Koşu Sakatlıkları

Koşunun döngüsel bir hareket olması nedeniyle vücudun belli bölgelerine aşırı yük binmesi sonucunda pek çoğumuz dönem dönem hafif yada ciddi sakatlıklar geçirebiliyoruz.Ülkemizde spor hekimliğinin de henüz yeterince oturmamış olması nedeniyle ( mesela benim yaşadığım büyükşehirde sadece bir tane spor hekimi var) tedavi süreçleri genelde deneme yanılma şeklinde seyrediyor.Bu nedenle profesyonel kişilerden alacağımız desteğin yanında, başımızdan geçen tecrübeleri de paylaşmakta fayda olduğunu düşünüyorum.Kendi hikayeme geçeyim:yaklaşık 8 ay önce sol kalça ekleminde ödem( trokanterik bursit) teşhisi koyuldu.Bu sakatlık göz göre geldi.Sebebi , vücudun diğer kaslarını yeterince güçlendirmeden hızlı antremanlar yapmak (35-38’ aralığında 10k gibi).Ortopedist derhal koşmayı kesmemi istedi.Spor hekimi antiflamatuarla kurtarırız, koşmasan iyi olur dedi.Sonuçta büyük fedakarlık yaparak iki ay hiç koşmadım.Bi dolu ilaç içtim.Hiç bir değişiklik olmadı.Güçlendirme ve hafif koşulara başladım.Aynı zamanda fizyoterapist eşliğinde çalıştım ve 15 gün lazer tedavisi uygulattım.Hiç bir değişiklik olmadı.Çalışmalarımı arttırdım ve bu sakatlıkla yaşamayı öğrenmeye karar verdim , belki vücud güçlendikçe zamanla geçer diye düşündüm.Sonuçta bu sakatlık koşmamı engellemiyordu ama hafif ağrı yapıyordu. Sonra tekrar doktor kontrolüne gittim.Bursit yerinde duruyordu.Bu defa ekleme kortizon iğnesi uygulattım.Ödem dağılır gibi oldu ama yine topladı.Bir sonraki aşama kök hücre diye bilinen yoğunlaştırılmış trombosit iğne uygulaması.Ve paralelinde ESWT ( ses dalga tedavisi).Şimdi öncelikle body fitness çalışmalarına öncelik veriyorum.Tedavi süreci eğer sağlık güvenceniz varsa çok pahalı değil.

4 Beğeni

Benim de yaşadığım yer itibarı ile spor hekimliğinin olmaması acı bir durum.Bende de morton noroma rahatsızlığı var ve tedavi ettirbilmek için henüz fırsat bulamadım.Belki de bu şekilde koşmaya alıştım :smile:

Bilmeyen İstanbullular için;

Çapa’da Spor Hekimliği var. İçeri girince indiğiniz yokuşun hemen karşısı. Giriş sol tarafta.

Pek hastası olmadığı için olsa gerek, doktorlar çok ilgili :slight_smile: Keşke tüm doktorlarımız bu şartlarda çalışabilse…

2 Beğeni

Bülent bu nöroma koşmayla mı oluştu yoksa yılların birikimiyle mi oluyor acaba?

@cerkes nejan abi sanırım yanlış ayakkabı ve sert zemin antrenmanlarımdan kaynaklandı bilmiyorum ama bir ihtimal mesleki olarak sürekli bot giydiğimiz içinde olma ihtimali var sanırım :frowning:

Merhaba, benimde iki bacağımda zorlamaya dayalı ‘stres reaksiyonu’ oluştu. Önce Bahçelievler Devlet Hastanesi Spor Hekimliği’ne gittim. MR istedi. MR’ı hem oraya hem de Çapa Spor Hekimliği’ne gösterdim. İkisi de Stres Kırığının bir önceki evresi ‘stres reaksiyonu’ olduğunu söylediler. Tedavi olarak iki doktor biraz farklı tedavi istedi. Ben Çapa’yı dinlemeye karar verdim. Şimdi 1 ay koşmayacağım ve krem-buz tedavisi yapacağım. Sonrasında doktorun onayına göre yine koşacağım. Bütün bunlar bacakları fazla zorlamam/yormam ve sürekli asfalt/beton koşmamdan oldu. Bundan sonra daha dikkatli olacağım.

Herkese geçmiş olsun.

1 Beğeni

Bülent senin şartların ortalamanın biraz dışında , çok uzun saatler hareket etmeden ayakta kalmak yolaçmış olabilir bence de.Serdar, sen sadece koşuyor muydun yoksa özellikle bacaklar için herhangi bir fitness ağırlık çalışması yapıyor muydun?Benim doktorlarım pomad şeklindeki antiflamatuarların derine inmediğini dolayısıyla çok işe yaramadığını söylediler.

Cerkes, sadece koşuyordum ben ama son zamanlarda haftada 2’şer, 3’er gün üstüste olmak üzere 4-5 gün koşuyordum. Bunlar yormuş ve zorlamış tabi bacakları.

Çok bilmiş gibi konuşmayayım ama ben çok değişik sakatlanmalar hariç, sakatlıkların dinlenmeyle geçmeyeceği, tam tersine idman şiddetini düşürerek geçeceği kanısındayım.En azından benim vucüt yapım sakatlıkları o şekilde telafi ediyor.

Ben 4 sene önce halı sahada top oynarken sağ çapraz bağlarımı kopardım.Hala daha kopuk duruyor çapraz bağlarım.1 sene önce koşmaya iyiden iyiye merak sardığımda kontrolden geçeyim dedim.Bütün gittiğim doktorlar kesinlikle ameliyat olmam gerektiğini, hatta ayağımın üstüne nasıl bastığımı bile merak ettiğini söyleyen vardı.Bense internette yaptığım araştırmalar sonucu bu sakatlığın herkeste aynı etkiyi göstermediğini, kimi insanı yürüyemeyecek duruma getirirken, kimisini de hiç etkilemediğini gördüm.Alman’ların ünlü topçusu Rumenige’ninse iki ayağındaki bağ kopukluklarıyla seneler boyu futbol oynadığını öğrendim.

Benim çapraz bağlar yazdığım gibi yine kopuk ve ben yine koşmaya devam ediyorum.Ne ağrım ne de sızım var.Ama herkese de benim yaptığımı yap diyemem.Artık vucüdumu tanıdığıma inandığımdan sakatlıklarımı ne kadar zorlayıp zorlamayacağımı öğrendim.Ona göre de yön veriyorum kendime

1 Beğeni

Ağustos ayında başladığım koşu sporuna eylülün ilk haftasında ara vermek zorunda kaldım. Son iki haftamda üç kez birer gün ara ile 7k-5k-10k koşuyordum. 7 eylül’de yine her zamanki gibi arkadaşımla koşmaya çıkmıştım. Koşu ayakkabım ile ilk kez koşacaktım. O zamana kadar new balance’ın günlük spor ayakkabısı ile koşmuştum. Zemini onunla daha iyi hissediyordum, böylece bacaklarım daha çok ağrıyordu ama en azından sakatlanmamıştım. O gün koşuya başladığımda henüz 200 metre kadar koşmuşken sol bacağımın arka orta kısmında bir acı hissettim. Başlarda can sıkıcı olan acı belli bir km’den sonra hafiflemişti. 10 km sonunda pek de hatırladığım bir acı değildi. İki gün geçtikten sonra sabah tek başıma koşuya çıktım. Yine aynı yerden acıyı hissetmeye başladım. 5 km sonunda koşuyu bıraktım. Eve fena bir bacak ağrısı ile vardım. Daha sonra da işe gittim. Bu sefer acıyı tamamen hissediyordum. Sandalyeden kalkarken oraya binen yükten dolayı inanılmaz acıyordu. Doktora gittim, buz tedavisi yapmamı, ağrı kesici kas gevşetici hapları kullanmamı, krem filan sürmemi istedi. Ancak düzelme olmadı. Aralık ayına neredeyse geldik, hala koşamıyorum. Sorunlu yerim sol bacağımın arka eklem yerinin hemen üstündeki kaslar. Bu sakatlık öncesi vücudumun bir yerini bu kadar yakında hissettiğimi hatırlamıyorum. Şimdi sol bacağım ile sağ bacağımı farklı hissediyorum. Sol bacağım sürekli ağrıları ile bak buradayım diyor. Geçen gün otobüse 50 metre koşmam gerekti ve o gün boyunca bacağım zonkladı. Yarın mr çektirmek için doktora başvuracağım. İlkbaharda tekrar koşmak istiyorum.

Stres kırığı denen o sakatlıkla neredeyse bir yıl ben de uğraştım. Afyon’da bir spor hekimliği olmadığı için herhangi bir ortapedi doktoruna gitmekten başka çare yoktu. kimi dinlen dedi, kimi sert zeminde koşma dedi. Sert zeminde koşmaktan başka çarem olmadığı için dinlemedim. Gün geldi sakatlık öyle bir noktaya geldi ki ayağa kalkıp yürümekte dahi zorlanıyordum. Tabi benimkisi nasıl bir koşu aşkıysa bu durumdayken bile koşmaya çalışıyordum.

Sonrasında uzun bir süre ara verip koşu formumu da düzeltmeye çalışarak tekrar başladım. Şu an itibarıyla herhangi bir sıkıntım yok; ama ortalama hızımı belli bir seviyenin üzerine çıkardığımda sakatlığın tekrar başlayacağını düşünüyorum.

Ek olarak bu yıl fitness salonuna gittim. Judo yaptığımdan kuvvet kazanma amacıyla ağırlık çalıştım. Şunu gördüm ki koşuya oldukça olumlu katkısı var.

1 Beğeni

Aynı problem şimdi benim başımda ve dinlenmedeyim şuanda ama çok sabredeceğimi düşünmüyorum. çözüm yolu var mı başka

1 Beğeni

@Hatem dinlen biraz :wink: sabırsızlanma üstüne koşarsan iyleşme süreni uzatırsın sadece :wink:

1 Beğeni

Diz ameliyatı olduğum doktorumun “güç esastır” sözünü hatırlıyorum hep. Ne kadar güçlü isen o kadar zor sakatlanıyorsun ama ironik olan sakatlanmaların çoğunlukla güçlenmeye (gelişmeye) çalışırken olması… Kasları mayonez yapar gibi yavaş yavaş çırpmak lazım :smile:

4 Beğeni

Bu çift yönlü denklem gibi:güçlendikçe yoğunluk artıyor , yoğunluk arttıkça sakatlanma riski büyüyor.

Merhabalar;
Arkadaşlarımın birlikte koşmaya başlayalım söylemleriyle birlikte, yaklaşık olarak 7 aydır düzenli olmasa da koşuyorum. Bu süreçte 10k yarışına katıldım ve sonrasında haftanın 4 günü koşmaya karar verdim. 1 Hafta önce sol dizimde koşunun sonuna doğru ağrı oluşmaya başladı ve yürüyerek sonlandırdım. Yürümeye devam ettiğimde de ağrıyı hissetmeye başladım sonrasında eve gelip, soğuk kompleks uyguladım. 1 Hafta boyunca dinlendim, yürürken ağrı kayboldu. Dün koşmaya çıktığımda tekrar ağrı başladı, sadece koştuğum zamanda ağrı oluşuyor. Okuduğum yorumlar sonrasında, büyük bir problem olmadığını düşünüyorum. Bu süreçte dinlenmek yeterli mi?

Merhabalar. kendi deneyimim ve gözlemlerimle şunu söyleyebilirim ki; Vücut koşu sporuna yeni başlamış bir kişide sürekli ve farklı reaksiyonlar veriyor. Her ağrı sakatlık olmadığı gibi, her sakatlıkta ağrı ile beraber gelmeyebilir. Vücut tembel bir yapıya sahiptir ve kendisinin zorlanmasını istemez. Siz spora yeni başlamışsanız, hali ile vücudunuzun zayıf olduğu spor dalı ile uğraşıyorsanız, kas ağrıları, darbeye dayalı kemik ve eklem ağrıları yaşamanız çok normal ki bizler de başlangıçta bunu çokça yaşadık. Ancak, bu durumda hemen insanların söylediği “dinlen, üzerine gitme, bekle, üzerine git” gibi bir çok söylemin yanında “buz - krem - masaj” üçlemesini tavsiye edenler de mevcuttur. Ayrıca, koşu sporunu 6 pace ile yapan birinin çok kısa sürede çok daha hızlı süratlerde antrenman yapması kas-kemik ağrılarını da o oranda ve çekilmez şiddeti ile arttıracaktır. Antrenman şekline, dinlenme sürelerine, başlangıçlardaki, “her antrenman sonrası buz veya soğuk su ile mesaj” kısmına, beslenmeye dikkat edildikçe sanırım sakatlıkların büyük oranda önüne geçilir. Mutlaka dış etkenleri de göz önüne almak, bilenlerden sürekli bilgi toplamak ve en önemlisi vücudunuzu doğru tanımak işin püf noktası, sağlıklı günler dilerim :slight_smile:

8 Beğeni

Merhaba yaklasik yedi aydir trokanterik bursit ile uğraşıyorum. Fizik Tedavi enjeksiyon lazer hepsini denedim., siz nasil iyilestiniz cok merak ettim. ? Yazarsaniz çok sevinirim. Tesekkurler

Merhaba yaklasik yedi aydir trokanterik bursit ile uğraşıyorum. Fizik Tedavi enjeksiyon lazer hepsini denedim., siz nasil iyilestiniz cok merak ettim. ? Yazarsaniz çok sevinirim. Tesekkurler

Öncelikle geçmiş olsun , trokanterik bursit iyileşmesi çok uzun süren bir rahatsızlık.Ben kortizon iğnesi yaptırıp beraberinde antiflamatuar kullanınca ödem hemen ertesi gün dağıldı ama bir süre sonra özellikle üzerine yatınca hissettiğim bir ödem yeniden topladı.Yoğunlaştırılmış trombosit iğnesi yaptırdım ve günlük hafif ağrılar tamamen yok oldu.Ne var ki bu defa sanırım bu bölge çok hassaslaştığı için omuzumda ağırlıkla ‘‘lunge’’ hareketini yaparken kasık kaslarımı zorladım.Şimdi bunu tedavi etmeye çalışıyorum.