Öncelikle forumun hazırlanmasında emeği geçenlere çok teşekkürler, gerçekten de byük bir boşluğu doldurmuşsunuz, 2 gündür okuyorum ve gerçekten kafamdaki bir çok sorunun cevabını da buldum sayenizde (yaşadığım bu tuhaf bel ağrısı hariç ve bu yüzden de yeni başlık açmak zorunda kaldım, şimdiden öüzr dilerim rahatsızlık için)
Kendi hikayemi kısa özet geçerek anlatayım, yaklaşık 8 ay önce yurtdışına geçici olarak yerleştim yüksek lisans için. Buraya geldiğimde 100 kg’ydim, (38 yaşındayım) kilo vermek için eski dostum koşuya sarılınca bir daha bırakmak istemedim bu sefer. 3-5 derken son olarak 2 hafta önce 20 km’ye kadar çıktım. Bu arada 75 kg’ye kadar düştüm ve şu an 80 kg’yim (boy 1,84) yani kilo ve boyda ideal denklemi yakaladım, nefesim açıldı artık maratona doğru seyrederim derken geçen hafta tepe aşağı koşarken belimde bir ağrı peydahlandı. Koşarken önemsemedim ama sabah ağrı baya arttı. Aslında fıtık ağrısı gibi değil (fıtık ağrısı nasıl ondan da emin değilim hiç fııtk olmadım hamdolsun) yani hareketlerimi kısıtlamıyor ama sol kalçamın hemen üstünde bir ağrı var. Koşmayı bıraktım, yürüyeyim dedim, yürürken de ağrı devam etti. Şimdi 2 gündür evde takılıyorum sıcak ve korse takviyesi yapıyorum ama ağrı hala oralarda. Dediğim gibi çok şiddetli değil, sanki koşsam koşarım ama zorlayıp kalıcı birşeylere de sebep olmak istemiyorum.
Burda bu tip basit ağrıları pek ciddiye almıyorlar ve doktorlar uzun süreler sonrasına randevu veriyor. Bu yüzden size sormak istedim, bu anlatıklarım belki bazılarınıza tanıdık gelir, tecrübe etmişsinizdir diye. Özellikle yokuş aşağı koşarken ağrının ortaya çıkması kafamı karıştırdı. Zaten sürekli asfaltta koşuyorum ama bundan sonra yokuş aşağı koşmasam mı veya sadece düz parkurda koşuya devam etmeliyim? Yoksa ağrının tamamen geçmesini mi bekleyeyim (bu beni çıldırtıyor)
Size tavsiyem normal doktorlar yerine bir spor hekimine görünün.
Bu belirtiler bana Piriformis Sendromu gibi geldi.
Genelde bir bacak diğer bacaktan daha güçlü veya güçsüz olursa dengesiz basışlar ortaya çıkar.
Bu dengesiz basışlar mesafeyi artırdığınız zaman kalça bölgesinde bu tip sakatlıklara sebep olabiliyor.
Youtube üzerinde Piriformis Sendromu için tavsiye edilen gerdirme hareketleri var. ilk etapta onlar deneyebilirsiniz.
Orta ve uzun vadede kalça güçlendirme egzersizlerini programınıza alınız. Şu yazıyı okumanızı tavsiye ederim
10 k koşu sonrasında ayak esnetmesi yaparken bende de benzer bir sakatlık oldu 3 gün önce. Sağ kalçamıın üzeri ve kuyruk sokumunun yanının birleştiği noktada tam. Ne olduğunu anlamadım önce, ertesi gün de aynen devam edince sıcak uyguladım . koşularımı yapamıyorum. Çok az kaldı ağrı ama yinede korkuyorum. İlk kez bu tip bir sakatlanma ile karşılaştım ve açıkcası ne yapacağımı bilemedim.
Hızlı kilo kaybı vücutta başka eksikliklere de sebep olmuş olabilir. Kas ve eklemlerinizi güçlendirmeniz gerekmekte. Üst vücut bacaklarınıza kilo olarak baskı yapmadan vücudu taşıyabilecek kadar kaslı olmalıdır. Ayrıca iskelet sisteminizin de sağlam olması gerekir. Bunları gelişimi de bölgesel ağırlık antrenmanları ve doğru beslenmedir.
Spor hekimine görünmeniz çok mantıklı bir hareket olacaktır, bahsettiğim sebeplerden kaynaklı fıtık vs gibi bir problem varsa ağırlık antrenmanları durumu kötüleştirebilir.
@cem bilgi için geç de olsa teşekkürler. Aslında yazmayı unuttum, kilo verirken sürekli olarak mekik ve karın hareketleriyle core bölgesini boş bırakmadım. Ağrı bir türlü geçmek bilmeyince ben de nurofen alayım dedim, ve nihayet ağrılardan kurtuldum. Şimdilik buralar sürekli yağdığı için koşabilmiş değilim, ama kendimi iyi hissediyorum.
Şuanki aynı ağrı bende de var. Normalde ağrıyordu ama 5bin tempo yaparken arttı baya. Soğuk uygulama ve voltaren uyguluyorum. Bugün 3. Günü. Azaldı ama hala geçmedi. Eğer sizinki geçtiyse nasıl geçirdiniz
Aslında yukarıda yazdığımdan farklı bir şey yapmadım. Nurofen ve istirahatla tekrar normale döndüm. İlacın da çok faydası olduğunu sanmıyorum. Yalnız o günü çok net hatırlıyorum, yokuş aşağı koşarken sanki belim yerinden cıkıp farklı bir yere oturmuş gibi hissetmiştim. O günden sonra da yokuş aşağı koşmadım, bir daha da tekrarlamadı o ağrı.
Acizane tavsiyem, 1 hafta kadar bekleyin ağrı azalmıyorsa doktora gidin.
düzenli yaptığım bel ve gevşeme egzersizlerden bazıları , koşu ve core egzersizleri kalça - bel bölgesinde yorgunluk ve gerilime sebep oluyor.Gevşeme ve esnetme ihmal edilirse ağrı ve kaskatı kaslar sakatlığa neden olabiliyor