Koşu yarışına katılma motivasyonunuz nedir?

Merhaba arkadaslar Ben koşmaya yaklasik 2 bucuk hafta once basladim.Başlama sebebim daha sağlıklı olmak fit olmak vs gibi motivasyonlar.Genelde benim gibi yeni başlayanlarda şunu görüyorum,belli bi seviyeye gelince çoğunluk bir yarisa katiliyor ve o yaris bagimlilik yapiyor,ilerde 10 k yari maraton vs.o kisi seviyor bu yaris islerini.benim sorum şu:Koşu yarışları gercekten zevkli mi geçiyor,(tamamen bilmedigimden soruyorum)derece vs bi başarı yakalasan gördüğüm kadariyla tatmin edici bi ödül,para vs. Yok ayakkabi canta dumenden şeyler gibi ödül.koşu yarışlarina katilmak sosyalleşme açısından mı çok iyi.Insanlari koşu yarişlarina motive eden ve sizi motive eden nedir? Tesekkurler…

4 Beğeni

Benim motivasyonum kesinlikle yarışmak değil.Öncelikli olarak şehir dışı yarışları küçük birer ara tatil gibi oluyor.Günlük rutinden uzaklaşmak için bir fırsat oluyor.Sosyalleşme bununla gelen bir promosyon gibi.Özellikle ilk başladığımı yıllarda neredeyse tüm yarışlara gitme isteği vardı,ama insan yıllar geçtikçe daha seçici olmaya da başlıyor…

7 Beğeni

Herkesin motivasyonu farklı tabi ama benim için ara sıra benimle aynı zevki ve pozitif duyguları paylaşan insanlarla bir araya gelmek bir topluluğun parçası olma hissini besliyor. Çoğu yarış pozitif atmosferi sayesinde festival havasında geçiyor zaten, yarıştan önce ve sonrası güzel bir anı olarak kalıyor. Bir müddet sonra fark edeceksiniz, iki farklı sosyal halkanız olacak. Aileniz ve arkadaşlarınız ilk halka, koşu sebebiyle tanıştığınız insanlar yeni bir halkayı teşkil edecek. Bu iki halka genelde birbirinden çok keskin şekilde ayrılmış oluyor, aileniz ve arkadaşlarınız size deli gözüyle bakmaya başlıyor. Yarışlar işte bu ikinci halkayla bir araya gelmenizi ve “Ben deli değilim, bu kadar insan delirmiş olamaz” demenize vesile oluyor.

Bir de parkurun trafiğe tamamen kapalı olması, yarış içi imkanlar vs. sebebiyle parkurda en iyi derecenizi yapmaya en müsait zamanlar yarışlar oluyor.

Son olarak yarışlar gitmediğiniz, belki hiç gitmeyeceğiniz ve hatta bazı yarışlar için gidip görmenizin de mümkün olmadığı coğrafyaları görmenize vesile oluyor, bu da bir motivasyon kaynağı.

11 Beğeni

Birkaç elit atlet için onlar yarış olabilir ancak çoğumuz için birer spor etkinliği.

Önceki 10K koşusunda 52:45 yapan kişi o koşuda 49:59 yaptığında ödülü odur. Bu paradan daha değerlidir çünkü zaman kadar değerlidir.

9 Beğeni

Yaş ilerledikçe yaş almaya direnme , yılların getirdiği yorgunluk çöküş , cinsel performanstaki çizgiyi koruma, gibi gerçekçi faktörler ön plana çıkıyor koşmak bir mecburiyet halini alıyor.

3 Beğeni

Düzenli koşuya teşvik etmesi, sosyalleşme (harika insanlar tanıdım ve tanımaya devam ediyorum), hiç görmeyeceğim yerleri gezip görme fırsatı (Latmos Bağarcık Köyü’nü gördüğümde Türkiye’de böyle yerler mi varmış diyerek huşu içerisinde donakalmıştım), her seferinde kendimi bir ileriye taşıma, yaş almama rağmen geliştiğimi görme ile artan özgüvenim, yarış ruhunun beni ileriye götürmesi (yoksa tembelim sıkıntıya gelip zorlamıyorum kendimi) ve totalde hepsinin ruh sağlığıma iyi gelmesi. Genel olarak bizim topluluk pek dış ödül peşinde değil diye düşünüyorum,1000 kişinin katıldığı yaş ortalaması 30’u geçen bir yarışta motivasyonel faktörler çok farklı olabiliyor. Bizler profesyonel değiliz, en azından ben ve çevrem iş-aile- sosyallik- koşu dengesini ölçüde tutmaya çalışan amatörleriz ; benim gördüğüm sedanter hayatımızdan kurtulma, sevmediğimiz tonla şey yapmak zorunda olduğumuz hayatımızda “sırf kendimiz için, sevdiğimiz bir şeyi yapma, kendimize vakit ayırma, anlam bulma” ihtiyacıyla (iç ödüller) girdiğimiz bu yolda koşu tutkunu olarak yola devam eden/etmeye çalışan heterojen bir grubuz.

6 Beğeni

benim için madalya koleksiyonu oluşturmak bunlardan birisi. :slight_smile:

3 Beğeni

Abi kalmadı desem inanır mısın, çok ters köşe cevap gibi olacak ama…

Yaşadığım şehir başkent dahi olsa yarışlar bakımından diğer şehirler kadar avantajlı olmadığını düşünüyorum. Yakınımda gidebileceğim yarışlarda bile yol, konaklama, yarış kaydı derken yarış başına ciddi bir bütçe çıkıyor ve bu konu organizasyona göre de baya değişkenlik gösteriyor.

Yaptığım planlar vardı ama sanırım bu sene biraz farklı kafayla gideceğim. O bütçeleri denemek/ilerletmek istediğim spor dallarının (bisiklet, yüzme, oryantiring gibi) ekipmanına, gerekli üyeliklerine vb. yatırmak bana daha mantıklı geldi. Koşu noktasında da misal, paylaşılan ya da kendi oluşturabileceğim rotalarda saatimden faydalanacağım. Loop bir parkur olursa kendi CP noktamı yaparım gibi gibi.

Yani şehrimdeki yarışlara katılırım, bir seyahatimle denk gelirse şehir dışı yarışlarında koşarım ama yarış için kendimce organizasyon yapma motivasyonum şu an yok.

2 Beğeni

Koşuyla ilgili bir çok motive edici güzel hikaye dinleyebilirsin fakat esasen senin neler hissedeceğin önemli. belki bu önerim bile sana bir tür klişe basma kalıp kelimeler gibi gözükebilir fakat en ince ayrıntısına kadar kendi hislerin daha çok belirleyici olacaktır.

benim koşu hikayem. bir ışık görüyorum sürekli oraya doğru koşuyorum :slight_smile:

1 Beğeni

Ankara’da yaşayan biri olarak aynı duygulara sahibim. Bugün yapacağım 2 gece konaklamalı şehir dışı yarış bütçesi ile spor hayatımı uzun vadede sürdürebileceğim ekipmanlar alabiliyorum. Bu anlamda heves ettiğim ve bir yıl önceden heyecanla parasını ödediğim tek yarış İstanbul Maratonu 42K . Onun dışında ancak seyahete denk gelecek de gitmişken hadi koşayım diyeceğim. Maalesef motivasyon tavan bütçe sınırlı olursa yıl içindeki yarış takvimi aynılaşıyor.

4 Beğeni