Koşu formu ve ayak basışın önemi

Koşuya ilk başladığım zamanlarda topuk basışla ve omuzlar çökük koşan biriyken yarı deneyimle kendiliğinden, yarı bilinçli çabayla çoğu zaman parmak ucu bazen de orta taban basışla, kısa adımlarla yani daha çok kadans sayısıyla ve dik bir üst gövdeyle koşan birine dönüştüm. Bu formun daha doğru olduğunu daha uzun mesafeleri çok daha az eforla koşabilmemden tahmin ediyorum. Sizin koşu formunuz nasıl ve koşarken buna dikkat ediyor musunuz? Yanlış bulduğunuz ve düzeltmek istediğiniz bir detay var mı?

1 Beğeni

Benim araştırmalarımda gördüğüm; ayak burnu ve ortası ile basmanın daha sağlıklı olduğu ama topukla basmanın daha az efor gerektirdiği yönünde. Topuk vurduğunuzda tüm darbe kemiklere ve dizlere çıkar. Bu sağlıksız.
Ama burun vurmaya oranla daha rahat yol tutuş sağlanır ve dolayısıyla daha az enerji ile tahrik elde edilir.
Gövdeniz çok dik olmasın mümkünse. Belinizi kırmadan hafif öne eğik koşmanız daha az enerji ile yol almanızı sağlar.
Bir de koşarken mümkün olduğunca az dikey salınım yapmaya gayret edin.

2 Beğeni

İntervaller ve tempolarımda parmak ucu(pençe) koşuyorum.Normal antrenman ve yarışlarımda orta taban parmak ucu basıyorum.

1 Beğeni

Koşuya ilk başladığımda topukla koşuyordum; ne var ki sakatlıklardan yakamı bir türlü kurtaramadım.

Sonrasında Can KOLAT abimin de desteğiyle orta ve parmakucu koşmaya alıştırdım kendimi. Topuk vurmaya oranla daha fazla efor sarfettiğimi düşünüyorum; buna karşılık daha rahat ve daha az sakatlanarak koştuğumu gördüm.

Başka bir fark da topuk vurmaya oranla orta ve parmakucu basışlarda sanki daha yavaş gidiyor insan. Sanırım yukarda bahsettiğim efor sarfiyatıyla ilgili bir durum bu.

Üst vücudumun ne durumda olduğunu ben de bilmiyorum çoğu zaman. :smile. :slight_smile:

1 Beğeni

Birkaç yıl önce büyük bir maratonun belli noktalarında HD kameralarla çekim yapmışlardı. Elitlerden arkada gelen koşuculara kadar burun, orta taban ve topuk basan vardı. Ama topuk basma oranı 90%lara yakındı (elitlerde de aynı oran vardı). 35. km’den sonra çekim yapılan yerde topuk basış oranı daha da artmıştı. (yorgunluk sebebiyle formun bozulması).

Benzer bir çalışma 2 yıl nce Western States’de yapıldı. Topuk basma oranı değişik noktalarda 80-90% çıktı. (detay burada )

Bana güvenmeyin ama bu konuda inandığım iki şey var.
-Yeterince çok koşarsanız vücut kendine uygun doğru koşu stilini buluyor. Eğer çok büyük sorunlarınız yoksa bunu zorlamayla radikal şekilde değiştirmeye çalışmayı faydalı görmüyorum. Sakatlığı bazen esas bu yaratabilir.

-Ayağının neresiyle yere bastığından çok ayağını nereye bastığın bence daha önemli. Eğer adımını ağırlık merkezinin altına atıyorsan (tam vücudunun altına) o zaman nereyle bastığının bence pek önemi yok. Ama ağırlık merkezinin önüne basıyorsan (yani vucudunun önüne) o zaman aşırı topuk basman kaçınılmaz ve bu da genelde sakatlıkla sonuçlanır.

13 Beğeni

@aykutc abi ben bir ara basış tekniğimi değiştirmek için bayaa bir zorladım sonuç seninde bahsettiğin gibi sakatlık oldu.Koştukça kendi rahat basış formuma ulaştım şimdi çok rahatım :wink:

1 Beğeni

Ben amatör bir koşucuyum ama yere nasıl bastığımı bilmiyorum. Galiba topuk basıyorum.

Outrunner’da Selçuk Çağlar’a koşu analizi yaptırmak istiyorum, hem basış tekniğimi öğrenmek, hem de ayakkabı tavsiyesi almak amacıyla. Yalnız bu işlem ücretli mi, ücretliyse bedeli nedir bilmiyorum. Bilen var mıdır acaba?

Valla benim ayağım yüksek kemerli ve tecrübem odur ki, kalcadan hareketle dış - orta basarak ve de vücudun salinimlarina izin vererek koşmak yarıyor. Biraz daha eforlu, evet.

2 Beğeni

adımımızı öne değil de ağırlık merkezimizin altına atmak için veya kendimizi buna alıştırmak için ne yapmalıyız? nasıl bir yol izlenmeli veya ne tür bir çalışma yapılmalı? bence asıl bu konu üzerinde durulmalı

1 Beğeni

Yukarıda aykut abinin de söylediği gibi koştukça kişinin formu oturacak rahat olduğu basış şeklini alacaktır.

Ayagın agırlık merkezinin önüne atılmasının en temel sebebi adım boyunun fazla olması ve kadansın düşük olması. Adım boyunu kısaltıp kadansı yükselterek bu sağlanabilir.

Ben her yerde söylendiği gibi herkes için 180 kadansın optimum olduğuna inanmıyorum (daha azı ve üstü için birçok örnek var) ama kadans özellikle 160-165’ten azsa adımın fazla uzun olup öne atılıyor olma ihtimali hiç az değil.

2 Beğeni

Son dönemde basma bozukluğuna bağlı sakatlık yaşamış biri olarak doktorlarla fazlasıyla hazır neşir oldum. spor hekimlerinin önerdiği şu; eğer sporcu koşu sırasında denge sorunu yaşamıyorsa, ayaklarında ve bacaklarında kuvvet dengesizliği ve esneklik problemleri yoksa basış şeklinin bir önemi yok. Yani yukarıda @aykutc yazdığı gibi her koşucu zamanla kendi için en doğru basma stilini geliştiriyor.

8 Beğeni

Koşu formu ve ayak basışı konusunda faydalı olacağını düşündüğüm bir kitap:

“Olacağını” yazdım, çünkü bende kindle versiyonunu bugün alıp bir göz gezdirdim ve bu konuda baya detay var gibi :wink:

1 Beğeni

Selam arkadaşlar,
Bende bu konuda muzdariptim bes-altı yıl önce ve bu konuya bayağı bir kafa yormuştum. Öyle ki koşmuyor nasıl yere basmam gerektiğiyle ilgili kendimi eğitiyordum. Bu inat bana hem psikolojik hemde fiziksel olarak çok zararı oldu. Calf larda geçmek bilmeyen ağrılar, ayak bileklerin iç kısmında hafif yukarı doğru kronik ağrılar ve son olarak da kaval kemiklerin yanında diz kapağına doğru uzanan ağrılar… Yukarıda ki yorumların çoğuyla aynı fikirdeyim. Sadece yeni başlayan arkadaşlara önerim; sprint atarken ayak ucu, normal koşularda orta taban en iyisidir :smile:

1 Beğeni

Ayakkabılarımın hep dış bölgeleri aşınıyor. Bugün bir arkadaşım hafif içe bastığımı söyledi. Bir de hemen her ayakkabımın iç bağcık kısımlarında şu şekilde bir aşınma oluyor.

Genellikle sorunlarımı aşil tendonumda yaşıyorum. Basış şeklimle ilgili bir sorun mu var acaba? Daha önce bir test yaptırmıştım ve sorun olmadığı söylenmişti.

Merhaba Beyza;
Benzer durum bende de oluyor. Ayakkabıların bileklerinin sürtmesi ve aşınma. Bunu bir uzmanla konuştum. Kısa bir kaç hareket yaptırdı bana (tek ayakta çömelme vs) Bu kontrolde ayak bileğimin içe doğru eğimli olduğunu ve bunun uzun koşularda yorgunlukla daha da artarak artık ayakların birbirine sürttüğünü söyledi. Ayak bileklerini güçlendirerek bu durumu nispeten önleyebileceğimi söyledi. Aynı şekilde diz güçlendirme de faydalı olacaktır dedi. İlginç olan ben de senin dışa basanlardanım ama ayak bileğim yük bindiğinde stabil kalamıyor ve içe doğru meylediyor. Bu pozisyon bozukluğunun sonucunda aşil tendon ve diz dış bağlarında zorlanmaya bağlı sorunlar gelişiyor. Güçlendirip, esnetip yeterli seviyede dinlendirmelerle (iki koşu arası) bu sorundan kurtulabiliriz…
Sağlıkla kal…

benimde ayakkabılarımın iç bağcık kısımları paramparça şu an nasıl oldu anlamadım. Bu aralar antremanlarda aklıma geldikçe ayak ucu ile basmaya çalışıyorum

İlk başlarda ben bu konuya çok kafamı takıyordum ama sonradan sonradan kendi from girdim sanırım artık nasıl basıyorum duruşum nasıl nefes nasıl dogru alıyormuyum hiç bunlara takılmaz oldum ama herkes bi ara bu düşüncelere kapılıyordur sanırıım bol sporlu günler …

Sadece koşu yaparsanız eninde sonunda sakatlanırsınız.
Koşu ile birlikte yeterli güçlenme egzersizi yaparsanız bir müddet sonra nasıl bastığınızın çok da önemi kalmıyor

5 Beğeni