşmak dışında birşey yapmadım. 1 sene sonunda geldiğimiz nokta nedir? 1 senedir pandemi hakkında sürekli yalan söyleyen bir yönetim ve vaka sayısında dünya liderliği! Siz nasıl hissediyorsunuz bilemem ama ben kendimi kandırılmış hissediyorum açıkcası. Avrupa ülkelerinin çoğu -kısa dönemler hariç- bireysel spor yapmak için izin verdi. Bunun ruhsal ve fiziksel sağlık için ve hatta koronaya karşı bağışıklık sistemini güçlendirmek için şart olduğunda herkes hem fikir.
İstanbul’da haftasonu lisansını cebine koyup bireysel olarak 1,2 saat koşacak bisiklet sürecek - toplu halde 20,30 kişilik sürüşlerden bahsetmiyorum. O şekilde sürüş haftasonundan bağımsız pandemi bitene kadar yasak olmalı bence - kaç kişi vardır? 1000, 2000? Bu insanlar dışarı çıkmayınca pandeminin yayılım hızının azalacağına inanıyor musunuz? Ben inanmıyorum. Ctesi pazar 1 saat koşu yapmak için dışarı çıkmayayım ama haftaiçi yüzlerce insanla metroya bineyim! Etik değerlerden, kurallara herkesin uymasından bahsetmeyin. Kuralın kendisi saçma, yanlış ve kurallara uyulmadığını, bizzat kural koyucu tarafından esnetildiğini görüyoruz.
Bir şekilde izin alabilen arkadaşların bireysel olarak çıkıp idmanlarını yapmasından yanayım. Ben öyle yapacağım.
İyi idmanlar, koronasız günler dilerim
Mevcut kurallar mantıklı ve uygulanabilir olmadığı için esnetilmek zorunda. Liyakatsiz kişilerce yazıya dökülen, eksik düzenlemeler içeren ve mantıksız kurallar içeren yasaklar mutlaka esnetilecektir. En basit örnek @okmali Bey’in yazdığı seyahat yasağı. Spor salonları açıkken açık hava yürüyüş ve koşu parkları, sahil yürüyüş bandları kapatıldı.
Yukarıda yazmıştım, bana izin veren kaymakamlık arkadaşlarıma vermedi. 14.01.2021 tarihli başvuruyu reddetti, 15.01.2021 tarihli başvuruyu kabul etti. Diğer arkadaşların bu tarihten sonraki taleplerini de reddetti. Bunlar aynı kaymakamlık tarafından yapıldı. Hukukta “belirlilik” ilkesi vardır, belirlilik yoksa keyfilik vardır. Bu yazdıklarım ve hatta bu başlık belirlilik ilkesinin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor aslında. (Yazmayı unutmuşum,ilave ediyorum) Belirlilik yoksa keyfilik vardır.
Kısıtlama ile ev hapsinin hükümet ve halkımız tarafından biraz karıştırıldığını düşünüyorum, sosyal mesafeye uymak, kapalı ortamda bulunmamak kaydıyla koşmanın ya da bisiklete binmenin bir sakıncası olmadığına inandığım için imkan buldukça sporumu aksatmamaya çalışıyorum. Tıp doktoru ya da tıp bilgisi, eğitimi olan biri kesinlikle değilim ama takip etmeye çalıştığım makale ve araştırmalarda; hareketli yaşamın, güçlü bağışıklığın hastalığın atlatılmasında iyi bir faktör olduğunu görüyorum.
İyi idmanlar, özellikle mental açıdan bol sağlıklı günler dilerim
Diş hekimiyim, hocam. Pandeminin başından beri de İstanbul gibi kalabalık bir şehirde, iki vasıta değiştirerek işe gidip geliyorum. Bifiil hasta ağzında çalışıyorum. Kişisel olarak, hem sakatlıktan yeni çıktığım için hem de bu baskı ve stresle mücadele edebilmek adına düzenli koşmaya çok ihtiyacım vardı. Sakatlanma riskini göze alıp yoğun idman programımı haftanın beş gününe sığdırdım, tamamı da asfalt ve beton. Elimde sağlık çalışanı kartım, haftasonu istediğim gibi idman yapabileceğim dışarıdan kullanıma kapalı koşu pisti gibi imkanım olmasına rağmen. Bunu yapmamamdaki sebep ben o imtiyazlardan istifade edip koşarken yakın arkadaşım benim strava kaydımı görüp imrenmesin, kendini kötü hissetmesin diye. Benimle rekabet halinde olanlar varsa da onlara da eşit koşullar sunmak içindi. Geçende ameliyat oldum. Ameliyat sonrası daha hızlı toparlanmak için de haftasonu yürüyüşleri ve iki bisiklet gezintisi yaptım. Onun dışında da hala elimden geldiğince sokağa çıkma yasağı ile ilgili olan kısıtlamalara riayet ediyorum. Bunu yaparken de ahlakçılık, erdemlilik taslamak değil niyetim, diğer insanları teşvik etmemek. Herkes bir bahane arıyor dışarı adımını atmak için. Gerçekten toplum geneli çok bunaldı.
Sizin yazdıklarınıza harfiyen katılıyorum ve özenle yazmış olmanız da bu forumun gerçekten ihtiyaç duyduğu nitelik. Özlemişim, forumda böyle düzgün yazılmış paylaşımları görmeyi. Fikirlerinize ve söylediklerinize katılmakla birlikte, diğer arkadaşların da vurguladıklarının aksine, farklı düşündüğüm nokta, uygulamaları doğru yanlış düzleminde ele almak.
Efendim bunlar çok saçma. Ok. Bu kadar aptalca uygulama olabilir mi? Mümkün değil. Herkes deliyor. Tamam. E ben de çıkıyorum dışarı. Tamam. Çıkıyorum bak. Peki…
Yetişkin insanlar olarak başkalarının davranışlarına yargı dağıtacak konumda değiliz. Buradaki konuşmalarımızın amacı, birbirimizi fikren etkileyip kollektif refleksler sergileyebilmek; olumlu örnek teşkil edebilmek veya koşu camiası olarak ortak faydalanım elde edebilmek…
Bu bağlamda benim en çok karşı fikir beyan ettiğim konu da iyi güzel herkes kendi eyleminden sorumlu ama bunu kör göze parmak sokar gibi sürekli paylaşmaya gerek var mı? Başkaları ile etkileştiğimiz alanda sorumluluklarımız yok mu?
İdari uygulamaları, ki bence üzerinde konuşmaya bile değmez her şey gün gibi aşikar, burada eleştirme kısmını üretken bir diyaloğa evrimleşme şansı zaten yok. Bildiğimiz açık hava tımarhanesi.
Hadi birine izin veriyorlar birine vermiyorlar, işler keyfi yürüyor bunu anlıyoruz. Peki buna ne demeli? Yaptığım başvuru ret ancak alttaki açıklamada lisansınız ile seyahat edebilirsiniz diyor . Edebiliyorsam niye ret, ret ise niye edebiliyorum?
Aralık ayında Triatlon federasyonuna izin için başvurduğumda 18 yaş altı milli sporculara tanınan haklara atıfta bulunularak izin yazısı verilmişti. Açıkcası anlamamıştım. Sonra GSİM’ne başvurduğumda da aynı maddeye atıfta bulunularak TC Kimlik numaram ve ismim yazılı Vali onaylı belge geldi. Elbette yaşımın 18 altında olmadığını görüyorlardı. Demek ki talepler uygulamada bizim basında gördüğümüzden daha farklı ele alınıyor.
Yeri gelmişken garip 2 örnek de vereyim.
Arkadaşım kızı tenis oynuyor uzun süredir. Milli takıma girme şansı yüksek olan bir kişi. 2 kişi alıyorlar yaş grubunda. Seçmeler Aralık ayındayken sürekli ertelendi vs. Bu örnekten gidersek milli olan rakipleri istediği gibi antrenman yapabilirken haftanın 6 günü günde çift idman yapan bu çocuğa sen antrenman yapamazsın demek doğru mu ? Tek kıstas milli olmak mı oluyor ?
Bu hafta sonu Bodrumda ilk kez MWChallenge düzenleniyor. Triatlon ve Duatlon şeklinde. Triatlon milli takım antrenörü Mert Hoca’nın ilk kez gerçekleştirdiği bir organizasyon. Valilik izin vermiş gerçekleştirilmesine. Sen şimdi organizasyona izin veriyorsun ama bu organizasyona gitmek için hazırlananlara sen antrenman yapma mı diyorsun ? Enteresan değil mi ?
Biraz da Avrupa Türkiye farkı var. Avrupa’da bir durumun yasak olduğu kesin olarak belirtilmemişse serbest kabul ediliyor, bizde ise bir durumun kesin olarak serbest olduğu belirtilmemişse yasak olarak kabul ediliyor. Buna ek olarak il, ilçe bazlı keyfi uygulamaları da eklerseniz alın size içinde bulunduğumuz durum.
İki hafta önce mersin yenişehir triatlonuna kayıt oldum. Yarış sabahı adanadan mersine geçmeyi planladım, federasyon tarafından bizim adımızın listede olduğu bir izin tablosu hazırlanmıştı. Eşimi de götürmek istedim refakatçi olarak, onun için organizasyondan sorumlu 2 yetkli ile görüştüm ikisi de sanırım birşey olmaz, artık sizi durdururlarsa siz anlatacaksınız derdinizi gibisinden açıklamalarda bulundular. Onlara başıma bir iş gelse, sakatlık yaşasam vb durumlarda kaldığımda yanımda birinin olmasının önemini anlatmaya çalışsam da ne yazık ki birşey yapamayacaklarını söylediler. Biz de bunu göze alarak pazar günü yarışa gittik ve döndük. Neyse ki yol boyunca kimse bizi çevirmedi.
Koşu konusunu da evimden 4 ay önce şehir dışında tarım arazilerine yakın bir yere taşındım.
Benim için bu izin konusu da kendiliğinden çözülmüş oldu.